Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live

Zonnige septemberbloeiers

$
0
0
Zonnige septemberbloeiers

Het najaar komt in zicht, maar er zijn genoeg planten die ons nog opfleuren met wuivende pluimen of kleurrijke bloemen. Vaak vormen ze ook in de winter nog een aantrekkelijk plaatje. Tien aanraders, warm aanbevolen! Ga ernaar op zoek in ons tuincentrum in %locations%.

 

  1. Zonnehoed (Rudbeckia) is een nazomerbloeier die bovendien mooie snijbloemen levert. In de winter vormen de uitgebloeide stengels en bloemhoofden nog een mooi plaatje, zeker met wat sneeuw of rijp erop. Bloeit in knalkleuren als geel of oranje, is sterk en winterhard en doet het goed op een zonnige plek in vrijwel alle grondsoorten.
  2. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) wordt vrij hoog, tot zo’n 120 centimeter en krijgt donkerroze bloemen. Vlinders en bijen zijn er dol op (net zoals op de Rudbeckia). Wil graag een zonnige plek en goede grond.
  3. Hemelsleutel (Sedum) is een sterke, makkelijke plant die laat bloeit en waar ook vlinders en bijen dol op zijn. Een prachtige nieuwe variëteit is de ‘Matrona’, met donkerrode stelen en lichtroze bloemen. De uitgebloeide bloemschermen vormen in de winter een mooi silhouet. Sedum houdt van een zonnige plek.
  4. Siergras Miscanthus sinensis. Prachtriet is een van de minst woekerende siergrassen. Het krijgt in de nazomer mooie bloempluimen die in kleur variëren van zilverwit tot dieprood. Een sterke plant die op een zonnige plek in vrijwel iedere grondsoort gedijt. De wuivende halmen zijn ook in de winter mooi om te zien.
  5. Monnikskap (Aconitum). De meeste krijgen prachtig blauw-paarse bloemen. Er zijn ook soorten die in het voorjaar bloeien. Mooie najaarsbloeiers zijn onder andere de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ en Aconitum fischeri. Ze staan het liefst in de schaduw, in goede, niet te droge grond.
  6. Herfstasters, zoals Aster novae-angliae en Aster novi-belgii. De eerste soort vormt sterke, houtachtige stengels van wel 1,5 meter hoog en is er met bloemen in allerlei kleuren. De variëteiten van Aster novi-belgii blijven wat lager (zo’n 100 centimeter) en hebben vaak blauw-paarse bloemen. Plant ze op een zonnige plek in voedselrijke, goed water doorlatende grond.
  7. Chrysanten. Er zijn veel soorten, maar ze zijn niet allemaal winterhard. De Chrysanthemum rubellum is dit wel. Deze wordt 40 tot 80 centimeter hoog en is er met bloemen in allerlei kleuren. Plant in de volle zon in goed water doorlatende grond. 
  8. Japanse anemonen en herfstanemonen zijn elegante verschijningen die wel 150 centimeter hoog worden. De vaste planten krijgen mooi groot blad en sierlijke witte of roze bloemen. Zet ze in de halfschaduw in voedzame, vochtige grond.
  9. Virginische ereprijs (Veronicastrum virginicum). Een sterke vaste plant die ruim 150 centimeter hoog wordt. Er zijn cultivars die roze, wit of lila bloeien. Hij kan in zon en halfschaduw en houdt van vochtige grond.
  10. Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) wordt zo’n 100 centimeter hoog. De bloemaartjes variëren in kleur van wit en zachtroze tot roodpaars en prijken tot de eerste vorst op de ranke stelen. Staat het liefst op een zonnige plek in goede, niet te droge grond.

 

Kijk in ons tuincentrum in %locations% ook meteen even bij de voorjaarsbollen die nu geplant moeten worden voor een fleurig voorjaar.


Maak een mini-oerwoud

$
0
0
Maak een mini-oerwoud

De hoeveelheid water en tropische regenwouden zijn van essentieel belang voor het klimaat op onze planeet. De campagne Just Digg It, met André Kuipers, Desmond Tutu en Floortje Dessing als ambassadeur, focust op projecten in Afrika om de toenemende droogte daar te bestrijden. In het lesmateriaal dat de organisatie Just Digg It (justdiggit.org) ter beschikking stelt voor schoolkinderen staat onder andere een leuke en educatieve instructie voor het maken van een regenwoud in pot. Daarnaast zien we een trend van glazen potten gevuld met water en mooie bladvormen. Heel simpel en heel decoratief!

 

Zelfmaakidee voor kinderen

Benodigdheden voor een mini-regenwoud:

  • Een grote, schone glazen pot die je af kunt sluiten  
  • Een handvol kleine steentjes
  • Aarde
  • Kleine plantjes en mos
  • Water 

Doe de steentjes onder in de pot en vul de pot daarna voor een derde deel op met aarde. Zet de plantjes, eventueel met behulp van een potlood en pincet, voorzichtig in de aarde. Giet er wat water in en doe het deksel op de pot. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Je zult zien dat er aan de binnenkant van het glas waterdruppels ontstaan. Dat komt omdat de bladeren van de plantjes water verdampen. Het water glijdt weer naar beneden en voedt zo de plantjes weer. Dat gebeurt ook in een regenwoud. De bomen en planten zorgen voor koelte en regen. Zelfs in de droogste gebieden, zoals de woestijn in Afrika, regent het. Maar omdat daar geen planten of bomen groeien, spoelt het water meteen weer weg en wordt het niet opgenomen door de grond. Daarom zijn bomen en planten zo belangrijk en moet je de grond goed omscheppen zodat het water wel bij de zaden en kiemen terechtkomt.

 

Decoratieve potten

Neem verschillende schone glazen potten, (accu)bakken of karaffen. Vul deze tot circa halverwege of driekwart met water. Drapeer er voorzichtig een varenblad of een rank van een klimop in. Zet de potten bij elkaar op een lichte plek op de (tuin)tafel, maar niet in de volle zon. Of maak er een mini-terrarium van, met kiezelsteentjes of grind en aarde onderin en kleine vet- of mosplantjes of vleesetende planten.

Herfsttrends 2016 #1

$
0
0
Herfsttrends 2016  #1

Het is alweer gedaan met de zomer, de scholen zijn weer begonnen, iedereen is druk met werk. Ook al heeft de zon zich nog goed laten de afgelopen tijd, de astronomische herfst begint alweer op 21 september. Het tuinseizoen is echter ook nog lang niet afgelopen. Er zijn genoeg mooie planten en leuke ideeën waarmee je je tuin, balkon of terras nog een flinke oppepper kunt geven.
 

Trend 1: Sprookjesbos

Laat je verbeelding de vrije loop en combineer bosplanten als varens en mossen met oplichtende zilverstruikjes. Leg gerust her en der wat oude takken neer en voor je het weet groeien er mossen en wellicht zelfs paddenstoelen op. Ze bieden bovendien een schuilplek aan kleine dieren en insecten. Bosplanten houden uiteraard van schaduw of halfschaduw, en van een voedselrijke, licht vochtige grond, dus creëer schaduw door een (kleine) boom of een meerstammige struik aan te planten. Daarvoor het is nu een goede tijd. Strooi houtsnippers of een andere mulchlaag die zowel het boseffect versterkt als de grond beter vochtig houdt. Plant armeluisorchidee (Tricyrtis formosana), die nog in oktober kan bloeien, en nu bloeiende herfstcyclamen voor een exotisch en kleurig accent, en (brons)groenblijvende elfenbloemen (Epimedium - die vroeg in het voorjaar bloeit) om het sprookje compleet te maken.

Trend 2: Nieuwe energie

Zowel jijzelf als de tuin kan in deze tijd wat lusteloos zijn. Een najaarsdip is makkelijk opgelost met potten vol rijk bloeiende planten, zoals violen, Skimmia en chrysanten. Kies een paar felgekleurde tuin- en balkonpotten en bakken, die ogen zelfs op de meest sombere dagen vrolijk. Leg bollen bloeiende herfsttijloos (Colchium) op de terrastafel of vensterbank. Plant een paar mooie siergrassen, die wuiven en ruisen in de wind en ook in de winter nog een mooi plaatje opleveren. Beleef alvast de nodige voorpret en ga aan de slag met voorjaarsbollen, die je nu in pot, border en gazon kunt planten. Grote kunststof potten met geïntegreerde verlichting zijn ook een aanrader. Of zet een paar mooie windlichten met stevige kaarsen erin op de tuin- of terrastafel en hang sfeerverlichting in de boom of pergola of langs de schutting of balkonreling.

Herfsttrends 2016 #2

$
0
0
Herfsttrends 2016 #2

Het najaar is een goede tijd om de tuin, het terras of balkon een oppepper te geven. Eerder bespraken we al de trends Sprookjesbos en Nieuwe energie, hierbij nog twee inspirerende voorbeelden.

Trend 3: Geometrie

Door te spelen met verschillende vormen maak je een tuin of balkon verrassend en dynamisch. Combineer cirkels en kegels of puntvormen met vierkanten en rechthoeken. Dat kan zowel in de vorm van een plantvak of border, als met het gazon, de vijver en snoeivormen (in pot of als haag). Maar ook met de vorm van harde materialen als terrastegels, looppaden, schuttingen, poortjes en potten en bakken. En vergeet vooral niet de verticale oppervlakken te benutten. Hang planten en kruiden in speciale systemen of hangpotten en -zakken aan de muur, schutting of pergola. Zo voeg je meteen speelse, organische vormen toe als welkom contrast met het strakke, massieve lijnenspel van de muur of schutting. Denk ook aan de combinatie van planten met groot en juist heel fijn blad en van bolle, ronde bloemhoofden met lange bloem- of siergrasaren.

Trend 4: Harmonie

Een tegenhanger van de contrastrijke, geometrische trend. Kies planten met niet te veel contrasterende blad- of bloemvormen en kleuren en houd ronde of juist rechte lijnen aan, zowel in de beplanting als in de harde materialen. Kies bijvoorbeeld een groot aantal planten van dezelfde soort in net verschillende blad- of bloemtinten. Een ton-sur-ton kleurpalet of een unikleur zorgt voor ultieme rust. Probeer een vak of border met alleen maar wit bloeiende planten of met een zacht pastelpalet. Je kunt dit ook in een handomdraai op kleine schaal realiseren, op terras of balkon: kies potten van dezelfde materialen, vormen en kleuren, vul deze met herfstbloeiers in (bijna) dezelfde kleuren en maak er een mooie, harmonieuze compositie van. 

Wat te doen in de tuin in oktober?

$
0
0
Wat te doen in de tuin in oktober?

Het tuinseizoen loopt langzaamaan op z’n einde. Wellicht brengt oktober nog een paar warme nazomerdagen, waarop we nog heerlijk buiten kunnen genieten en hier en daar wat tuinwerk verrichten.

Tuintips oktober 2016

  • Plant rozen met kale wortels, bessenstruiken en struiken die in de winter en het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn. Wil je in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel.
  • Plant siergrassen. Deze zorgen voor een dynamisch, ruisend plaatje in de herfst en winter en zijn prachtig met een najaarszonnetje of rijp erop. Ook kerstrozen, groenblijvende varens en lage, groenblijvende struiken zorgen voor een mooi winterbeeld.
  • Bij zachte temperaturen kun je nog prima planten delen, scheuren of verplanten.
  • Vul bakken en potten met planten die in de winter bloeien of mooi groen blijven, zoals winterviolen, winterheide, parelbes (Pernettya), bergthee (Gaultheria), Skimmia, kerstroos (Helleborus) en klimop.
  • Plant vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, narcissen, hyacinten en sterhyacinten (Scilla). Bestel of koop ook alvast tulpen; die plant of pot je het best tussen eind oktober en eind november.
  • Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen, na de eerste nachtvorst, als het blad begint te verkleuren. Bewaar de bollen en knollen op een donkere, droge en koele maar vorstvrije plek.
  • Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen. Al een gazon? Verwijder dan de afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten of de zojuist geplante voorjaarsbollen. Blijf deze maand nog maaien en verticuteer nog een keer.
  • Verwijder afgevallen blad uit de vijver of span een net om te voorkomen dat bladeren in het water vallen.
  • Knip of snoei lelijke, verdorde en afgestorven planten terug, maar laat zo veel  mogelijk uitgebloeide planten verder gewoon met rust. Met hun blad, bloemaren en -schermen en zaaddozen zorgen ze voor een mooi plaatje als er straks sneeuw op valt. Bovendien bieden ze voedsel en beschutting aan nuttige insecten, egels en vogels.
  • Verwijder plantensteunen bij afgestorven of zich terugtrekkende planten.
  • Ruim de schuur of garage op voordat de tuinmeubels er weer in moeten.
  • Beits, indien nodig, houten tuinmeubels, de schutting, het hek of de schuur.
  • Maak de dakgoten schoon of laat dit tijdig doen.
  • Wordt er nachtvorst verwacht? Zet kuipplanten als fuchsia’s en oleanders dan op tijd in de schuur, kelder of garage. 

Dierendag 2016

$
0
0
Dierendag 2016

Op 4 oktober wordt overal ter wereld stilgestaan bij de rechten en het welzijn van dieren. Deze dag is gekozen omdat het de sterfdag van Franciscus van Assisi (1181-1226), de grondlegger van de kloosterorde van de franciscanen is. De huidige paus koos zijn naam als eerbetoon aan deze bescheiden heilige, die een grote liefde voor de natuur en voor dieren in het bijzonder had. Volgens een oude volkslegende kon Franciscus van Assisi zelfs met dieren praten. Nu kunnen wij dat laatste helaas niet, maar je kunt zeker zijn van een kwispelende staart of een tevreden gespin als je je hond of kat op 4 oktober een traktatie en extra aandacht geeft. En kijk eens hoe je je tuin huisdiervriendelijk(er) kunt inrichten. Een aantal tips.

Een huisdiervriendelijke tuin

  1. Zorg voor een eigen plek waar ze kunnen spelen en rusten. Denk aan een kussen, mand of hondenhok. Als je een grote tuin hebt kun je een afgeschermd stuk gazon of terras voor de hond inrichten. Beloon je dier wanneer het op zijn eigen plek ligt of speelt, zodat het weet dat het iets goed doet.
  2. Voor de hond is het handig om voldoende speelgoed buiten te hebben liggen, zodat hij zich niet richt op je tuinmeubilair of aan allerlei graafwerkzaamheden begint.
  3. Grenst je tuin aan een drukke weg? Scherm je tuin dan af met een hek of stevige, dikke haag en een poor of hekje.
  4. Pas op met giftige planten, bloemen en bessen waar de hond of kat een hapje van zou kunnen nemen. Cacaodoppen (die je als mulchlaag kunt gebruiken) zijn ook giftig voor honden. Kies ook liever geen planten met venijnige stekels of scherpe, spitse bladeren, zoals rozen, distels, bramen, meidoorns en yucca’s. Planten waar katten dol op zijn en die geen kwaad kunnen zijn kattenkruid (Nepeta) en valeriaan. En kattengras en lage, zachte siergrassen als blauw schapengras en zegge fungeren voor hen als gezonde knabbelsticks.
  5. Zowel katten als honden beleven plezier aan een vijver, want daar zwemt, springt, vliegt en zoemt altijd van alles rond. Span voor de zekerheid wel een stevig net over je vijver of leg er een metalen rooster over, zodat ze er niet in kunnen plonsen en ook geen vis te pakken krijgen.
     

Tuinplant van de Maand oktober: Leucothoe

$
0
0
Tuinplant van de Maand oktober: Leucothoe

De prachtige bladheester Leucothoe, is een beauty in de tuin, op het terras of op het balkon. De mooi gekleurde bladeren brengen vooral in het najaar en de winter kleur in de tuin, solitair of wanneer ze gecombineerd worden met planten als Skimmia, struikheide of bergthee. De tuinplant van de maand oktober mag er dus wezen met zijn opvallende verschijning!

Prachtige bladkleuren

Leucothoe is een wintergroene bladhoudende heester met een compacte groeiwijze die vooral opvalt door zijn prachtige bladkleuren. De plant bloeit in mei met een klein wit bloemetje, maar daar is het eigenlijk niet om te doen. De jonge bladeren zijn in het vroege voorjaar soms frisgroen, paars of felrood. Naarmate het groeiseizoen vordert verkleuren ze van bronskleurig naar opvallend rood, waardoor ze prachtig te combineren zijn met andere planten in de tuin. Het assortiment Leucothoe is aantrekkelijk. Er zijn veelkleurig gevlekte soorten met decoratief blad, bijna roodbladige variëteiten en planten met bijna gekrulde bladeren. 

Verzorging

Met een paar eenvoudige tips blijft de Leucothoe gezond en mooi. Belangrijk is een standplaats in de schaduw of halfschaduw, deze tuinplant is geen echte zonaanbidder. De plant vraagt een humusrijke, zure, vochtige grond en verdraagt beslist geen droogte. Geef de planten dus regelmatig water en zorg dat de grond nooit uitdroogt. In het voorjaar extra voeding geven zodat de planten gezond en sterk blijven. Gebruik hiervoor speciale meststof voor heideachtigen (Ericaceae), die houden de grond voldoende zuur. Een laag schors rondom de planten aanbrengen zorgt daar ook voor,  staat ook nog eens decoratief en zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Leucothoe is matig winterhard en moet soms in de winter beschermd worden tegen vooral gure oosten wind en bij periodes waarin vorst en dooi regelmatig afwisselen.

Snoeitips

In principe worden de planten van Leucothoe niet bijzonder groot, maximaal 1x1 meter en is snoeien dus alleen noodzakelijk om de plant wat te verjongen of lelijk geworden delen te verwijderen. Het beste is te snoeien na de bloei in het late voorjaar. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.

Meer informatie over Leucothoe en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Tuinplant van de maand

Leucothoe staat in oktober als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.

Woonplant van de maand oktober 2016: Aglaonema

$
0
0
Woonplant van de maand oktober 2016: Aglaonema

Schitterend getekend blad en een mooie volle plant: Aglaonema is de perfecte opener van het we-gaan-lekker-weer-naar-binnen-seizoen. 

Prachtige bladmotieven 

De bladen van Aglaonema hebben schitterende kleuren met fijnzinnige tekeningen. De lichtgroene varianten zijn het bekendst, maar de woonplant is ook verkrijgbaar met een zilveren, gele en rode gloed. Met al die verschillende dessins past Aglaonema prima bij mensen voor wie druk niet snel 'te druk' is, maar juist fijn. En in de hippe stijltrend vol prints en patronen, waarin niet genoeg prikkels kunnen zitten. Denk voor een basis aan gelakt of gevlochten materiaal, of kunststof met reliëf, om de levendigheid extra aan te zetten.  

Plant in Memphisstijl 

Om contrasten te creëren die niet met elkaar botsen, zet je een paar verschillende Aglaonema in verschillende formaten bij elkaar. Dit heeft een levendig en kleurrijk effect, terwijl de gelijke plantvormen en bladeren tegelijk een rustpunt bieden. Wie toch meer speelsheid wil toevoegen, kiest voor potten in trendkleuren als rood, blauw en groen. De mix is een eigentijdse update van de Memphisstijl uit de jaren tachtig. Combineer Aglaonema bijvoorbeeld met open gevlochten materiaal, jungleprints, camouflagemateriaal of potten met uitgerekte en vervormde dessins. 

Uit het regenwoud

In het wild groeit Aglaonema in de subtropische regenwouden van Thailand, Indonesië en Maleisië. Daar gedijt de plant onder het bladerdak van grotere bomen en struiken, die ervoor zorgen dat de zon Aglaonema amper kan bereiken. De plant behoort tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken. Aglaonema's hebben bont blad en blijven over het algemeen redelijk klein. Naast het prachtige blad is het sterkste punt van deze plant dat hij in vergelijking met andere bladplanten erg makkelijk te onderhouden is. Aglaonema kan tegen een stootje, verdraagt vergeetachtige watergevers en stelt je niet snel teleur. Dat maakt hem ook voor beginnende plantenliefhebbers een echte aanwinst. 

Aglaonema & verzorging 

In de natuur groeit Aglaonema onder bomen, daarom staat deze woonplant ook thuis het best in halfschaduw tot schaduw. Gun hem wel een beetje daglicht, op alleen kunstlicht redt hij het niet. Onregelmatig water geven is geen probleem. De kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben. In de winter mag de aarde zelfs een beetje indrogen. De plant twee keer per week benevelen verkleint de kans op spint. En door de bladeren af en toe aan beide kanten even af te stoffen of met een vochtige doek af te nemen, kunnen ze beter ademen. Dat is niet alleen goed voor Aglaonema, maar ook voor het binnenklimaat in de kamer waar hij staat. 

  • Als mooie bladplant heeft Aglaonema een luchtzuiverende werking en draagt dus bij aan een gezonder kamerklimaat.
  • De naam komt uit het Grieks en is samengesteld uit agláos (schitterend) en néma (draad). Dit duidt op de glimmende meeldraden van de bloemen.
  • Aglaonema bloeit nogal bescheiden: de bloemen zitten onder het blad en groeien op een kolf, omgeven door een schutblad, met vrouwelijke bloemen aan de basis en mannelijke bloemen hogerop. De mannelijke bloemen hebben de piepkleine glanzende meeldraden waar de plant haar naam aan dankt. 
  • Omdat de bloemen niet veel voorstellen en Aglaonema er veel energie in steekt, kunnen ze het beste worden weggeknipt, om de sierwaarde van de plant te sparen.
  • Aglaonema is de rode draad in de hitfilm 'Léon: de gelijknamige hoofdrolspeler koestert hem en Mathilda geeft de plant aan het einde van de film een nieuwe kans. 

Woonplant van de maand

Aglaonema is Woonplant van oktober 2016. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.


Vogels in je tuin: vrolijk en nuttig!

$
0
0
Vogels in je tuin: vrolijk en nuttig!

De tuinbranche promoot ‘De Levende Tuin’. Natuurlijk groeien in elke tuin planten en  struiken en wellicht ook een boom. Maar De Levende Tuin is meer dan dat en draait om duurzaamheid op kleine en grote schaal. Een écht levende tuin draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast of juist de verspilling van water en biedt voedsel en schuilplek aan nuttige en bedreigde insecten en kleine dieren als bijen, vlinders en egels. In oktober spitst de campagne zich toe op vogels in de tuin. Vogels zorgen voor veel leven in de brouwerij met hun gefladder en getjilp. Bovendien verslinden ze slakken, bladluizen en rupsen.
 

10 tips voor een vogelvriendelijke tuin

  1. Hoe voller en gevarieerder de begroeiing in de tuin, hoe beter. Zorg voor eenjarigen, vaste planten, struiken, hagen en (kleine) bomen. Daarin vinden ze voeding, bescherming, nest- en slaapgelegenheid.
  2. Plant struiken en kleine bomen die bessen krijgen, zoals lijsterbes, zuurbes (Berberis), dwergmispel (Cotoneaster) en rode kornoelje. De bessen vormen een voedzaam en smakelijk hapje. Dat geldt ook voor de bottels van rozen.
  3. Plant struiken met doorns, zoals vuur-, mei- en sleedoorn, want deze bieden schuil- en nestplekken.
  4. Eenjarigen die insecten aantrekken en zaden vormen – beide een prima menu voor vogels – zijn onder andere de grote kaardenbol en zonnebloem.
  5. Veel vogels broeden in klimplanten als klimop, hop, klimhortensia en winterjasmijn.
  6. Zet een schaal of ondiepe bak water neer waarin vogels kunnen badderen en waaruit ze kunnen drinken.
  7. Maak een vogelbosje, waar vogels in kunnen schuilen en nestelen. Beplant een paar vierkante meter met een kleine boom en struiken die je regelmatig snoeit, zodat ze dicht en compact worden. Dat kan met krentenboompjes (Amelanchier), kornoelje, meidoorn, hulst, bottelrozen, vlier en taxus.
  8. Heb je een kat? Bind deze dan een belletje om.
  9. Hang nestkasten op.
  10. Begin in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, met bijvoeren. Hang vetbollen, pindasnoeren of een voedersilo op of plaats en voederschaal op een verhoging. Vul de silo met zaden en de schaal met zaden, ongebrande noten, stukjes bruin brood, gewelde rozijn en restjes fruit. Of hang een voederkastje met speciale (zoutloze) vogelpindakaas op.

Kom in ons tuincentrum in %locations% kijken naar de collectie vogelvoederproducten, nestkastjes en vogelvriendelijke planten, struiken en bomen. 

4 oktober: Dierendag!

$
0
0
4 oktober: Dierendag!

Vandaag is het wereld Dierendag! Een dag waarom wij onze trouwe viervoeters in het zonnetje zetten. In ons tuincentra gaat deze dag ook zeker niet onopgemerkt voorbij. Met een huisdiervriendelijke tuin geef je je huisdier lekker de eigen ruimte om in te ravotten. Daarom hier een vijftal tips:

Een huisdiervriendelijke tuin

  1. Zorg voor een eigen plek waar ze kunnen spelen en rusten. Denk aan een kussen, mand of hondenhok. Als je een grote tuin hebt kun je een afgeschermd stuk gazon of terras voor de hond inrichten. Beloon je dier wanneer het op zijn eigen plek ligt of speelt, zodat het weet dat het iets goed doet.
  2. Voor de hond is het handig om voldoende speelgoed buiten te hebben liggen, zodat hij zich niet richt op je tuinmeubilair of aan allerlei graafwerkzaamheden begint.
  3. Grenst je tuin aan een drukke weg? Scherm je tuin dan af met een hek of stevige, dikke haag en een poor of hekje.
  4. Pas op met giftige planten, bloemen en bessen waar de hond of kat een hapje van zou kunnen nemen. Cacaodoppen (die je als mulchlaag kunt gebruiken) zijn ook giftig voor honden. Kies ook liever geen planten met venijnige stekels of scherpe, spitse bladeren, zoals rozen, distels, bramen, meidoorns en yucca’s. Planten waar katten dol op zijn en die geen kwaad kunnen zijn kattenkruid (Nepeta) en valeriaan. En kattengras en lage, zachte siergrassen als blauw schapengras en zegge fungeren voor hen als gezonde knabbelsticks.
  5. Zowel katten als honden beleven plezier aan een vijver, want daar zwemt, springt, vliegt en zoemt altijd van alles rond. Span voor de zekerheid wel een stevig net over je vijver of leg er een metalen rooster over, zodat ze er niet in kunnen plonsen en ook geen vis te pakken krijgen.
     

Moestuintips oktober

$
0
0
Moestuintips oktober

Oktober wordt de wijnmaand genoemd, omdat men nu van oudsher volop bezig is met het maken van wijn van de vers geplukte druiven. Wat weer betreft kan het een behoorlijk wispelturige maand zijn, met kans op de eerste nachtvorst, maar ook op nog een paar warme nazomerdagen. Volgens oude weerspreuken zegt oktober ook iets over de komende winter. Is het zacht en zonnig, dan ligt een strenge winter in het verschiet. Kelderen de temperaturen, dan zouden we straks milde wintermaanden hebben. We merken het vanzelf, zeker wanneer we aan de slag gaan in de moestuin of in de koude of vierkante meter bak.

Oogsten: 
Appels, peren, pruimen, druiven, hazelnoten, aardappels, bieten, aubergines, bleekselderie, knolselderie, maïs, pompoenen, paprika’s, pepers, paksoi, prei, tomaten, radijs, rammenas, wortels

Zaaien in de volle grond:
Zomerbloemkool, vroege doperwten en winterharde, vroege tuinbonen

Zaaien of planten in een zelfgemaakte of kant-en-klaar gekochte koude bak:
Winterui, winterspinazie, winterpostelein, (winter)veld- en snijsla en snijandijvie

Planten:
Fruitbomen, bessenstruiken als frambozen en bramen, knoflook

Moestuinklusjes en -tips:

  • Haal aardappels, wortels en bietjes voor de eerste nachtvorst uit de grond. Bewaar de aardappels in jute zakken of in speciale zakken van dik bruin papier en sla ze op in een donkere, koele, maar vorstvrije ruimte. Snijd of draai de bladeren van de wortels en bietjes; en bewaar de wortels en bietjes in een kist met zand op een vorstvrije plei
  • Pluk de laatste, onrijpe tomaten en laat ze binnen in de vensterbank of kas rijpen
  • Maak de kas goed schoon om plaagdieren en ziekten geen kans te geven
  • Bescherm pastinaken en knolselderie tegen vorst met een dikke laag stro
  • Verpot fruitboompjes en -struikjes die in een grote pot of kuip staan. Zet vorstgevoelige, mediterrane citrusboompjes binnen op een goed geventileerde plek met voldoende licht en een minimumtemperatuur van 7 graden Celsius. Geef ze spaarzaam water tot ze in het voorjaar weer naar buiten kunnen  
  • Maak een lekkere en gezonde pompoensoep

Vernieuwde #Lievelingsbloem campagne van start in Nederland

$
0
0
Vernieuwde #Lievelingsbloem campagne van start in Nederland

Op dinsdag 11 oktober gaat #Lievelingsbloem campagne van Mooiwatbloemendoen.nl en Funnyhowflowersdothat.co.uk van start in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In de campagne verkondigen we dat een lievelingsbloem, écht meerwaarde heeft. Want met iemands lievelingsbloemen, geef je niet alleen prachtige bloemen, maar geef je aandacht en herinneringen. In onze nieuwe campagne stellen we de verhalen achter lievelingsbloemen centraal.

Hashtag stories

Achter elke lievelingsbloem zit een verhaal. Verhalen vol mooie, lieve of droevige momenten en herinneringen. Met onze #Lievelingsbloem hashtag stories brengen we prachtige, ontroerende en soms controversiële verhalen rond lievelingsbloemen tot leven. Hiermee bewijzen we letterlijk onze belofte ‘mooi wat bloemen doen’. De stijl van de fotografie, de toon van de verhalen en het feit dat dit zo nooit eerder is gedaan, maken dit een eigentijdse campagne die talloze haakjes biedt om jaren mee vooruit te kunnen. We maken gebruik van korte video’s en meerdere sprekende beelden. In iedere uiting staat een ander verhaal, samen met de daarbij behorende lievelingsbloem centraal.

Grootschalige campagne

Van 11 tot en met 30 oktober is de campagne optimaal zichtbaar in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De campagne wordt grootschalig ingezet in de media: videonetwerken als YouTube, social media als Facebook, Instagram en Twitter, maar ook advertenties in magazines en opvallende uitingen in het straatbeeld. Door persberichtgeving en grootschalige pr-events, zoals het uitdelen van favoriete bloemen op metrostations in Londen, stimuleren we redacties en andere influencers, zoals bloggers en vloggers om aandacht te besteden aan onze boodschap. Zo brengen we bloemen als ideaal cadeau onder de aandacht van onze primaire doelgroep: Cultivated Performers. Ook de veelbelovende doelgroep ‘Individualistic Performer’ wordt door deze nieuwe campagne aangesproken.

#Lievelingsbloem #stories tool

Op Mooiwatbloemendoen.nl en Funnyhowflowersdothat.co.uk kunnen bezoekers straks ook hun eigen #Lievelingsbloem verhaal delen. Men kan een foto met hun lievelingsbloem uploaden en het achterliggende verhaal in een aantal hashtags  vertellen. Het resultaat kan vervolgens direct worden gedeeld op social media en wordt automatisch gepubliceerd op Mooiwatbloemendoen.nl of Funnyhowflowersdothat.co.uk. LINDA. Magazine zal, in Nederland,  gedurende de campagneperiode verschillende artikelen en verwijzingen plaatsen om de LINDA. lezers online kennis te laten maken met de #stories tool. Uiteraard is de #stories tool speciaal geschikt gemaakt voor gebruikt op smartphones.

Geen EU-campagne in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

De mede financiering door de Europese Unie heeft voor 2016 alleen betrekking op Duitsland en Frankrijk. Per 1 januari 2016 is naast een kwekersbijdrage, ook een handelsbijdrage voor de gezamenlijke generieke promotie van bloemen en planten bij elkaar gebracht. Hierdoor is het mogelijk om de succesvolle #Lievelingsbloemcampagne, in geheel vernieuwde vorm, in Nederland en het Verenigd Koninkrijk te kunnen voeren.

Het buitenleven naar binnen en vice versa

$
0
0
Het buitenleven naar binnen en vice versa

In oktober kan sprake zijn van de eerste nachtvorst en kunnen flinke herfststormen over het land trekken. Tijd om kwetsbare planten naar binnen te halen én om een paar maatregelen te treffen om in de tuin, op het terras of balkon het meeste van zachte nazomerdagen te maken.

  • Zet vorstgevoelige kuipplanten als de oleander, bougainville, Dipladenia of Mandevilla op een lichte plek met een temperatuur van rond de 10 graden Celsius. Geef geen voeding meer en matig water. Als ze gesnoeid moeten worden, doe dat dan als ze nog buiten staan, een paar dagen voordat je ze naar binnen haalt, want in een afgesloten ruimte is de kans op schimmelziekten groter. Vergeet daarom ook niet de ruimte regelmatig te ventileren.
  • Haal ook kamerplanten die je op het terras of balkon hebt laten zomeren weer naar binnen als het overdag kouder wordt dan 15 graden Celsius en de temperatuur ’s nachts onder de 10 graden Celsius komt.
  • Haal waterschotels weg bij de pot- en kuipplanten die tegen vorst, maar niet tegen natte voeten kunnen. Zet de potten en kuipen op voetjes of op een smalle plank of steen om ervoor te zorgen dat overtollig water goed weg kan lopen.
  • Er zijn winterharde tuinplanten, kleine struiken en bomen die je in pot op het balkon of terras kunt zetten, zodat je ook in de herfst en winter plezier hebt van wat groen voor de deur of het raam, zoals sneeuwbal (Viburnum), rododendron, buxus, een kleine den of pijnboom (Pinus) en bloeiende Skimmia en kerstrozen.
  • Plaats tuinverlichting bij looppaden, het terras en de garage- en keukendeur.
  • Installeer een buitenkeuken of veranda, zodat je op milde herfst- en winterdagen buiten kunt kokkerellen of ontspannen met een tuinboek of -blad.
  • Plaats een vuurkorf, -schaal of -pot of een tuinhaard voor extra warmte en een mooi en knisperend vlammenspel. Een simpele tuinfakkel geeft ook al een spectaculair effect.

 

Tip: Informeer in ons tuincentrum in %locations% of je vorstgevoelige kuipplanten bij ons kunt laten overwinteren.

Vogels herkennen

$
0
0
Vogels herkennen

We schreven het al eerder: in oktober besteedt de tuinbranche in het kader van ‘De Levende Tuin’ speciaal aandacht aan onze gevleugelde vrienden. De vrolijke fladderaars en kwetteraars helpen ons in de tuin met de strijd tegen bladluizen, rupsen en slakken. Vooral in de donkere wintermaanden fleuren vogels de boel op. Voor alle liefhebbers van vogels, jong en oud, zijn er onlangs boeiende boeken verschenen en zelfs een spel: vogelbingo.

Word een vogelaar

De meeste vogels hoor je eerder dan dat je ze ziet. Welke piept daar zo in de heg en welke zingt het hoogste lied daar bovenin de boom? Wist je dat het vooral de mannetjes zijn die zich laten horen, maar dat het vrouwtjesroodborstje daarop een  uitzondering is? En dat vogels elkaar met hun zang of roep onder andere verleiden, waarschuwen of dat ze gewoon gezellig met elkaar ‘twitteren’, zoals veel mensen op internet? Ontdek nog veel meer wetenswaardigheden en leer vogels aan hun zang en roep herkennen met het boek Vogelzang van de Scandinavische ornitologen Jan Pedersen en Lars Svensson. Hierin beschrijven zij 150 vogels, met daarbij prachtige foto’s en een heuse geluidsspeler, waardoor je met een druk op de knop het bijbehorende geluid hoort. Naast tuinvogels komen ook bos-, weide-, water- en roofvogels langs. Voor jonge vogelaars is er de Vogelgids voor kids, met tips voor het opsporen en herkennen van 116 vogelsoorten en leuke informatie, zoals over de verschillende soorten vluchten (slag-, zweef- of bidvlucht) en wat een vogel op een doordeweekse dag zoal uitspookt.

Vogelbingo

Op dagen dat het weer te bar is om erop uit te trekken om vogels te spotten biedt het nieuwe spel Vogelbingo uitkomst. Leer al spelende 64 vogelsoorten kennen, van kookaburra tot prachtelfje. Gemaakt door Christine Berrie, die eerder het spel Vogelmemory maakte, en leuk en leerzaam voor iedereen van 8 tot 88 jaar. Zet maar alvast op het verlanglijstje voor Sinterklaas!
 

Allemaal recent verschenen bij Kosmos Uitgevers:
- Vogelzang, 150 vogels en hun geluiden, Jan Pedersen en Lars Svensson, € 34,99

- Vogelgids voor kids, 116 vogelsoorten in woord en beeld, Marc Duquet, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en Natuurpunt, € 14,99

- Vogelbingo, Christine Berrie, € 29,99

De moestuin in oktober: oogsten, bewaren en verwerken

$
0
0
De moestuin in oktober: oogsten, bewaren en verwerken

Afhankelijk van hoe groen je vingers zijn en de hoeveelheid groenten, kruiden en fruit die je dit jaar hebt gekweekt, kun je opeens met een overschot zitten. Een fijn luxeprobleem, waar je een ander – bijvoorbeeld via de voedselbank – blij mee kunt maken, maar je kunt ook het een en ander doen om je oogst langer goed te houden om later te verwerken. Of maak er nu iets van waar je nog lange tijd van kunt smullen en waarmee je altijd een culinair cadeautje in huis hebt.

Een appeltje voor de dorst: bewaren

Om groenten, kruiden en fruit een paar maanden te kunnen bewaren kun je deze drogen. Kruiden en groenten met een laag vochtgehalte, zoals pepers en bonen, kun je binnen ‘aan de lucht’ laten drogen. Kruiden van houtige kruiden, zoals salie, laurier en majoraan, hang je in bosjes op een droge, goed geventileerde plaats. Kruiden met zacht blad, zoals basilicum en koriander, kun je niet goed drogen. Bewaar die in ijsblokbakjes in de vriezer. Appels, pruimen en tomaten kun je het best in de oven drogen. Was en droog ze goed en snijd ze in stukjes of schijfjes. Zet de oven op de laagste stand en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Laat minstens twee uur drogen en controleer daarna elk half uur. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot op een koele, donkere plaats.

Appels en peren kun je ook bewaren op een vorstvrije plek waar de temperatuur niet boven de 10 graden Celsius komt en goede ventilatie is, zoals een zolder, kelder of goed geïsoleerde schuur. Dat geldt ook voor wortels, bietjes, knolletjes, knolselderie en pastinaken. Laat de wortelgroenten eerst goed drogen en bewaar ze in dozen of kisten met lichte grond of zand. Aardappels bewaar je op een droge, donkere en vorstvrije, koele plaats in afgesloten papieren zakken.

Verwerken: culinaire cadeautjes

Van fruit kun je jam of confiture maken, maar ook een vruchtenkoek of -cake. Vruchten op sap zijn ook niet te versmaden: rijpe perziken, bessen, kersen en pruimen doe je schoon gewassen en ongekookt in een pot die je aanvult met suikersiroop. Schil de perziken en pruimen eerst en ontpit de kersen. Maak de siroop door 115 gram kristalsuiker met 600 ml water in een grote pan twee minuten te laten koken. Peren en vijgen laat je een paar minuten in de suikersiroop mee koken.
Groenten kun je inmaken: vul een afsluitbare, schone weckpot met bijvoorbeeld augurken, sjalotjes en knoflook en vul de pot daarna met witte wijnazijn. Ook fijn gesneden rode en witte kool en bloemkool in hapklare roosjes kun je inmaken. Laat de potten minstens een maand op een koele, donkere plaats staan.

Of maak chutney, dat kan werkelijk met van alles, zo lang je maar goede ciderazijn gebruikt en suiker en specerijen toevoegt. Probeer eens kruisbessen met gember, pompoen met ui, appel, rozijnen en kruidnagel, of courgette met ui, knoflook, tomaat en een pepertje voor wat pit. Maak alle vruchten en groenten eerst goed schoon, pel of schil ze, snijd ze in stukjes en breng alles aan de kook in een pan met een dikke bodem, inclusief de suiker, specerijen en azijn. Laat anderhalf uur sudderen en giet de chutney in warme, schone glazen weckpotten en sluit deze meteen af. Gebruik geen metalen deksels, want die reageren op azijn, waardoor de chutney bederft. Laat de chutney minstens vier weken op een koele, donkere plaats staan voordat je deze op brood smeert of serveert bij een (koud) vleesgerecht, gourmet of rijsttafel. Bewaar de chutney, eenmaal geopend, in de koelkast.


De Chrysant: verzorgingstips en meer

$
0
0
De Chrysant: verzorgingstips en meer

De weken 39 tot en met 42 zijn stijlvolle en bolle weken. De warme en kleurrijke chrysant staat dan in het zonnetje! Deze bloem heeft een ongekend kleurenpalet. Kom maar op met de herfst!

De herkomst

De van oorsprong Japanse en Chinese bloem is in Azië al eeuwen razend populair. Rond 1700 konden we er in Europa ook goudgeel genieten.

Kleuren en vormen van de chrysant

De naam van de chrysant is afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem). De oorspronkelijke kleur van de bloem was dan ook goudgeel. Inmiddels is er een ongekend breed kleurenpalet. De consument kiest nu voor warme goudgele, bronsrode of diep oranje tinten. Groentinten zijn erg populair. Men kan ook kiezen voor subtiel en rustig met chrysanten in kleurschakeringen van wit, roze of paars. 
Naast het kiezen voor de juiste kleur, moet er ook een keuze gemaakt worden tussen de verschillende soorten: tros-, pluis- en santinichrysanten. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog vele bloemvormen: van enkel- tot gevuldbloemig en van spider tot pomponvorm.

Verzorgingstips 

U kunt tot wel drie weken lang genieten van de chrysanten met de onderstaande tips.

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de chrysantenstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.
  • Zet chrysanten niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet chrysanten niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Een prachtboeket met de chrysant

Chrysanten zijn sociaal. Je kunt ze makkelijk combineren met andere prachtige bloeiers. Denk bijvoorbeeld aan de roos en anthurium. Zo creëert u een vrolijk en uitbundig boeket. Door de bos in een stoere pot te zetten, maakt u het geheel wat robuuster. Laat uw klanten ook zien hoe veelzijdig deze bloem is!

Symboliek van de chrysant

Vertel uw klanten over de symboliek van de chrysant en ze slaan direct groot in. Deze stijlvolle bloem staat namelijk voor geluk en gezondheid. Dit maakt van de najaarsbloem direct een toepasselijk symbolisch verjaardagscadeau.

DIY-tip: pimp woonplant van de maand!

$
0
0
DIY-tip: pimp woonplant van de maand!

Er zijn veel redenen om van Aglaonema te houden. Om te beginnen is deze schitterende bladplant supermakkelijk in de omgang. Daarnaast is hij sterk en decoratief, met bladeren waar de natuur helemaal op los is gegaan qua tekening en kleur. En tenslotte is het de Woonplant van de maand oktober en daarom op dit moment volop verkrijgbaar. Deze potten tover je in een uurtje om in je eigen stijl, zodat de printjes van het blad extra worden benadrukt door de basis. Helemaal on trend, om vrolijk aan het najaar te beginnen. Feeling groovy, anyone? 

Dit heb je nodig:

  • Aglaonema
  • Stevige gekleurde pot die aan de onderkant iets uitloopt
  • Afplaktape
  • Potje verf en kwast
  • Stickers in diverse kleuren
  • Schaar 

Zo maak je het

Stap 1:
Plak de pot een stukje vanaf de onderkant af en schilder het onderste deel in een andere kleur, goed laten drogen. 

Stap 2:
Haal het plakband weg, plak de stickers op de pot. Zorg voor afwisseling, het is leuk als ze niet precies allemaal op dezelfde afstand zitten en rondjes kun je – zoals hier – in vieren knippen voor een vervreemdend effect.

Stap 3:
Zet Aglaonema erin: de bladmotieven en het potpatroon zorgen zo samen voor een hoop levendigheid om de eerste vroege avonden mee op te vrolijken.

Planten met rust laten, snoeien of naar binnen?

$
0
0
Planten met rust laten, snoeien of naar binnen?

Kortere dagen, vallende blaadjes, herfstkleuren: er gebeurt van alles in dit seizoen. Maar hoe zit het met de buitenplanten? Hebben ze het nog naar hun zin en laat je ze staan, moet je ze snoeien of een dak boven hun hoofd aanbieden? Een paar tips waarmee je blije buitenplanten goed voorbereidt op de winter.


Copyright: theweddingac.com

Winterharde planten, hoe zat het ook alweer?

Winterharde planten zijn vaste planten, heesters of coniferen die je in de winter gewoon kunt laten staan. Hun wortels kunnen namelijk tegen vorst en soms hun bovengrondse delen zoals bladeren ook. Sommige winterharde planten verliezen wel hun blad, maar dat komt in de lente gewoon weer terug.

Niet alle winterharde planten zijn even goed winterhard. Deze kunnen best tegen een stootje, maar bevriezen als het lang en stevig vriest. Vaste planten bescherm je dan door een dikke laag blad over de wortels te leggen, en heesters houd je uit de wind en dek je liefdevol af met een rietmat of vliesdoek. Tenslotte heb je ook nog wintergroene leukerds. Dit zijn vaste planten die hun blaadjes vasthouden in de kou en voor groen op je terras zorgen.

Voorbeelden van winterharde planten die boven de grond afsterven zijn: 
Vrouwenmantel, Zonnehoed, Hosta, Phlox, Rudbeckia en Sedum.

Voorbeelden van vaste planten die hun blad behouden zijn: 
Bergenia, Iberis, Heuchera, Vinca en Blauw schapengras.

Voorbeelden van winterharde heesters zijn: 
Esdoorn, Vlinderstruik, Blauwe spirea, Sneeuwbal, Hibiscus, Lavendel, Roos, Hortensiaen Bosrank.

Voorbeelden van heesters die in de winter hun blad vasthouden zijn: 
Buxus, Rhododendron, Skimmia, Pieris, Hebe, Klimop, Photinia, Prunus, Euonymus en Sneeuwbal.

Welke planten haal je naar binnen?

Mediterrane planten zijn geen fan van kou, regen en wind. Laat ze dus binnen overwinterenop een lichte plaats bij een temperatuur van 5 - 10 °C. Binnen of in een kasje dat je zelf in elkaar knutselt. Voeding is niet nodig, maar geef ze af en toe slokje water zodat ze niet uitdrogen. Tropische planten mogen tijdens hun winterse siësta zelfs wat warmer staan, bijvoorbeeld naast je bank. Zorg dat de aarde wel vochtig blijft. Handige tip: let op voor verstekelingen bij het naar binnenhalen van je buitenplanten, oftewel zorg dat er geen ongedierte op de buitenplanten zit. Voor je het weet moet je met een luizenkam aan de slag.

Voorbeelden van overwinteraars zijn: 
Agapanthus, Citrus, Laurier, Olijf, Oleander, Chinese Roos, Solanum, Engelentrompet, Vredespalm en Rozemarijn.

Snoeien in de herfst, moet dat?

Sommige planten kun je in de herfst snoeien, daar blijven ze gezond van. Bladheesters bijvoorbeeld. Je knipt ze in vorm of geeft ze een verjongingskuur door ze flink terug te snoeien. Check online of bij het tuincentrum wel even per heester wat het beste is. Bloeiende heesters snoei je het beste nadat ze gebloeid hebben. Ook van je bramen-, frambozen-, en zwarte bessenstruik kun je de takken waar fruit aan zat weghalen. Daarnaast kun je heggen prima terugsnoeien in september. Gebruik een goede, scherpe snoeischaar om je groene vrienden gezond te houden.

Nieuwe planten en bollen planten

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar de herfst is het ideale moment om bepaalde nieuwe planten in je tuin te zetten. De aarde is nog warm en een beetje vochtig, waarin nieuwe planten dolgraag hun wortels uitstrekken. Bovendien geeft het je de kans om nog wat kleur te planten met bijvoorbeeld besheesters, winterharde violen of heideplanten.
Ook voorjaarsbloeiende bloembollen kun je vanaf oktober in de grond stoppen, vóór half december en vóór het vriest. Plant bollen op een diepte van twee keer hun doorsnede, dan verrast je tuin je in het voorjaar met nieuwe kleuren en vormen.

En verder?

Je (tuin) gaat nu prima-deluxe voorbereid de herfst in en de winter tegemoet. Nog een paar laatste tips om het helemaal af te maken:

  • Verwen je gazon voor de winter om de hoek komt kijken. Haal dode bladeren weg, maai het nog een keer in november en geef je grasmat een beetje speciale gazonvoeding voor de herfst.
  • Haal uitgebloeide eenjarige terrasplanten weg en vervang ze door winterheide en planten met kleurige bessen zoals de parelbes, sneeuwbes of hulst.
  • Geef je bloempotten bij stevige vorst een jasje van bubbeltjesplastic om ze te beschermen tegen de kou.

Halloween tip: het oranjeboompje!

$
0
0
Halloween tip: het oranjeboompje!

Witte bloemen, groene bessen, oranje kogels – er is maandenlang van alles te beleven met deze allround tuinplant.

Oranjeboompje (Solanum pseudocapsicum) heeft als bijnaam 'appeltje der liefde' en dat is niet zo vreemd. Het is een romantisch struikje dat erg tot de verbeelding spreekt, omdat hij eruit ziet als een minisinaasappelboom. Tussen de donkergroene golvende blaadjes groeien eerst witte stervormige bloemen. Als die bestoven zijn, worden het groene bessen die steeds feller oranje kleuren en aan de plant blijven zitten. Die bessen zijn giftig. Gebruik een oranjeboompje dus alleen als sierplant en hou hem buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. 

Statussymbool van de aristocratie 

Het oranjeboompje hoort bij de nachtschadefamilie, een grote en veelzijdige plantenfamilie met zowel giftige soorten als voedselplanten, zoals aardappel, aubergine en tomaat. Het struikje is inheems in Midden-Amerika waar de plant zo weelderig tiert dat men hem ook wel eens als onkruid beschouwt. Dankzij Portugese zeevaarders kwam het oranjeboompje via Madeira naar Europa, waar het een statussymbool van de betere kringen werd. Vooral in de nazomer en herfst is het een echte blikvanger, door de felgekleurde bessen, sterke bladgeur en mooie compacte plantvorm. 

Oranjeboompje trivia 

  • De officiële naam Solanum is een verbastering van het Latijnse woord 'solani' dat troosten betekent: enkele soorten Solanum hebben een pijnstillende, sussende werking.
  • De tweede naam pseudocapsicum geeft aan dat de plant lijkt op Capsicum, de peperplant.
  • 'Appeltje der liefde' is een knipoog naar het Bijbelverhaal waarin Eva een appel van de boom der wijsheid plukt waarna zij en Adam het paradijs moeten verlaten.
  • Door de oranje kleur en het tijdstip waarop de bessen aan de plant zitten, heb je er niet alleen in de zomer plezier van, maar is het oranjeboompje ook een passende match Halloween.

Halloween en Sint Maarten

$
0
0
Halloween en Sint Maarten

Zowel Halloween als Sint Maarten winnen de laatste jaren aan populariteit, wellicht mede om de donkere herfstavonden wat op te vrolijken. Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is over komen waaien uit Amerika. In griezelige uitdossingen bellen kinderen aan om bewoners te laten schrikken, en ze vervolgens verder met rust te laten als ze snoepgoed krijgen. Sint Maarten is de meer onschuldige versie op 11 november, waarbij kinderen met mooie lampionnen al zingend langs de deuren gaan. Bij beide feesten spelen uitgeholde pompoenen een hoofdrol.

Maak een pompoenlantaarn

Een uitgeholde pompoen met een uitgesneden gezicht of figuurtje kan dienst doen als lantaarn voor de kinderen, maar staat ook leuk bij de voordeur en op de tuintafel. Snijd met een aardappelmesje een dekseltje van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het dekseltje er weer netjes op past in plaats van erin te vallen. Hol de pompoen uit met een grote lepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het om een lekkere en gezonde soep van te maken. Teken met een stift de gewenste figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat hij mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het dekseltje er weer op.

Bewaartips

Zet de pompoen op een droge plek. Haal hem naar binnen bij nachtvorst. Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees gaan rotten kun je de binnenkant schoonvegen met verdunde alcohol of chloor.

Meer sfeer bij donker weer

  • Heb je geen (klein)kinderen over de vloer, denk dan eens aan mooie windlichten, lantaarns en (geur)kaarsen voor binnen en buiten. Voor wat extra licht in de duisternis zijn vuurkorven en fakkels geweldige sfeermakers in de tuin. Je hebt een ruime keuze in ons tuincentrum in %locations%.
  • Niets zo fleurig als natuurlijke lampionnetjes. De lampionplant (Physalis) dankt zijn naam aan het oranje, ballonvormige omhulsel van de bessen die aan de takken groeien. De takken met de zo’n vijf centimeter grote lampionnetjes zijn nu volop te koop, zowel vers als gedroogd. Ze staan niet alleen leuk in een vaas, maar ook in een krans of in de lamp boven de eettafel.
Viewing all 1545 articles
Browse latest View live