Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1549 articles
Browse latest View live

Primula’s

$
0
0
Primula’s

Ja, primula’s zijn vrolijke voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten

Met deze primula’s bedoelen we de ‘stengelloze sleutelbloemen’ die we nu volop bloeiend aanbieden. De naam slaat op de bloemsteeltjes die vaak heel kort zijn – dat wisselt per ras. De bloemen liggen soms vlak boven het groene blad en vormen daarmee een iets bolle, platte zode. De Duitsers noemen deze planten daarom ‘Kissenprimel’: kussenprimula’s. Omdat ze zo vroeg bloeien noemen de Engelsen ze ‘Primroses’. Van ‘primus’ voor vroegste of eerste; met rozen hebben ze niets te maken. De polvormende planten worden bloeiend meestal niet hoger dan zo’n 10 à 15 cm. Stengelloze sleutelbloemen komen oorspronkelijk voornamelijk uit de natuur van Zuid- en Zuidwest-Europa (Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, vooral uit de Pyreneeën, maar tot in Griekenland en zelfs Iran). Vroeger werd deze soort (en nu soms nog wel) Primula acaulis genoemd, maar de juiste naam is nu Primula vulgaris. De kweekvormen worden nog wel vaak Acaulis-hybriden genoemd of primula’s uit de Acaulis Groep.

Vrolijke voorjaarskleur uit de hoge Pyreneeën
Deze sleutelbloemen bloeien ook in hun natuurlijke omgeving – o.a. berghellingen en vochtige dalen – al heel vroeg in het jaar (maart-april). De wilde soort (er zijn verschillende ondersoorten) heeft witte tot gele bloemen. Al snel na de sneeuw kun je er in de Pyreneeën hele velden van zien bloeien. De tientallen gekweekte hybridenrassen vertonen ook allerlei andere, vrolijke en dikwijls ook warme kleuren: rood, roze, bruinrood, blauw, lila, wit en natuurlijk ook tal van gele tinten, van okergeel tot citroengeel. Maar één kenmerk hebben ze allemaal: iedere bloem heeft een stervormig, warmgeel hartje. Daar moeten de bestuivende insecten naar toe worden gelokt. In de natuur zijn dat zo vroeg in het jaar vooral hommels die met hun zachte, harige vachtje al bij lage temperaturen kunnen uitvliegen vanuit hun ondergrondse holletjes.

Voor kamer en tuin
Stengelloze sleutelbloemen bloeien rijk, maar ze geuren niet. Kennelijk hebben ze dat niet nodig om te overleven. Omdat het eigenlijk bosplanten zijn, hebben ze niet veel zon nodig. Lichte schaduw vinden ze prima, dus zijn ze ook heel geschikt om op een niet te donkere plek in huis te zetten. Zet een paar van deze planten in een lage, brede pot of schaal en je fleurt er je hele kamer mee op. Als ze na een paar weken zijn uitgebloeid, kun je ze gewoon in de tuin planten. Plant ze beschut tussen struiken in niet te droge grond. Zo groeien ze in de natuur ook. Deze primula’s zijn volkomen winterhard. Vroeger golden de kweekvormen ervan zelfs als de belangrijkste tuinprimula’s.

Primula’s komen vooral in Azië, Europa en Noord-Amerika voor
Er zijn wel 350 verschillende soorten die heel verschillend kunnen zijn, ook qua groeiomstandigheden. Maar hun bloemen hebben altijd vijf kroonblaadjes. De groene bladeren van deze stengelloze sleutelbloemen zijn opvallend sterk en kreukelig gerimpeld. De bladvorm is langwerpig eirond.

Verzorging
Als de planten te droog staan, kan het blad verbruinen, maar te veel water is ook niet goed. Als je de planten water hebt gegeven, moet je het doorlekkende water dat onderin de sierpot blijft staan, even afgieten. Dat voorkomt wortelrot. Daarom is een pot met een losse onderschotel heel geschikt voor sleutelbloemen. Giet met lauwwarm water. Als het gietwater te kalkrijk is, kan dat vergeling van het blad veroorzaken. Giet niet op de plant, maar op de grond onder de bladeren. Dat lukt het beste met een gieter met een lange, smalle tuit. Te veel warmte en te droge kamerlucht verkorten de bloeitijd. Je kunt uitgebloeide bloempjes het beste meteen verwijderen zodra je ze ziet. Dan bloeien je planten beter door.

TIP
Deze primula’s staan niet alleen heel vrolijk in de kamer, maar gaan ook in de tuin goed samen met plantensoorten zoals Anemone hupehensis, Anemone nemorosa, Brunnera, Aquilegia alpina, Pulmonaria, Tiarella en Polystichum. Je kunt dus naar hartelust combineren.

In kort bestek
Sleutelbloemen uit de Primula Acaulis Groep zijn vrolijke, vroege voorjaarsbloeiers voor binnen en buiten. Ze bloeien wekenlang. Je kunt uit allerlei kleurtjes kiezen en de verzorging is makkelijk. Laat de potgrond niet uitdrogen en geef niet op de plant, maar op de potgrond lauw water. Dan zul je van deze kleurrijke voorjaarsprimula’s veel en lang plezier hebben.


Bosviolen

$
0
0
Bosviolen

Ja, bosviolen staan graag een beetje zonnig, maar niet de hele dag in de volle zon. Ze verdragen meer zon dan andere violen.

De bosviolen waar het deze week bij GroenRijk om gaat, worden ook wel miniviooltjes genoemd. Het zijn allemaal planten die tot de Viola Cornuta Groep behoren. Dat zijn hoornviooltjes (‘cornuta’ = ‘met een hoorn’). Aan de achterkant van iedere bloem steekt een soort hoorntje naar buiten. Die kunnen verschillende maten hebben. Hun functie is niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat het vooral nectarvaten zijn, waaruit de bestuivende insecten komen snoepen. De planten bloeien enorm rijk (maandenlang) en trekken zich weinig aan van kou of slecht weer. Sterke planten dus, die eigenlijk alleen maar last krijgen van veel te lang natte grond. Zorg dus voor goede drainage op de plek waar je ze laat groeien. Ook als dat een pot of schaal is. Ze houden van zon, maar staan liever niet op een plek waar de hele dag de volle zon op staat. Dat is te veel van het goede. GroenRijk heeft de bosviolen met hun teer ogende bloempjes in allerlei kleuren nu voor je klaar staan. Met zes tegelijk in een handige draagtray – makkelijk om mee te nemen.

Deze bosviolen zijn eigenlijk vaste planten die enkele jaren kunnen blijven leven, maar ze worden vaak als tweejarige planten gezien en ook zo gekweekt. Er zijn veel rassen met een eigen naam, maar die namen zijn minder belangrijk. Je koopt ze bijna altijd alleen op kleur, ook bij GroenRijk. We noemden al dat je ze niet te zonnig moet planten – je zou ze zelfs eerst een paar weken binnen kunnen zetten (staat ook heel leuk!) voor je ze buiten uitplant. Als je ze niet in fel zonlicht zet, kan dat heel goed (dus niet vlak achter een raam op het zuiden). Het zijn planten waarvan de voorouders oorspronkelijk uit schaduwrijke loofbossen in de Pyreneeën komen. In de bossen daar valt het licht door de windbeweging van takken en bladeren steeds wisselend en gefilterd op de bosbodem waar de violen groeien. De Engelsen noemen dat ‘dappled shade’: wisselende schaduw. Als je de bosviolen in een pot of bak zet, moet je niet vergeten water te geven. Doe dat eens per week en meng er dan ook wat vloeibare plantenvoeding doorheen. Als je uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien de planten nog langer door dan ze normaal al doen. De planten kunnen een paar graden vorst wel hebben, maar als het echt nog zwaar zou gaan vriezen (het weer is de laatste jaren duidelijk aan het veranderen) kun je ze beter even op een koele, lichte plek binnen (of in je schuur) zetten. Het zijn groenblijvende planten, dus altijd leuk. Als je ze meteen buiten in de volle grond uitplant (kan prima) heb je grote kans dat ze tot september zullen bloeien en dat zullen ze dan het jaar erop ook doen.  Alleen beginnen ze dan wat later (in mei) en zullen ze iets minder rijk bloeien. Daarom worden bosviolen liefst steeds nieuw gekocht.

Nog meer over bosviolen
De planten waar we het hier over hebben, worden door de kwekers bosviolen genoemd, maar er is ook een echte soort (Viola silvestris) die officieel de Nederlandse naam bosviool heeft. Die soort komt voor in de bossen van Denemarken in het noorden tot Noord-Afrika in het zuiden en naar het oosten zelfs tot in Japan. Hij groeit hier en daar in kleine groepjes. Je zult ze tijdens een wandel- of fietstocht dan ook niet vaak zien, maar zie je in april violen in het wild bloeien met roodachtig blauwe bloempjes en met enigszins lang-hartvormige blaadjes, dan heb je misschien een ontmoeting met ‘echte’ bosviolen. Een soort die er heel veel op lijkt, is het bleeksporig bosviooltje (Viola riviniana) dat wat lichter blauw bloeit. Behalve de bosviolen die mini-violen worden genoemd, hebben de kwekers ook – om het nog wat verwarrender te maken – mini-bosviolen ontwikkeld die micro’s worden genoemd. Die zijn in alle delen nog kleiner dan de mini’s. Echte dwergen onder de bosviolen.

Vroeger gebruik
Viooltjes hebben iets vertederends en teers over zich. Ze staan in de bloemensymboliek (de bloementaal) voor nederigheid, bescheidenheid en onschuld (vooral de witte), maar vergis je niet: ook verleiding komt om de hoek kijken en ‘een kansje wagen’. Helemaal onschuldig worden ze dus niet gevonden. Een mooie betekenis is ook: ‘ik denk aan je’. Vroeger kende iedereen die bloementaal. Viooltjes werden dan ook graag als veelzeggende corsages of als kleine ronde boeketjes (‘posies’) gedragen. Altijd met een kransje groene blaadjes er omheen.

TIP
Vioolbloempjes kun je eten. Ze smaken friszoet. Ook prachtig als decoratie op de borden en lekker door de sla (of erover gestrooid). Succes verzekerd!

In kort bestek
Bosviolen of miniviolen zijn heel aantrekkelijke, kleinbloemige vormen van hoornviooltjes. Ze staan nu in handige draagtrays (met elk zes planten) bij GroenRijk bloeiend voor je klaar. Ze zullen maandenlang bloeien. Kies de kleuren die je leuk vindt, plant ze in potten, bakken, schalen of de volle grond. Zet ze op een niet al te zonnig plekje. Heel makkelijke planten!

De woonplant van de maand maart is de Franse Geranium

$
0
0
De woonplant van de maand maart is de Franse Geranium

In maart is de Franse Geranium Woonplant van de maand, een plant die ook bekend staat als Pelargonium grandiflorum. Je hoeft maar te kijken naar de grootsheid van de bloemen en de kleuren en je snapt waar deze voorjaarsbloeier haar tweede naam aan te danken heeft.

Franse Geranium versus de Geranium
Je herkent de plant aan de grote bloemen met zes bloemblaadjes die in trossen groeien. Deze bloemen stralen in een of meerdere kleuren in het helderpaars, felroze, lichtroze, donkerrood, felrood en wit. Opmerkelijk feitje: niet de bloemen, maar de bladeren van de Franse Geranium geuren. Dat is een van de verschillen tussen de Franse Geranium en de ‘gewone’ Geranium. Een overeenkomst tussen beide planten is natuurlijk dat ze je allebei een vrolijk gevoel geven!

Van Afrika naar Europa
De Franse Geranium straalt van nature in de zuidelijke regio van Afrika. Rond 1600 namen VOC-schepen vanaf Kaap de Goede Hoop de plant mee naar Europa, waar zij belandde in verschillende botanische tuinen. Met haar zuidelijke achtergrond is het niet zo gek dat de Franse Geranium ook anno nu graag buiten staat als de nachtvorst is verdwenen.

Verzorging van de Franse Geranium
De Franse Geranium staat graag op een lichte plaats, daar gaat ze mooi van bloeien. Geef regelmatig wat water - direct in de pot, niet op de plant zelf. Haal ook uitgebloeide bloemen weg, dan blijft de Franse Geranium nieuwe aanmaken. Na een bloeiperiode binnenshuis verkast de Franse Geranium graag naar buiten. Daar kan ze tot diep in de herfst voor kleur zorgen op het terras. Laat de plant wel binnen overwinteren in een koele kamer en geef dan beperkt water.

Leuk om te weten:

  • Een Franse Geranium heeft minimaal 4 uur aan zonlicht nodig om goed door te blijven bloeien.
  • Krijgt je Franse Geranium gele bladeren? Waarschijnlijk geef je ‘m dan te veel water.
  • In de Verenigde Staten noemt men de Franse Geranium een Martha Washington Geranium.
  • In de winter kun je de Franse Geranium terugknippen tot 10 centimeter en laten overwinteren in een kamer bij een temperatuur van zo’n 12°C.
  • De naam Franse Geranium is afgeleid van het Griekse ‘Geranos’ wat kraanvogelbek betekent. Men vond namelijk dat de vruchtbladeren een lange bek vormden.

Muurbloemen: steengoed

$
0
0
Muurbloemen: steengoed

In maart komt de tuin langzaam op gang en gaan de meeste tuinplanten weer groeien. Juist in deze tijd van het jaar zorgen vroegbloeiende tuinplanten als Aubrieta en Saxifraga voor kleur. Door hun compacte en hangende vorm zijn ze bovendien zeer geschikt voor toepassing langs muurtjes of in verhoogde borders. De kleurrijke bloemetjes zijn de echte gangmakers en krijgen de hele tuin aan het swingen. Als Tuinplant van de Maand maart staan Aubrieta en Saxifraga nu volop in de spotlights.

Aubrieta
Aubrieta houdt van een plekje in de volle zon en wordt zo’n tien centimeter hoog. Het muurbloempje is vernoemd naar de Franse schilder Claude Aubriet (1665-1742) die veel tuinschilderijen en botanische tekeningen maakte. De oude volksnaam Blauwkussen dankt de plant aan haar compacte vorm: Aubrieta lijkt op een kussen van blauwe bloemetjes. Het kleurenpalet is tegenwoordig veel rijker: blauw, wit, roze, rood en paars. De bloei begint in maart en duurt tot in mei.

Saxifraga
Saxifraga heeft witte, rode, roze of paarse bloemen die zich meestal vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer laten zien. Er zijn echter ook soorten die pas in de nazomer tot bloei komen. Saxifraga kan zich prima tussen stenen en tegels nestelen waar de plant de bodem snel bedekt. Daardoor krijgt onkruid minder kans. Extra fijn is bovendien dat de plant genoegen neemt met haast elke plek, zowel halfzon als volle zon. De botanische naam Saxifraga is afgeleid van de Latijnse worden saxum en frangere dat ‘in rotsen groeiend’ betekent. De volksnaam Steenbreek kreeg de plant omdat hij vroeger als medicijn tegen nier- en blaasstenen werd gebruikt.

Makkelijk
Vroege vaste planten als Aubrieta en Saxifrage komen elk jaar opnieuw tot bloei. Het is bijzonder om te zien met hoe weinig ruimte de wortels vaak genoegen nemen. Behalve in de tuin groeien ze in muurspleten, tussen stenen, langs tuinpaden en natuurlijk in potten en bakken. Maart is een uitstekende maand om muurbloempjes als Aubrieta en Saxifraga te planten. Dat gaat heel eenvoudig: maak een plantgat en stop het plantje erin. Druk nog even goed aan en geef water. 

Bosviolen in wandhanger

$
0
0
Bosviolen in wandhanger

Ja, de rijk bloeiende bosviolen hebben in deze wandhangers absoluut geen last van langdurige nattigheid. Betere drainage is er niet.

Ieder huis en iedere tuin en schuur heeft muren. Met deze hangers kun je letterlijk alles kleur geven met rijk bloeiende bosviolen! Kale tuinwand? Violen ertegen. Moet je eens zien wat een verschil! Zo’n fleurige hanger is ook een leuk cadeau als je het tweede (gratis) exemplaar voor iemand anders meeneemt. Iedereen wordt er vrolijk van. En voor de prijs waartegen we deze verzameling planten nu kunnen aanbieden (het zijn er nogal wat!) kun je ze niet bij GroenRijk laten hangen. Tweemaal zo’n hele hangende rits violen voor de prijs van één! Bosviolen zijn leuke, lage (15 cm), bloemrijke, wintergroene planten met hartvormige blaadjes met iets gekartelde randen. Boven dat blad verschijnen de prachtige, kleine bloempjes in flinke aantallen. De planten bloeien bovendien enorm lang door. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloempjes wegknipt.

Hang de violenhangers op een lichte plek, maar niet in de volle zon
Bosviolen houden niet van fel, direct zonlicht. Een lichte tot iets beschaduwde plek is het beste. Ook buiten. Ze hebben maar weinig verzorging nodig. Geef ze bij droog weer één keer per week water. Doe daar dan ook wat plantenvoeding in (voeding voor bloeiende planten: GroenRijk heeft het in voorraad). Deze violen kunnen maandenlang doorbloeien. Bosviolen kunnen buiten goed tegen niet al te best weer, als het maar niet té lang nat blijft. De drainage moet goed zijn en dat is in deze hangers prima voor elkaar. Bosviolen verdragen zelfs enkele graden nachtvorst. Als het echt veel harder gaat vriezen, moet je ze even op een koele plek binnen ophangen (in de schuur bijvoorbeeld) tot het weer beter wordt. Maar de kans dat dat nodig is, is nu niet zo groot meer.

Wat ‘bosviolen’ eigenlijk zijn
Onder de honderden verschillende violen bestaat een echte soort bosviool die ook zo wordt genoemd: dat is Viola silvestris die in heel West-Europa voorkomt en met warmblauwe bloemen (blauw waar iets rood in zit) bloeit. De bosviolen van GroenRijk zijn hybriden (kruisingsproducten) met de beste eigenschappen van verschillende soorten. Het belangrijkst daarbij zijn de hoornviooltjes (Viola cornuta) die als kenmerk een ‘hoorn’ (cornutus) aan de achterkant van het onderste (hangende) bloemblaadje hebben. Daar kun je die afstamming aan herkennen. Hoornviooltjes komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Er is enorm veel mee gekruist. Daardoor is er een Viola Cornuta Groep van violenrassen ontstaan, waar de bosviolen dus bij horen, waarvan niemand meer precies weet hoe hun afstamming is.

Bosviolen worden meestal op kleur verkocht. Er zijn wel rasnamen, maar die worden veel minder vermeld en gebruikt. Met de kleurrijke rassen die GroenRijk behalve deze hangers ook nog voor je in voorraad heeft, kun je ook prachtige combinaties maken. Dat staat heel leuk! Ook binnen! Maar dat is een ander verhaal.

Bosviolen zijn meerjarig
Het zijn vaste, blijvende planten. Je kunt ze daarom vanaf april gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben. Door hun verblijf buiten in de hangers, zijn ze dan al helemaal afgehard. Dat is trouwens wel een goede tip: als je de violenhangers koopt, komen ze uit de warme winkel. Hang ze dan niet meteen buiten op als het daar hard vriest. Anders krijgen ze een klap van de kou. Daar gaan ze niet dood van, maar ze moeten er wel even van herstellen. Bij ‘gewoon’ voorjaarsweer is het geen probleem. Eenmaal buiten gewend zijn ze voldoende ‘afgehard’ om definitief buiten te groeien. Zelfs lichte nachtvorst kunnen ze dan hebben. Zorg wel dat ze de winter daarop niet in lang nat blijvende grond staan, anders kunnen de wortels wegrotten. In de tuin bloeien de planten dan meestal van mei tot september. De vroege (of late) bloei van de planten die je nu koopt wordt bereikt door kwekerskunde. Door allerlei maatregelen en de juiste rassenkeuze is de bloeiperiode van veel planten namelijk te manipuleren.

TIP
De bloemen van  bosviolen zijn eetbaar. Je kunt de kleurrijke bloempjes dus letterlijk door de sla mengen. Maar je hoeft ze niet per se te eten: als garnering staan ze ook heel vrolijk. De bloempjes smaken lekker friszoet.

In kort bestek
De leuke hangers vol bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt (twee tegen de prijs van één) bloeien maandenlang door. Volop vrolijke kleur tegen je schutting, schuur, garage of huis! Het zijn hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep). Je kunt ze als ze zijn uitgebloeid in je tuin planten, want ze zijn meerjarig. Geef water als het droog weer is (niet te nat!) en doe daar zo nu en dan wat plantenvoeding in. Uitgebloeide bloemen wegnemen verlengt de bloeitijd. 

GroenRijk krijgt centrale gedragscode representatief uiterlijk

$
0
0

GroenRijk gaat voor al haar vestigingen een centrale gedragscode opstellen voor representatief uiterlijk van het winkelpersoneel. Daarin zal ook ruimte zijn voor moslima’s om een hoofddoek te dragen. Dit maakte directeur Nico Koppenol van GroenRijk vandaag bekend.

GroenRijk reageert daarmee op de commotie die is ontstaan rondom een vestiging van GroenRijk in Tilburg. De franchisenemer had een sollicitant niet uitgenodigd omdat ze een hoofddoek droeg. “We betreuren dit incident, dit had niet mogen gebeuren. Al onze vestigingen, ook die in Tilburg, kennen een zeer divers personeelsbestand en dat waarderen we zeer”, aldus Koppenol, die blij is dat de lokale ondernemer inmiddels excuses heeft aangeboden aan de betrokken moslima en haar heeft uitgenodigd voor een gesprek. Tot nu toe kende GroenRijk geen centrale gedragscode voor representatief uiterlijk. Die gaat er nu wel komen. Koppenol: “Bij het opstellen ervan zullen we de ervaringen van de lokale vestigingen en van onze eigen medewerkers benutten.

F1 Violen

$
0
0
F1 Violen

Ja, deze rijkbloeiende, grootbloemige, echte F1-violen zijn ongelooflijk sterk. Mooier en beter is er niet.

Violen komen over de hele wereld voor. Het zijn soms tweejarige, soms vaste planten, maar ze zijn er zelfs als half verhoutende struikjes. In meer dan 400 soorten, nog meer ondersoorten en duizenden cultuurvormen. Sommige worden al honderden jaren gekweekt vanwege de prachtige, vaak meerkleurige bloemen. Daarmee is trouwens bij veel soorten iets unieks aan de hand. In het voorjaar verschijnen bij die planten onvruchtbare bloemen die dus geen zaad geven, maar later in het seizoen volgt dan een tweede bloeigolf met bloemen die rijkelijk zaad vormen. Die soorten wilde violen zaaien zichzelf daardoor heel gemakkelijk uit. Andere zijn juist heel moeilijk te kweken. De grootbloemige violen die GroenRijk nu aanbiedt stammen uit een lange kwekerstraditie waarbij met heel veel soorten werd gekruist. Het zijn sterke, rijkbloeiende zogenaamde F1-hybriden, met als kenmerk grote uniformiteit. Bijna iedereen houdt van deze violen, in welke vorm en kleur ook. Nu bij GroenRijk per zes in een makkelijke draagtray. En de tweede tray is gratis! Ook een leuk cadeau-idee! Eén voor jezelf en één voor een ander!

Nederlanders waren (en zijn) de violenkwekers bij uitstek
Wat violen betreft hebben vooral de Nederlanders (meteen gevolgd door de Engelsen) een geweldige traditie opgebouwd. Op de tulp na is de viool eeuwenlang dé Nederlandse bloem bij uitstek geweest. Er is enorm mee geëxperimenteerd. Violen waren de lievelingen van de Nederlandse kwekers. Op oude schilderijen is goed herkenbaar dat vroeger onder andere veel met het prachtige, kleine, driekleurige viooltje werd gekruist (Viola tricolor). Wie dat viooltje in akkerranden en bermen in het wild ziet bloeien, zal het opvallen dat ze zo verschillend kunnen zijn. Daarvan is bij het kweken dankbaar gebruik gemaakt. Met als gevolg dat er nu een variatie aan rassen bestaat die zijn weerga bijna niet heeft. Rassen met enorme verschillen. Van vertederende mini-bloeiers tot echte reuzen. Van gevoelige types tot violen die zich van een beetje kou niets aantrekken (de zogenaamde IJsviolen). Van grote violen met de beroemde ‘gezichtjes’ zoals bij de Aalsmeerse Reuzen tot de grote ronde, vaak een-, maar ook meerkleurige Hollandse en Zwitserse Reuzen. Veel is ook gekruist met het hoornviooltje (Viola cornuta) uit de Pyreneeën met zijn gespoorde bloemen en met Viola gracilis uit Noordoost-Griekenland. Beide hebben van nature prachtige violette bloemen. Ook het geurende Maarts viooltje (Viola odorata) heeft bij diverse kruisingen een rol gespeeld. En zo is er nog veel meer met violen gebeurd. Het zijn tegenwoordig bijna allemaal hybriden met heel wisselende eigenschappen waarvan het overgrote deel wordt ingedeeld in de Viola Wittrockiana Groep.

Vooral F1-hybriden zijn prachtig
Voor welke van de nu aangeboden violen je ook kiest – de keuze is groot en je kunt ze heel makkelijk per zes in een handige draagtray meenemen – kleur geven ze allemaal! Ze behoren tot bepaalde hybridenseries met binnen zo’n serie wel bloemkleurverschillen, maar verder gelijke eigenschappen qua bloeitijd, bladvorm en -kleur, grootte, uiterlijk van de bloemen enz. Misschien valt je bij de planten in de draagtrays vooral de grote gelijkvormigheid op. Dat komt door een heel speciale kweektechniek die zulke zogenaamde F1-hybriden oplevert. De planten worden vooral op bloemgrootte (nu bij GroenRijk dus vooral grootbloemige rassen) en kleur aangeboden. De specifieke namen (die hebben ze vaak wel) zijn veel minder belangrijk. Kies gewoon wat je mooi vindt!

Toepassing en verzorging
Grootbloemige violen hebben veel vocht nodig en staan liever wat koeler dan warm. Zon mag best, maar niet de hele dag. Plant ze in voedzame (pot)grond in de tuin of in potten, bakken of schalen. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef planten in pot of bak eens per veertien dagen plantenvoeding. In verse standaard potgrond zit al voeding voor de eerste zes weken.

TIP
Plant (of zet) je grootbloemige violen zo neer dat je ze goed kunt zien. Het zijn kleine, enorm lang bloeiende juwelen waar je maximaal van kunt genieten. Helemaal als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dan bloeien ze nog veel langer!

In kort bestek
Leuke, vrolijke, uitbundige, grootbloemige, oersterke, echte F1- violen. Nu bij GroenRijk plantklaar meeneembaar in handige draagtrays. In een hele reeks kleuren en nu twee trays voor de prijs van één!  Ze bloeien geweldig, onverstoorbaar, maandenlang. Met of zonder gezichtjes, in pastel of fel gekleurd. Violen zijn overal en altijd prachtig!

Anjer

$
0
0
Anjer

Ja, deze anjer bloeit van april tot en met oktober en staat graag in de volle zon.

Van de anjers bestaan meer dan 250 verschillende wilde soorten. De meeste komen voor in de landen rond de Middellandse Zee, van Spanje tot Turkije en noord-zuid van Kroatië tot Egypte. De soort Dianthus caryophyllus, waar de zoet geurende ‘Pink Kisses’ toe behoort, stamt uit Zuidwest-Frankrijk. De wilde vorm houdt van zon, wordt ca. 25 cm hoog en bloeit in mei-juni met aan de randen iets gefranjerde bloemblaadjes. De meeste kweekvormen van deze soort staan bekend als tuinanjers, maar ‘Pink Kisses’ is een plant voor buiten én binnen, zowel voor de volle tuingrond als in pot. ‘Pink Kisses’ is een unieke cultivar met zeer bijzondere eigenschappen. Die worden internationaal onderkend en zeer gewaardeerd. Dat blijkt wel uit de vele Award-winnende nominaties tijdens diverse belangrijke plantententoonstellingen en beurzen. Al vrij snel na de introductie door de Duitse kwekerij Selecta Klemm (begin 2013) gooide ‘Pink Kisses’   hoge ogen op de Franse handelsbeurs Salon du Végétal. Vervolgens datzelfde jaar in Duitsland in de categorie ‘Veredeling van het Jaar’. Daarvoor reikt het toonaangevende Duitse vakblad voor de tuinbouw TASPO ieder jaar de prijzen uit. In Nederland werd anjer ‘Pink Kisses’ genomineerd voor de ‘Glazen Tulp 2014’ van bloemenveiling FloraHolland.

‘Pink Kisses’ is dus zeker een zeer fraaie, opvallende verschijning met bijzondere eigenschappen. Opvallend zijn de lieflijke, kleine (2 cm grote), geurende bloempjes die maandenlang in grote aantallen verschijnen. Deze pot- of tuinanjer is in feite een tamelijk kortlevende vaste plant die door diverse kwekers als tweejarige plant wordt gekweekt. Opvallend is ook de uiterst duurzame kweekmethode, een aspect dat niet zonder reden steeds meer belangstelling krijgt. Het is een zogenaamde energiearme teelt doordat ‘Pink Kisses’ wintertemperaturen tot –5 °C moeiteloos kan hebben. De plant heeft door zijn natuurlijke compacte vorm en rijke vertakking bovendien weinig kweekhandelingen tijdens de opkweek nodig. ‘Pink Kisses’ hoeft maar één keer te worden getopt en ook aan de verdere groei hoeft niet overdreven veel zorg te worden besteed. Kortom, voor kwekers ideaal. Maar jij wilt weten waarom anjer ‘Pink Kisses’ voor jou ideaal is. Daar zijn heel wat argumenten voor!

Wie houdt er nu niet van kleur en geur?
Dianthus caryophyllus ‘Pink Kisses’ heeft een betoverende, zachte anjergeur. Iedereen weet dat geuren een enorme invloed op ons hebben. Geur is een directe ervaring. De zachte geur van deze anjertjes vergeet je nooit meer. De naam is dan ook buitengewoon goed gekozen. Ieder bloemblaadje heeft een paarsroze midden en een lichtroze rand. Heel mooi! Het blad, dat ook ’s winters aanblijft, is blauwgroen. De planten vormen dan een mooi bodembedekkend polletje.

Deze plant is geschikt voor zowel binnen als buiten en redelijk winterhard
De hoogte is 10-20 cm. De vele bloempjes verschijnen in kleine clusters aan de einden van de stengeltjes. Een beetje afhankelijk van de kweekmethode bloeit ‘Pink Kisses’ tussen maart en juni. Snoei je de stengeltjes aan het eind van die bloeiperiode iets in, dan kan de plant zelfs tot in oktober doorbloeien (tweede bloei). Als je ‘Pink Kisses’ na de bloei in de tuin zet, kan hij de winter overleven als hij niet in zware grond staat en de grond niet te lang nat is. ‘Pink Kisses’ groeit liefst in een enigszins droge tot normaal vochtige bodem. Houd je hem binnen als potplant, voel dan regelmatig even met je vinger of de grond bijna droog is en geef dan opnieuw water. Doe eens per maand wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Dianthus ‘Pink Kisses’ mag gerust in de volle zon staan. De plantjes – je koopt ze bij GroenRijk in een 10 cm-kweekpotje – hebben minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. We kregen de vraag of de bloempjes ook eetbaar zijn. Dat zijn ze niet.

Een prachtige naam
Het woord  Dianthus is afgeleid van het Griekse woord dios dat ‘god’ betekent, en van anthos dat ‘bloem’ betekent. Een goddelijke bloem dus. Caryophyllus is het Latijnse woord voor anjer. Alle anjers behoren tot de familie van de Caryophyllaceae.

TIP
De geurende bloempjes lokken buiten vlinders, bijen en andere insecten. Binnen lokken ze jou (en je bezoekers en huisgenoten).

In kort bestek
Het heerlijk geurende dwerganjertje Dianthus caryophyllus ‘Pink Kisses’ bloeit rijk en maandenlang met prachtige tweekleurige bloempjes (licht- met donkerroze) boven blauwgroen blad. Deze redelijk winterharde plantjes zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Hoofdbloeitijd maart-juni, doorbloei tot oktober. Voor een plek in direct zonlicht en vrij droge tot normaal vochtige (pot)grond. Eens per maand wat plantenvoeding geven.  


GRATIS POTJE VOOR JE MOESTUINPLANTJE

$
0
0
GRATIS POTJE VOOR JE MOESTUINPLANTJE

Je moestuintje is inmiddels zo groot geworden dat deze nodig in een groter potje geplant moet worden. Kom naar GroenRijk De Carlton Westland en ontvang gratis potjes voor je moestuinplantjes  (max. 5 per klant) .

Waarom je moestuintje verpot moet worden:

Het kweekpotje waarmee je bent gestart is wordt te klein om je moestuinplantje verder te laten groeien en daarom kun je nu bij GroenRijk De Carlton gratis potjes ophalen zodat je plantje beter kan doorwortelen voordat deze binnenkort naar buiten mag.

Vragen over je moestuin?

De groenspecialisten van GroenRijk de Carlton geven je graag wat tips voor het verzorgen van je plantje en je kunt er nog heel veel andere spulletjes bekijken voor een moestuintje. Kom snel naar GroenRijk De Carlton en haal je gratis moestuinpotjes op want OP=OP.

Kleine moestuintjes worden groot

$
0
0
Kleine moestuintjes worden groot

Leuk hè die moestuintjes van Albert Heijn? Eerst binnen zaaien en elke dag even kijken of er al wat groens te zien is. Spannend! En straks: wat is er leuker dan buiten zijn en met je handen in de aarde wroeten, zaaien en oogsten? Je mag en kunt vies worden! Je leert over de verschillende soorten groente, fruit en kruiden die er zijn, hoe je zaadjes kunt zaaien of een plantje kunt planten. En je mag natuurlijk ook van je eigen oogst proeven!

Verpotten

Je bent in februari/maart begonnen met binnen zaaien, maar wat nu? Waarschijnlijk worden je plantjes nu te groot voor het potje waarin je ze gezaaid hebt. Het is nu tijd om ze in een ander potje over te zetten, zodat ze weer voldoende ruimte hebben om verder te groeien. De bakjes waar de moestuintjes in worden geleverd zijn afbreekbaar en kun je dus in zijn geheel overzetten in een grotere pot. Gebruik voor het overpotten speciale zaai- en stekgrond, dat werkt het best voor deze jonge plantjes. Je kunt ze daarna in de vensterbank plaatsen, zodat ze kunnen genieten van het zonnetje achter het glas.

Moestuin | www.gekopgroen.nlBuiten wennen

Op een warme lentedag kunnen de plantjes overdag prima naar buiten, maar zet ze ’s nachts wel weer binnen. Ze kunnen nog niet zo goed wennen aan de koude nachten. Als het ’s nachts warmer blijft dan10ºC dan mogen ze ook ’s nachts buiten blijven. Bouw dit langzaam op en zet ze op een beschutte plek bv. onder een boom of ergens vlakbij huis. Na een week dagelijks een paar uurtjes naar buiten, zijn de plantjes sterk genoeg om vanaf half mei in de tuin uitgeplant te worden.

Vierkante meter moestuin

De meeste soorten groente en kruiden van de AH moestuintjes kun je kweken in een pot of bak van 15-20 cm diep. Dat geldt voor de kruiden: bieslook, dille, basilicum, tijm, krulpeterselie en selderij. Een vierkante meter moestuin is hiervoor heel geschikt. Lekker overzichtelijk! Ook andere kleine planten zoals de radijs, bosaardbei, rucola, lente ui en veldsla kunnen hier prima verder in groeien. Heb je er nog geen een? Kom dan nu naar ons tuincentrum en koop zo’n vierkante meter moestuin. Hierin heb je ruimte voor 16 verschillende groenten en kruiden.

Meer ruimte

Meer ruimte en diepte is nodig voor paprika, cherrytomaatjes, broccoli, kropsla, spinazie en andijvie. Deze planten groeien goed in een pot van ongeveer 30 centimeter diep of in de tuin. Als stelregel kun je uitgaan van evenveel ruimte onder de grond als daarboven. Uitzonderingen daar op zijn de groentes die het veel groeiruimte nodig hebben: wortel en prei. Hier is je opbrengst groter als je de plantjes meer ruimte (minimaal 40cm diep) geeft. Die kun je dus het best in de tuin kweken. Wortel kan trouwens wel in een vierkante meter moestuin, maar dan oogst je minipeentjes.

De meeste ruimte

De aubergine is een echte ruimteverbruiker. Eén plant neemt makkelijk een bak van 50x50x50cm voor zijn rekening. Hij heeft het binnen het meest naar zijn zin, dus deze kan beter niet naar buiten. Net als de paprika en de cherrytomaat. Houd deze lekker binnen om teleurstellingen te voorkomen of zet ze op een beschutte plek buiten na half mei.

Wat heb je nodig:

Het beste gereedschap voor in de tuin zijn je handen, je zult vast merken dat je deze het meest gebruikt. Handige hulpjes zijn: harkje, schepje en een gieter. En natuurlijk als je straks buiten aan de slag gaat met je moestuintje, kleding die lekker vies mag worden. Het belangrijkst is elke dag even kijken of alles goed gaat. Even wat water geven als je plantjes dorst hebben. En even checken of er geen slakken of andere ongewenste gasten azen op jouw oogst. Kweek smakelijk!

Heb je vragen? Wij weten alles van moestuinieren, dus vraag het ons gerust!

Moestuin | www.gekopgroen.nl

Cool Wave-violen

$
0
0
Cool Wave-violen

Ja, Cool Wave-violen zijn hangviolen met een rijkere bloei.

Tot voor kort waren ze er nog niet: echt uitbundig bloeiende en als een waterval uitgroeiende hangviolen. Maar nu zijn er Cool WaveTM-violen. Een totaal nieuwe sensatie: violen die groeien alsof het petunia’s zijn. Ongelooflijk! Deze compleet nieuwe violen vormen ranken tot wel 60 cm lang en dat in forse aantallen. Die ranken zijn in lente en herfst bovendien om de paar centimeter bezet met 1,5-2 cm grote, prachtige vioolbloemen. De planten in deze nieuwe violenlijn groeien sneller en voller dan alle andere hangviolen. Ze vertakken veel beter en vormen meer ranken dan we ooit eerder bij andere violen zagen. Hun hoogte varieert tussen 12 en 20 cm, maar die lange bloeiende ranken zijn fantastisch. Die stelen de show totaal, zowel in pot als bodembedekkend. Want dat kan natuurlijk ook. Helemaal als je weet dat deze violen uiterst winterhard zijn en zich maar weinig van slecht weer aantrekken.

Er zijn al diverse bloemkleuren ontwikkeld
Cool WaveTM-violen zijn er inmiddels in verschillende schitterende kleuren: wit met violet en wit met ijsblauwe randjes aan de bloemblaadjes, planten die in twee tinten citroengeel bloeien, een volgeel ras en een met helderwitte bloemen. Aan andere kleuren wordt door de kwekers hard gewerkt. GroenRijk doet er alles aan om deze nieuwe violen in zoveel mogelijk tinten voor je te bemachtigen.

Internationaal zijn ze een enorm succes
Dat komt ook doordat Cool WaveTM-violen zo winterhard zijn. En ze groeien zowel goed op zonnige als op lichtbeschaduwde plekken. Van een regenachtige periode of een paar weken slecht weer raken ze ook niet erg onder de indruk. Groei en bloei zijn dan even wat minder, maar zodra het weer beter wordt, zetten ze een ongelooflijke inhaalspurt in. Je weet niet wat je ziet met deze violen! Van nature bloeien ze de hele lente en tijdens de herfst. In gebieden met een wat zachter klimaat of tijdens zachte winters in ons klimaat, gaan ze zelfs ’s winters gewoon door. Ze verlengen dus vrij gemakkelijk het seizoen waarin je van je tuin geniet!

Ook geweldige bodembedekkers
Door de rankende, spreidende groei zijn Cool WaveTM-violen niet alleen geweldige potplanten, maar ook in de volle grond van je tuin doen ze het fantastisch. Daar worden het echte bodembedekkers die door de dichte vertakking bloementapijtjes van wel een meter doorsnee kunnen vormen. Doordat ze halfschaduw goed verdragen, kan dat ook onder heesters. En je hebt er qua zorg nauwelijks omkijken naar. Het enige waar je voor moet zorgen is dat de wortels niet uitdrogen. Naar de bloemen kijken doe je vanzelf!

Makkelijke verzorging    
GroenRijk biedt deze planten in royale 23 cm-potten aan. Laat je ze daarin staan, dan is de voeding die in de kweekgrond in de pot zit, na enkele weken door de planten opgebruikt. Daarom moet je al vrij snel eens per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater geven. Laat de potgrond niet uitdrogen. Voel regelmatig even met je vinger in de pot. Hoe snel je steeds opnieuw water moet geven, hangt voor een groot deel af van de standplaats: hoe zonniger, des te vaker. Planten die in de volle grond van je tuin groeien, kunnen voldoende voedsel uit die grond halen. Als je wilt, kun je uitgebloeide bloemen wegnemen, maar dat hoeft niet per se. Ze verdragen veel meer kou dan de meeste andere violen. Overwinteren is geen enkel probleem. In de zomer zijn de planten even in rust, dan bloeien ze weinig of niet. Maar begin herfst gaan Cool WaveTM-violen er weer uit alle macht tegenaan! Ze groeien goed in iedere normale, goed doorlatende tuingrond. Wil je ze verpotten, doe dat dan in gewone standaard potgrond. Geef planten die je in de volle grond van je tuin zet, in het voorjaar een goede organische basisbemesting. GroenRijk heeft alles in voorraad voor een goede verzorging van je planten.

TIP
Cool WaveTM-violen verdragen enorm veel kou. In Amerika hebben ze in de volle grond al temperaturen tot 25 °C onder nul probleemloos doorstaan. Geef potplanten wel wat winterbescherming omdat de kou in de pot niet alleen van bovenaf naar de wortels komt, maar van alle kanten.

In kort bestek
De nieuwe, enorm bloemrijke, ongekend sterk rankende Cool WaveTM-hangviolen (ranken tot 60 cm lang, vol bezet met bloemen) bloeien het hele voorjaar en opnieuw in de herfst en zelfs tijdens zachte winters. GroenRijk biedt ze in diverse kleuren kant-en-klaar in pot aan, maar ze doen het ook geweldig als bodembedekker in de volle grond. Kies zelf voor een violentapijt of een violenwaterval! IJzersterke planten. Makkelijke verzorging.

De woonplant van de maand april is de Klimop

$
0
0
De woonplant van de maand april is de Klimop

De klimop, ook bekend als Hedera, is Woonplant van de maand april. Een mooi moment om stil te staan bij deze Europeaan, die ook met weinig water ambitieus blijft groeien en klimmen en daarbij schilderachtige bladeren laat zien.

Klimmen, hangen en slingeren
De officiële naam van de klimop, Hedera, komt van een oude Latijnse plantennaam en betekent ‘vastgrijpen of hechtend’. En inderdaad: buiten grijpt de plant zich gretig vast aan muren en schuttingen. Binnen klimt, hangt en slingert de klimop en laat daarbij trots zijn bladeren zien. Die zijn groen met witte, zilveren of gele accenten en hebben soms zelfs een gemarmerd effect. Jongere planten groeien snel en hebben kleine bladeren, die later pas groter en ook wat grilliger worden.

Europeaan Klimop
In tegenstelling tot de meeste woonplanten is klimop geen tropische exoot maar groeit hij in Europa. De plant is dus gewend aan een wat koeler klimaat, wat hem ook makkelijk in de omgang maakt.

Verzorging van de Klimop
Met deze tips houd je de klimop gezond en gelukkig: de plant kan redelijk goed tegen droge lucht, rond de 12-20 graden Celsius. Zet de klimop liever niet in de volle zon en een keer in de week water geven is ruim voldoende. Zo straalt de plant ook wat geluk op jou af.

Leuk om te weten:

  • Onderzoek bij de NASA heeft aangetoond dat klimop een krachtige luchtzuiveraar is, handig voor thuis en op kantoor.
  • De klimop staat in de top 10 van makkelijke woonplanten.
  • Een klimop laat zich makkelijk leiden langs elk object en figuur, dus laat je creativiteit de vrije loop of maak een mooie plantenmuur vol Hedera’s.
  • Als klimop buiten niet verder kan groeien, dan is de plant volwassen en krijgt hij takken zonder hechtwortels, het blad krijgt een ruitvorm en de Hedera gaat bloeien en vormt bessen.
  • Wereldwijd bestaan er vermoedelijk meer dan 4.000 klimoprassen.
  • In de Griekse mythologie is klimop de plant van Dionysos, de god van de wijn en de plantengroei. Een krans van klimop gold als symbool van overwinning en mannelijke kracht, daar komt ook de klimopkrans voor winnaars van de Olympische Spelen vandaan.

Tuinplant van de Maand april: Buxus

$
0
0
Tuinplant van de Maand april: Buxus

Groene tuintopper
De buxus is een echte tuintopper. Het hele jaar behoudt deze held zijn groene looks en geeft daarmee de tuin permanent een natuurlijke uitstraling. Doordat de buxus in diverse vormen verkrijgbaar is, kun je de plant haast overal toepassen. Bijvoorbeeld als heg, als eyecatcher midden in je tuin of in potten op je terras. De sterke buxus vraagt daarbij nauwelijks verzorging. De hoogste tijd om deze groene held als Tuinplant van de Maand april in de spotlights te zetten.

Mooie vormen
Als bijna geen andere tuinplant is de buxus geschikt om in een mooie vorm te snoeien. De beste tijd om dat te doen is van april tot oktober. Met een heggenschaar en ‘buxustondeuse’ breng je buxus in het gewenste model. Een strakke haag of een ronde bol heb je zo gedaan, maar voor een groene fietser (zie foto) zul je misschien iets langer geduld moeten hebben…
 
Eenvoudig
De buxus (Buxus sempervirens) kan zowel uit de voeten op zonnige als op schaduwrijke plekken. Je zet ‘em zo in een mooie pot en het planten in je tuin of in een bak op je balkon is heel eenvoudig. Het is een kwestie van een ‘gat graven’, buxus erin, even aanduwen en watergeven. Om de buxus snel te laten wortelen, is het verstandig om speciale ‘buxusgrond’ toe te voegen. Verwen de plant ook eens met buxusvoeding, zo hou je ‘em extra sterk.
 
Meer informatie en inspiratie voor groen in en om het huis op www.mooiwatplantendoen.nl

Struikmargriet

$
0
0
Struikmargriet

Ja, de struikmargriet heeft regelmatig water en vloeibare plantenvoeding nodig.

Struikmargrieten zijn kuipplanten. Iedereen kent ze en vindt ze prachtig. De kleine struikjes zijn uiterst geliefd vanwege de onvoorstelbaar uitbundige bloei die maar door gaat. De planten kunnen makkelijk tot oktober doorbloeien. De door de kwekers gevormde gezellige bolle plantvormen op pot doen het minstens zo goed als de even gewilde stamvormpjes. Helaas zijn de licht verhoutende planten hier niet helemaal winterhard. Zachte winters overleven ze trouwens wel. Maar overwinteren geeft meestal een wat minder resultaat: koop dus elk jaar nieuwe. Dan is de bloeirijkheid dankzij de kwekerskunst die dat veroorzaakt, het grootst.

Van de Canarische Eilanden
Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) stammen oorspronkelijk uit de unieke natuur van de Canarische Eilanden, o.a. van Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria. Maar ze zijn inmiddels in tal van andere gebieden met een subtropisch klimaat ingeburgerd. Daar groeien ze uit tot mooie, brede, bolle, dicht vertakte struiken van wel 1,5 m hoog. Als die volop met honderden margrietenbloemen tegelijk bloeien, weet je niet wat je ziet! Net zoals de planten die je bij GroenRijk koopt, zijn ze na verloop van tijd letterlijk overdekt met hun kleurrijke bloemen. Die kunnen wit zijn of roze, geel, geelbruin, roodachtig en paars. Aan jou de keuze. Misschien valt het je op dat het blad bij de in verschillend kleuren bloeiende planten ook varieert. Het is vaak frisgroen, maar kan ook wat grijzig zijn en meer of minder fijn ingesneden. De planten worden liefst verkocht in het stadium dat de knoppen al wat kleur te zien geven. Stamvormen zijn meestal wat duurder dan de bolle vormen, omdat het vormen van een stammetje de kweker ongeveer drie jaar kost. Maar dan is er ook iets moois ontstaan dat extra opvalt. De bloei is even rijk.

De wetenschappelijke naam
Struikmargrieten hebben heel lang Chrysanthemum frutescens geheten. Eigenlijk tot de wetenschappers het enorme geslacht Chrysanthemum opsplitsten in wel 30 aparte geslachten (wat sinds 1999 overigens voor een deel weer is teruggedraaid, maar dat geldt niet voor de struikmargrieten). De struikmargriet kreeg door de nieuwe indeling de naam Argyranthemum en heet dus nog steeds zo. Die nieuwe indeling was nodig vanwege genetische verschillen die pas sinds halverwege de vorige eeuw aantoonbaar zijn. Voor die tijd gebeurde de indeling bij planten vooral op uiterlijke kenmerken, zoals bloemeigenschappen. Iets dergelijks is veel andere planten ook overkomen. Die kregen ook een andere naam omdat ze andere genen bleken te hebben dan eerder werd gedacht. Sinds er ook bij planten DNA wordt onderzocht zijn er al heel veranderingen doorgevoerd. Dat heeft ook geweldige verrassingen opgeleverd: zo is onlangs het genoom (het totale DNA) van uien vastgesteld en dat blijkt zevenmaal groter te zijn dan dat van een mens! Een ui is dus een complexer wezen dan een mens. Van struikmargrieten weten we het nog niet…

Verzorging
Zet je struikmargrieten op een zonnige plek op balkon of terras. Een mooie sierpot om de pot waarin hij staat, gaat te sterke opwarming van de wortels in de kweekpot tegen. GroenRijk biedt een grote keuze aan potten. Ga je verpotten, zet ze dan in een mengsel van 1 deel potgrond met 1 deel bemeste tuinaarde. Na zes weken is de mest uit de potgrond verbruikt. Daarna moet je iedere week een keer wat plantenvoeding in zwakke concentratie in je gietwater doen. Geef dagelijks water. Wanneer je je planten toch wilt overhouden, kan dat het beste op een lichte plek bij een temperatuur tussen 5 en 10 °C. Haal ze voor de eerste nachtvorst naar binnen. Verpot ze dan in het voorjaar. Haal liefst dagelijks de uitgebloeide bloemen weg. Bescherm de planten tegen zware regen. De bloemen kunnen anders smetten (verbruinen). Zorg dat een teveel aan gietwater kan wegstromen (drainagegat onder in de pot). Geef ook water als het regenachtig weer is. Door de bolle vorm van de planten komt aflopend regenwater vaak niet in de pot terecht en kan de potgrond zelfs droog blijven als het regent. Om dezelfde reden niet op de plant, maar in de pot water geven.

TIP
Als de binnenste bladeren bruin verkleuren (dat gebeurt soms) moet je de helft van de bloemen en knoppen weghalen. Dan vormt zich al gauw nieuw fris blad en ook de bloei is al snel weer in volle gang.

In kort bestek
Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) zijn zeer rijk bloeiende, niet echt winterharde, mediterrane struikjes die tot oktober vol door kunnen bloeien met honderden margrietachtige bloemen in roze, gele, paarse of bruinachtige tinten (maar ze zijn er ook in zuiver wit met een geel hart). Het blad wordt vaak bijna geheel door de bloemen bedekt. Een rijk gezicht! Struikmargrieten laten zich op terras en balkon uitstekend met andere planten  combineren. 

Perkgoed in hangpot

$
0
0
Perkgoed in hangpot

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Dan bloeit het perkgoed in deze hangpot lang en rijk.

Het geheim van een goed gemaakte hanging basket is de waterval aan bloemen die verschijnt als de planten erin uitgroeien. Dat lukt alleen met een uitgekiende plantenkeuze: planten met verschillende groei- en bloeiwijzen en groei-eisen. Het is best lastig om dat goed te doen, ook al omdat de waterhuishouding in de basket bijzonder goed in orde moet zijn. GroenRijk maakt het je nu makkelijk met een prachtige serie kant-en-klaar en vakkundig beplante grote (27 cm doorsnee!) hangpot-op-kleur. Kies uit de kleuren blauw, rood, roze, geel of wit. Succes gegarandeerd! Topkwaliteit om direct op te hangen. Geniet maandenlang van een stroom aan bloemen in de kleur of kleuren die jij het mooist vindt. De verzorging is heel eenvoudig en vraagt weinig tijd!

Bij de samenstelling is voor iedere kleur gekozen uit een breed assortiment planten die vanuit een bossige vorm gaan hangen. Dus ze groeien zowel iets naar boven als sierlijk naar beneden. Van de fraai gevormde, donker gekleurde hangpot (want dat is de basket eigenlijk) zie je na enige tijd weinig meer. Het is het mooiste om de planten op ooghoogte op te hangen. Dan heb je er het beste zicht op. Hang je hangpot niet zo op dat je er makkelijk tegenaan loopt of dat ze in de weg hangen. Je moet er wel makkelijk bij kunnen om ze goed water kunnen geven. Je kunt er hele hangende tuintjes mee maken. En een kleur dat je dan krijgt! Bovendien bewegen de wat langer uithangende planten magnifiek in de wind. Er is gekozen voor sterke soorten die niet al te veel last hebben van een tijdje wat slechter weer. Deze hangpotten blijven de aandacht trekken. Daarom is het ook leuk om ze bij een entree of doorgang op te hangen. Dat kan bijv. ook heel goed aan sierhaken (GroenRijk heeft die voor je) die je overal aan vast kunt schroeven. Hang je de baskets aan een pergola of andere balkconstructie, schroef daar dan stevige haken in. Zijn er hoogteverschillen die je wilt overbruggen, dan kun je tussen de vaste haak en de ophanghaak van de mand een stuk grove schakelketting aanbrengen. Binddraad is niet sterk genoeg. Let erop dat uitlekkend water geen meubels beschadigt, een zitplek nat kan maken of  (op een balkon of bij een appartement) bij (beneden)buren overlast kan veroorzaken.

De verzorging is heel eenvoudig
Zorg ervoor dat de potgrond in de basket nooit uitdroogt. Geef dus regelmatig voldoende water  en doe een keer per week wat vloeibare plantenvoeding (voor bloeiende planten) in het gietwater. De bij aankoop in de potgrond aanwezige groeistof is na enkele weken uitgewerkt. Er zijn ook langzaam en langdurig werkende mestkorrels, -staafjes en -pijltjes verkrijgbaar die je bij de plantenwortels in de hangpot steekt. Dan ben je voor de rest van het seizoen van het bemesten af. Dat regelen de planten dan zelf. Is de potgrond ongewild nogal droog geworden, geef dan eerst schoon water voor je er plantenvoedsel bij doet. Je voorkomt ermee dat de mest de plantenwortels kan aantasten. Sommige plantensoorten zijn zelf-schonend – dat wil zeggen dat ze uitgebloeide bloempjes vanzelf laten vallen – bij andere kun je beter zo nu en dan de uitgebloeide bloempjes verwijderen. Dat is een heerlijk rustig werkje en je planten belonen je daarna met extra rijke bloei! Verder vragen de planten alleen om zon en warmte. Zo’n hangpot is eigenlijk een tuintje op zich! Je kunt er op bijna iedere plek van genieten! Hoe warmer de plek, des te meer water ze verdampen. GroenRijk heeft ook slimme watergeefsysteempjes te koop waarmee je de planten vol- of halfautomatisch water kunt geven – ideaal als je veel planten in potten, baskets of bakken hebt en je bent een tijdje ‘even weg’. Met zo’n systeem weet je zeker dat jouw planten het dan net zo plezierig hebben als jij! Vraag naar de mogelijkheden.

De invloed van zon op kleur
Het zal je al wel zijn opgevallen dat planten uit warme, zuidelijke gebieden vaak felle bloemkleuren hebben. Zachte tinten vallen in fel licht namelijk weg. Daar kun je bij de keuze van je hangpot ook rekening mee houden. Komt hij op een plek pal zuid, kies dan voor een wat steviger kleur. Pastelkleuren doen het beter op het oosten of westen waar niet de hele dag het felle licht op straalt.

TIP
Hangpotten met hun overhangende ‘planten-gordijnen’ worden ook graag gebruikt om aan sierhaken tegen een afscheiding (hek, schutting enz.) inkijk tegen te gaan. Al die bloeiende planten geven bovendien een fantastisch effect.

In kort bestek
De kant-en-klare hangpotten-op-kleur die GroenRijk nu in aanbiedt, zorgen voor bloei tot ver in de herfst. Speciaal geselecteerde, sterke plantensamenstellingen. Forse 27 cm-hangpotten. Overal op te hangen. Eenvoudig te verzorgen. Een genot om steeds weer naar te kijken. Geniet van de zeer rijke, onafgebroken zee aan blauwe, rode, roze, gele of witte bloemen in allerlei zorgvuldig gekozen vormen.


20% Vroege Vogel korting deelnemers

$
0
0
20% Vroege Vogel korting deelnemers

Op zaterdag 11 april krijgt u tussen 9 en 12 uur 20% korting op ons gehele assortiment! Klik hier voor de actievoorwaarden.

Vlijtig Liesje

$
0
0
Vlijtig Liesje

Ja, Vlijtig Liesjes willen regelmatig water en staan graag in volle zon of lichte schaduw.

Oorspronkelijk komt het Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana) uit tropisch Oost-Afrika. Maar deze plant wordt ook al eeuwenlang door kwekers in Europa als schaduw- en vochtminnende zomer- of perkplant gekweekt. Opvallend is dat de planten heel lang nauwelijks veranderden. Het aantal kweekvormen van deze rijkbloeiende planten bleef klein. Dat veranderde halverwege de vorige eeuw plotseling. Dat kwam vooral door de introductie van de wat forsere New Guinea-Impatiens (Impatiens hawkeri) die niet uit Afrika komt, maar inheems is op Nieuw-Guinea (het grote eiland ten noorden van Australië waarvan de westelijke helft als Irian jaya deel van Indonesië uitmaakt. Het oostelijke deel is de zelfstandige republiek Papua New Guinea. Daarmee werden allerlei series nieuwe cultivars met geweldige nieuwe eigenschappen ontwikkeld, die stormenderhand de markt veroverden. Ze worden allemaal ook Vlijtig Liesje genoemd. De ontwikkeling ging het snelst in de USA, waar de plant bijna opnieuw werd ‘uitgevonden’, zo groot waren de vorm- en kleurverschillen. Met als resultaat dat de petunia’s en afrikaantjes al snel als meest geliefde zomerse perkplanten werden voorbijgestreefd.

Geweldige eigenschappen
New Guinea-Vlijtig Liesjes groeien vooral goed in de zon, maar ook in lichte schaduw, dus ook op plekken waar andere zomerbloeiers het minder naar hun zin hebben. In iedere tuin komen zulke plekken voor. Bovendien bloeien deze planten ongelooflijk lang en rijk. Zolang ze maar genoeg water krijgen, verschijnen de bloemen van half mei tot de nachtvorsten daar in het najaar een eind aan maken. Er zijn weinig planten die dat ook zo lang volhouden! Nog een groot voordeel: een regenachtige zomer of langdurig regenweer doet ze niks! Vergelijk dat eens met soorten zoals Petunia of Zinnia. Ook groeien ze goed in iedere soort (pot)grond. Eigenlijk is het enige waar je op moet letten dat de wortels nooit uitdrogen. New Guinea-Vlijtig Liesjes zijn er met witte, roze, rode, violette, oranje en zelfs tweekleurige en gevulde bloemen. Sommige hebben bont blad.

Overal toepasbaar
Je kunt deze Vlijtig Liesjes in de border planten (ook heel mooi tussen vaste planten), in perken, in potten en in bloem- en plantenbakken. Ze doen het ook heel goed in een hanging basket. Je kunt ze zelfs als kamerplant gebruiken. Zo kun je de bloeiperiode zelfs nog verlengen, want als je de vorst weet te vermijden (door ze binnen te zetten) bloeien ze vrolijk door. Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk. Deze tropische planten weten echt niet hoe ze (met suikers in hun cellen) antivries moeten aanmaken. Vlijtig Liesjes zijn overigens directe familie van de balsemienen en reuzenbalsemienen die hier wel kunnen overleven. Maar die doen dat via het wel winterharde zaad dat ze rijkelijk rondstrooien).

Ze zijn er in tientallen verschillende series
Er is inmiddels zo veel met Vlijtig Liesjes geëxperimenteerd dat er tientallen series met heel speciale plant- en bloemvormen van bestaan. Ieder jaar komen er nieuwe bij. GroenRijk  biedt nu een uitgelezen assortiment uit dit grote internationale aanbod. Met veel verschillende bloemkleuren. Het gaat om planten die compact groeien (20-60 cm; de wat oudere rassen hadden de neiging om nogal slierterig te worden). Ze bloeien enorm rijk en lang. We zullen je niet vervelen met al hun verschillende namen, ook Vlijtig Liesjes kies je vooral op kleur en uiterlijk. Bedenk hoe je met een paar fleurige New Guinea-Vlijtig Liesjes in een aardige kleur elk hoekje in je tuin, op je terras of op je balkon heel aantrekkelijk kunt maken.

Verzorging
Die is kinderlijk eenvoudig. Een beetje schaduw is prima. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef bij planten in potten en bakken eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater.

TIP
Haal uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad regelmatig weg. Dat houdt een New Guinea-Vlijtig Liesje jong en uiterst bloeiwillig.

In kort bestek
New Guinea-Vlijtig Liesjes (Impatiens hawkeri) zijn van oorsprong tropische planten die van mei tot de vorst invalt, allerlei plekken in de tuin opfleuren met een eindeloos lijkende stroom bloemen. Het enige dat ze absoluut nodig hebben is voldoende water. Volle grond of potgrond in pot of bak maakt ze niets uit. Van regenachtig weer trekken ze zich niets aan. Het aantal verschillende bloemkleuren is groot. Zelfs als kamerplant doen ze het fantastisch.

Zonale-geraniums

$
0
0
Zonale-geraniums

Ja, deze geraniums stellen weinig eisen, maar ze houden van zon.

De planten waar we het hier over hebben, noemen we in het Nederlands geraniums, maar ze hebben de wetenschappelijke naam Pelargonium. Iedereen kent ze. Het zijn die planten die overal als rijkbloeiende zomerplanten in perken, potten en bakken worden toegepast, die best een beetje droogte kunnen hebben en die een onverwisselbare, aparte, sterke, kruidige geur verspreiden. Wie ze ooit in de Alpenlanden massaal in bakken aan de balkons van de traditionele houten huizen heeft zien bloeien, weet als geen ander hoe uitbundig en kleurrijk deze geraniums de zon tegemoet kunnen lachen. En hoe mooi ze zijn. Eigenlijk is die naam geranium heel verwarrend. Want er zijn geraniums die ook wetenschappelijk Geranium heten. Dat zijn de winterharde vaste planten voor de tuin die we in het Nederlands ooievaarsbekken noemen.


Deze week gaat het bij GroenRijk vooral om Zonale-geraniums, maar er zijn diverse groepen Pelargoniums met speciale kenmerken. Het belangrijkst binnen het geslacht Pelargonium zijn vier grote groepen hybriden die allerlei verschillen vertonen . Dat zijn:

  1. de geurgeraniums, planten die vooral om hun blad worden gekweekt en via hun blad allerlei fantastische geuren verspreiden;
  2. de hangende geraniums uit de Pelargonium Peltatum Groep met gladde blaadjes;
  3. de rijk bloeiende, struikvormige Franse geraniums (Pelargonium Grandiflorum-hybriden met meestal effen groen blad;
  4. de groep waar het deze week om gaat: Zonale-geraniums. Dat zijn eveneens struikvormig omhoog groeiende, minstens zo rijk bloeiende geraniums met bijna rond tot niervormig of schildvormig, volgroen of ringvormig getekend, fluwelig blad (die ring is soms wat roodachtig). Deze week zijn de spotlights bij GroenRijk heel bewust vooral gericht op planten uit deze groep. Die zijn nu niet alleen extra aantrekkelijk geprijsd en in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren bloeiend te koop, maar ze hebben ook speciale voordelen.

Waarom Zonale-geraniums zo fantastisch zijn
Veel mensen denken dat dit eenjarige zomerbloeiers zijn, maar dat zijn het niet. Dit type geraniums wordt wel eenjarig gekweekt, maar eigenlijk zijn het heestertjes. Hun voorouders komen uit de Kaapstreek van Zuid-Afrika, waar ze kleine, bossige struiken vormen met vrij dikke, vlezige, tamelijk breekbare stammen en takken. Ze bloeien rijk en groeien in de Zuid-Afrikaanse natuur in kleine groepen. De bloemen verschijnen vanuit de bladoksels in grote, ronde tot bolronde schermen. De bloemen zijn bij de Zonale-typen kleiner dan bij de sterk erop lijkende Grandiflorum-hybriden, maar de Zonale-geraniums bloeien langer door. Op een korte rustperiode na kunnen ze zelfs het hele jaar door bloeien als de omstandigheden goed zijn. Dat is bij ons in het koude jaargetijde natuurlijk niet het geval, maar dan kun je ze binnen als kamerplant houden. Meestal worden de planten na één bloeiseizoen in de herfst weggedaan, maar dat hoeft dus niet. De belangrijkste bloeiperiode is van april tot ver in oktober. Er zijn honderden cultivars die in allerlei kleuren bloeien. Bij de meeste zijn de bloemen enkel (met vijf bloemblaadjes waarvan er twee omhoog en drie omlaag zijn gericht), maar er zijn ook gevuldbloemige rassen. De hoogte van de planten kan per cultivar sterk variëren, van 15-40 cm. Er zijn rassen met egaal groen blad, maar sommige hebben behalve een duidelijke bladtekening ook andere bonte effecten op het fluwelige blad, bijvoorbeeld roomwitte of oranje gekleurde delen. Het blad verspreidt bij kneuzing de typische geraniumgeur. De bloemkleuren variëren van allerlei tinten rood, via roze en lila naar wit. Er zijn er ook die met dubbelkleuren bloeien, bijv. roze met wit, of paars met roze.Volgeel en hard blauw komen niet voor. Vroeger werden bijna alle Pelargonium-hybriden uit stek vermeerderd, maar vooral Zonale-hybriden worden steeds vaker uit zaad opgekweekt. Dat zijn vaak zeer gelijkvormige F1-hybriden die in korte tijd enorm populair zijn geworden.

De Zuid-Afrikaanse soorten Pelargonium werden vooral met de Nederlandse handelsschepen al sinds de 17e eeuw naar Europa gebracht, maar ze werden – heel merkwaardig – in eerste instantie met name in de Alpenlanden populair.

Makkelijke verzorging
Zonale-geraniums houden van een plek in de volle zon buiten, maar ze verdragen ook wel wat schaduw. Geef royaal water, maar de planten doorstaan een korte, tamelijk droge periode ook goed. De bovenste laag grond in de pot mag telkens wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Geef eens per veertien dagen kalirijke plantenvoeding in gietwater. De planten verdragen geen temperaturen lager dan 6 °C.

TIP: Struikgeraniums  groeien het liefst in vrij droge lucht. Bescherm ze daarom buiten tegen een teveel aan regen. Je voorkomt er schimmelaantastingen mee.

In kort bestek
De rijkbloeiende, opgaand groeiende Zonale-geraniums die GroenRijk nu aanbiedt, doen het fantastisch op een warme plek buiten in de volle zon. Ze kunnen van het voorjaar tot ver in oktober bloeien. Bloeitinten roze, rood,paars, wit en ook dubbelkleuren. Ideaal voor pot, perk en bak. Makkelijk te verzorgen, sterke, uiterst bloeigrage planten. Nu tegen echte ‘meteen meenemen’-prijsjes.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Perkgoed in wandhanger

$
0
0
Perkgoed in wandhanger

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeit perkgoed in deze wandhanger langer door.

Hoe krijg je een bloemenwaterval in je tuin of op je balkon? Door sierlijk rankende, rijkbloeiende zomerbloeiers tegen de wand te hangen. Dat kan op veel manieren, maar GroenRijk heeft nu een van de mooiste voor je uitgezocht: wandhangers waarin een hele serie rankende planten bloeit en alle ruimte heeft om een heel kleurvlak te vormen. De wind kan met de ranken spelen, de bloemen stralen in de zon en jij kunt er ook makkelijk bij om de planten water te geven. Het idee erachter is eigenlijk heel simpel en lekker alternatief: maak een soort tas met vakjes voor de potten met planten en hang die aan een hengsel op. Meer dan een spijker of een haakje voor de bevestiging is niet nodig. Het kan waar je maar wilt. Tegen een muur, een schutting, een deur, een plantenrek, waar maar plek is. Zo’n hanger staat overal mooi, is trendy en decoratief. GroenRijk biedt je deze wandhangers nu kant-en-klaar ophangbaar met planten en al aan. Uiteraard zijn er de sterkste, uitbundig bloeiende zomerbloeiers voor uitgezocht.  Er is aan alles gedacht: zelfs aan wandhangers die geschikt zijn voor een plekje met wat meer schaduw (dan is de hanger bijvoorbeeld met Vlijtig Liesjes beplant). Je kunt er een wat donkerder plekje geweldig mee opfleuren. Maar voor de meeste planten is een plekje in de zon natuurlijk het fijnst.

Wat dacht je van een wandhanger met bijv. blauwe Lobelia’s?
Als blauw jouw lievelingskleur is, zijn Lobelia’s – natuurlijk hanglobelia’s – een perfecte keuze. Het zijn prachtplanten die met honderden bloempjes tegelijk je wandhanger zullen sieren. Als je zo’n bloemetje van dichtbij bekijkt, zie je hoe bijzonder die is. Ieder bloempje heeft drie grotere blaadjes onderaan met daarboven twee kleine, opstaande ‘oortjes’. Absoluut uniek. Hanglobelia’s zijn rankende vormen van de soort Lobelia erinus. Er bestaan tientallen rassen van. De meeste bloeien blauw, maar er zijn ook witbloeiers, blauwe met een wit oog, lichtblauwe en donker-gentiaanblauwe, zelfs paarsbloeiende. GroenRijk heeft de mooiste en sterkste voor je uitgezocht. 

Vlijtig Liesjes kunnen in zon én schaduw
Vaak wordt gedacht dat Vlijtig Liesjes (Impatiens) in de schaduw móeten groeien, maar dat is niet zo. Ze houden ook van zon, maar dan hebben ze veel meer water nodig. Dat moeten ze dan dus wel krijgen. Daarom is een plek waar niet de hele dag de volle zon op staat, beter voor ze (en voor jou, want het scheelt met water geven). De planten zullen in je wandhanger tot aan de eerste nachtvorsten in het najaar overdekt zijn met bloemen. En van regenachtig weer trekken Vlijtig Liesjes zich niets aan.

Natuurlijk zijn er veel meer rankende zomerbloeiers geschikt voor je wandhanger
Je wandhanger  kun je jaar na jaar gebruiken. Dus wisselen van planten kan ook. Wat dacht je van Mini-petunia’s (die eigenlijk Calibrachoa heten). Ook die zijn prachtig in zo’n hanger. Het leuke van Calibrachoa’s is dat je geen uitgebloeide bloempjes hoeft weg te nemen. Die verschrompelen vanzelf en vallen dan af. Ook leuk is dat hommels en bijen graag nectar bij deze bloemen komen halen en van slecht weer trekken ze zich – net zoals Vlijtig Liesjes – niets aan. Ze bloeien gewoon door.

Ook heel mooi zijn hangende Verbena’s. Die vormen enorm veel bloempjes in schermvormige trossen en ook dat zijn echte volhouders tot de vorst invalt. Ze zijn er in allerlei tinten.

Nog een soort die het heel goed in een wandhanger zal doen: Scaevola, de waaierbloem. Deze soort komt oorspronkelijk uit o.a. Tahiti in de Stille Oceaan, heeft glanzend groen blad en vormt lange ranken met trossen violetblauwe bloemen.

De verzorging is makkelijk
Laat de grond in de potjes nooit helemaal uitdrogen. Dus geef regelmatig water. Tijdens warme perioden zul je wat vaker moeten gieten. Geef een keer per week wat plantenvoeding in het gietwater. Haal uitgebloeide bloemen die niet vanzelf afvallen, regelmatig even weg. Dan bloeien de planten niet alleen beter door, maar je vergroot er ook de bloeirijkheid enorm mee.

TIP: Zo’n 45 cm hoge wandhanger met prachtig bloeiende perkplanten is ook een heel leuk cadeau! Fijn om te geven!

In kort bestek
Met de makkelijk te bevestigen, verschillend bloeiende wandhangers die GroenRijk deze week aanbiedt, kun je allerlei verticale plekken in je tuin (of op je balkon) in een prachtig bloemenvlak veranderen. De planten die erin groeien, vormen met hun lange ranken heel aantrekkelijke, bloemrijke wandtapijten. Ze zullen bloeien tot de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. De verzorging is heel eenvoudig.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

$
0
0
Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

Chinese Roos, Woonplant van de maand mei 2015

In mei is de Chinese Roos, of Hibiscus, Woonplant van de maand. Deze schoonheid met haar spectaculaire bloemen doet je dagdromen over tropische eilanden met witte stranden en Hawaiiaanse hula-danseressen. Zeg, hoor je daar de zee ruisen? 

Spectaculaire bloemen als aandachtstrekkers
Natuurlijk, de blaadjes van de Chinese Roos zijn prachtig: ze glimmen je tegemoet en hebben een mooie ovale vorm en een spits puntje. Maar de echte aandachtstrekkers van de Chinese Roos zijn haar bloemen. Ze hebben een doorsnee van 10 tot 12 centimeter en vijf kroonbladeren. Deze spectaculaire bloemen bloeien soms maar een dag, maar worden non-stop opgevolgd door nieuwe exemplaren. De Chinese Roos is verkrijgbaar in het rood, oranje, geel, paars, roze, wit en met twee kleuren per bloem. 

Hawaii? Nee, Zuidwest-Azië
Hoewel we bij de aanblik van een Chinese Roos misschien dromen over Hawaii, komt de woonplant eigenlijk uit Zuidwest-Azië. Daar groeit zij in het wild als een struik en kan ze wel vier meter hoog worden. Met deze topografische kennis in het achterhoofd kun je je Chinese Roos bij warm weer dus ook buiten neerzetten.

Verzorging van de Chinese Roos
De Chinese Roos heeft een paar bescheiden verzorgingseisen. Geef haar een zonnige plaats en geregeld beetjes water. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt, dan blijft de Chinese Roos nieuwe bloemen maken. In de winter doet ze graag een winterslaap: zet haar dan neer in een lichte, koelere kamer en geef haar wat minder water. In de lente kun je de plant dan eventueel nog wat terugsnoeien. De Chinese Roos staat in de zomer graag buiten.

Leuk om te weten:

  • De Chinese Roos wordt geassocieerd met uitzonderlijke schoonheid. Op Borneo is het daarom een eeuwenlange traditie dat bruiden een Hibiscusbloem in het haar dragen. 
  • De Chinese Roos doet het ook prachtig in je tuin of op je balkon in de halfschaduw. Variatie genoeg: de Hibiscus is er op stam, als kleine en grote struik. 
  • De Chinese Roos is de nationale plant van Maleisië.
  • Omdat de bloemen van de Chinese Roos zo decoratief zijn is het leuk om er gerechten mee te versieren. 
  • Wil je je Chinese Roos in het voorjaar verpotten? Je verwent de plant erg met een toplaag van potgrond voor Geraniums.
  • Als je Chinese Roos het naar haar zin heeft, kan ze behoorlijk groot worden. Kies dus een standplaats met doorgroeimogelijkheden.
  • Vallen de bloemknoppen van de plant voordat ze kans hebben gekregen open te gaan? Check dan of de plant op de tocht staat of dat de aarde te nat is.

Woonplant van de maand

De Chinese Roos, of Hibiscus, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van mei 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

 

Viewing all 1549 articles
Browse latest View live