Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1538 articles
Browse latest View live

Grote herfstopruiming

$
0
0
Grote herfstopruiming

Waarom zou je alleen in de lente grote schoonmaak houden? Ook de herfst is er een prima periode voor, zowel in huis als in de tuin. Zomerse kleuren maken plaats voor vlammende herfsttinten. Warme kleuren, materialen en sfeerlicht maken de komende donkere maanden een stuk aangenamer.

Verwijder afgevallen bladeren

Verwijder blad uit de vijver en laat het een dag aan de rand van de vijver liggen, zodat kleine waterdieren en insecten de kans krijgen weer in de vijver te kruipen. Span eventueel een fijn net over de vijver om het blad uit het water te houden. Verwijder ook blad van het gazon en terras en uit de dakgoten. Gebruik het als mulchlaag in de border of maak er vruchtbare compost van.

Verwijder waterschalen, plantensteunen, potten en kuipen

Vocht en vorst vormen voor de meeste potplanten een slechte combinatie. Verwijder daarom alle waterschalen, behalve bij planten die graag in vochtige grond staan, zoals hortensia’s en hosta’s. Verwijder ook steunen en stokken bij planten die (bijna) afgestorven zijn. Knip lelijke plantdelen weg, maar laat dorre of bruine planten met mooie silhouetten, zoals siergrassen, zonnekruid (Helenium), hortensia’s, sedums, gewoon staan. Ze zorgen in de winter nog voor een aantrekkelijk plaatje, bieden voeding en bescherming aan insecten en kleine dieren, en de uitgebloeide bloemhoofden beschermen nieuwe knoppen tegen de vorst. Maak bakken en potten met uitgebloeid zomers perkgoed leeg en schoon en berg ze op in de garage of schuur. Houd vorstgevoelige kuipplanten in de gaten. Zet ze alvast op een beschutte plek en bescherm ze bij strenge, aanhoudende vorst met vliesdoek of noppenfolie of plaats ze in de garage of schuur.

Maak tuingereedschap en tuinmeubels schoon en berg ze netjes op

De tijd waarin we nog veel buiten kunnen werken of luieren is voorbij. Houten tuinmeubels maak je schoon met groene zeep en een harde borstel. Zet ze indien mogelijk in de schuur of garage of dek ze af met (zeil)doek. Spoel tuingereedschap goed af, eventueel met wat afwasmiddel of wasbenzine, en droog het zorgvuldig met een doek. Of verwijder grond en andere ongerechtigheden met een harde borstel. Verwijder eventuele roestplekken met schuurpapier. Wrijf het gereedschap vervolgens in met een beetje olie of spuit het in met een siliconenspray. Hang of leg het op een droge plek in de schuur of garage. De tuinslang hebben we ook niet meer nodig. Sluit de buitenkraan af en hang de tuinslang netjes tegen de muur of in de schuur of garage.

Bind klimplanten aan

Veel klimplanten, zoals clematis, klimrozen en kamperfoelie, hebben lange scheuten gevormd. Bind deze goed vast tegen muur, schutting of pergola, om te voorkomen dat ze tijdens een herfst- of winterstorm afbreken.

Creëer sfeer

Vrolijk huis en tuin op met bloeiende planten of wintergroene planten met kleurige bessen. Zet potten en bakken met Skimmia, winterviolen, heide, kerstrozen (Helleborus), bergthee (Gaultheria) en parelbes (Pernetty) op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur. Een grote pompoen, verschillende kalebassen of mini-sierfruit fleuren de boel verder op, net zoals lantaarns of windlichten met kaarsen, snoeren led-verlichting of een vuurkorf met Zweedse fakkel. Binnen creëer je makkelijk meer sfeer met een grote bladplant, bloeiende kalanchoës of begonias, wat hangplanten of een vaas gevuld met amaryllissen of chrysanten. Je kunt nu eveneens weer volop amarylissen in pot kopen. Ook (geur)kaarsen mogen niet ontbreken. Je hebt ruime keuze in ons tuincentrum in %locations%.

Geniet van de herfst!


Tuincentrum vol sinterklaascadeaus

$
0
0
Tuincentrum vol sinterklaascadeaus

Tussen de kamer- en tuinplanten vind je in ons tuincentrum in %locations% de leukste en mooiste cadeaus voor groot en klein, voor hem en haar. Hieronder 9 tips voor in de schoen of voor op het verlanglijstje voor 5 december.

  1. Geurkaarsen met glitters of in mooie kleuren. Ook geurstokjes zorgen voor een prettige, ontspannen sfeer in huis. Denk ook aan waxinelichtjes in grappige houders, bijvoorbeeld in de vorm van een huisje, of een mooie schaal met water en drijfkaarsjes erin. Voor een extra feestelijk effect kun je nog wat glitterende sterretjes in de waterschaal strooien. Veel van deze producten vind je nu op onze speciale kerstafdeling.
  2. Kijk op onze kerstafdeling ook naar snoeren en slingers met led-lampjes voor binnen en buiten. Drapeer ze bijvoorbeeld op een schaal tussen de pepernoten of kerstballen. Voor extra lichteffecten plaats je een transparante schaal met daarin het led-snoer op een spiegelende of glanzende onderzetter of dito dienblad.
  3. De tuin oogt al snel als een groot donker gat in de winter. Dan bieden een vuurkorf met Zweedse fakkel, mooie tuinspotjes of een stevige lantaarn met een dito kaars erin uitkomst.
  4. Zolang het nog niet vriest en de grond nog niet bevroren is kun je nog voorjaarsbollen planten. Dat kan ook prima in pot. Kinderen vinden het ook leuk om hun eigen sneeuwklokjes of tulpen te planten en in het voorjaar te zien opkomen.
  5. Geef een pannenkoekplantje (Pilea peperomioides) cadeau. Het decoratieve en hippe groene kamerplantje wordt ook wel ‘Chinese moneyplant’ genoemd en zou geluk brengen.
  6. Hangplanten worden alleen maar populairder. Je vindt ze kant-en-klaar in macraméhangers, maar ook in hangpotten en glazen of kunststof bollen die je kunt ophangen.
  7. Cactussen zijn eveneens nog altijd niet weg te denken. Je hebt ze in tal van soorten en maten en je kunt er een leuke verzameling of een stilleven van maken.
  8. Maak een dierenliefhebber, groot of klein, blij met vogelvoer en/of een vogelvoederhuisje, -schaal of -silo.
  9. Voor kinderen is speciaal kindertuingereedschap of een vrolijke gieter een leuk idee. Of een kweeksetje waarmee ze in de vensterbank nu al lekkere en gezonde kiemgroenten kunnen zaaien en over een tijdje eenjarige zomerbloemen kunnen voorzaaien. Voor biologen en natuurliefhebbers in de dop zijn er speciale potjes met vergrootglas waarmee ze insecten van dichtbij kunnen bestuderen.

Als je toch bezig bent voor Sint, sla dan meteen je slag op de kerstafdeling van ons tuincentrum in %locations%. De tijd vliegt met al die feestdagen en op = op!

Herfstkleur met bessenstruiken

$
0
0
Herfstkleur met bessenstruiken

De meeste planten zijn uitgebloeid en tal van bomen verliezen hun blad. Wil je nog kunnen genieten van kleur en tegelijkertijd wat meer beschutting en privacy creëren? Plant dan een bessenstruik of een haag van bessenstruiken! Het is er nu de ideale tijd voor. Bovendien bieden struiken bescherming en beschutting aan kleine dieren en kunnen vogels er in de koude maanden van eten.

Top 5 bessenstruiken voor herfst en winter

  1. Kardinaalsmuts (Euonymus) valt in de herfst op door prachtige vlammend gekleurde bladeren en oranje of rode bessen waaruit rode, roze, gele of witte zaden tevoorschijn komen. Na de eerste nachtvorst vallen blad en besjes doorgaans van de struik, maar als het niet te hard vriest kunnen de bessen nog lang aan de takken blijven hangen, mits ze niet door de vogels verorberd worden.
  2. Zuurbes (Berberis) vormt een ondoordringbare, doornige haag van zo’n twee meter hoog. Hij doet het goed in arme grond en volle zon, verkleurt fraai in de herfst en krijgt blauwe, rode of zalmroze bessen, in het voorjaar gevolgd door oranje of lichtgele bloemtrosjes.
  3. Dwergmispel (Cotoneaster). Ook hiervan zijn veel verschillende soorten, zowel wintergroene als bladverliezende, laagblijvende en grote exemplaren. Opvallend is de circa 50 centimeter hoge, bladverliezende Cotoneaster horizontalis, met horizontaal groeiende takken en een fraaie herfstkleur. In een zachte winter behoudt hij zijn blad. Cotoneaster franchetti is een half wintergroene soort die tot twee meter hoog kan worden en oranjerode vruchten krijgt.
  4. Hulst (Ilex) is sowieso een aanwinst, met de kerstdagen in het verschiet. De meeste soorten doen het prima in schaduw en schrale grond. Er zijn veel groenblijvende soorten, maar ook enkele bladverliezende. Allemaal krijgen ze vanaf september kleurige bessen, waar ook de vogels dol op zijn.
  5. Schoonvrucht (Callicarpa) houdt van een plek in de zon of halfschaduw in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. Hij wordt zo’n twee meter hoog, krijgt violetkleurig blad in de herfst en wordt overladen met knallend violetkleurige bessen die niet door de vogels gegeten worden en de kale takken de hele winter sieren.

Tips

  • Je kunt deze struiken tussen november en medio april planten, mits het niet vriest.
  • Plant een haag niet te dicht op de perceelgrens met de buren.
  • Leer kleine kinderen dat lang niet alle bessen eetbaar – en soms zelfs giftig – zijn.

Kersttrends 2018

$
0
0
Kersttrends 2018

Een klassieke boom met zilver of goud en rood blijft natuurlijk mooi. Maar elk jaar duiken er verrassende decoraties of kleuren voor een sfeervolle kerst op, die je misschien ook wel in huis wilt halen. Kom dan nu inspiratie opdoen en bijzondere decoraties inslaan op de kerstafdeling van ons tuincentrum in %locations%.

1. Botanisch groen

Het dennengroen wordt dit jaar vaak gecombineerd met diep, mysterieus smaragdgroen – al een tijdje een trend in interieurland. Je laat al dat groen stralen met witte en koperkleurige accenten en met al dan niet exotische bloem- en bladvormen. Voor een nog natuurlijker accent hang je een hippe zelfgemaakte of kant-en-klaar gekochte kokedama-bol op. Een kokedama is een in kokosvezel en mos ingepakt plantje, waar je voor de kerst nog een licht- of sterrensnoer omheen kunt draperen. En hang eens wat kleine ‘air plants’ in de boom.

2. Blauw

Van ijsblauw tot jeansblauw. Met blauw kun je de sfeer van een ijzig winterlandschap oproepen, zeker in combinatie met wit, maar ook een warmer palet creëren door donker nachtblauw te kiezen, aangevuld met warme chocolade- en kopertinten.

Kies voor stoere houtaccenten voor een meer rustieke uitstraling.

3. Klassiek

Dit jaar zien we klassiek in overtreffende trap, met nostalgische Britse en Amerikaanse invloeden, zoals rood-groene ruiten, wit-rode zuurstokjes en een overdaad aan strikken en engelen in en rond de boom. En mistletoe- of maretakken aan het plafond, niet te vergeten. Knus en romantisch.

4. Roze

Roze is al tijden een trend in interieur- en modeland. Je droomt meteen weg door de zachte, lieflijke uitstraling van deze pastelkleur. Maak het stijlvol met goud en wit of nog zoeter met andere pasteltinten en grijsnuances.

5. Scandinavisch

Eenvoudig, strak en rustig, met natureltinten en heldere vormen. Ideaal voor mensen die niet van te veel drukte en poespas houden. Combineer houtaccenten met dierlijke figuren als herten en uilen. Wie durft kiest voor zo’n hippe zelfgemaakte of kant-en-klaar gekochte lattenboom.

Sla in ons tuincentrum in %locations% meteen een kerstkrans in of materialen om zelf een mooie krans voor aan de voordeur te maken. En je hebt vast nog plek voor een extra verlichtingssnoer of -decoratie, zowel binnen als buiten. Ben je nog druk met Sinterklaas? Je vindt bij ons leuke cadeaus voor groot en klein, van stoere regenlaarzen of een mooie waxinelichthouder tot een speciale vogelpindakaashouder. Fijne feestdagen!

Woonplant van de maand december: Anthurium

$
0
0
Woonplant van de maand december: Anthurium

Het verhaal van Anthurium 

Anthurium is een van de meest geliefde kamerplanten. Mooi om te zien, makkelijk om te onderhouden en een hele persoonlijkheid in huis, die in wit een serene indruk maakt, terwijl de felgekleurde soorten juist een levendige uitstraling hebben. Hoewel het gekleurde deel door de meeste mensen voor de bloem wordt aangezien, is dat gewoon een gekleurd schutblad. De bloemetjes van Anthurium zijn namelijk heel klein en bevinden zich allemaal op de kolf. 

Herkomst 

Anthurium is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia, Guatemala en het Amazonegebied in Brazilië. Daar groeit de plant als epifyt: dat wil zeggen dat ze met relatief weinig wortels in en op bomen groeien zonder er voedsel aan te onttrekken. De plant krijgt daar voldoende licht, maar geen felle zon en staat er altijd lekker warm, met een hoge vochtigheidsgraad.

Waar let u op bij de inkoop van Anthurium? 

  • Potmaat, dikte en diameter van de plant moeten in verhouding zijn, het schutblad moet kleur vertonen en de aar moet er stevig en fris uitzien. 
  • Anthurium mag bij aankoop geen beschadigd blad of uitgebloeide bloemen hebben.
  • Vlekken op het blad kunnen wijzen op kouschade of verbranding door de zon. 
  • De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen, trips en luis in het bijzonder/  
  • Onder de 12°C Anthurium inhoezen voor transport en ook bij verkoop aan de klant.  

Verzorgingstips 

  • Anthurium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon. 
  • Hou de kamertemperatuur op 18-22°C, de plant mag niet te koud staan. 
  • De potkluit mag niet uitdrogen, maar ook niet in het water staan. 
  • Regelmatig sproeien bootst de vochtigheid van het tropische regenwoud na.
  • Uitgebloeide bloemen mogen worden verwijderd. 
  • Eens per drie weken plantenvoeding geven helpt Anthurium lang en rijk te bloeien

Tuinplant van de maand december: Helleborus

$
0
0
Tuinplant van de maand december: Helleborus

Helleborus bloeit hartje winter 

Het blijft spectaculair, een plant die bloeit op het moment dat de meeste tuinplanten winterslaap houden. De Helleborus (ook bekend als kerstroos) trakteert van november tot en met maart op grote witte bloemen met in het hart een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst kan de plant hebben: de takken gaan weliswaar iets hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt de Helleborus zich weer op.

Keuze assortiment

De Helleborus niger wordt het meest aangeboden in december. Deze polvormende, meestal groenblijvende vaste plant is geliefd om zijn knikkende trossen komvormige witte bloemen in de winter en het vroege voorjaar. Het donkere blad bestaat uit meerdere kleinere blaadjes. Er zijn diverse cultivars, meestal met witte bloemen zoals de cultivars ‘Christmas Carol’, ‘Dafine’, ‘Shining Star’ of Jushua. 

De Helleborus orientalis (Oosterse kerstroos) heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. Net als de Helleborus niger is deze kerstroos verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot of een plek in de border nodig heeft.

Trivia 

  • De volksnaam kerstroos komt uit een oude legende waarin de plant in de sneeuw omhoog kwam uit tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus in Bethlehem.
  • In de Middeleeuwen werd de Helleborus door mensen gekoesterd om boze wintergeesten uit de buurt te houden. 
  • De plant is lang bekend, in 1400 voor Christus schreef de arts Melampus er al over. 
  • De Helleborus staat symbool staat voor pionieren en overleven.

Herkomst     

Helleborus behoort tot de familie van de Ranunculaceae, de boterbloemenfamilie. De plant is inheems in de bossen van Zuid- en Midden-Europa en West-Azië. Onder andere in de Alpen, Karpaten en Apennijnen zijn de planten in het wild te spotten.  

Verzorgingstips

  • Zet de Helleborus op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert.
  • De plant geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is, door de bladeren slap te laten hangen. Na een paar uur staat de Helleborus er dan weer pront bij. 
  • Als het vriest geen water geven: de plant verbruikt dan nauwelijks iets. 
  • Eens per twee weken wat plantenvoeding bevordert een extra lange en rijke bloei.

Kerstboom kiezen anno 2018

$
0
0
Kerstboom kiezen anno 2018

Het aantal soorten kerstbomen waaruit je kunt kiezen is groter dan ooit. Voor wie durft: een kerstboom van simpele houten planken is ook dit jaar nog helemaal ‘je van het’, passend bij de Scandinavische interieurstijl. Je hebt geen last van uitvallende naalden, maar je mist natuurlijk wel die lekkere dennengeur.

Top 5 kerstbomen

  1. De Nordmannspar of Kaukasische zilverspar is de meest populaire kerstboom, want hij heeft een mooie piramidevorm, glanzende, donkergroene en stompe naalden, stevige takken die niet snel doorbuigen, valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
  2. De Servische spar of zilverspar heeft een sierlijke, compacte vorm met afhangende takken, glanzende, grijzig-blauwe en zachte naalden, geurt lekker en valt niet snel uit.
  3. De edele zilverspar heeft takken die ook geschikt zijn voor het maken van kerststukjes, zachte, glanzende grijzig-blauwe naalden, geurt lekker en valt nauwelijks uit.
  4. De blauwspar heeft een mooie piramidevorm met uitwaaierende ‘etages’, een mooie blauw-grijze gloed, scherpe naalden, valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
  5. De traditionele kerstspar is donkergroen en geurt heerlijk, maar heeft prikkende naalden en valt relatief snel uit.

7 Kerstboomtips

  • Een kerstboom met kluit valt minder snel uit, maar is duurder dan een boom zonder kluit.
  • Zet de boom direct in een emmer water en laat hem eerst een paar dagen in de garage, schuur of berging wennen aan iets hogere temperaturen.
  • Laat het net om de boom zitten totdat je hem in de standaard of pot hebt gezet.
  • Zaag bij een kerstboom zonder wortelkluit een stuk van ongeveer vijf centimeter van de stam voordat je hem in de standaard met waterreservoir plaatst.
  • Zet de boom niet naast of boven de verwarming, want dan droogt hij sneller uit.
  • Geef regelmatig water. Een grote kerstboom kan door verdamping wel een liter water per dag verbruiken.
  • Gebruik, zodra het Driekoningen (6 januari) is geweest of de boom echt begint uit te vallen, het dennengroen om vorstgevoelige tuinplanten mee te beschermen.

Je kunt op de kerstafdeling in ons tuincentrum in %locations% ook kiezen voor een minikerstboom, als je een kleiner budget hebt, geen gedoe met dennennaalden wilt of als extra decoratie voor op de tuintafel, bij de voordeur of in de vensterbank. Koop dan bijvoorbeeld dwergspar Picea glauca ‘Conica’ of de parasol-den Pinus pinea ‘Silver Crest’.

Meer decembersfeer

$
0
0
Meer decembersfeer

Buiten is het donker en kaal. We zijn druk met voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk. Bezoek ons tuincentrum in %locations% en creëer in een handomdraai meer sfeer in huis, tuin en op het balkon.

Sfeermakers in huis

  • Een kerstboom mag natuurlijk niet ontbreken. Kijk op onze kerstafdeling ook naar nieuwe decoraties in verrassende kleuren voor wat extra glans.
  • Geen plek voor of zin in een kerstboom? Hang dan eens wat decoraties in je kamerplanten, bijvoorbeeld een ketting met sterren, wat lichtjes, minikerstballen of gebruik wattenbollen als sneeuwballetjes.
  • Hang een krans of een guirlande van dennengroen aan de kast of tegen de schoorsteenmantel. Je maakt deze makkelijk zelf of kies een kant-en-klaar exemplaar in ons tuincentrum in %locations%.
  • Hang een bosje mistletoe of maretak met een mooie strik aan het plafond in de hal of aan de kroonluchter in de woonkamer. Mooi om te zien en je hebt altijd een goede smoes om een dierbare spontaan een kus te geven.
  • Je hebt nu ruime keuze uit rood- of witbloeiende kamerplanten als cyclamen, kerststerren en amarylissen en er zijn ook al voorjaarsbloeiers als hyacinten en narcisjes in pot.
  • Vul hoge vazen met amarylissen en eucalyptus en drapeer eventueel nog een mooi kralensnoer tussen de stengels en langs de randen van de vaas.
  • Kaarsen en waxinelichtjes: hiervan heb je er nooit genoeg. Kies ze op geur of in dezelfde kleur als de kerstballen of het tafelgoed.
  • Drapeer slingers met lichtjes of met zilveren of gouden kralen rond een lamp, een krans, losjes op tafel of tussen een verzameling kerstballen op een mooie schaal.

Sfeermakers voor buiten

  • Vul potten en manden met bloeiende kerstroos (Helleborus), Skimmia, heide, winterviolen, bergthee (Gaultheria) of parelbes (Pernettya) en plaats deze op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur.
  • Maak of koop een decoratieve kerstkrans voor aan de voordeur. Drapeer er eventueel nog een lichtsnoer omheen.
  • Hang lichtsnoeren of netten in struiken bij de voordeur, het terras of op het balkon. Of drapeer ze door een boom, over de pergola of de balkonreling.
  • Koop een vuurkorf met Zweedse fakkel voor op het terras.
  • Hang vogelvoer in de boom, of het nu een met zaden en noten gevulde silo, een pindaslinger of vetbol is. Tegen de schuur, garage of tuin- of balkonmuur kun je speciale houders voor fruit of vogelpindakaas hangen. Wie wordt er nu niet vrolijk van al dat gefladder en gekwetter?

Het team van ons tuincentrum in %locations% wenst je heel fijne feestdagen!


15 Tuintips december

$
0
0
15 Tuintips december

We zijn benieuwd wat Koning Winter dit jaar voor ons in petto heeft, maar we kunnen altijd nog wel wat tuinklusjes doen. En tussen de voorbereidingen voor de feestdagen door kun je binnenshuis ook alvast plannen maken voor het volgende voorjaar en tuinseizoen.

  1. Verwijder bladeren, mossen en algen van de paden, het terras en de oprit. Verwijder ook blad uit de vijver, van het gazon en bij rots- en vetplanten (die anders kunnen gaan rotten). Laat blad in de borders gewoon liggen; het biedt bescherming tegen vorst en een schuilplaats voor kleine dieren en insecten. Verwijder wel aangetast blad, zoals rozenbladeren met sterroetdauw, schimmelgevoelige bladeren van fruitbomen en ziek kastanjeblad.
  2. Maak tuingereedschap schoon, olie het goed in en leg of hang het op een vaste plek in de garage of schuur. Laat, indien nodig, snoeischaren slijpen en de grasmaaier repareren.
  3. Sluit de buitenkranen af als je dat nog niet gedaan hebt.
  4. Repareer, beits of vervang schuttingen, tuindeuren en poortjes. Doe dit op dagen dat er voorlopig geen regen, sneeuw of vorst wordt verwacht.
  5. Wanneer het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je nog bladverliezende, nu geheel kale (fruit)bomen en (bessen)struiken (ver)planten.
  6. Zet winterbloeiers als kerstroos (Helleborus), Skimmia, tuincyclamen, winterheide, winterviolen, parelbes (Pernettya) en bergthee (Gaultheria) op een plek waar je ook vanuit huis zicht op hebt, bijvoorbeeld op de terras- of balkontafel.
  7. Maak of koop een mooie krans voor aan de voordeur en zet er eventueel ook een lantaarn met een robuuste kaars erin bij.
  8. Controleer kuipplanten die op zolder, in de schuur of garage overwinteren regelmatig om te zien of ze niet uitdrogen en om dor blad te verwijderen. Zet af en toe een raam of deur open om de overwinteringsplek te ventileren.
  9. Loop niet op een bevroren gazon, want dan ontstaan lelijke plekken.
  10. Zorg ervoor dat de vijver niet geheel bevriest.
  11. Op een vorstvrije dag kun je winterstekken van kale (bessen)struiken nemen.
  12. Oogst wintergroente als aardpeer, rode biet, pastinaak, spruiten, winterpenen, knolselderij en kolen. Sommige groenten, zoals boerenkool, spruiten en pastinaak, smaken zelfs lekkerder als er vorst overheen is gegaan.
  13. Voer de tuinvogels met ongebrande en ongezouten pinda’s, zaden, vetbollen en speciale vogelpindakaas en zorg dat ze uit een schaal of ondiepe bak water kunnen drinken. 
  14. Maak alvast een zaai- en plantschema voor het voorjaar.
  15. Wil je komend jaar grote veranderingen aanbrengen, zoals een nieuwe vijver, een drainagesysteem of een zonneterras aanleggen? Maak dan nu alvast met een hovenier een afspraak voor het vroege voorjaar als je denkt hulp nodig te hebben, anders ben je straks als laatste aan de beurt.

Tuincentrum vol kerststerren

$
0
0
Tuincentrum vol kerststerren

Natuurlijk presenteert ons tuincentrum in %locations% ook dit jaar weer de mooiste kerstbomen en kerstdecoraties. Eigenlijk zijn het allemaal ‘sterren’. En dan hebben we ook nog een groot aanbod van de echte kerstster, de Poinsettia. Deze fleurige kamerplant is er niet alleen in klassiek wit of rood, maar tegenwoordig ook rood-wit gevlamd, crèmekleurig, zalmroze of zuurstokroze. Daarbij heb je ook nog keuze uit kleine en grote exemplaren.

Fleurige kerststerren

Eigenlijk zijn het niet de bloemen van de kerstster die de show stelen, maar de gekleurde schutbladeren. De eigenlijke bloempjes aan het eind van de stengels zijn licht geel-groen en vallen niet echt op. Wanneer je een kerstster goed verzorgt, kun je er makkelijk vier maanden lang van genieten. Zet de kerstster op een lichte plek, maar niet in het volle zonlicht en niet op de tocht. De plant houdt van warmte, maar zet hem niet boven de verwarming, want dan droogt hij uit. Wanneer je hem toch in de vensterbank wilt zetten, benevel hem dan af en toe met een plantenspuit. Geef om de twee dagen een beetje lauwwarm water, maar laat de plant geen ‘natte voeten’ krijgen, en verwen de plant een keer in de week met vloeibare kamerplantenvoeding. Goed om te weten: het witte sap van de kerstster is giftig, dus zet hem op een plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen.

NB Verwar de kerstster niet met de kerstroos (de vaste tuinplant Helleborus). Al is dit wat ons betreft ook een ster. Hij bloeit wit, donkerpaars, roze of meerkleurig, en dat midden in de winter en maandenlang. De kerstroos heeft mooi blad en is een aanwinst voor de tuin en in een pot, bak of mand op je balkon- en terrastafel.

Meer stralende kerststerren

In de donkerste periode van het jaar snakken we naar licht. Kijk op de kerstafdeling in ons tuincentrum in %locations% ook naar lichtsnoeren met sterretjes eraan, led-verlichting in de vorm van een ster, stiften of spuitbussen waarmee je zelf op het raam kerststerren kunt tekenen of spuiten, sterren voor in de kerstboom en stervormige kandelaars.

Kerstbuxus

$
0
0
Kerstbuxus

De gangbare Nederlandse naam klinkt weinig aantrekkelijk, maar in Frankrijk noemen ze de vleesbes ‘buis parfumé’ (geparfumeerde buxus) en in Engeland ‘Christmas box’ (kerstbuxus). De Sarcococca is een relatief onbekend struikje, maar dat is geheel onterecht.

Geur & kleur midden in de winter

De vleesbes of Sarcococca wordt zo’n 70 centimeter tot een meter hoog, dus past ook prima in een kleinere tuin of een geveltuin. Het struikje is familie van de buxus en dus wintergroen. De bladeren zijn leerachtig en glanzend groen. Grote voordeel: dit struikje wordt niet belaagd door de vermaledijde buxusmot. Daar komt nog bij dat het midden in de winter bloeit, met bleekroze of witte bloempjes die ook nog eens heerlijk geuren. Het kan al in december bloeien, vandaar de Engelse naam ‘kerstbuxus’, en bloeit rustig door tot eind februari, medio maart. De bloemen veranderen dan in zwart-blauwe besjes, waar de vogels dol op zijn.

Verzorgingstips kerstbuxus

Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je de kerstbuxus deze winter nog planten. De geurende kerstbuxus staat graag in halfschaduw of schaduw en kan goed tegen droogte. De struik gedijt in neutrale tot lichtzure grond, dus doe eventueel wat speciale rododendron- en azaleagrond in het plantgat. Dompel het struikje in een emmer water voordat je het plant. Bescherm het tegen strenge vorst, geef het elk voorjaar een laagje compost en je hebt er jaren plezier van. 

Veilige en fijne feestdagen voor hond en kat

$
0
0
Veilige en fijne feestdagen voor hond en kat

Ons tuincentrum in %locations% is deels ook een ‘dierentuin’, met voer en nestkastjes voor tuinvogels, maar ook tal van benodigdheden en soorten voer voor de meest uiteenlopende huisdieren, van aquariumvissen tot cavia’s. Met kerst en oud en nieuw voor de deur geven we je daarom graag tips om ervoor te zorgen dat je hond of kat de feestdagen ook plezierig en veilig doorkomt.

9x hond- en katvriendelijke tips voor kerst en oud en nieuw

  • De naalden van de kerstboom zijn giftig voor je huisdier. Zet dus nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom. Als de boom begin uit te vallen, is de kans groot dat het dier de naalden binnenkrijgt. Veeg of zuig de naalden dus steeds op.
  • Ook giftig voor kat en hond: kerststerren. Zet deze dus op een plek waar ze niet bij kunnen.
  • De scherven van breekbare kerstballen en andere decoraties die de hond of kat – al dan niet per ongeluk – uit de boom tikt, kunnen snijwonden veroorzaken. Hang al het breekbaars dus op een hoogte waar ze niet bij kunnen.
  • Zorg er ook voor dat ze geen engelenhaar te pakken kunnen krijgen; daarin zit glasvezel.
  • Pas op met kaarsen en kwispelende staarten. Zet glazen kokers of windlichten om de kaarsen of plaats ze voldoende hoog. Pas ook op met knisperend haardvuur; plaats een scherm voor de open haard.
  • Pas op dat er geen lekkernijen op de grond vallen of onbeheerd op een bereikbare plek staan. Honden en katten kunnen er flink ziek van worden; chocolade is zelfs dodelijk voor honden.
  • Potten met vogelpindakaas kunnen door wind of hongerige kauwen en halsbandparkieten uit hun houder loskomen en op het terras of balkon kapotvallen. Honden lusten wel een hapje pindakaas, maar ze mogen uiteraard geen glas binnen krijgen. Kies daarom voor plastic in plaats van glazen potten.
  • Honden en katten horen vuurwerk twee keer zo hard als wij; geen wonder dat ze er vreselijk van schrikken en er gestrest van raken. Laat de hond op oudejaarsnacht vóór 22.00 uur aangelijnd uit en houd hem daarna binnen. Houd de kat de hele avond binnen. Zorg dat kattenluik, deuren, ramen en gordijnen gesloten zijn. Ga je de deur uit? Laat licht en radio of tv aan, om ze een beetje af te leiden.

Voer de vogels

$
0
0
Voer de vogels

Terwijl wij ons te goed doen aan uitgebreide kerstdiners en lekkere hapjes op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, lusten onze gevederde vrienden op deze koude, donkere en korte dagen ook wel een hapje. Door vogelvoer op te hangen of op een voederschaal of -plateau te leggen help je ze niet alleen hun energieniveau en temperatuur op peil te houden, maar kun je ook genieten van hun gefladder, acrobatische capriolen en vrolijke gekwetter in de tuin.

Geschikt voer

In ons tuincentrum in %locations% vind je allerlei kant-en-klare voedselmixen, vetbollen, voersilo’s en -schalen. Maar je kunt in de kerstvakantie ook leuk met de (klein)kinderen aan de slag om zelf een vogelbuffet te maken. Wat kun je de vogels voeren? Zaden, zonnebloempitten, ongekookte havermout, ongebrande (dop)pinda’s, gewelde rozijnen, appels, brood en etensresten als rijst en aardappelen zijn allemaal prima, zolang er geen zout in zit.

Onverwachte lekkernijen

Tuinvogels blijken ook dol op pindakaas. Je kunt in ons tuincentrum in %locations% zowel potten met speciale (ongezouten) vogelpindakaas als de houten houders ervoor kopen. De Vogelbescherming heeft nu zelfs vogelhagelslag met insecten en bessen en pindacake (met en zonder bessen) voor vogels op de markt gebracht. Vraag ernaar in ons tuincentrum. Nog een idee: vogels houden ook van kokosnoot. Haal bij de fruitboer, toko of supermarkt een kokosnoot. Halveer deze en leg de kokosnoot op een voederschaal of hang deze in een mandje of nettasje aan de boom.

Maak een vogelbuffet

  • Rijg slingers van doppinda’s en hang deze in de takken van een boom.
  • Maak leuke vormen van frituurvet vol zaden en gewelde rozijnen. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Het frituurvet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Smelt het vet in een pan, voeg daar al roerend een zadenmengsel en gewelde rozijnen aan toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet het in cake- of koekvormpjes. Leg een stevige katoenen draad of stuk touw in het midden van de vorm en laat deze goed (minstens een paar uur) afkoelen. Hang ze vervolgens aan de pergola of een boomtak.
  • Wil je een ronde vetbol maken? Giet het vet met de zaden dan in een leeg boterkuipje en kneed er, vlak voordat het mengsel helemaal is gestold, een bol van.
  • Je kunt ook een taartvorm met frituurvet en zaden en rozijnen vullen. Bedek de taart, voordat deze is gestold, met een extra laag zaden, zonnebloempitten, pinda’s, bessen en/of stukjes appel. Laat de kinderen hun creativiteit uitleven op het decoreren van de vogeltaart en geef hem vervolgens een prominente plek op de tuintafel.

Extra vogelvoertips

  • Plaats het voer op een plek waar katten en ongedierte niet bij kunnen.
  • Plaats het voer op een beschutte, sneeuwvrije en droge plek.
  • Voer bij voorkeur ’s ochtends vroeg en rond 15.00 of 16.00 uur.
  • Zorg voor drinkwater in een schaal of bak. Vul de bak of schaal regelmatig met schoon water en doe er eventueel een beetje suiker in, zodat het water minder snel bevriest.

Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

$
0
0
Kentiapalm: Woonplant van de maand januari

Begin het jaar goed met een vriendelijke palm die van top tot teen mooi groen is en ook nog eens naadloos aansluit bij de tijdgeest: nieuwe plannen, beter leven, echt thuiskomen.  

Donkergroene rust 

Als de kerstboom een leegte heeft achtergelaten in huis, is Kentiapalm een ideaal alternatief om je huis groen te stylen in je eigen smaak. Uit een relatief bescheiden basis – makkelijk als je weinig vrije vloerruimte hebt - komt bij deze palm een vrolijke fontein aan donkergroene slanke stengels met elegante palmbladen. Of je nu een woonplant of binnenboom zoekt, deze palm is verkrijgbaar in alle maten. En verder? Makkelijk in de omgang en een prettige persoonlijkheid om in huis te hebben, met een zachtaardige uitstraling. 

G'day mate! 

Kentiapalm (officieel Howea forsteriana) is lid van de palmenfamilie en groeit op Lord Howe Island ten oosten van Australië onder het bladerdak van grotere bomen. Hierdoor is hij gewend aan weinig zonlicht. In de Victoriaanse tijd, toen exotisch groen een enorme indoor hit was, veroverde Kentiapalm het westen. Het was de enige palm die weinig licht, lage luchtvochtigheid en koele kamers aankon.

Wil je weten! 

  • Door het vele groene blad is Kentiapalm een woonplant die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren.
  • Je haalt er een stukje paradijs mee in huis, de jonge plantjes komen nog altijd van Lord Howe Island: witte stranden, azuurblauwe zee en palmen, van die dingen.  
  • Kentiapalm wordt vaak geassocieerd met het sterrenbeeld Steenbok, omdat Lord Howe Island heel dicht bij de Steenbokskeerkring (een cirkel om de aarde op 23 graden zuiderbreedte) ligt.

De kracht van Kentiapalm

Keuzestress is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Bij vrijwel iedereen groeit de behoefte aan overzicht en prioriteiten stellen. Voor groen in huis betekent dit dat de plant belangrijker is dan de pot. En dat, in plaats van veel verschillende planten, er wordt gekozen voor één soort, om rust in het interieur te brengen. Het mooie zachte blad van Kentia vormt daarnaast een vriendelijke buffer tegen brekend nieuws en andere zaken uit de buitenwereld die rauw op je dak kunnen vallen. Het is vrij dicht, maar laat toch diffuus licht door, voor een prettige sfeer in huis. 

Trivia 

  • Koningin Victoria was dol op Kentiapalm: ze kweekte ze in al haar paleizen. 
  • De associaties met royalty gaf de plant veel prestige, wat de palm de lieveling van de high society maakte. 
  • Kentiapalm staat ook bekend als de 'Hollywood palm' omdat de plant opvallend vaak wordt gebruikt in films en series, #fotogeniek. 

Zó style je Kentiapalm

Een sterke, aansprekende groene woontrend is groepjes maken met identieke planten. Omdat Kentiapalm in zoveel verschillende hoogte verkrijgbaar is, leent de palm zich hier uitstekend voor. Zet verschillende formaten in identieke potten bij elkaar voor een rustig en ruimtelijk effect dat toch levendig is, dankzij de mooie groene franjes van het blad.  

Verzorging 

  • Kentiapalm is een van de weinige palmen die relatief donker kan staan en laat zelf weten of zijn locatie naar wens is. Wordt het blad lichtgroen tot geel, dan staat ie te licht. Zie je weinig nieuwe scheuten ontstaan, dan staat Kentiapalm te donker. 
  • De palm gedijt het best op een iets vochtige kluit, maar die moet ook weer niet zo nat zijn dat er een laagje water onderin de pot staat. 
  • Mee onder de douche of buiten in een milde regenbui staan, frist 'm lekker op en voorkomt spint.
  • Kentiapalm houdt van kamertemperatuur, onder de 10°C is te koel voor deze koukleum.
  • Tussen april en september om de twee weken een beetje plantenvoeding geven houdt de groei erin. In de winter groeit Kentiapalm niet en is voeding niet nodig.  

Sleeping Beauties: Tuinplanten van de maand januari

$
0
0
Sleeping Beauties: Tuinplanten van de maand januari

Het verhaal achter Sleeping Beauties

Als de hele tuin nog slaapt, zorgen kornoelje (Cornus), Viburnum en pronkklokje (Enkianthus) met hun fraaie, soms gekleurde takken en opvallende lijnen toch nog voor een mooi schouwspel, vooral met een laagje rijp of sneeuw erop. En ook al lijken deze slapende schoonheden in ruste te zijn, er gebeurt intussen van alles in de planten. En dat openbaart zich sneller dan je denkt: het zijn vroege bloeiers, die vier seizoenen lang schoonheid te bieden hebben. 

Herkomst 

De Sleeping Beauties hebben allemaal een andere achtergrond. Kornoelje groeit in Europa, Azië en Noord-Amerika, Viburnum wat zuidelijker in gematigde en subtropische streken op het noordelijk halfrond. En pronkklokje is inheems in het gebied van de oostelijke Himalaya tot Indochina, China en Japan. Voor alle drie geldt dat het jaarrond decoratieve, makkelijke en sterke sierheesters zijn met een rijke keuze in formaten en kleuren. 

Keuze assortiment 

  • Viburnum. Viburnum tinus is de populaire bladhoudende 'sneeuwbal' die bloeit met witte schermen en later staalblauwe bessen biedt. Viburnum daviddi is ook wintergroen en groeit lager met wat grover blad en robuustere bloemen. Viburnum x burkwoodii en V. bodnantense zijn naaktbloeiers die laat in de winter bloemen geven en pas daarna in het blad komen. 
  • Pronkklokje. Deze sierheester komt uit de heidefamilie waar ook Erica, Calluna en rododendron toe behoren. De E. campanulatus heeft klokjesachtige bloemen in wit, roze en rood of een mix van die drie. De mooi gelaagde groeiwijze van de rechte hoofdtakken is een lust voor het oog.
  • Kornoelje. De meest bekende kornoeljesoorten zijn Cornus mas die als naaktbloeier al vroeg in bloei komt en pas later blad geeft. Cornus alba en C. sanguinea zijn vooral bekend om hun winterlook met hun kale gekleurde takken in rood, geel, oranje of zwart. 

Waar let je op bij inkoop van Sleeping Beauties? 

  • Potmaat, hoogte van de planten, plantvorm en de wijze van vertakken moet met elkaar in verhouding zijn. 
  • Bij inkoop moeten er voldoende knoppen zichtbaar zijn om de kans op bloei in de late winter en het voorjaar te garanderen. 
  • Bij vroege inkoop spelen ziekten en plagen vrijwel geen rol, later in het seizoen even extra controleren op rupsen en luizen. 
  • Goed om te weten: bij de meeste planten is tegenwoordig een plantenpaspoort vereist.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Kornoelje, Viburnum en pronkklokje staan alle drie graag op een plek in de volle zon, al kunnen ze ook halfschaduw aan.
  • Plant Sleeping Beauties diep zodat ze goed kunnen wortelen en kies een plek waar ze de ruimte hebben om te groeien. 
  • Viburnum en pronkklokje hebben graag humusrijke, zure grond die niet te droog is, kornoelje is niet kieskeurig over waar zijn kluit terechtkomt. 
  • Eens per jaar organisch bemesten wordt door alle drie op prijs gesteld. 
  • Viburnum en pronkklokje hoeven niet gesnoeid te worden, kornoelje kan desgewenst kort worden gehouden: beste snoeimoment is in maart of na de bloei. 

Verkoop- en presentatietips Sleeping Beauties 

Kornoelje, Viburnum en pronkklokje zijn mooie sierheesters die zelfs in de winter enthousiasme voor de tuin kunnen opwekken. Presenteer ze tegen een rustige achtergrond om de fraaie lijnen van de takken goed uit te laten komen of gebruik het beschikbare postermateriaal ter inspiratie. Sleeping Beauties in sierpotten neerzetten laat het tableau wat meer leven, net als een paar schalen met winterviolen en vroege lentebloeiers erbij zetten voor wat kleur, als voorschot op het voorjaar. 


Groentrends 2019

$
0
0
Groentrends 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2019, zowel in het interieur als in de tuin? Bloemenbureau Holland stelde traditiegetrouw samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. Doe ideeën op en beleef alvast de nodige voorpret voor komend tuinseizoen.

Trend 1: Zachte landing

De wereld wordt steeds drukker, chaotischer en harder. We fleuren daarom des te meer op van een vriendelijk gebaar en zachte materialen en kleuren. Denk aan harmonieuze pasteltinten, extra grote kussens met breisels en borduursels en planten met aaibare bladeren, vetplanten, mossen en pluizige grassen waarmee je een comfortabele en rustige oase creëert. Ook romantische planten met heel kleine bloemen, zoals gipskruid en vogelmelk of zuiderwindlelie, passen in dit plaatje.

Trend 2: Nieuwe grenzen

De techniek neemt een hoge vlucht. We kunnen met slimme apparaten zelfs onze planten verzorgen. Futuristische, geometrische vormen gecombineerd met metallic en iriserende effecten, grafische dessins en koele pasteltinten naast allerlei paarstinten. Vervreemdende vormen horen er ook bij, net als opvallende exotische planten als venusvliegenvangers, de bekerplant en amarant. Fris, helder en energiek is het resultaat.

Trend 3: Duurzame elementen

Nepnieuws. We worden er moe van. We willen eerlijk, puur en overzicht. Tuinen met een duidelijke structuur, sobere interieurs met gerecyclede materialen en grote bladplanten en planten in hangmanden of -potten die naar beneden bungelen. Donkere, natuurlijke kleuren, organische vormen en droogbloemen horen ook bij dit thema. Net als onverwachte, samengestelde materialen, zoals gerecycled beton met schelpen. Kies hierbij voor wit, blauw en roodbruin bloeiende planten.

Alle medewerkers van ons tuincentrum in %locations% wensen je een heel mooi en fleurig 2019!

Beeldmateriaal: 
Mooiwatbloemendoen.nl en Mooiwatplantendoen.nl​

Kerstboom eruit, kamerplant erin!

$
0
0
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nu de feestdagen alweer achter ons liggen en de kerstversieringen opgeborgen zijn is het opeens een stuk minder sfeervol in huis, en het grauwe weer doet je humeur ook geen goed. Fleur jezelf op met een kamerplant als blikvanger. In ons tuincentrum in %locations% heb je ruime keuze, voor elke smaak en elk budget.

Extra large & groen

Wil je een warme, exotische sfeer in huis? Kies dan voor een bananenplant, een Kentia-palm, een gatenplant (Monstera), een olifantsoor (Alocasia), een Yucca of een Ficus lyrata.

Kleurrijk & vrolijk

Wat kleur op deze donkere dagen doet wonderen voor je humeur. Denk aan een prachtige paradijsvogelplant (Strelitzia), een hanenkam (Celosia), een Medinilla (met die grote roze bloemtrossen), een Anthurium of lepelplant met schotelvormige bloemen in verschillende kleuren, een Calathea met opvallende bladtekening of een bontbladige Croton.

Aaibaar & zacht

De wereld is al hard genoeg. Haal rust en zachtheid in huis met een aaibare (hertshoorn)varen, een sierasperge, een kamerlinde, een viltige, grijsbladige Kalanchoë hildebrandtii of beharensis, het populaire pannenkoekplantje, het wonderlijke kruidje-roer-me-niet (Mimosa pudica, dat zijn blaadjes dichtvouwt bij aanraking) of begin een hippe verzameling vetplanten.

Tip

Kijk in ons tuincentrum in %locations% meteen naar een mooie pot voor je nieuwe aanwinst en naar andere bijpassende, fleurige interieuraccessoires.

Lente in de bol

$
0
0
Lente in de bol

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kon je tijdens de kerst al bossen tulpen kopen en verschenen de eerste potjes met hyacinten in de verkoop. De kwekers lijken ons elk jaar steeds vroeger blij te kunnen maken met bolletjes op pot. En het nieuwe tulpenseizoen begint ook alweer op 19 januari, met een feestelijk evenement op de Dam in Amsterdam.

Tulpentijd

Hoewel de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt, wordt de bloem wereldwijd als oer-Hollands beschouwd. Op 19 januari wordt de Nationale Tulpendag gevierd op de Dam in Amsterdam. Als officiële aftrap van het tulpenseizoen leggen Nederlandse tulpenkwekers een reusachtige pluktuin aan met 200.000 tulpen. Iedereen mag vanaf 13.00 uur gratis een bosje tulpen komen plukken. Het tulpenseizoen duurt zo’n honderd dagen, wanneer bossen tulpen in de meest uiteenlopende soorten en kleuren verkrijgbaar zijn.

Bollen op pot

Vergeten bollen te planten afgelopen najaar? Geen nood! Je kunt in ons tuincentrum in %locations% nu weer volop vrolijk bloeiende bollen op pot kopen, van geurende hyacinten en mini-narcissen, zoals de bekende Tête-à-Tête, tot blauwe en witte druifjes. Je kunt er leuke combinaties mee maken en ze in een grotere bak of pot bij elkaar zetten, aangevuld met mos of kiezels. Binnen en buiten. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ze uitgebloeid zullen zijn. De keuze is aan jou. En na de bloei kun je de bollen in de tuin uitplanten. Succes is niet gegarandeerd, maar je kunt het altijd eens proberen. Knip de uitgebloeide bloemen eruit, maar laat het blad en de stengels afsterven, want hiermee bouwen ze voor het volgende bloeiseizoen nieuwe energie op.

Bloesemtakken

Vanaf eind januari, begin februari zijn ook weer de eerste lentefrisse bloesemtakken, van de sierkers of sieramandel (Prunus), Magnolia, het Chinese klokje (Forsythia) en de sneeuwbal (Viburnum burkwoodii) verkrijgbaar. Een enkele tak in een mooie, hoge vaas heeft al een groots en fleurig effect. Maak een keuze uit het ruime assortiment in ons tuincentrum in %locations%. Je vindt er ook niet van echt te onderscheiden kunstexemplaren die jarenlang meegaan. 

Vogels tellen

$
0
0
Vogels tellen

Juist in de donkere wintermaanden fleuren vogels de tuin op, met hun acrobatische capriolen, gefladder en getjilp, of gewoon met hun mooie, kleurrijke verschijning. Lok ze naar je tuin of balkon met speciaal vogelvoer en doe mee aan landelijke vogeltelling.

De Nationale Vogeltelling en Het Grote Vogelweekend.

In het weekend van 25 tot en met 27 januari wordt in Nederland op initiatief van de Vogelbescherming de Nationale Tuinvogeltelling gehouden, en in België Het Grote Vogelweekend, een initiatief van Natuurpunt. Hoe meer mensen hieraan meedoen, hoe meer inzicht de Vogelbescherming en Natuurpunt krijgen over de stand van de verschillende soorten tuinvogels in beide landen. Zolang het vriest kun je toch niets in de tuin ondernemen, dus waarom niet met een kop thee of koffie lekker bij de verwarming rustig naar je tuin of balkon kijken om vogels te spotten? Vogels zijn ’s ochtends het meest actief, dan heb je de meeste kans op een enerverende dertig minuten tellen en noteren. Vogels die overvliegen tellen niet mee. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort dat je tegelijkertijd hebt gezien. Dus als je eerst twee koolmezen telt en even later zitten er vijf tegelijk noteer je ‘vijf koolmezen’. Kun je het beweeglijke gefladder niet bijhouden? Maak dan een foto met je smartphone, zodat je rustig kunt natellen. Je kunt je telling doorgeven via de speciale app ‘Tuinvogels’ en via de websites www.tuinvogeltelling.nl en vogelweekend.natuurpunt.be.

Meer koolmezen, minder merels

Vorig jaar hebben 33.600 Vlamingen deelgenomen aan Het Grote Vogeltelweekend. In de top drie meest gespotte vogels werd de huismus van de troon gestoten door de koolmees. De huismus nestelde zich op plaats twee en de kauw en de vink streden om de derde plaats. In Nederland deden 65.000 mensen mee en luidde de top drie als volgt: huismus, koolmees en pimpelmees. In beide landen daalde de merel op de ranglijst, een gevolg van het voor hen dodelijke usutuvirus dat wordt overgebracht door muggen en dat al drie jaar op rij heerst.

Wat wel en wat niet voeren?

Vogels verbruiken het hele jaar veel energie. In de winter om warm te blijven, in het voorjaar om te nestelen en eieren te leggen, daarna om hun territorium te verdedigen en hun jongen groot te brengen. In het najaar moeten ze reserves opbouwen voor de winter. Je kunt vogels daarom gerust hele jaar door bijvoeren. Dat kan geen kwaad: ze zullen niet lui worden of verleren zelf hun voedsel in de natuur en in onze tuinen bij elkaar te sprokkelen, en ze waken uit zichzelf voor overgewicht. Schrap vetbollen en pinda’s van het menu als het lenteachtig begint te worden. De jongen kunnen stikken in de pinda’s en het vet van de bollen wordt snel ranzig bij oplopende temperaturen. Geef vogels nooit gezouten voer, maar ongebrande pinda’s en zonnebloempitten, speciale (zoutloze) vogelpindakaas, gedroogde maiskorrels, strooivoer en stukjes fruit. In ons tuincentrum in %locations% vind je alle benodigdheden, van vetbollen met zaden en pitten tot vogelvoersilo’s en vogelpindakaashuisjes.

10 tips om je planten tegen vorst te beschermen

$
0
0
10 tips om je planten tegen vorst te beschermen

En opeens wordt het toch nog winter. In de tweede helft van januari duikt de temperatuur onder nul. Fijn voor de liefhebbers van ijspret, maar hoe bescherm je jouw favoriete tuin-, pot- en kuipplanten tegen de vorst?

  1. Zet mediterrane en exotische kuipplanten, zoals oleander, fuchsia, Solanum, bougainville en Tibouchina op een koele, maar vorstvrije, lichte plek, bijvoorbeeld in de schuur, garage of een onverwarmde kamer. Geef alleen water als ze beginnen uit te drogen en lucht de ruimte af en toe.
  2. Bij milde vorst is het afdoende potplanten tegen de relatief warme muur van het huis en onder een afdak of veranda te zetten. Dat voorkomt ook dat ze bij storm of rukwinden van de tuintafel waaien en dat ze te natte voeten krijgen.
  3. Terracotta potten kunnen bij strenge vorst kapot vriezen, zeker als de potgrond nat is. Bescherm de pot of bak daarom met noppenfolie. Zorg er daarbij voor dat water wel uit de bodem kan weglopen.
  4. Zet potten of bakken in een grotere plastic pot en vul de tussenruimte op met blad, stro of dennen- of coniferentakken.
  5. Grote, exotische tuinplanten als bananen, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca bescherm je door er van bamboe- of tonkinstokken een wigwam omheen te maken en deze te omwikkelen met jute zakken, rietmatten of vliesdoek. Vul de wigwams bij aanhoudende strenge vorst voor de zekerheid op met stro, droog blad en/of dennentakken.
  6. Bescherm het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) van stamrozen door er dennen- of kerstboomtakken of stro met jute om te binden. 
  7. Bedek de voet van klim- en struikrozen met een hoop aarde (= ‘aanaarden’) en eventueel ook nog wat dennengroen van je kerstboom of kerstkrans.
  8. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik tegen het zonlicht met vliesdoek of een oude handdoek of oud hoeslaken.
  9. Zet rietmatten tegen leifruit en haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.
  10. Als bescherming tegen vorst én uitdroging kun je aan de voet van borderplanten en tussen de bodembedekkers een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers strooien. Laat je gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is en je erover loopt ontstaan er lelijke plekken.  

En vergeet niet de vogels te voeren! Je vindt allerlei soorten vogelvoer en vogelvoerhouders, van silo’s tot vogelpindakaashuisjes, in ons tuincentrum in %locations%. Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor vliesdoek en rietmatten.

Viewing all 1538 articles
Browse latest View live