Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Moestuintips augustus

$
0
0
Moestuintips augustus

Augustus is oogstmaand. We kunnen nu volop smikkelen en smullen van gezonde lekkernijen uit eigen tuin. Daarnaast zijn er altijd nog wel klusjes te doen om ervoor te zorgen dat je nog tot laat in het jaar en ook volgend jaar weer van je eigen oogst kunt genieten.

  • Kijk elke dag of iets rijp genoeg is om te kunnen oogsten, zoals nieuwe aardappels, de eerste aubergines en courgettes, artisjokken, bleekselderie, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien en sjalotten, abrikozen, pruimen en vijgen.
  • Pluk verse pepers als ze oranje of rood zijn.
  • Knoflook, uien en sjalotjes kun je drogen om ze langer te bewaren. Ook kruiden kun je laten drogen en daarna eventueel invriezen voor later gebruik. Leuk idee: maak ijsblokjes met kruiden erin, voor in je cocktail of ijsthee.
  • Het loof van de gerooide aardappelen bevat vaak ziektekiemen. Gooi het daarom niet op de composthoop, maar in de GFT-kliko.
  • Deze maand kun je nog raapstelen, snijbiet, spinazie, veldsla, wortels, winterpostelein en Japanse uirassen zaaien en aardbeien en winterharde groenten, zoals bloemkool, broccoli en paksoi, planten.
  • Geef regelmatig water. Vooral (tomaten)planten in pot drogen snel uit.
  • Vergeet niet je aardappelen, aardbeien, kool en tomaten te bemesten.
  • Verwijder bladeren van tomaten, pompoenen, courgettes en druiven die het zonlicht van de vruchten wegvangen.
  • Houd slakken en vogels op afstand, respectievelijk met stroken schuurpapier of koperringen en speciale netten.
  • Snoei fruitbomen na de oogst. Kort lange, jonge en opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken.
  • Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoei je na de laatste oogst terug. Frambozen snoei je tot vlak boven de grond. Van rode en witte bessen en kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.
  • Deel of ruil je oogst met familie en vrienden of geef je overschot aan de lokale voedselbank.
     

Tuinplant van de Maand augustus: Vlinderstruik

$
0
0
Tuinplant van de Maand augustus: Vlinderstruik

Er zijn niet veel planten die zo’n aantrekkingskracht op vlinders hebben als de vlinderstruik. Met de lange bloemaren, in prachtige kleuren, is de vlinderstruik een sieraad in de tuin. Deze tuinplant bloeit ook nog eens lekker lang door, tot laat in de nazomer, zodat ook dan de tuin er kleurrijk uit blijft zien. De Tuinplant van de Maand augustus kan daar voor zorgen!

Kleurenpracht op en om de plant

De vlinderstruik (Buddleja) is een bladverliezende heester die bloeit van juli tot oktober. Het assortiment vlinderstruiken is groot. Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm. De hoogte kan variëren van 0,50 tot wel 4 meter! Wel handig om dit van te voren te bepalen wanneer de plant in de tuin gezet wordt. Overeenkomst tussen alle soorten is dat ze allemaal, de naam zegt het al, kleurrijke vlinders aantrekken die op de honinggeur van de bloemen afkomen. En wie wil er nou geen vlinders in zijn tuin? Het geeft het ultieme “tuingevoel” voor zowel volwassenen als kinderen. Vlinderstruiken zijn, naast in de volle grond, ook geschikt om toe te passen in potten en bakken.
 

Verzorging

Met een paar eenvoudige tips blijft de vlinderstruik gezond en mooi:

  • Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte.
  • Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water.  
  • Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
  • Wanneer uitgebloeide bloemen weeggenomen worden kunnen er na 3-4 weken weer nieuwe bloemen gevormd zijn waardoor de plant extra lang sierlijk blijft.
  • In principe is de vlinderstruik goed winterhard, wanneer wel op het juiste moment gesnoeid worden. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.

Snoeitips

  • “Korthouden” van de vlinderstruik is heel belangrijk. Hierdoor groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt kunnen ze de ruimte ontnemen van andere planten of om zelf lekker van de zon te kunnen genieten. De takken kunnen flink van formaat zijn, gebruik dus een goede snoeischaar of houtzaag.
  • De beste periode om te snoeien is eind februari of begin maart. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen.
  • Handige tip bij de hoge soorten is om deze tot kniehoogte terug te snoeien. De lagere soorten kunnen nog korten worden teruggenomen. Wees dus niet bang de vlinderstruik flink te snoeien, de planten geven weer volop nieuwe scheuten en bloeien weer rijkelijk in de zomer en de herfst.

Meer informatie over de vlinderstruik en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.
 

Tuinplant van de Maand

Vlinderstruik staat in juni Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.

Woonplant van de Maand Augustus, Cactus

$
0
0
Woonplant van de Maand Augustus, Cactus

'Prikkelend zomergevoel'

Niets vat het hoogzomergevoel zo goed samen als cactussen: hot, bestand tegen zinderende temperaturen en helemaal on-trend met grafische stijlen. Geen plant zo decoratief en surrealistisch als de cactus. En er zijn veel soorten! Er kunnen zelfs schitterende bloemen verschijnen. Mammilaria zijn bloeiende cactussen. De Echino is bolvorming met prachtige gelijkmatige ribbels. Gymnocalycium lijkt te zijn opgebouwd uit groene kogels en heeft een trechterbloem. En Cereus groeit als een zuil die in het wild wel tien meter kan worden. De afwijkende vormen en volumes van deze woonplanten sluiten mooi aan bij de huidige stijltrend waarin traditionele grenzen vervagen. Voorbeeld daarvan is dat in huis zowel binnen en buiten, als wonen en werken, steeds meer in elkaar overlopen. 

Ontdek de plek

Je kunt de cactus overal in huis een mooi plekje geven. Zowel in de woonkamer, slaapkamer, als badkamer vindt hij zijn plekje. Het herkenbare en tropische uiterlijk van de cactus komt het best tot zijn recht bij gladde en functionele materialen zoals hout, gespoten kunststof met een glad oppervlak en keramiek met een dessin of reliëf. De bijzondere vormen van cactussen gaan goed mee met de populaire grafische zwart-witpatronen van nu. De cactus prikkelt je zintuigen en houdt daarmee jou als de ruimte actief. Een ideale woonplant dus ook voor op je bureau!

Zowel warm als koud

In het wild groeit cactus in Afrika en Midden en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben. Hoewel cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar. De grootste cactus ter wereld is de Sagaura, die maar liefst 1 meter dik en 20 meter hoog kan worden!

De doorns zijn het eigen ecosysteem van cactus. In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag. Heb je een stekel opgelopen? Een grote haal je er uit met een pincet, bij fijne stekels smeer je de huid in met olijfolie, dan wrijf je ze er zo uit. Hulp nodig? Kom langs in ons tuincentrum in %locations%. 

Verzorging van de cactus

Het zal je niet verbazen: vrijwel alle cactussoorten staan het liefst in het licht en hebben liever iets te weinig dan teveel water: een voetbad is meestal funest. Cactussen hebben een groot wortelstelsel waarmee ze vocht opslaan in hun wortels, bladeren en stengels en zo zelf hun voeding reguleren. In het algemeen staan ze naast licht ook graag warm. Eén keer per maand water geven is beter dan elke week een beetje: de kluit mag uitdrogen. 

Ons tuincentrum in %locations% staat deze maand volledig in het teken van de Cactus. Kom langs voor inspiratie, tips en advies. 

De tuin met vakantie

$
0
0
De tuin met vakantie

Wanneer je op vakantie gaat, wil je straks bij thuiskomst natuurlijk niet verwelkomd worden door een bruin gazon, zieltogende planten en een oerwoud van onkruid. Tien tuintips om vóór vertrek te doen, zodat je onbezorgd van je vakantie kunt genieten. 

1. Verwijder elk sprietje onkruid dat je ziet
2. Knip alle (bijna) uitgebloeide bloemen van dahlia’s, potgeraniums en rozen weg
3. Snoei (bijna) uitgebloeide tuinplanten als geranium, klokjesbloem (Campanula), spoorbloem (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) iets terug, zodat ze weer fris nieuw blad (en eventueel ook weer bloemen) gaan vormen
4. Knip eenjarigen in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, iets terug om te voorkomen dat ze al hun energie stoppen in het vormen van zaad
5. Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen de vaste planten, zodat ze minder snel door zon en wind uitdrogen. Of laat ze logeren bij een andere plantenliefhebber
6. Laat potten met het oog op storm en rukwinden niet op tuintafeltjes staan, maar zet ze op de grond, liefst op een plek in halfschaduw met een waterschaaltje eronder zodat ze minder snel zullen uitdrogen
7. Bind hoge (klim)planten goed op, zodat ze niet afbreken bij een onweersbui of storm
8. Maai het gazon nog een keer. Doe dit niet te kort en laat het maaisel liggen, zodat de grond vocht beter vasthoudt
9. Strooi een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers bij planten die slecht tegen droogte kunnen
10. Installeer een watergeefsysteem of vraag een goede buur af en toe water te geven. Zet voor de tuinoppas de sproeier alvast op de juiste plek en alle pot- en kuipplanten bij elkaar, om de klus te vergemakkelijken
 

Varend Corso Westland

$
0
0
Varend Corso Westland

Op 5, 6 en 7 augustus vaart het Varend Corso door de wateren van o.a. Westland, Den Haag, Delft en Maassluis. De boten zijn weer prachtig gedecoreerd met bloemen, planten en groente. Het thema dit jaar is 'Beeldschoon' wat ongetwijfeld leidt tot verrassende arrangementen! Drie dagen lang een prachtig evenement waar vele toeschouwers op af komen. Ook De Carlton levert een bijdrage aan dit spektakel. 

Het corso vaart op zaterdag 6 augustus ca 13.15 uur bij de Waalbrug tussen Naaldwijk en 's-Gravenzande, nabij het tuincentrum. Uiteraard kunt u bij De Carlton parkeren. Het tuincentrum, alsmede het tuincafe zijn geopend op zaterdag van 09.00 - 17.00 uur. De volledige route kunt u vinden op www.varendcorso.nl 

 

Tuintips augustus

$
0
0
Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, in binnen- of buitenland! Tussen het luieren door kunnen we ook ontspannen aan de slag in de tuin.

  • Geef bij aanhoudende droogte regelmatig water. Vooral planten en groenten in pot drogen snel uit. Besproei het gazon en de border liever een of twee keer per week een paar uur lang in plaats van ze elke dag kort van water te voorzien, dat stimuleert diepere wortelgroei.
  • Vergeet niet het water in de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig aan te vullen.
  • Ga je op vakantie en zorgt een goede buur of familielid voor de tuin? Zorg ervoor dat de tuinslang of zwenksproeier gebruiksklaar is en zet alle potten zoveel mogelijk bij elkaar.
  • Verwijder voor een langere bloei regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers als dahlia’s, begonia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums).
  • Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest en bemest het gazon deze maand ook nog een keer.
  • Verzamel zaden van een- en tweejarige bloeiers als eenjarig ridderspoor, stokroos, siertabak en juffertje-in-het-groen (Nigella).
  • Neem stekken van pot- en kuipplanten als Pelargoniums en fuchsia’s.
  • Vul lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s.
  • Snoei klimhortensia na de bloei plat tegen de gevel of schutting terug.
  • Snoei uitgebloeide lavendel terug, maar laat er altijd nog wat fris grijsgroen blad aan (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan zal de plant niet meer uitlopen).
  • Snoei struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag en liguster, in vorm. Wacht met het snoeien van coniferen tot eind september.
  • Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi een laag maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden. En de wormen zullen het grasmaaisel omzetten in voedzame humus.
  • Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in %locations% in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en -accessoires.

Snoeien in augustus

$
0
0
Snoeien in augustus

De borders en pot- en kuipplanten bloeien, de moestuin levert een rijke oogst, dus het is genieten geblazen. Op een minder warme, lichtbewolkte dag is het raadzaam hier en daar de snoeischaar te hanteren, want: snoeien doet groeien én bloeien. 

Nu kortwieken

  • Kort de lange, dunne twijgen van de blauwe regen (Wisteria) in, tot vijf of zes knoppen van de hoofdstengels. Dit stimuleert de vorming van nieuwe knoppen voor volgend jaar.
  • Snoei klimhortensia na de bloei plat tegen de gevel of schutting terug.
  • Snoei uitgebloeide borderplanten terug, zoals geranium, duizendblad (Achillea) en lavendel (snoei niet tot in het oude hout, maar laat er altijd wat grijsgroen blad aan zitten).
  • Knip frambozenstruiken tot de grond toe af, nadat je er de laatste vruchten van geplukt hebt. Van rode en witte bessen en kruisbessen snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug, elkaar kruisende takken kun je het best helemaal weghalen.
  • Snoei struiken en hagen, zoals (schijn)hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag, liguster en taxus in vorm. Zorg dat een conifeer- of taxushaag aan beide zijden naar boven toe iets smaller wordt; dan komt er ook voldoende zonlicht bij de onderste takken en loopt hij gelijkmatiger uit.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen van onder meer rozen, potgeraniums (Pelargonium), dahlia’s, viooltjes, beemdkroon (Knautia) en prikneus (Lychnis) om ze langer door te laten bloeien.  

Tijd voor de theetuin

$
0
0
Tijd voor de theetuin

In de zomer kun je naar hartenlust oogsten van verse kruiden uit eigen tuin of uit de potten op je balkon of vensterbank. Het zijn gezonde smaakmakers in allerlei gerechten. Je kunt ze drogen en eventueel ook invriezen voor later gebruik. En je kunt er een lekker kopje thee van zetten. Dat je dat laatste ook kunt doen met de bladeren, bloemen of bessen van allerlei vaste planten, eenjarigen en struiken is een stuk minder bekend.

IJsthee van appel en vlierbloesem
Modeste Herwig, de Nederlandse tuinfotografe en -schrijfster, publiceerde onlangs haar veertigste (!) boek: TheeTuin, zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen (Forte Uitgevers, € 14,95). Daarin geeft ze allerlei originele tips. Vergeet die eeuwige muntthee! Wat dacht je van thee van aardbei en basilicum, of van geurgeranium of kamperfoelie? Een grote tuin heb je niet nodig, want veel bruikbare planten, struiken en eenjarigen kunnen ook prima in pot. En veel van de planten die je kunt gebruiken voor het zetten van een kopje thee of tisane (thee gemaakt van een aftreksel van kruiden) hebben bovendien een heilzame of geneeskrachtige werking. Wil je ontspannen voor het slapen gaan? Gebruik dan citroenmelisse en lavendel. Ben je verkouden? Maak dan een mengsel van dropplant (Agastache), lindebloesem en rozenbottel. Munt, bergamot (Monarda), salie en venkelzaadjes bevorderen de spijsvertering, dus die zijn perfect voor na een zware maaltijd, zoals een zomerse barbecue. In de handige theetuingids geeft Modeste Herwig niet alleen advies over hoe je thee van veertig verschillende planten kunt maken, maar vermeldt ze ook in welke condities deze planten het best groeien. Als kers op de taart – voor bij de thee – geeft ze ook nog tips met welke andere vaste planten, eenjarigen, struiken en siergrassen ze mooi combineren. We nemen nog een glas ijsthee met appel en vlierbloesemsiroop!

 


De hortensia

$
0
0
De hortensia

In week 33 tot en met week 35 staat een natuurlijke en kleurrijke sfeermaker in de schijnwerper: de hortensia.

Herkomst van de hortensia
Hydrangea is de officiële wetenschappelijke naam van de no-nonsensebloem, wat komt van hydro (water) en angeion (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik. Oké, het is even zoeken. De van oorsprong Aziatische/Zuid-Amerikaanse bloem kwam met de eerste VOC-schepen naar Europa. 

Kleuren en vormen van de hortensia
In de eerste helft van het jaar zie je de rode, roze, paarse, witte, groene en blauwe hortensia’s. En ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren. In de tweede helft van het jaar zijn er de zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groene/donkerrode/bruine tint en laten zich goed drogen. Het zijn eigenlijk bloemen die de kweker heeft laten doorontwikkelen in de kas.
Qua vorm is er ook een hoop te beleven. Kies voor enkel- of dubbelbloemige soorten, bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of hortensia’s met een pluimachtige vorm.

Verzorgingstips 

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.
  • Zet hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater, hortensiabloemen drinken veel omdat ze dun blad en dunne bloemblaadjes hebben en daardoor veel vocht verdampen.
  • Zet hortensia’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Een prachtboeket met de hortensia
Maak een nonchalant boeket waarvan het lijkt of u het even tussendoor geplukt heeft, maar wat een stijlvol en groots effect heeft. Zo haalt uw klant op een prachtige manier de natuur in huis. Combineer deze bijzondere blaadjesbol met de sneeuwbes, Bupleurum, Calla en Crocosmia-bes. Dit geeft een bijzonder en onverwacht mooi effect.

Symboliek van de hortensia
Naast de pracht van de bloem is er nog een goede reden om hortensia’s te kopen: de bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede. Perfect dus om te gebruiken in een bloemwerk bij bruiloften, rouwgelegenheden of verjaardagen.
 

Zomerstekken

$
0
0
Zomerstekken

Augustus en september zijn de aangewezen maanden om stekken te nemen van vorstgevoelige planten waar je volgend jaar graag weer van wil genieten. Denk aan oleanders, potgeraniums (Pelargonium) en fuchsia’s. Neem voor de zekerheid altijd wat extra stekken. Mochten ze allemaal lukken, dan heb je meteen een leuk cadeautje voor een andere plantenliefhebber.

Stekken in 10 stappen

1    Kies een jonge, gezonde steel zonder bloem(knop) 
2    Neem een scherpe, schone snoeischaar en knip een steel van circa 10 tot 15 centimeter schuin af, ongeveer een centimeter onder een blad(paar)
3    Verwijder de onderste blaadjes en laat bovenin twee, maximaal drie blaadjes of bladparen zitten
4    Doop het stekje in stekpoeder en tik het overtollige poeder er weer vanaf
5    Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mengsel van potgrond en scherp zand
6    Maak de aarde nat
7    Neem een stokje of potlood en maak plantgaatjes in de aarde. Steek daar het stekje in en druk de grond voorzichtig aan
8    Zet de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Laat ze om de dag even luchten door het zakje of de kap eraf te halen en besproei ze met de plantenspuit voordat je ze weer afdekt
9    Als de stekjes te groot worden of goed zijn aangeslagen mag het plastic eraf en kunnen ze na een maand of twee in een grotere pot
10    Laat ze in een lichte en koele (maar vorstvrije) ruimte overwinteren. Geef ze spaarzaam water. Plant ze volgend voorjaar in een grotere pot met verse aarde. 

Extra tips

- Het is heel belangrijk dat de jonge stekken niet uitdrogen. Ga je binnenkort op vakantie? Wacht dan met stekken totdat je weer thuis bent.  
- Stekken van (half)heesters die snel verhouten, zoals lavendel en rozemarijn, scheur je los van de moederplant, zodat er een stukje bast meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek eerder zal wortelen. 
- Stekken van oleanders en potgeraniums kun je ook in een glas water laten wortelen en daarna in potje met aarde zetten.
 

Bollen bestellen

$
0
0
Bollen bestellen

Om straks zeker te zijn van een fleurig voorjaar kun je nu alvast bollen bestellen bij gespecialiseerde kwekers. Vanaf begin september vind je ook een brede selectie voorjaarsbollen in ons tuincentrum in %locations%. De beste tijd om de bollen te planten is vanaf eind september tot medio december. 

Welke wanneer planten?

De meeste bollen kunnen van september tot medio december de (pot)grond in, vóór de eerste nachtvorst. Heel vroeg bloeiende bollen, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) plant je het best in september-oktober. Soorten die iets later volgen, zoals narcissen en tulpen, kun je het hele najaar planten. Laat bloeiende soorten, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), kun je in november, begin december planten, mits het niet vriest.

Waar?

De meeste bollen houden van droge of in ieder geval goed doorlatende grond, anders gaan ze rotten. Kijk op het etiket of ze een zonnig of schaduwrijk plekje willen. Verwilderingsbollen als sterhyacinten en anemonen houden bijvoorbeeld van een plekje onder een boom of aan de voet van een struik. Verder kun je ze vrijwel overal planten (‘poten’), zowel in de border, het gazon als in potten. 

Mooie en nieuwe soorten

Voor wie van een dramatisch effect houdt: combineer eens sneeuwwite tulpen met bijna echt zwarte soorten, zoals de elegante witte tulp met lichtgroen streepje ‘Spring Green’, de ‘White Triumphator’ of ‘White Dream’ met de indrukwekkende ‘Black Hero’ of ‘Queen of Night’. Nieuwe tulpen zijn onder andere de zalmkleurige ‘Salmon Prince’, de dubbele rood-paarse ‘Negrita Double’, de diep magenta purperen ‘Thesire’ en de karmozijnrode ‘Pacific Pearl’. Opvallende nieuwe narcissen zijn onder andere de limoengele ‘Spellbinder’ en de witte narcis met roze hart ‘Sophie Girl’. Er is ook een nieuw blauw druifje: muscari ‘Alida’, die grote blauw-witte bloemaren krijgt. Vraag ernaar in ons tuincentrum in %locations%.

Extra bollentips

- Er zijn bollen die vroeg (vanaf januari-februari) en die laat (mei-juni) bloeien. Kijk op de verpakking en kies beide soorten om zo lang mogelijk van de verschillende voorjaarsbloeiers te kunnen genieten. 
- Algemene stelregel voor het planten van bollen is dat je ze – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.
- Voor een zo natuurlijk mogelijk effect strooi je de bollen met losse hand uit en plant je ze op de plek waar ze gevallen zijn.
- Plant ze in de border liefst tussen de wat hogere vaste planten, zodat de afstervende bladeren en bloemstengels vanzelf aan het oog worden onttrokken of je ze daaronder kunt wegmoffelen.
- In een pot kun je gebruik maken van de laagjes- of lasagnemethode: plant de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Plant ze niet te dicht tegen elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing. 
 

10 Tuinfeesttips

$
0
0
10 Tuinfeesttips
Net terug van vakantie of alweer een tijd volop aan het werk? Houd het ontspannen zomergevoel langer vast door een tuinfeest te organiseren! Vrienden en familie die geen tuin hebben zullen er extra van genieten. Je kunt met heel weinig middelen al een gezellige, feestelijke sfeer creëren. Vraag je gasten iets lekkers – een hapje of een drankje – mee te nemen en je bent er in mum van tijd helemaal klaar voor.
 
1. Sla kleurrijke servetten en rietjes in
2. Hang lampionnen en (solar- of kerst-)lampjes in de pergola en boom
3. Plaats tuinfakkels en een vuurkorf
4. Zet een lange tafel klaar met allemaal verschillende stoelen eromheen
5. Versier de tuintafel met verse bloemen en waxinelichtjes in houders. Zet schone, vrolijk gekleurde tuinpotten op tafel en vul die met bestek en servetten
6. Leg plaids en tuinkussens en eventueel nog wat oude kussens van binnen op het gazon
7. Vul een kruiwagen of emmer met koud water en ijsklontjes en flesjes fris en bier en flessen witte wijn. Hang of leg er een flessenopener bij
8. Zet op verschillende plekken glazen karaffen met ijsthee, sangria of water met munt en citroen erin neer
9. Vul een minivijver of grote teil of emmer met drijvende bloemen en drijfkaarsjes
10. Leg barbecuespiesen en een zak met marshmellows om te roosteren bij de vuurkorf

Boost de border

$
0
0
Boost de border

De zomer loopt alweer aardig op z’n eind. Veel vaste planten zijn over hun hoogtepunt heen en raken uitgebloeid. Tijd om de border op te frissen! Dat is in vijf stappen gepiept.

1. Snoei uitgebloeide vaste planten een stukje terug. Verwijder bruin blad en andere dorre plantendelen, maar bedenk dat zaaddozen straks heel mooi kunnen zijn met een laagje rijp of sneeuw erop en dat ze voedsel bieden aan vogels.

2. Verspreid verse aarde en compost over kale en schrale plekken.

3. Zet zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s en begonia’s, met pot en al op lege plekken in de border.

4. Plant laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstasters, koninginnekruid (Eupatorium), zonnehoed (Rudbeckia) en zonnekruid (Helenium), en siergrassen die in de herfst en winter voor een dynamisch plaatje zorgen.

5. Scheur of deel planten die te groot zijn geworden of die aan een verjongingskuur toe zijn, zoals daglelie (Hemerocallis), hosta, geranium, phlox, Zeeuws knoopje en schoenlappersplant (Bergenia).

Woonplant van de maand september: Hangplanten

$
0
0
Woonplant van de maand september: Hangplanten

Vervreemdend door hun vorm, verrassend door hun positie: hangplanten zijn ideaal om een kamer op spannende hoogte een extra dimensie te geven. 

The sky is the limit

Met groene en bloeiende hangplanten is het eenvoudig aparte effecten in perspectief te creëren in een ruimte. Ze zijn een verrassend element op hoogtes waar je niet zo snel groen verwacht. En dat sluit goed aan bij de huidige stijltrend van semitransparante materialen en planten met een ongebruikelijke uitstraling. Het groen biedt rust en laat tegelijk licht door. De vorm van de planten neigt vaak naar buitenaards. De bloemen zijn op het surrealistische af. En de bladdessins doen soms denken aan de Melkweg. Zo dragen bloeiende hangplanten bij aan het gevoel dat alles mogelijk is, ook binnen een heel andere wereld creëren. Speel met spiegels en gekleurde spots om de vibe van een groene sterrenwacht neer te zetten. Hier vind je een aantal voorbeelden van hangplanten, maar er is natuurlijk nog veel meer keuze. Bij je tuincentrum of bloemist hangt een keur aan grillige vormen, spannende sprieten en welvende bladeren te wachten om het bij je thuis mooier te maken. 


Groen, warm en spannend 

Materialen die hierbij horen mogen tot de verbeelding spreken. Denk aan opvallend glanzende potten, ingelegd met halfedelstenen of kristallen of hangers gemaakt van koorden of metaal met changeant finish die in het licht steeds van kleur verandert. Dat soort elementen past schitterend bij de kleuren van deze woonplanten van de maand, die variëren tussen alle tinten groen, met paars, rood en roze. Deze komen terug in de hangplanten én hun prachtige bloemen. Voor het meest indrukwekkende en onwerkelijke effect hang je verschillende bloeiende hangplanten bij elkaar, op diverse hoogten. 

Alien beauty 

Het eerste wat opvalt is de grillige, uniek gelaagde bladweelde die royaal aan alle kanten naar beneden valt. Alsof dat niet al indrukwekkend genoeg is, bloeit Aeschynanthus ook nog eens met dieprode bloemen die verstopt zitten in bijna paarse kokertjes. Apart en een beetje geheimzinnig met gevoel voor drama, dus. Aeschynanthus heeft graag op een lichte plek, maar hangt liever niet in direct zonlicht. In de winter is eenmaal per week water geven voldoende, in de zomer tweemaal per week. In het algemeen geldt liever iets te weinig dan veel te veel water. 

  • De naam spreek je uit als Eskinántus. 
  • Aeschynanthus wordt ook wel lipstickplant genoemd, vanwege de opvallende rode bloemen. 
  • Tijdens de bloei en op een heel lichte plek heeft deze hanger iets meer water nodig.
  • In het wild groeit de plant in Maleisië waar de lianen wel anderhalve meter kunnen worden. 

Lichte waterval 

De schitterende grijze sluier van Tillandsia usneoides laat licht door, maar dempt tegelijk alle felheid van buiten. Zeer decoratief, perfect voor gedeeltelijke verhullingen en spelen met dimensies. Deze plant hangt graag licht, maar niet in vol zonlicht. Deze tillandsia heeft geen wortels en absorbeert vocht en voeding via speciale schubben op de gekrulde, smalle bladeren. Twee keer per week benevelen met kalkarm water, liefst regenwater. Als de plant niet binnen vier uur weer droog is, de volgende nevelronde minder water gebruiken. 

  • Tillandsia usneoides wordt ook wel Spaans mos genoemd. 
  • De bloemetjes zijn niet erg indrukwekkend, maar geuren wel heerlijk. 
  • In het wild groeit Tillandsia van het zuiden van de Verenigde Staten tot Argentinië op boomstammen en soms zelf aan elektriciteitsdraden. 
  • Volgens een Indiaanse legende is Tillandsia het haar van een prinses die op de dag van haar huwelijk door vijanden werd vermoord. De rouwende bruidegom sneed haar haar af en hing het in een boom, de wind verspreidde het over het land. 

Groene Rorschachtest 

Kronkelende stengels, bloemen met een bizarre vorm: Ceropegia woodii geeft al snel het gevoel dat je naar een buitenaards wezen kijkt. De stengels zijn dun als draad, de hartvormige blaadjes zitten er als bedeltjes aan en de bloemen doen aan een opengewerkte lantaarn denken, vandaar zijn bijnaam: Lantaarnplant. Het blad is prachtig grijsgroen gepatroneerd met precies de spatvlekken en waterachtige patronen die passen bij de huidige geheimzinnige stijltrend. 

  • Kan op een lichte plek, maar ook in half schaduw hangen. Matig water, kluit mag tussen gietbeurten een beetje indrogen. 
  • Ceropegia woodii is inheems in Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe, en bekend sinds 1881.  
  • De naam komt van Keros (was) en pege (bron): naamgever Carl Linnaeus vond de bloem lijken op 'een fontein van was'. 
  • In het wild vormen de bloemen een val voor vliegjes die voor de bestuiving zorgen

Natuurlijk kunstwerkje

Tradescantia groeit gul en grillig, met lancetvormige bladeren waarin een vleugje rozerood of paars, maar ook zilver en goud kan zitten. De bloemen zijn paarsblauw, wit of roze. Prachtig levend materiaal om te combineren met een spiegel voor een grenzeloos effect. Matig water geven, voetbad voorkomen, kluit mag tussen de gietbeurten iets indrogen. De bonte soorten mogen wat lichter staan, om te voorkomen dat het blad terug naar groen verkleurt. 

  • Tradescantia wordt ook wel Vaderplant genoemd. 
  • John Tradescant was een tuinman in dienst van de Engelse koning Karel I. 
  • Tradescantia is inheems in de Amerika's, van Zuid-Canada tot Noord-Argentinië.
  • Als de plant bruine bladranden krijgt, is de luchtvochtigheid te laag.

Zwevend sprookje

Deze seventies ster maakt een enorme comeback als groen gordijntje met ontelbare fijne blaadjes die iets van naaldjes weghebben. Asparagus oogt licht en luchtig en tegelijk zacht en sierlijk. Het is een van de weinige hangplanten die eerst omhoog groeit en daarna pas in hoge bogen gaat hangen. Door de lichte structuur van de stengels en bladeren lijkten ze door de lucht te zweven. Asparagus wil geen volle zon, maar wel een lichte hangplaats. Regelmatig water geven, voetbad voorkomen en eens per maand even vernevelen. 

  • Asparagus ziet er frêle uit, maar kan zo snel groeien dat de wortels de pot breken.
  • Water geven is spannend bij dit exemplaar: de kluit mag een beetje uitdrogen, maar te droog betekent in een mum van tijd een bruine wolk in huis hebben: opletten, dus.
  • De plant bloeit zelden, maar als ie bloeit hebben de piepkleine bloemetjes een zware, jasmijnachtige geur. 
  • Hoewel de sierasperge verwantschap met de groente suggereert is niets aan deze plant eetbaar. 

Warrig & wild 

Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder de stekels. Het is een snelle groeier die in lange ranken naar beneden langt. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes. Hangt graag op een lichte plek en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook op wat minder licht. De kluit mag tussen gietbeurten een beetje indrogen. Hangt Rhipsalis in de zon dan heeft hij wat meer water nodig. Groeien de ranken te lang, dan zijn ze simpelweg terug in model te knippen. 

  • Rhipsalis is een van de betere luchtzuiverende planten om in huis te hebben. 
  • Inheems in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan.
  • De plant staat ook bekend als Rotskoraal, er zijn wel 60 verschillende soorten van.
  • De naam is afgeleid van oud-Grieks voor 'vlechtwerk', met dank aan het uiterlijk van de plant. 

Binnenwingerd 

Cissus heeft prachtige groene bladeren met gekartelde randjes en hechtrankjes die fraai kunnen hangen, maar ook vrolijk langs een hanger omhoog kunnen klimmen. Ideaal voor wie verrassende effecten op zekere hoogte wil bewerkstellingen. Deze hangplant is er een uit de druivenfamilie en groeit met mooie ranken. Cissus kan zowel in de zon als in halfschaduw hangen en is bestand tegen droge lucht. Kluit niet laten uitdrogen, maar voetbad voorkomen: daar kunnen de wortels niet tegen. 

  • Cissus komt van het Griekse Kissos dat klimop betekent: de plant kan naast mooi hangen ook goed klimmen. 
  • In het wild groeien deze planten vooral in de tropen. 
  • De plant wordt ook wel Koningswingerd genoemd.
  • Cissus groeit vanuit de pot omhoog en buigt in hoge bogen naar beneden, het is een mooie volumineuze hangplant. 

Sprookjesachtige realiteit 

Buisvormige felrode bloemen in bizarre vormen. Die groeien aaneen beetje vreemde sluik hangende stengels met kleine hartvormige blaadjes. Die weer paarse haartjes hebben: wie zoekt naar vervreemdende effecten haalt een Columnea in huis. Zonder bloemen heeft de plant heeft een verstillend effect op zijn omgeving, wat de komst van de opvallende bloemen des te verrassender maakt. Kluit mag tussen gietbeurten in iets indrogen, de plant groeit in het oerwoud onder het bladerdak en hangt ook binnen het best in halfschaduw. Een paar uur licht kan hij hebben, volle zon niet. 

  • Columnea is genoemd naar de 16de eeuwse botanist Fabio Colonna (in het Latijn was dat Fabius Columnus).
  • De plant is inheems in tropisch Amerika en de Cariben 
  • De aparte bloemvorm is afgestemd op zijn natuurlijke bestuiver: de lange dunne snavel van de kolibrie past er precies in. 
  • De plant combineert prachtig met Aeschynanthus: ze lijken een beetje op elkaar en toch ook weer niet. 

Woonplant van de maand

Hangplanten zijn de Woonplanten van september 2016. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

Voor meer informatie zie:
Website: Mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl

Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Tuinplant van de maand september: Borstelveergras

$
0
0
Tuinplant van de maand september: Borstelveergras

Grassen zijn populair in de tuin en zeker het bijzondere borstelveergras. Met zijn langwerpige bladeren en bloeiende aren staat de Tuinplant van de Maand september prachtig in de tuin of op het balkon. De gebogen en opgaande lijnen van deze grassoort zijn zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijk om te zien. Borstelveergras is er in meerdere variëteiten, met kortere en langere aren.

Mooie donkere aren

Borstelveergras (Pennisetum) behoord tot de uitgebreide familie van siergrassen. Borstelveergras wordt ook wel lampenpoetsersgras genoemd. Wanneer je de plant ziet met zijn mooie donkere aren spreken deze namen voor zich. Van oorsprong komt de plant voor in Australië en Oost-Azië. De bruinachtige, cilindrische bloeiwijzen kunnen wel 25 cm lang zijn en bloeien in juli tot en met  september. De wuivende aren op de plant zijn bijzonder sierlijk in de zomer, maar ook in de winter wanneer ze met rijp en sneeuw bedekt ook decoratief zijn. Borstelveergras is een polvormende grassoort met daaruit lange sierlijke, platte bladeren van waaruit de grasaren komen. Het Latijnse woord Pennisetum is een samenstelling uit de woorden penna (= veer) en seta (=varkenshaar) en verwijst naar deze bloeiwijzen.
 

Verzorging

Met een paar eenvoudige tips blijft de borstelveergras gezond en mooi. De plant staat in de tuin graag op een zonnige standplaats maar ook iets in de schaduw doet hij het goed. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, zeker in periodes van lang aanhoudende droogte. Constant te natte wortels houdt de plant echter ook niet van. Ondanks dat de plant goed winterhard is, kan hij bij een strenge en langdurige vorstperiode wel een beetje bescherming gebruiken. Laat daarom in het najaar en de winter uitgebloeide aren en blad aan de plant zitten, dit dient dan als bescherming en verwijder dit pas in het vroege voorjaar in maart. Weldra vormt zich weer nieuw blad en in de zomer weer volop nieuwe “borstels”.
 

Snoeitip

Om in het voorjaar weer een mooie plant te krijgen is het verstandig na de winter, begin maart, de plant tot op 20 cm boven de grond terug te knippen. Hij is dan de winter door zijn eigen bescherming met blad en oude bloemaren goed doorgekomen en kan weer volledig opnieuw gaan groeien en bloeien.

Meer informatie over de borstelveergras en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.
 

Tuinplant van de Maand

Borstelveergras staat in september als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.


Moestuintips september

$
0
0
Moestuintips september

Ook in september kunnen we nog groenten en kruiden zaaien en planten. In deze tijd van het jaar kan het immers best nog warm zijn. Wel neemt het aantal uren daglicht geleidelijk aan af, waardoor je minder kunt zaaien en planten dan in het voorjaar en hoogzomer. Toch is er nog genoeg te doen in de eetbare tuin of vierkante meterbak.

Oogsten en nog eens oogsten:  

Appels, peren, aardappels, bonen, courgettes, pompoenen, meloenen, tomaten, rode bieten, radijzen, wortelen, kolen, maïs, zomerprei, sla, spinazie, ui

Zaaien:

Spinazie, selderij, raapstelen, kervel, peterselie, veldsla, winterpostelein en tatsoi (familie van de paksoi)

Planten:

Aardbeien, bloemkool, boerenkool, broccoli, palmkool, knoflook, rabarber, rammenas, fruitbomen en bessenstruiken

En:

- Verzamel de zaden van bloeiende koriander en dille. Verwerk de zaden in lekkere gerechten en/of bewaar ze voor volgend jaar
- Snoei steenvruchten als perzik, pruim, abrikoos en kers na de laatste oogst. Verwijder zieke, beschadigde en dode takken en takken die elkaar kruisen, in het midden of recht omhoog groeien
- Zaai lege plekken in met groenbemesters als alfalfa, bijenvoer (Phacelia), rode klaver en komkommerkruid om onkruid tegen te gaan en de bodem te verbeteren
- Verwijder blad boven rijpende tomaten en druiventrossen. Als de temperatuur onder de 15 graden Celsius daalt zullen de tomaten niet meer goed rijpen. Ook aanhoudende regen zal de vruchten geen goed doen. Haal ze dan met steeltje en al van de plant en laat ze binnen in de vensterbank rijpen
- Slakken kunnen nog steeds voor heel wat schade zorgen. Probeer ze zo veel mogelijk weg te vangen
- Breng insectengaas aan rond koolgewassen die belaagd worden door rupsen

Tuintips september

$
0
0
Tuintips september

Het einde van de zomer komt alweer in zicht, maar met een beetje geluk krijgen we nog een mooie, lange nazomer. In september is er in ieder geval nog meer dan genoeg te doen in de tuin.

- Plant najaarsbloeiers, zoals leverkruid of koninginnekruid (Eupatorium), herfstasters en herfstanemonen, zonnekruid en zonnehoed, herfstbloeiende cyclamen en vetkruid (Sedum)

- Eerder dit jaar tweejarigen als stokroos, judaspenning en vingerhoedskruid gezaaid? Plant deze dan nu op hun plek van bestemming

- Zaai nu ter plekke al eenjarigen als ridderspoor (Consolida), Oost-Indische kers, juffertje-in-het groen (Nigella), komkommerkruid en goudsbloemen voor volgend jaar
- Plant de eerste voorjaarsbloeiers, zoals sneeuwklokjes en krokussen, maar denk bijvoorbeeld ook aan winterakonieten, bosanemonen en dwergirisjes
- Plant groenblijvende struiken en bomen. Denk ook aan bessenstruiken waar de vogels blij mee zullen zijn, zoals dwergmispel, lijsterbes, kardinaalsmuts en vlier

- Graszoden en graszaad gedijen nu ook nog goed. Gebruik deze om kale plekken in het gazon op te vullen of voor de aanleg van een heel nieuw gazon

- Scheur of deel kruiden en vaste planten die te groot zijn geworden of die aan een  verjongingskuur toe zijn

- Laat de camelia en rododendron niet uitdrogen, want ze vormen nu de knoppen voor volgend jaar

- Blijf de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, rozen en eenjarige bloeiers verwijderen

- Snoei groenblijvende struiken en hagen, zoals buxus en taxus, nog een keer in vorm

- Neem stekken van niet winterharde kuip- en potplanten, zoals potgeraniums (Pelargonium) en oleander. Vergeet ook niet de bloeiende kuip- en potplanten regelmatig voeding en water  (als het lang droog blijft) te geven

- Maak vogelhuisjes schoon met een borstel, warm water en groene zeep

- Haal algen, kroos, blad en plantafval uit de vijver. Laat alles een nacht op de kant liggen voordat je het in de gft-bak of op de composthoop gooit, zodat waterdiertjes eruit kunnen kruipen en weer de vijver in kunnen plonzen

- Blijf slakken verwijderen, want ze leggen nog steeds heel veel eitjes  

Kippen houden

$
0
0
Kippen houden

Weleens overwogen kippen te houden? Het is natuurlijk heerlijk om elke dag een vers eitje te kunnen eten en het is gezellig, dat gescharrel en gekakel in de tuin. Bovendien verslinden ze slakken. Maar moet je per se een grote tuin hebben? Dat valt reuze mee.

Wees er als de kippen bij

Hoeveel ruimte je nodig hebt hangt af van het soort kip dat je kiest. Je hebt namelijk flinke exemplaren, maar je kunt ook kiezen voor krielkippetjes of kwartels. Gemiddeld heeft een kip in de ren 1,5 vierkante meter nodig, waar een krielkip of kwartel toekan met 1 vierkante meter. Reken voor het nachthok op 2 vierkante meter voor drie kippen en 1 vierkante meter voor de kleine exemplaren.

In het hok moeten legnesten en zitstokken aanwezig zijn en het moet niet de hele dag in de volle zon staan. Verder moet het er droog en tochtvrij zijn met wel voldoende luchtcirculatie. Op internet zijn bouwplannen te vinden voor allerlei soorten en maten hokken en rennen, maar je kunt deze ook als bouwpakket of helemaal kant-en-klaar kopen.

Als je de kippen overdag in de tuin rond laat scharrelen heb je geen ren nodig, maar kan er hier en daar een plantje (maar ook onkruid) sneuvelen. Bescherm kwetsbare planten en zaailingen door er gaas overheen te plaatsen en zorg ervoor dat er een (natuurlijke) afscheiding is, zodat ze er niet als de kippen vandoor kunnen gaan. Ook willen ze graag schuilplaatsen, zoals struiken en hagen.

Gewone legkippen vind je makkelijk op Marktplaats, bijzondere rassen vind je bij de diverse gespecialiseerde verenigingen.

Verdere benodigdheden

  • Kippen houden ervan een zandbad te nemen, dus zorg voor een lage bak met zand
  • Zet regelmatig een bakje neer met schelpengrit (fijn gemalen schelpen) voor hun kalkbehoefte en kiezelsteentjes (goed voor hun spijsvertering).
  • Voer en water. Kippen fungeren ook als GFT-bak; je kunt ze resten van groenten, fruit, oud brood, rijst en gekookte aardappels voeren. Geef ze geen ui, prei, bananen- of citrusschil, pikante, zoute of vette etensresten, vlees, vis en kaas.
  • Biologische reinigingsmiddelen voor het hok.

Het jaar van de boon

$
0
0
Het jaar van de boon

De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het jaar van de boon, omdat het een gezond en makkelijk te telen voedingsmiddel en een goede vleesvervanger is.

De boon is booming

Iedereen eet weleens chili con carne of erwtensoep. Maar naast bruine en witte bonen en erwten zijn ook de mooie en smaakvolle borlottibonen, kidneybonen, en de kikkererwten (in de vorm van falafel en hummus) de laatste tijd populair in de keuken. Bonen zitten boordevol eiwitten, vitamine B, ijzer en andere mineralen en zijn daarmee een perfecte vleesvervanger. Bovendien verrijken ze de bodem door hun stikstofbindende eigenschappen. Ook voor insecten zijn bonen aantrekkelijk, omdat hun bloemen nectar bieden.

De boon in de (moes)tuin

Bonen zijn gemakkelijk te telen. Dat kan na IJsheiligen (medio mei), want de planten zijn niet bestand tegen vorst en houden van warmte. Geef ze een beetje compost of koemestkorrels en alleen water bij het planten en bij aanhoudend droog en warm weer. Het is nu te laat in het seizoen om nog bonen of erwten te planten om dit jaar van te oogsten, maar je kunt wel nog vroege tuinbonen- en doperwtensoorten zaaien voor een vroege oogst volgend jaar. Doe dit op goed waterdoorlatende grond of in een verhoogd bed en bescherm de planten tegen vorst met een cloche of plastic tunnel. Je kunt nu ook prima bonen verzamelen om volgend jaar op te kweken: trek een paar bonenplanten uit de grond en laat de bonen in de schil drogen op een koele, droge plek. Knip de andere planten na de oogst boven de grond af en laat de wortels in de grond zitten (of gooi ze op de composthoop), want daarin zit voedzame stikstof. Plant sla of andijvie tussen de achtergebleven wortels op het leeggekomen bonenveld als nazomerteelt. Er zijn overigens heel mooie stokpronkbonen die niet misstaan in een bloeiende border, zoals de ‘Sun Bright’, die opvallend geel blad en felrode bloemen krijgt. De stoksperzieboon ‘Negrital’ bloeit mooi lilaroze, de ‘Melissa’ krijgt donkergroen blad met paarse bloemen en bonen.

Kijk voor culinaire inspiratie op blijeboon.nl.

Landelijke Appelplukdag 2016

$
0
0
Landelijke Appelplukdag 2016

Op zaterdag 24 september is het landelijke Appelplukdag. Tientallen fruitteeltbedrijven in Nederland stellen die dag hun boomgaard open voor het publiek, dat er naar hartenlust mag plukken en proeven. Ook worden er leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd. De Appelplukdag wordt georganiseerd door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Veel van de deelnemende bedrijven hebben een eigen winkel met pure en ambachtelijke producten, waar je je slag kunt slaan. Vaak kun je in de omgeving ook mooi wandelen en fietsen, dus maak er een leuk, lekker en leerzaam dagje uit van.

Appels in overvloed

Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Er zijn veel telers in de Betuwe (Gelderland), maar bijvoorbeeld ook in Utrecht, Noord-Holland, Flevoland en Zeeland. Elk jaar produceert Nederland maar liefst 365 miljoen kilo appels, waarvan de helft wordt geëxporteerd en een kwart wordt verwerkt in appelmoes. Een Nederlander eet gemiddeld per jaar 10,7 kilo appel. Elstar en Jonagold zijn de populairste rassen. Het fruit bevat weinig calorieën en een kleine hoeveelheid vitamine C, maar wel veel voedingsvezels en kalium.

Appels waarbij rekening gehouden is met verantwoorde productie zijn te herkennen aan de keurmerken Milieukeur, Biologisch en Nature & More. Biologische appelgaarden zijn vaak nog de enige hoogstamgaarden in Nederland. Hier groeien oude rassen zoals de sterappel, notarisappel of Zoete Ermgaard. De hoogstamgaarden zijn vaak een aantrekkelijke omgeving voor planten en dieren. De meeste commerciële boomgaarden zijn echter laagstamgaarden. Deze leveren meer op en zijn makkelijker te verzorgen – en om van te plukken.

Op landelijkeappelplukdag.nl staat een overzicht van de deelnemende bedrijven met een link naar hun eigen website en/of facebookpagina voor meer informatie over de activiteiten op hun Appelplukdag. 

Viewing all 1545 articles
Browse latest View live