Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1538 articles
Browse latest View live

Planten die geschikt zijn voor in de badkamer

$
0
0
Planten die geschikt zijn voor in de badkamer

Een van de plekken in huis waar je het meest kunt ontspannen is de badkamer. Maak er een groene oase of jungle van, zodat je er in deze zorgelijke coronatijden nog meer tot rust zult komen. Er is een aantal planten dat tegen een relatief donkere standplaats kan en tegelijkertijd floreert bij een hoge luchtvochtigheid. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag een paar suggesties.

7 x spetterende badkamerplanten

  1. Varens houden van een hoge luchtvochtigheid en de meeste groeien van nature op een schaduwrijke plek, aan de voet van de bomen in het bos of als epifyt in de schors, takoksel of kruin van een boom. Perfect dus voor in de badkamer. De kangoeroevaren kun je in een mooie pot zetten, maar ook in een hangmand planten. Denk ook aan de krokodilvaren, de wijfjesvaren en de blauwvaren.Hippe kokedama's (hangende mosballen) met daarin klimop, slaapkamergeluk, een graslelie of kleine varen kun je als een groen douchegordijn aan het plafond laten bungelen.
  2. De exotische gatenplant (Monstera) heeft geen moeite met wat minder licht, verlangt weinig water en heeft een luchtzuiverende werking. Hij kan flink groot worden, maar geeft wel meteen een instant junglegevoel.
  3. De tropische Calathea is er met een heel scala aan bladkleuren en opvallende bladtekeningen en wil absoluut niet te veel zon, maar wel warmte, luchtvochtigheid en regelmatig een slokje.
  4. De fraaie lepelplant gedijt ook op een relatief donkere plek en is dol op een hoge luchtvochtigheid of regelmatige sproeibeurt en voldoende water.
  5. De kwartjesplant doet het prima op een schaduwrijke plek en heeft maar weinig water nodig, want hij slaat water op in zijn wortels. Supermakkelijk te onderhouden dus. 
  6. De luchtzuiverende bladplant Scindapsus of Epipremnum is er in hoog opgaande pilaarvorm maar ook als hangplant. Hij houdt van licht vochtige grond en kan op een donkere plek staan, waardoor zijn blad alleen wat donkerder en groener zal worden. Hij heeft een hekel aan tocht, maar daar zal in de badkamer niet snel sprake van zijn.

Neem meteen een paar geurkaarsen mee als je in ons tuincentrum in %locations% bent en ga heerlijk ontspannen badderen of douchen in je groene oase! NB Geen enkel raam in de badkamer? Fleur hem dan op met een paar kunstplanten,
kunstbloemen of grote kunstbladeren in een mooie vaas.


7 Toptuintips tegen plaagdieren

$
0
0
7 Toptuintips tegen plaagdieren

Wisten we inmiddels maar waarmee we het coronavirus de wereld uit konden helpen... Gelukkig kunnen we wel iets doen tegen vervelende insecten en andere diertjes die ons, als we eindelijk even prinsheerlijk in het zonnetje in onze tuin zitten, belagen of het op onze mooie planten hebben voorzien. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag handige tips om deze plaagdieren in de tuin tegen te gaan.

1. Anti-wesp

Wespen komen af op zoetigheid, dus doe geen zoet parfum op en houd zoete lekkernijen en drankjes binnenshuis. Ze houden niet van de geur van citroen, azijn en kruidnagel. Steek een geurkaars met citroen- of kruidnagelgeur aan of vul een bakje op tafel met citroen(sap), azijn of verse kruidnagels. Je kunt ook een wespenvanger ophangen, op flinke afstand van de zithoek op het terras.

2. Anti-mug

Stilstaande waterplassen en regentonnen zonder deksel zijn beruchte muggenbroedplaatsen. Zorg dat er geen plassen in de tuin blijven staan en dek de regenton af. Plaats horren voor ramen en deuren om muggen buiten te houden. Ook citroengeur houdt ze op afstand, dus zet een paar citroengeraniums in de vensterbank.

3. Anti-mier

Het zijn nuttige, hardwerkende dieren die afval en schadelijke insecten opruimen, maar je hebt ze liever niet in de keuken of op tafel. Ruim etensresten daarom altijd direct op. Mieren volgen vaste routes via een geurspoor. Breng ze in verwarring en leid ze weg bij de keukendeur of tuintafel door op hun route versnipperde blaadjes munt of lavendelbloemen te leggen. Plant lavendel, munt, bieslook of Afrikaantjes bij de keukendeur, dan kiezen ze het hazenpad. Of kijk in ons tuincentrum in %locations% naar mierenlokdoosjes.

4. Anti-kever

Er zijn verschillende soorten kevers die het op bepaalde planten gemunt hebben. Zo vreet het bruine Viburnumhaantje aan de bladeren van de sneeuwbal (Viburnum).  Het rode leliehaantje vreet de bladeren en bloemen van planten in de leliefamilie aan, dus ook keizerskronen en lelietjes-van-dalen. Ook de staalblauwe muntbladhaan en de taxuskever ben je liever kwijt dan rijk. De donkergrijze, gegroefde taxussnuitkever beperkt zich niet tot de taxus, maar doet zich ook tegoed aan andere struiken, primula’s en fruitgewassen, zoals aardbeien, druiven, vijgen en frambozen. Zijn witte larven eten de wortels van veel pot- en kuipplanten, die dan zomaar opeens het loodje kunnen leggen.

Er zijn verschillende methoden om de kevers te lijf te gaan. Lok vogels naar de tuin of zet (kriel)kippen in, want die eten graag kevers. Vang de kevers handmatig weg. Het Viburnumhaantje en het leliehaantje laten zich vallen als ze zich bedreigd voelen. Houd een lege jampot onder het blad waarop de kevers zitten en probeer ze aan te raken, dan vallen ze vanzelf in de pot. Kijk in ons tuincentrum in %locations% naar biologische bestrijdingsmiddelen tegen leliehaantjes. Bespuit zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren van hun prooiplanten. De larven van de taxuskever gedijen in potten, bakken en kuipen. Ververs de grond daarom elk jaar of op z’n minst elke twee jaar. Verwijder alle grond waarin je de witte, gekromde larven aantreft.

5. Anti-eikenprocessierups

Sinds de jaren negentig is het aantal eikenprocessierupsen toegenomen. In mei, juni en juli zitten veel eikenbomen er vol mee. De harige rupsen gaan ’s nachts in lange rijen – als in een processie, vandaar de naam – op zoek naar voedsel: eikenblad. Het zijn de brandharen van de rups die klachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en aan de luchtwegen. Ook honden kunnen er last van krijgen. Je kunt de eikenprocessierups bestrijden door insecten naar je tuin te lokken die de rupsen graag opeten, zoals sluipwespen en gaasvliegen. Deze komen onder andere af op voorjaarsbollen, zoals blauwe druifjes, krokussen, botanische tulpen en de Anemone blanda.

6. Anti-buxusmot

De buxusmot veroorzaakt in tal van landen een enorme kaalslag. De rupsen van de buxusmot, een zwart-witte Aziatische nachtvlinder die hier met een lading geïmporteerde, geïnfecteerde buxussen terecht is gekomen, kunnen een buxusstruik in korte tijd kaalvreten. Ze zijn moeilijk te zien, want ze zitten onder de buitenste bladeren verstopt. Het eerste wat je zal opvallen is dat er kale plekken in de buxus ontstaan, met aan de voet daarvan ‘fijngemalen’ blaadjes. Controleer je buxussen daarom regelmatig en voel met je vingers tussen de takken of je een plakkerige substantie en spinsels tegenkomt. Daarin zitten de felgroene rupsen met een zwarte kop en zwarte stippen. Ze slaan vooral eind april, begin mei en in augustus toe. Bestrijd de rupsen door ze met de hand te verwijderen of met biologische middelen, die verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in %locations%. Geef je buxus daarnaast regelmatig speciale buxusvoeding.

7. Anti-spinselmot

Niet te verwarren met de eikenprocessierups, die ook gesponnen netten of webben maakt. De witgele, zwart gestipte rupsen van de spinselmot weten in mei en juni in een mum van tijd hele bomen in te pakken met witte dekens van zijden draden. Ze hebben een voorkeur voor krentenboompjes, appel- en perenbomen en de gewone vogelkers (Prunus padus). Het ziet er niet fijn uit en de rupsen verslinden veel bladeren, maar gelukkig zijn ze ongevaarlijk voor mens en boom. De rupsen ontpoppen zich na vier tot zes weken tot nachtvlinders. Dan zijn ze vanzelf weer gevlogen!

Lepelplant: Woonplant van de maand mei 2020

$
0
0
Lepelplant: Woonplant van de maand mei 2020

In mei staat de Lepelplant, ook bekend als Spathiphyllum, op een voetstuk als Woonplant van de maand. 

Het verhaal van de Lepelplant

De officiële naam van de Lepelplant, Spathiphyllum, is afgeleid van de Griekse woorden voor kolfschede en blad. De Lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela, een echte schaduwplant die van een warme, vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling mee. Waren er in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog enkele soorten afkomstig uit de soort walisii, nu bestaat er een grote hoeveelheid cultivars. 

Verzorgingstips

  • De Lepelplant is een easy care product. 
  • De plant vraagt een lichte standplaats, uit de felle zon bij zo’n 18-22 °C. 
  • Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. 
  • Regelmatig sproeien met lauw water vindt de plant lekker, net als plantenvoeding. 
  • Ook uitgebloeide bloemen verwijderen is raadzaam. 
  • Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. 
  • In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

11 tuintips mei

$
0
0
11 tuintips mei

Mei, doorgaans een heerlijke maand. Elke vogel legt een ei en na IJsheiligen (medio mei) is het definitief gedaan met de kans op nachtvorst. Je kunt dan eindelijk met een gerust hart jouw binnen opgekweekte zaailingen en vorstgevoelige pot- en kuipplanten buiten zetten. Daarnaast is er nog veel meer te doen in de tuin, hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij. Even die zorgen over corona van je af laten glijden.

11 tuinklusjes voor deze maand

  1. Knip de uitgebloeide bloemen van tulpen en narcissen af, maar laat de stelen en de bladeren staan en afsterven, zodat de bollen voldoende energie voor volgend voorjaar kunnen opdoen. Stop het lelijke bruine loof weg onder de omringende vaste planten. Staan die er niet? Mei is een prima maand om nieuwe planten in je tuin te zetten.
  2. Verwijder onkruid met wortel en al, ook uit het gazon en uit de voegen op het terras. Gebruik hiervoor een speciale onkruidsteker, -krabber of -borstel.
  3. Laat kuip- en potplanten die in de schuur, garage of in een onverwarmde zolderkamer hebben overwinterd ‘afharden’: voorkom hoge temperatuurverschillen tussen de overwinteringsplek en de buitenlucht. Laat ze geleidelijk aan de temperatuur in de tuin of op het balkon wennen. Zet ze eerst op een beschutte, schaduwrijke plek voordat je ze weer in de volle zon zet. Zet kleine, vorstgevoelige potplanten ’s avonds weer in de garage of schuur als de temperatuur ’s nachts toch nog richting de nul graden Celsius gaat. Geef alle pot- en kuipplanten speciale mest en verpot ze eventueel.
  4. Plant zomerbollen, zoals dahlia’s en gladiolen, in potten of op een zonnige plek in de border. Een dahlia plant je oppervlakkig, een gladiool ongeveer twee keer zo diep als de bol hoog is.
  5. Vul potten, bakken en hangmanden met eenjarige zomerbloeiers ('perkgoed'), zoals lobelia’s, petunia’s, surfinia’s, vlijtige liesjes, margrieten, senetti’s, verbena’s en potgeraniums (Pelargoniums). Deze kun je nu in ons tuincentrum in %locations% voordelig geprijsd en in grote hoeveelheden inslaan.  
  6. Zaai een- en tweejarigen ter plekke, in de volle grond. Je fleurt de komende of volgende zomer enorm op met onder andere Afrikaantjes, cosmea, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen, klaprozen, stokrozen, siertabak, Oost-Indische kers en vingerhoedskruid. Veel van deze bloemen zijn ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen.
  7. Snoei buxus en uitgebloeide struiken, zoals het Chinees klokje (Forsythia), in vorm. Ook kersen- en pruimenbomen en hagen van liguster, taxus, coniferen, hulst en beukhaag kunnen in mei gesnoeid worden. Let bij het snoeien op eventuele vogelnestjes. Controleer de buxus meteen op de rupsen van de buxusmot!
  8. Bind klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie en klimrozen, op.
  9. Leg een vijver aan of plaats nieuwe (zuurstof)planten in de vijver, zoals mosselplantjes, waterhyacinten en waterlelies. Planten die al langere tijd in en rond de vijver staan kun je nu splitsen.
  10. Maai en bemest het gazon. Doe dat laatste bij voorkeur als er regen wordt verwacht.
  11. Vergeet niet voor Moederdag (10 mei) een bos bloemen of een mooie tuin- of kamerplant te kopen.

Top 7 groene Moederdagcadeaus

$
0
0
Top 7 groene Moederdagcadeaus

Op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Alle moeders worden in de bloemetjes gezet. Letterlijk meestal, met een mooie bos bloemen. Maar er zijn nog zo veel meer leuke, originele cadeaus te bedenken. In ons tuincentrum in %locations% vind je gegarandeerd een Moederdagcadeau voor binnen of buiten waar je haar blij mee zal verrassen. Voor elk wat wils en voor elk budget, want de prijzen van een bos rozen en gemengde boeketten zijn vlak vóór en op Moederdag niet mis. Bovendien gaan die niet zo lang mee. Dus kijk eens naar deze aanraders als groen cadeau voor moeders.

  1. Een geurende tuin- of kamerplant. Goedkoper en duurzamer dan een fles parfum! Denk aan rozen, geurgeraniums, kruiden zoals lavendel en rozemarijn, een citroen- of sinaasappelboompje, sering, blauweregen, kamperfoelie en (kamer)jasmijn.
  2. Een plant of kruid met een toepasselijke naam, zoals iris, madelief, margriet, marjolein, rozemarijn, vlijtig liesje, Suzanne-met-de-mooie-ogen, hortensia 'Annabelle', herfstanemoon 'Königin Charlotte', clematis 'Jacqueline de Pré', geranium 'Rozanne' of pioenroos ‘Sarah Bernhardt’.
  3. Een hippe kamerplant, zoals een cactus, hangplant, grote bladplant, een kokedama (hangende mosbal met een plantje erin), het pannenkoekenplantje of de stippenbegonia.
  4. Een mand of bak vol perkgoed (eenjarige zomerbloeiers). Plantjes als vlijtige liesjes, lobelia’s, verbena’s, petunia’s, surfinia’s en begonia’s zijn nu heel voordelig in aanschaf en moeder heeft er de hele zomer plezier van.
  5. Handig tuingereedschap, bijvoorbeeld goede tuinhandschoenen, een nieuwe snoeischaar, een heggenschaar, een knielmatje, een kweekkasje of een opvouwbare mand voor onkruid en snoeiafval.
  6. Mooie tuinaccessoires, zoals nieuwe tuinkussens, een mooie pot of kuip, vrolijk kleed voor op de tuintafel, buitenkleed voor op het terras, balkon of vlonder, tuinposter, buitenlamp, windlicht met (geur)kaars, waterschaal met drijfplantjes of een hangmat. Altijd een schot in de roos!
  7. Dierenliefhebsters maak je blij met een vogelhuisje, insectenhotel, egelhuisje, drink- en badderschaal voor vogels of zwaluwnestkast.

Namens het hele team van ons tuincentrum in %locations%:
een heel fijne Moederdag!

Hortensia - tuinplant van dit moment

$
0
0
Hortensia - tuinplant van dit moment

Het is een dankbare struik die in vrijwel geen enkele tuin ontbreekt of mag ontbreken. De hortensia (Hydrangea) is er dan ook in allerlei soorten en maten, met verschillende mooie bloemkleuren en bloemvormen. Zolang hij maar op de juiste plek staat - liefst niet in de volle zon - en voldoende water krijgt zal de struik jarenlang rijk en lang bloeien, want de hortensia is goed winterhard. Je kunt de hortensiabloemen ook in een vaas zetten of laten drogen. En dan zijn er nog kamerhortensia's die in een mooie pot een aanwinst zijn voor elk interieur. Ons tuincentrum in %locations% zegt dan ook: 'Hoera voor de hortensia!'

Soorten hortensia

Er zijn ontelbaar veel soorten, maar hier een overzicht van de meest bekende die ook in ons tuincentrum in %locations% goed verkrijgbaar zijn.

1. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Al jarenlang een van de meest favoriete hortensia's, met grote, bolvormige, witte bloemen. Deze kunnen soms zo groot en zwaar worden dat ze bijna op de grond gaan hangen, maar dat is te verhelpen door ze in maart iets minder ver terug te snoeien (tot op maximaal 30-40 centimeter boven de grond). Dan krijgen ze dikkere stelen en iets minder grote bloemen. Of zet er in het vroege voorjaar een rastervormige plantensteun bij. Deze hortensia kan zo'n 120 tot 140 centimeter hoog worden. Tegenwoordig zijn ook de hortensia 'Strong Annabelle' verkrijgbaar (die stevigere takken heeft) en de roze bloeiende 'Pink Annabelle', die beide maximaal 1 meter hoog worden.

2. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

De boerenhortensia is er met schermbloemen met kleine bloemen in het midden en grotere rondom én met bolvormige bloemen. Van nature zijn boerenhortensia’s er met witte, roze en blauwe bloemen, maar tegenwoordig vind je ze ook met rode, paarse en zelfs tweekleurige bloemen. Heel bijzonder is de hortensia 'Black Diamonds' met donkere bladeren en blauwe, roze of paarse bolvormige bloemen. Deze wordt circa 1 meter hoog. Ook bijzonder en populair: de hortensia 'Magical', waarvan de bloemen in de loop van de maanden verkleuren.

3. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De pluimhortensia is een imponerende struik die meer dan drie meter hoog kan worden en grote witte pluimvormige bloemen krijgt. Door hem te snoeien kun je hem kleiner houden. Populair is de pluimhortensia 'Limelight', die geelgroene bloemen krijgt die in het najaar roze verkleuren. Er zijn ook klein blijvende pluimhortensia's die prima in een pot kunnen.

4. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

De klimhortensia is een sterke, zelfhechtende klimmer die je tegen een muur of schutting kan laten groeien. Hij bloeit met witte bloemschermen van juni tot juli.

5. De kamerhortensia

In ons tuincentrum in %locations% vind je nu ook een groot assortiment kamerhortensia's, met witte, roze, blauwe, paarse of groene bloemen. Zorg dat de potgrond vochtig blijft en geef om de week een beetje plantenvoeding. Gaan de bloemen hangen? Geef de kamerhortensia dan een dompelbadje. Vanaf half mei, na IJsheiligen, kun je de plant met pot en al ook een plekje op je terras of balkon geven.

Hortensiatips

  1. Geef een hortensia in de volle zon altijd meer dan voldoende water.
  2. In ons tuincentrum in %locations% vind je speciale hortensiagrond, hortensiavoeding en een 'blauwmaker' voor de blauwe hortensia.
  3. Je hoeft hortensia’s niet per se elk jaar te snoeien, maar soms kan het nodig zijn om ze te verjongen. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welke soort hortensia je hebt. Sommige soorten vormen namelijk al in het najaar knoppen voor het volgende jaar; als je die in de lente snoeit zullen ze dat jaar niet gaan bloeien. In maart en april kun je gerust de takken van de pluimhortensia en de 'Annabelles' terugsnoeien. Bij de boerenhortensia knip je dan alleen de oude bloemschermen boven een nieuwe knop af.
  4. Je kunt hortensia's makkelijk vermeerderen door er stekken van te nemen.

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

$
0
0
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Eindelijk. Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, moet het echt afgelopen zijn met de kans op nachtvorst en kunnen we met een gerust hart onze kuipplanten, potplanten en zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben. Tips om je gekoesterde planten klaar te maken voor het nieuwe tuinseizoen en je zaailingen de best mogelijke start te geven. En mocht je nog geen kuip- of potplanten hebben, dan is nu het moment ze bij ons tuincentrum in %locations% te kopen. Er is volop keuze en je fleurt je terras of balkon er in een handomdraai mee op. Kortom, tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Maak je kuip- en potplanten in 5 stappen terras- en balkonklaar

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Het waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citrus- en sinaasappelboompjes en exotische palmen. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' vooral mediterrane struiken, klimplanten en kleine bomen, zoals oleander, olijf, laurier, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Populaire, vorstgevoelige potplanten die je in de schuur, garage, kas of in een onverwarmde kamer moet laten overwinteren zijn onder andere de potgeranium (Pelargonium) en fuchsia.

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek van je kuip- en potplanten niet te groot is.

  1. Haal je planten op een bewolkte, regenachtige dag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
  2. Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
  3. Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
  4. Staat de plant al jaren in dezelfde kuip of pot? Zet deze dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen.
  5. Geef de planten regelmatig water en speciale, vloeibare voeding.

Zaailingen naar buiten

Heb je de vensterbank ook vol staan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, goudsbloemen, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden als peterselie, basilicum en tijm of groenten als tomaat en paprika? Om ze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de kuip- en potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag wat langer buiten staan. Zet ze eerst een uur of drie buiten, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Vanaf 15 mei kunnen ze zeker buiten blijven, ook ’s nachts. Zet ze in een grotere pot of plant ze in de volle grond. Je kunt nu ook veel bloemen, kruiden en groenten ter plekke zaaien. In ons tuincentrum in %locations% heb je ruime keuze uit zaden en zadenmengsels, onder ander met bij- en vlindervriendelijke bloemen.

Kamerplantentip

Zet je kamerplanten op een regenachtige en relatief warme dag (18+ graden Celsius) eens een paar uur buiten. Ze frissen er enorm van op. Kijk meteen of ze niet in een grotere pot moeten of verse potgrond nodig hebben en verwijder lelijk blad.

Vogelvriendelijk tuinieren

$
0
0
Vogelvriendelijk tuinieren

Wie wordt er nu niet blij van vogels in de tuin of op het balkon? Die vrolijk gekleurde kool- en pimpelmeesjes, het schitterende gezang van de merel en de kleine winterkoning. In de haag een nestje ontdekken waar de jongen hun kopjes bovenuit steken. Bovendien helpen vogels je bij het bestrijden van plaagdieren als bladluizen, slakken, kevers, torren, muggen en rupsen. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag tips om vogels naar je tuin of balkon te lokken.

Maak je tuin of balkon vogelvriendelijk

Hoe meer planten en hoe gevarieerder de beplanting, hoe beter.
Zorg als het even kan voor een combinatie van voorjaarsbollen, eenjarigen, vaste planten, klimplanten, struiken, hagen en (kleine) bomen. Daarin vinden vogels voeding, bescherming en nestgelegenheid. Op je balkon kun je klimplanten tegen de muren of balkonreling laten groeien en potten, bakken en hangmanden vullen met bloembollen, eenjarigen, vaste planten, kruiden en kleine struiken of fruitboompjes. Hier komen allerlei insecten op af, waar de vogels wel pap van lusten.

Doornige bessenstruiken en bottelrozen

Hiermee bied je onze gevederde vrienden zowel voedsel als beschutting en nestplekken. Denk aan de lijsterbes, de zuurbes, de vuurdoorn, meidoorn, Gelderse roos en egelantier.

Klimplanten

Veel vogels broeden in klimplanten als klimop, klimhortensia en hop.

Hang een nestkast op

Handige tuiniers die van een leuk klusje houden kunnen zelf een vogelhuisje maken, maar in ons tuincentrum in %locations% heb je keuze uit verschillende soorten nestkasten voor verschillende soorten vogels. Hang de nestkast op een beschutte plek, minstens 1,5 meter hoog en met de opening op het (noord)oosten. Het heeft geen zin heel veel vogelhuisjes dicht bij elkaar te hangen, want de meeste vogels hebben een eigen territorium en houden niet van buren - op zwaluwen en huismussen na. Houd minstens drie meter tussen twee nestkasten aan.

Water

Heb je geen vijver in de tuin? Zet dan een schaal of ondiepe bak water neer waaruit de vogels kunnen drinken en waarin ze een fris bad kunnen nemen.

Kattenbelletje

Heb je een kat? Bind deze dan een belletje om. Komt de kat van de buren in de tuin? Vraag hen dan om de kat een belletje om te binden. Ook voor een kattenbandje met belletjes kun je terecht in ons tuincentrum in %locations%.

Nog steeds aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Volg dan het liefdesleven van verschillende soorten vogels en hun pril geluk op vogelbescherming.nl/beleefdelente.nl


Hemelvaartsdag: tuinplanten met een hemelse symboliek

$
0
0
Hemelvaartsdag: tuinplanten met een hemelse symboliek

Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag, volgens de Bijbel de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag, zo ook in Nederland en België. Terwijl de meeste mensen vrij zijn, staan de medewerkers van ons tuincentrum in %locations% op donderdag 21 mei op anderhalve meter afstand voor je klaar. Fijn als je die dag even ontspannen aan de slag wilt in de tuin of op het balkon, al dan niet na het dauwtrappen. Of voor als je nog wel een mooi tuinaccessoire of tuinmeubel kunt gebruiken. Kijk ook eens bij de tuin- en potplanten met toepasselijke, 'hemelse' allure.  

Top 6 tuin- en potplanten voor Hemelvaartsdag

  1. Hemelsleutel (Sedum spectabile) wordt ook wel ‘vetkruid’ genoemd, want het is een vetplant, met dik, vlezig blad in mooie rozetvorm. Er zijn veel soorten, met groen, grijzig en donkerrood blad. Een aanwinst voor elke tuin, want hij is goed winterhard en bloeit lang en laat in het seizoen met witte of roze schermen waar ook bijen en vlinders dol op zijn. Hemelsleutel wordt zo’n 50 centimeter hoog en houdt van een zonnige plek en goed waterdoorlatende grond. Hij doet het ook goed in pot.
  2. Het hemelroosje (Silene coeli-rosa) is een lieflijke eenjarige die je van april tot juni buiten in de border of in een pot kunt zaaien. Het tere plantje wordt zo’n 40 centimeter hoog, bloeit in juli-augustus roze, wit of blauwviolet, is aantrekkelijk voor bijen en als snijbloem. Het hemelroosje houdt van een zonnige plek en droge grond.
  3. Engelwortel (Angelica) is een echte blikvanger. Het is een winterharde schermbloemige met grote, geveerde groene of purperrode bladeren. De plant kan wel 2 meter hoog worden. Hij bloeit in juni-juli-augustus met bolvormige witte, bleekgroene, roze of bordeauxrode schermen. Zowel de wortel als de bladeren ervan zijn eetbaar en zouden medicinale eigenschappen hebben, maar het zou zonde zijn deze fraaie plant op te eten. Engelwortel houdt van vochtige, voedzame grond en halfschaduw.
  4. De engelenhengel (Dierama) is een bijzondere vaste, wintergroene plant. Hij lijkt op een bloeiende grassoort, want hij heeft dunne, pezige stengels tot wel 1,5 meter lang. In juli-augustus-september hangen aan de uiteinden daarvan roze of paarse klokvormige bloemen. Engelenhengel houdt van zon en goed waterdoorlatende grond en kan ook prima in een pot.
  5. Ook de Jacobsladder (Polemonium) is een sierlijke plant met een bijzondere symboliek. De naam verwijst naar het Bijbelverhaal waarin Jacob droomde van een ladder waarop engelen naar de hemel opklommen en van afdaalden. Er zijn verschillende soorten Jacobsladders, van eenjarigen tot vaste planten. Er is ook een bontbladige variëteit. Sommige bloeien al in april en mei, andere later in het jaar. Jacobsladder krijgt klokvormige witte, mauveblauwe of violetkleurige bloempjes en teer, geveerd blad. Jacobsladder wordt circa 60 centimeter hoog en breed. Hij houdt van een vochtige plek in zon of halfschaduw.
  6. Aardbei. Waarom? Het drielobbige blad van het vruchtplantje zou verwijzen naar de Drie-Eenheid. Aardbeien werden in de middeleeuwen beschouwd als het feestmaal van de zaligen in het hemelse paradijs. Aardbeien zijn winterharde, vaste planten die houden van zon, voldoende water en voeding. Ze doen het ook prima in een pot of hangmand. Wanneer je de uitlopers oppot of verplant heb je jarenlang gegarandeerd verse aardbeien uit eigen tuin of van eigen balkon.

Ons tuincentrum in %locations% wenst je een ‘hemelse’ Hemelvaartsdag!

Top 5 zomerbollen

$
0
0
Top 5 zomerbollen

Nu de IJsheiligen vertrokken zijn is de grootste kans op nachtvorst verdwenen. Tijd om zomerbollen te planten of bloeiend en al in te slaan! Dan heb je deze zomer gegarandeerd prachtige bloemen in de tuin, op het terras en in de vaas. Want de meeste zomerbollen produceren mooie snijbloemen en bovendien bloeien ze eindeloos lang door als je telkens de uitgebloeide bloemen verwijdert.

Bollentoppers voor een bloemrijke zomer

1. Dahlia

Eigenlijk een knol in plaats van een bol en weer helemaal terug van weggeweest. Ze zijn er in tal van soorten en maten, met verschillende fraaie blad- en bloemkleuren en ook meerkleurige bloemen. Een dahliabloem kan cactus-, anemoon- en pomponvormig zijn. Je plant de knol oppervlakkig (dus niet te diep) in een pot of in de volle grond op een zonnige, beschutte plek en in goed doorlatende grond. Je kunt een dahlia in pot ook inzetten om later in het jaar kale plekken in de border mee op te vullen. Dan graaf je de vorstgevoelige zomerbloeier al dan niet met pot en al in.

2. Begonia

De begonia heeft net als de dahlia al een tijdje niet meer dat tuttige imago dat er lang aan kleefde. Op het ogenblik is bijvoorbeeld vooral de stippenbegonia helemaal 'hot'. Er zijn ontzettend veel soorten, voor in de tuin, maar ook als kamerplant. En er zijn eenjarige hangbegonia's waarmee je hanging baskets kunt vullen. Veel ervan hebben decoratieve bladvormen en -kleuren, naast enkele of dubbele bloemen in allerlei mogelijke kleuren. De bloemen kunnen ook licht geuren. De begonia is eigenlijk ook een knol. Er zijn goed winterharde en minder sterke soorten. Of je de begonia nu binnen of buiten zet: laat hem niet uitdrogen en zet hem niet in de volle zon. Plant een begoniaknol vrij oppervlakkig in de volle grond of in pot.

3. Lelie

Deze bol is goed winterhard en kan al vroeg in het jaar gepoot worden, minstens 10 centimeter diep. Lelies kun je in ons tuincentrum in %locations% ook bloeiend en al kopen, ook weer in alle mogelijke kleuren, vormen en maten. Lelies houden van zon en doen het zowel goed in de volle grond als in pot. Zorg ervoor dat de lelie niet te veel wind kan vangen, want dan kunnen de hoog opgaande bloemstengels knappen.

4. Calla of Zantedeschia

Deze knol plant je op een diepte van circa 5 centimeter, of koop hem nu bloeiend en wel voor in de tuin of een pot in huis of op het terras of balkon. De vorstgevoelige bloeier gedijt in losse, goed gedraineerde grond en houdt van een lichte standplaats. Hoe zonniger hij staat, hoe dorstiger de exotische plant zal zijn. De Calla of Zantedeschia behoort net als de Flamingoplant (Anthurium) tot de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk de schutbladeren in plaats van de bloemen die zo mooi kleuren, van wit, roze, geel, oranje en rood tot zwartpaars. Lelijk geworden oud blad kun je van de plant knippen, dan maakt hij gewoon weer nieuw blad aan.

5. Gladiool

Naast de bekende grootbloemige gladiolen, ook wel zwaardlelies genoemd, zijn er kleinbloemige gladiolen en minigladiolen (Glamini’s). Ze zijn er in allerlei kleuren, effen of tweekleurig. Je kunt de bloemen verwerken in een boeket, of er gewoon lang van genieten in de tuin of moestuin of in een pot op het terras of balkon. De niet winterharde knol krijgt klokvormige, smalle of brede bloemen. Plant de knollen in mei zo'n 10 centimeter diep op een zonnige, beschutte plek in voedselrijke, kalkhoudende en goed doorlatende grond. Plant de knollen van de hogere soorten dieper zodat ze steviger staan en ondersteun deze ook. Zet je gladiolen in een vaas? Knijp dan de bovenste bloem uit de top voor een mooie, gelijkmatige bloei.

Moestuinieren in mei en juni

$
0
0
Moestuinieren in mei en juni

Het wordt steeds warmer en nog even en het is alweer zomer. Een heerlijke periode, zeker in de moestuin, want alles groeit als kool. Ook als je alleen een paar potten met kruiden of tomatenplantjes hebt of een vierkante-meterbak, het is nu de tijd om lekker bezig te zijn met het kweken van je eigen verse groenten, kruiden en fruit. Moestuinieren is ontspannen en gezond om te doen, dus een ideale activiteit in deze rare tijden. Hoef je ook wat minder vaak naar de supermarkt of groenteboer.

Moestuintips voor mei en juni

  • Schoffel de grond regelmatig los en laat het losgeschoffelde onkruid tussen de planten verdrogen, dan vormen ze meteen een natuurlijke mulchlaag. Schoffel daarom bij voorkeur op een droge dag.
  • Bemest de moestuin, vierkante-meterbak en potten en kuipen met organische meststoffen, zoals kaliumrijke tomatenmest. Vooral tomaten, paprika’s, pepers en aubergines hebben regelmatig vloeibare voeding nodig.
  • Blijf tomatenplanten dieven en opbinden.
  • Maak een wigwam van bamboe- of tonkinstokken om er sperziebonen, pronkbonen, sugarsnaps en komkommers tegenaan te laten groeien.
  • Zaai boerenkool, bospeen, broccoli, courgette, doperwten, knolvenkel, boerenkool, koolrabi, Chinese kool, komkommer, pastinaak, pluksla, pompoen, radijs, rucola, sperziebonen, witlof en snijbiet.
  • Zaai eenjarigen met eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, komkommerkruid, goudsbloemen en Afrikaantjes. Ook de paarse bloemetjes van bieslook zijn lekker én decoratief in een salade.
  • Bladgroenten, zoals andijvie, boerenkool, selderij en sla, kunnen deze maand zowel gezaaid als geplant worden.
  • Poot bloemkool, kikkererwten, mais en prei en vóór half juni de plantjes van rode en witte kool en spruitkool.
  • Oogst aardappelen, aardbeien, tuinbonen, peultjes, kapucijners, kruisbessen, sla, lenteuitjes, rode bietjes, rode en witte bessen en zomerwortelen.
  • Snoei vaste kruiden die aan het begin van de zomer uitgebloeid zijn, zoals rozemarijn, salie en tijm, in vorm; dan lopen ze snel weer uit en kun je er straks weer volop van oogsten.
  • Bescherm bessenstruiken tegen vogels met een net dat je over een stevige stellage spant en aan de voet goed ingraaft, om te voorkomen dat vogels erin verstrikt raken.
  • Span fijnmazige netten over koolsoorten, zoals bloemkool, koolraap, knolraap en spruiten, om de rupsen van het koolwitje ervan weg te houden.
  • Houd slakken, bladluizen en vraatzuchtige kevers in de gaten.
  • Vergeet niet de kas regelmatig te luchten.

In ons tuincentrum in %locations% vind je alles wat je nodig hebt voor een rijke, verse en gezonde oogst, van kweekkasjes en tomatenmest tot groentezaden en kruidenplantjes.

Calla: Woonplant van de maand juni 2020

$
0
0
Calla: Woonplant van de maand juni 2020

De Calla, of officieel de Zantedeschia komt evenals de Anthurium en de Spathiphyllum uit de familie van de Araceae en wordt gekenmerkt door het trechtervormige schutblad (spatha). De eigenlijke bloemetjes, op de aar, zijn piepklein en minder opvallend. De grote populariteit van Zantedeschia is vooral ontstaan door grote uitbreiding van het zomer- en najaarsbloeiende assortiment. 

Veel aronskelkachtigen hebben een voorliefde voor moerassen. Ook Zantedeschia-soorten zijn moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige situaties die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen. 

Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum aethiopicum of Ethiopische aronskelk genoemd. In die tijd (18e eeuw) was Afrika in het westen grotendeels onbekend en diende Ethiopië als representant voor bijna heel Afrika. Andere namen die de plant toebedeeld kreeg: Calla aethiopica, waarbij 'Calla' in het Grieks 'mooi' betekent. Verder werd ook de naam 'Richardia africana' gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het op Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846) maar worden in de volkmond arum en vooral. Aethiopica is Grieks voor 'groeiend in het Morenland' of 'door de zon geblakerd'. 

De Zantedeschia wordt in de volksmond vaak Calla genoemd en ook arum is nog steeds een veel gebruikte naam. Vroeger kenden we eigenlijk alleen bloemen van de witte Zantedeschia aethiopica en werden ze vooral geassocieerd met rouw 

Verzorgingstips

De Calla is gemakkelijk in verzorging en kan lang plezier geven. 

  • De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke lichte plek, des te langer zal die bloeien. 
  • In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. De temperatuur moet wel minimaal 5 -8 °C  blijven. 
  • De bloeitijd in de huiskamer is 2-12 weken. Buiten kunnen de planten langer doorbloeien, vooral wanneer de temperatuur lager is.  
  • Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regel matig water. 
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. 
  • De planten kunnen eventueel worden overgehouden door ze in de winterperiode een rustperiode te geven, waarbij de plant droog gehouden wordt en het blad zal afsterven. De knollen zullen een volgend groeiseizoen weer volop nieuwe bloemen geven. 
  • Uiteraard is de plant alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

15 tuintips juni

$
0
0
15 tuintips juni

Juni is een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien weelderig, net als heel veel andere vaste planten, en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd ervan te genieten, juist in deze onzekere periode, en steek af en toe de handen uit de mouwen voor deze tuinklusjes.

Tuinklussen en -tips

  1. Knip uitgebloeide rozen weg, zodat ze langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef de rozen regelmatig speciale rozenmest.
  2. Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in %locations% vind je bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten en bakken. Gebruik speciale rozengrond voor je nieuwe aanwinst.  
  3. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van kuip- en potplanten en van perkgoed in hanging baskets, zodat ze langer bloeien. Geef ze elke twee weken water met vloeibare mest.
  4. Snoei bijna uitgebloeide vaste planten, zoals tuingeraniums en vrouwenmantel, vóór de langste dag (21 juni) terug, dan kunnen ze deze zomer nog een keer gaan bloeien.
  5. Snoei ook hoogzomerbloeiers, zoals bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed en koninginnekruid, vóór 21 juni iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en iets later in het seizoen bloeien.
  6. Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.
  7. Controleer rozen en andere struiken en planten op bladluis en ander ongedierte, zoals de buxusmot, en ziektes als meeldauw en neem maatregelen.
  8. Zet bloeiende zomerbollen als dahlia’s en gladiolen, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border. Exotische knolgewassen, zoals canna's en calla's (of Zantedeschia), kun je nu nog in de grond of in potten planten.
  9. Zet de sproeier aan als het lang droog blijft. Eenmaal per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje
  10. Maai het gras elke week. In droge periodes moet je minder vaak en niet te kort maaien. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht.
  11. Je kunt nu nog een- en tweejarigen zaaien.
  12. Pluk een zomers boeket uit eigen tuin, voor op de tuintafel of voor in de woonkamer.
  13. In België is het op zondag 14 juni Vaderdag, in Nederland wordt Vaderdag op zondag 21 juni gevierd. In ons tuincentrum in %locations% vind je veel leuke cadeaus in alle mogelijke prijsklassen voor vader, van tuinhandschoenen of een snoeischaar tot een barbecue of nieuwe vissen voor de vijver.
  14. Plant eetbare gewassen in je border, daar heb je dubbel plezier van. Er zijn heel mooie soorten, zoals artisjok of kardoen, palmkool, venkel, snijbiet en kurkuma (geelwortel), waar je dus ook een gezonde maaltijd van kunt maken. Vul potten met kruidenplanten zoals munt, bieslook, citroenmelisse, rozemarijn, tijm en marjolein. Het zijn lekkere en geurige smaakmakers waar je ook bijen en vlinders blij mee maakt.
  15. Neem stekken van pelargoniums, begonia's, fuchsia's, lavendel, rozemarijn, munt en vlinderstruik.

Huis- en tuintrends zomer 2020

$
0
0
Huis- en tuintrends zomer 2020

De zon lonkt, de bijen zoemen, de vlinders vliegen van bloem naar bloem. We blijven natuurlijk zo veel en lang mogelijk buiten op mooie, zomerse dagen. Als je ervoor zorgt dat je interieur en je tuin dezelfde stijl en sfeer hebben maak je de overgang tussen binnen en buiten een stuk vloeiender. Dan is het ook niet zo erg als het een stormachtige of regenachtige dag is. Toevallig zijn de interieurtrends voor 2020 groener dan ooit! Maak van je huis en tuin dezelfde ontspannen en comfortabele oase aan de hand van de trends van zomer 2020.

Trend 1: Groen doet goed

Steeds meer mensen kiezen ervoor vegetariër, flexitariër of veganist te worden en gaan naar de kringloopwinkel. Het milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid zijn belangrijke thema's. Dat zie je terug in de trends voor je interieur en de tuin. Natuurlijke, lokale en gerecyclede materialen en alle mogelijke natuurlijke tinten spelen een hoofdrol. Verfproducent Flexa heeft bijvoorbeeld 'Tranquil Dawn' tot kleur van het jaar uitgeroepen. Dit is een grijs-blauw-groenige tint die is geïnspireerd is het prille ochtendlicht. Verder zien we veel hout, metaal, keramiek, rotan en jute. Ook behang en textiel met natuurlijke dessins en vooral exotische bladmotieven zijn 'hot'. Hoe meer kamerplanten, hoe beter. Of ze nu hangen, staan of verticaal tegen de muur bevestigd zijn. Ze zorgen voor een heerlijk ontspannen sfeer. Net als een vensterbank, terras of balkon vol geurige kruidenplanten. Kies voor led-verlichting of tuinlampen die werken op zonne-energie, maak stapelmuurtjes van oude tegels of bakstenen, gebruik niet-geïmpregneerd hout uit duurzaam beheerde bossen, vermeerder je tuin- en kamerplanten door ze te stekken, installeer een regenton... Allemaal ook nog eens goed voor je portemonnee.

Trend 2: Smart home, smart garden

Steeds meer technologische snufjes helpen ons bij het vergemakkelijken en veraangenamen van het dagelijkse leven, zowel in huis als in de tuin. Denk aan op afstand regelbare verwarming en verlichting, een automatische grasmaaier en automatische watergeef-systemen of waterornamenten. Tegenwoordig zijn er zelfs televisies en audiosystemen (al dan niet verwerkt in een tuinlamp) verkrijgbaar die je buiten kunt gebruiken. Ook voor de buitenchef zijn er meer mogelijkheden dan ooit, van pizza-oven tot keramisch barbecue-ei of een complete buitenkeuken.

Groene Vaderdagcadeaus

$
0
0
Groene Vaderdagcadeaus

Op zondag 14 juni viert België Fête des Pères, op 21 juni is het in Nederland Vaderdag. Sokken, stropdassen en aftershave heeft hij vast al genoeg. Geef op Vaderdag eens een handig of leuk product voor het betere buitenleven, of hij nu groene vingers heeft of niet. Help hem bijvoorbeeld extra te genieten van een vakantie in eigen land, in 'Hintergarten' of 'Balkonië'. Of met het kweken van zijn eigen verse groenten en kruiden. Je slaagt gegarandeerd voor een toepasselijk Vaderdagcadeau in ons tuincentrum in %locations%.

Vaderdagcadeaus voor de tuinman

Voor mannen die graag tuinieren is goed tuingereedschap of een extra hulpje altijd welkom. Bijvoorbeeld een elektrische snoeizaag, een regenton, een automatische sproeier of ander bewateringssysteem, een stevige ladder, waterdichte tuinlaarzen of kniebeschermers. Of gewoon een echt goede snoeischaar en dito tuinhandschoenen.

Vlammen en kokkerellen in de achtertuin

Welke man houdt er nu niet van fikkie stoken? In ons tuincentrum in %locations% vind je verschillende soorten vuurkorven, vuurschalen, tuinfakkels en barbeques. Benodigdheden en accessoires voor op en bij de barbecue zijn altijd een schot in de roos, zoals een pizzabakplaat, draaispit, kernthermometer, speciale handschoenen, een stoer leren schort of een set tangen.

Vaderdagpresentjes voor pietje-precies

Moet hij in de schuur of garage telkens zoeken naar zijn tuinhandschoenen of snoeischaar? Kijk dan in ons tuincentrum in %locations% bij de handige opbergsystemen voor aan de wand, overzichtelijk ingedeelde kisten en kastjes of een draagbare set vol tuingereedschap.

Waterornamenten en vijverbenodigdheden

Houdt je vader van water in de tuin, maar is er geen plek voor een vijver? Kijk dan eens naar de vele verschillende minivijvers die we tegenwoordig hebben. Ideaal voor op de terras- of balkontafel. Een waterornament is ook een origineel geschenk; ze zijn er in alle mogelijke vormen en maten. Heeft hij al een vijver? Kies dan een paar mooie nieuwe vissen of vijver- of oeverplanten. Of maak hem blij met een vogeldrinkschaal én het gespetter van de vogels die er graag een bad in komen nemen.

Vakantie in eigen tuin of op eigen balkon

Is hij liever lui dan moe? Kijk dan eens naar een comfortabele tuinstoel, al dan niet met voetenbankje, een riante zitzak of een hangmat. Een parasol of een parasolboom, zoals een dakplataan of daksierpeer, biedt schaduw op hete, zonovergoten dagen, zodat hij nog langer lekker buiten kan luieren. Er zijn ook trendy schaduwdoeken met verschillende patronen die hem deze zomer lekker koel houden. Met een grote buitenlamp of een uitgekiend verlichtingssysteem kan hij ’s avonds nog buiten een krant, boek of tijdschrift lezen of een sudoku oplossen. En met een paar potten vol verse kruiden kan hij elk gerecht op de barbecue in een handomdraai nog smakelijker maken.

Het hele team van ons tuincentrum in %locations% wenst je een fijne Vaderdag!


Een groen dak in 5 stappen

$
0
0
Een groen dak in 5 stappen

Een groen dak aanleggen op je (tuin)huis, kantoor, uitbouw, schuur of garage biedt veel voordelen. Een met sedum of andere planten begroeid dak vangt regenwater en fijnstof op, biedt voedsel aan insecten en dus ook aan vogels, kan verkoelend werken in de zomer en helpt om geluid te dempen. Wellicht kom je zelfs in aanmerking voor een subsidie van de gemeente bij de aanleg van een groen dak.

Stap 1 Is je dak geschikt voor beplanting?

Een met regen volgezogen beplanting en ondergrond kan behoorlijk zwaar zijn, dus moet er sprake zijn van een stevige dakconstructie. Daardoor valt een dak van golfplaten bijvoorbeeld af. Vraag een specialist om dit te beoordelen. Daarnaast moet het dak niet te schuin aflopen, want dan kan de beplanting ervan afglijden en zal deze sneller uitdrogen, omdat ook het regenwater er snel vanaf loopt. En er moet voldoende zon op vallen, want dat hebben dakplanten, zoals als sedum (een vetplantje) en wilde bloemen, nodig. 

Stap 2 Kijk of je in aanmerking komt voor een subsidie voor een groen dak

Een aantal gemeenten en waterschappen geeft subsidie als huiseigenaren een sedumdak of daktuin willen aanleggen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering en de afwisselende perioden van wateroverlast en grote droogte. Riolen kunnen de aanhoudende hoosbuien vaak niet meer aan en groene daken helpen de wateroverlast tegen te gaan; zowel de plantenwortels als de substraatlaag op een groen dak houden water vast. 

Stap 3 Welke beplanting kies je?

Er zijn kant-en-klare sedummatten voor een groen dak beschikbaar, met een mix van deze langbloeiende vetplanten. Sedum is ideaal als dakbegroeiing, want de plant is licht van gewicht en kan zowel tegen langdurige droogte als tegen een flinke hoosbui. Houd er rekening mee dat een sedumdak al gauw meer dan 35 euro per vierkante meter kost. Ook kruiden, eenjarige bloemen, mossoorten en grassen zijn geschikt voor een groen dak, maar zo'n gemengde siertuin in een substraatlaag weegt meer dan een sedumdak en is duurder om aan te leggen. 

Stap 4 Hoe regel je de afvoer van overtollig regenwater?

Het water dat niet door de planten en substraatlaag kan worden opgenomen kun je het best met een boldraadrooster in de hemelwaterafvoer opvangen. Sluit de afvoer aan op een regenton of breng een strook grof grind op de aarde aan de voet van de afvoer aan. 

Stap 5 Hoe onderhoud je een groen dak?

Controleer een keer per jaar de afvoer van je groene dak. Verwijder regelmatig onkruid en zaailingen van bomen en strooi twee keer per jaar organische mest of speciale mest voor vetplanten. Een sedumdak hoef je geen water te geven, een dak met grassen en kruiden kan bij aanhoudende droogte wel wat water nodig hebben. Dat laatste is ook het geval wanneer je grassen, kruiden of bloemen in de sedummatten inzaait of inplant. 

11 Tuinklussen voor de langste dag

$
0
0
11 Tuinklussen voor de langste dag

11 tuinklussen voor de langste dag

 

Op 21 juni is het niet alleen Vaderdag, maar ook officieel zomer! Op de langste dag van het jaar heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen, nadat je je vader hebt verwend met bijvoorbeeld een van de groene Vaderdagcadeaus die je eerder op deze site tegenkwam. Even lekker de handen uit de mouwen en dan ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer met een fijn vakantiegevoel in eigen tuin tegemoet.

 

Tuinieren op 21 juni

1 Knip op of rond 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, ridderspoor, vrouwenmantel en klokjesbloem terug, zodat ze mooi nieuw blad vormen en dit jaar nog een keer kunnen gaan bloeien.

2 Vlambloemen of floxen kun je nu ten dele terugsnoeien. Kort een deel van de bloemstelen tot op de helft in. De kortere stelen geven steun aan de overige delen van de plant, zodat hij mooi stevig en compact blijft én je verlengt zo de bloei.

3 Lelijk geworden blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet, kun je nu wegknippen.

4 Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, op of rond 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet in het felle zonlicht verbranden.

5 Is je sering te groot geworden? Snoei hem direct na de bloei tot zo’n 50 centimeter boven de grond terug. Hij loopt vanzelf weer uit.

5 Het is ook een goed moment om uitgebloeide, vroegbloeiende clematissen, zoals Clematis montana, te snoeien. Knip dunne uitlopers en dode of kale takken weg.

6 Verwijder wilde scheuten bij rozen. Deze verschijnen bij de onder- of hoofdstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Knip ze zo laag mogelijk af. Ze zullen niet bloeien en kosten de moederplant alleen maar energie.

7 Blijf uitgebloeide bloemen van eenjarig perkgoed, zoals petunia’s en surfinia’s, van potgeraniums (Pelargoniums) en rozen verwijderen, zodat de planten en struiken langer doorbloeien.

8 Geef bloeiende kuip- en potplanten elke twee weken water met vloeibare mest of meng organische mestkorrels door de bovenste laag potgrond.

9 Je kunt in juni nog prima tweejarigen zaaien, zoals stokrozen, vingerhoedskruid, damastbloem en muurbloem.

10 Zet steunen of stokken bij fragiele vaste planten en bind klimplanten op. Het kan in juni immers flink stormen, regenen en onweren, dus voorkom dat je mooie planten en bloemstelen knakken.

11 Geen vakantieplannen of durf je het nog niet aan de grens over te gaan? Maak er dan een heerlijke “staycation” van en kijk in ons tuincentrum in %locations% eens naar een lekkere loungestoel of hangmat, een parasol, schaduwdoek, buitendouche, kleurrijk buitenkleed of (nieuwe) barbecue, zodat je volop kunt genieten van je zomervakantie in eigen tuin.

 

Het hele team van ons tuincentrum in %locations% wenst je een heel fijne zomer!

Salvia: tuinplant van het moment

$
0
0
Salvia: tuinplant van het moment

De Salvia is een prachtige plant die in geen enkele (moes)tuin mag ontbreken. Naast het keukenkruid, de geurige en overheerlijke salie, zijn er ongelooflijk veel siersoorten die nu volop bloeien met lipbloemen in de meest prachtige kleuren. Ook bijen doe je een groot plezier met een Salvia. Er zijn goed winterharde en minder vorstbestendige soorten. Die laatste plant je bij voorkeur in een pot, op je terras of balkon, mits de Salvia daar voldoende zon krijgt.

Salvia's in soorten en maten

Herfstsalie, ananassalie, meelsalie, muskaatsalie, blauwe salie, zilversalie, gewimperde salie. Het plantengeslacht Salvia is enorm groot en divers. Er zijn salies met dik, wollig blad en met heel kleine donkergroene, glanzende blaadjes. Het keukenkruid wordt circa 40 centimeter hoog, maar er zijn soorten die makkelijk sierlijke stengels van wel 120 centimeter hoogte krijgen. Voor elk wat wils dus! En een Salvia kan eindeloos lang bloeien.

Trendy Salvia's

Zoals bij veel tuinplanten zijn er ware rages, waardoor een bepaalde variëteit opeens overal opduikt, in eigen land en buurlanden.

  • De laatste jaren is de Salvia 'Hot Lips' helemaal 'hot'. Deze is bij uitstek geschikt voor in een pot, want hij is niet 100 procent winterhard. Deze herfstsalie bloeit rood-wit van mei tot november. De bloemen worden soms helemaal wit of juist helemaal rood, afhankelijk van de temperatuur. In Engeland is vorig jaar de opvolger gelanceerd, de Salvia greggii 'Amethyst Lips', die purper-witte bloemen heeft, goed winterhard is en met zijn circa 90 centimeter bijna twee keer zo hoog wordt als de 'Hot Lips'.
  • Ook de donkerpaars bloeiende Salvia 'Amistad' zien we al jaren op de bekende tuinbeurzen en dus ook in de tuin. De plant bloeit van juni tot november en wordt circa 100 centimeter hoog. Ook de 'Amistad' is niet volledig winterhard, dus zet hem in een grote pot in de volle zon en zorg bij vorst voor voldoende beschutting en bescherming.
  • Alle Salvia's uit de 'Wendy'-serie slaan in onze Europese contreien goed aan. Misschien mede omdat er een mooi verhaal achter deze salie schuilgaat. De reeks is in Australië gecultiveerd en een deel van de opbrengsten van de verkoop van Salvia's als 'Ember's Wish', 'Wendy's Wish' en 'Love and Wishes' gaat naar het goede doel; het vervullen van kinderwensen. De bloemen zitten in het kleurenspectrum van lipstick roze en magentarood. De wenssalies worden circa 80 centimeter hoog en de een is iets vorstbestendiger dan de andere.
  • Inmiddels eigenlijk een klassieker, die veel tuinontwerpers toepassen, want het is een betrouwbare, prachtige salie: Salvia nemorosa 'Caradonna'. Deze veldsalie bloeit donker paarsblauw van juni tot september en wordt circa 90 centimeter hoog.
  • Je bent er dol op of je hebt er helemaal niks mee: de scharlei of muskaatsalie. De Salvia sclarea var. turkestanica wordt 120 centimeter hoog, bloeit met parelmoerkleurige bloemen van juni tot augustus en kan ook halfschaduw verdragen. Tijdens de bloei en na een regenbui geurt de plant sterk. Sommigen vinden de geur heerlijk, anderen krijgen er de rillingen van. Deze opvallende tweejarige plant je in het najaar of vroeg in het voorjaar.

Salie als smaakmaker in de keuken

De eetbare salie is de gewone of echte salie, de Salvia officinalis, een semi-wintergroene struik met verhoutende takken. Hij wordt circa 40 centimeter hoog, houdt van zon en een beetje kalk en kan zowel in een pot als in de tuin geplant worden. Het blad is doorgaans geheel grijs of grijsgroen, maar er zijn ook salies met geel- of paarsbonte bladeren. De bekende Salvia officinalis 'Berggarten' heeft grijsgroen blad, bloeit lichtblauw of mauve van juni tot juli en heeft dik, grijzig en groot blad. Groeit snel en is sterk, zowel wat smaak als houdbaarheid betreft. 

Verkoeling voor mens en dier

$
0
0
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen. Veel water drinken is het devies. Ook voor onze geliefde huisdieren en tuingasten. Wat kun je nog meer doen om het hoofd koel te houden?

7 tips voor meer koelte in de tuin

1. Creëer schaduwplekken in de tuin

Je kunt kiezen voor natuurlijke oplossingen, zoals een (parasol)boom, een begroeide pergola of houten overkapping, maar ook voor een trendy schaduwdoek of een mooie, grote parasol. Een 'parasolboom', zoals een linde of dakplataan, kun je snoeien en leiden zodat hij een natuurlijke parasolboom wordt. Klimplanten met bladeren die een schaduwrijk groen dak over een pergola of overkapping vormen zijn onder andere de druif, blauweregen, klimop, hop en bruidssluier.

2. Geef wind de ruimte

Zelfs het kleinste briesje kan verkoelend werken. Sluit de tuin niet geheel af met schuttingen of muren, maar plant struiken en hagen op de erfafscheiding. Dat is ook veel beter voor de biodiversiteit. Hagen en struiken bieden nestelplaats en beschutting aan vogels en andere kleine dieren en bieden egels de mogelijkheid van tuin naar tuin te wandelen, op zoek naar voldoende voer (slakken!).

3. Planten in plaats van tegels

Een geheel betegelde tuin helpt zeker niet tegen de hitte, integendeel. De tegels houden de hitte vast, terwijl planten verkoeling brengen.

4. Kabbelend, stromend en spetterend water

Alleen al het geluid van kabbelend of stromend water werkt verkoelend. Plaats een waterornament of neem, indien mogelijk, een kleine fontein in de vijver.

5. Slim sproeien, druppelen en gieten

Uiteraard moeten we in de steeds droger en warmer wordende zomers zuinig omgaan met water, dat scheelt bovendien in de portemonnee. Dus neem alleen een opblaasbaar zwembad als er meerdere mensen lange tijd plezier van zullen hebben. Veel van de tuinplanten zullen toch geregeld water nodig hebben. Geef om de paar dagen langere tijd water in plaats van elke dag een beetje, zodat het water dieper in de grond kan doordringen en de planten langere wortels vormen. Zet druppelslangen, sprinklers of zwenksproeiers in de vroege ochtend of in de avonduren aan, want overdag zal veel van het water meteen weer verdampen. Een zwenksproeier of sprinklers zorgen er meteen voor dat je zelf ook wat verkoeling krijgt, of je er nu onderdoor of doorheen loopt of gewoon in de buurt gaat zitten. Potplanten moeten bij hoge temperaturen en droogte waarschijnlijk wel elke dag een plens water hebben. Gebruik daar het liefst water uit de regenton voor, of schoon (rest)water uit bijvoorbeeld een waterkoker dat je anders door de gootsteen zou gooien. Zet gieters en emmers buiten als het regent om het regenwater op je (dak)terras op te vangen.

6. Drinkwater voor de dieren

Zet een grote, ondiepe drink- en badderschaal voor vogels en egels in de tuin of op het terras en vul die iedere dag bij. Ververs het water op zijn minst twee keer per week. Houd ook het waterniveau op de vijver op peil. Zorg verder voor voldoende vers drinkwater voor je honden en katten. Zet een extra drinkbak voor ze neer.

7. Schaduw voor knaagdieren en de wormencompostbak

Ook dieren waar je misschien niet meteen aan denkt kunnen last krijgen van de warmte. Zet de wormencompostbak en het konijnenhok op een schaduwrijke plek. Of dek ze met een oud wit laken af.

5 tips voor het maken van een insectenhotel

$
0
0
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben. Een insectenhotel is daar ideaal voor. Je kunt een insectenhotel of bijen- of vlinderkast kant-en-klaar in ons tuincentrum in %locations% kopen, maar er ook zelf een maken. Leuk om te doen met de kinderen tijdens je vakantie in eigen land en in eigen tuin, en je kunt er allerlei oude en natuurlijke materialen voor gebruiken, zodat het je niets hoeft te kosten. Iedereen b(l)ij!

1. Maak het zo groot en luxe als je zelf wilt

Je kunt gaan voor een eenvoudige accommodatie, maar er ook een vijfsterrenhotel van maken. Maak bijvoorbeeld een bosje van holle stengels, zoals bamboe en uitgebloeide of geknakte zonnebloemen, en bind dat met stevig touw samen. Een omgekeerd terracotta bloempotje gevuld met mos, houtwol of stro is ook al heel aantrekkelijk als hotelkamer. Ga je voor vijf sterren? Verzamel oude planken, (bak)stenen, schijven van een gevelde boom, dennenappels, riet, takjes en holle stengels. Bouw van de planken een omlijsting met een gesloten achterkant en verschillende compartimenten. Laat het 'dak' iets uitsteken, zodat je tuingasten niet nat worden door de regen. Voor een hotel in de middenklasse kun je een oud planten- of wijnkistje of vogelhuisje gebruiken.

2. Wees creatief als interieurontwerper

Verschillende insecten houden van verschillende materialen, dus maak een gevarieerd ratjetoe van het interieur. Decoreer de kamers met op maat geknipte takjes, riet en bamboestengels, stro, houtwol, dennenappels en met oude plankjes, (bak)stenen of boomstamschijven waarin je gaatjes van verschillende grootte (variërend van 4 tot 8 millimeter) hebt geboord. Vlinders houden van verticale gleufvormige openingen die je in een plankje kunt uitzagen of uitboren. Een 'behangetje' of 'voorgevel' van kippengaas houdt insectendieven op afstand.

3. Ga voor puur natuur

Gebruik geen verf, beits, olie of behandeld hout voor het exterieur en interieur van je hotel.

4. Kies een geschikte locatie

Hang of zet het insectenhotel op een zonnige, beschutte plek met de voorgevel richting het zuiden. Zorg ervoor dat je hotel omringd wordt door bij- en vlindervriendelijke planten en geef het eventueel nog een groen dak, met vetplantjes erop. Hierin heb je ruime keuze in ons tuincentrum in %locations%.

5. Onderhoud

Je hoeft het hotel niet schoon te maken. Integendeel, laat het lekker met rust. Verwijder wel spinnenwebben, want vooral kruisspinnen zijn dol op andere kleine insecten. Vervang takjes en holle stengels als deze vergaan, mits ze niet bewoond zijn.

Viewing all 1538 articles
Browse latest View live