Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1548 articles
Browse latest View live

Vakantie in eigen tuin

$
0
0
Vakantie in eigen tuin

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien. Het is helemaal geen ramp om vakantie in eigen land te vieren. Maak er een fijne ‘staycation’ van door optimaal te genieten van je eigen tuin. Ons tuincentrum in %locations% heeft genoeg producten in huis voor heel veel zomerpret voor jong en oud. Van hangmatten tot waterornamenten en van barbecues tot kweekbakken.

5 toptips voor een fijne staycation in eigen tuin

1. Luieren, loungen en hangen

Op een warme zomerdag wil je natuurlijk zo veel mogelijk nietsdoen. Kijk bij ons assortiment tuinmeubels naar een lekkere loungebank, zitzakken, comfortabele loungers, verstelbare tuinstoelen, een staande schommelstoel of  een schommel voor de kleintjes.

2. Zoek de schaduw op

De laatste jaren hebben we in de zomer steeds vaker te maken met echt tropische temperaturen. Je houdt het dan in de volle zon niet uit en bovendien riskeer je je huid te verbranden, zeker tussen 13.00 en 16.00 uur. Zorg dus voor een fijne schaduwplek. Denk aan een pergola begroeid met een druif of bloeiende klimrozen, een parasolboom of een (kleine) boom met meerdere stammen, een veranda, hip schaduwdoek of een vrolijke parasol.

3. Verfrissend water

We gaven je hier al eerder tips voor verkoelend waterplezier voor jong en oud. Alleen al het geluid van kabbelend of klaterend water is op een warme zomerdag heel verfrissend. Heb je geen vijver waar je een fonteinpomp in kunt installeren, kijk dan eens naar een decoratief waterelement, een opblaasbaar zwembadje, een buitendouche of een vogeldrink- en badderschaal. Of vul een grote teil of bak met water en wat speeltjes voor de kleintjes. De kids vinden het overigens altijd leuk om elkaar nat te spuiten met de tuinslang of onder de zwenksproeier door te rennen.

4. Organiseer een tuinfeest

Er zijn vast buren, vrienden of familieleden die net als jij niet naar het buitenland zijn vertrokken. Organiseer samen een leuk tuinfeest! Zet tafels en (klap)stoelen buiten, vul emmers of de kruiwagen met water en ijsklontjes en leg daar flessen fris, bier en wijn in. Zet grote kannen ijsthee en sangria klaar, steek de barbecue aan en plaats hier en daar citroengeurkaarsen of citroengeraniums om muggen op afstand te houden.

5. Kweken en plukken

Laat de kinderen makkelijke, snelgroeiende groenten en kruiden in een bak, pot of zonnig hoekje in de tuin zaaien en verder opkweken, zoals snijsla, veldsla, rucola, tuinkers, peterselie en basilicum. Laat ze eetbare bloemen, zoals onbespoten Oost-Indische kers, goudsbloemen en kamillebloemen, of blaadjes van kruiden als munt en citroenmelisse plukken en verwerk die samen in een salade, bij een toetje, in de (ijs)thee of in ijsklontjes.

Fijne staycation!


28 juli: Internationale Natuurbeschermingsdag

$
0
0
28 juli: Internationale Natuurbeschermingsdag

De Verenigde Naties hebben 28 juli uitgeroepen tot wereldwijde natuurbeschermingsdag om aandacht te vragen voor de roofbouw die overal op de natuur wordt gepleegd en voor het belang van de natuur; van de lucht die wij inademen tot het water dat wij drinken. De ‘World Nature Conservation Day’ is voor ons tuincentrum in %locations% een mooie gelegenheid voor het geven van een aantal milieuvriendelijke tuintips. Doe groen, alle beetjes helpen!

11 milieuvriendelijke tuintips

  1. Gebruik geen pesticiden of chemicaliën, maar natuurlijke, ecologische producten om tuinmeubels, vlonders en terrassen te reinigen en om plagen als bladluis, buxusmot en slakken te bestrijden. En gebruik organische mest in plaats van kunstmest.
  2. Maak de tuin niet te netjes, maar laat altijd wat bladeren en takjes liggen. Die bieden beschutting en voedsel aan insecten en kleine zoogdieren. De insecten vormen weer een voedselbron voor vogels en helpen het organische afval om te zetten in vruchtbare grond.  
  3. Maak je eigen composthoop of koop een (wormen)compostbak. Dat scheelt de vuilniswagens weer werk, je vermindert zo de CO2-uitstoot en je krijgt er gratis en voor niks vruchtbare compost voor terug.
  4. Plaats hagen in plaats van een houten schutting om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van wilgentenen of inheems hout.
  5. Zorg voor een gevarieerde (inheemse) beplanting, met bollen, vaste planten, struiken en bomen. Nuttige insecten en kleine dieren als vogels genieten er minstens zoveel van. Ook op een balkon of dakterras kunnen je potten en bakken vullen met bollen, planten en kleine struiken die voedsel bieden aan bijen en vlinders.
  6. Leg een groen dak aan, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes (Sedums) en eventueel ook zonnepanelen. Goed voor de isolatie, de reductie van fijnstof, het dempen van geluid en voor vogels en bijen.
  7. Houd bij je plantenkeuze in ons tuincentrum in %locations% rekening met het soort grond dat je hebt en de hoeveelheid zon, schaduw, vocht en voedingsstoffen die de planten of struiken nodig hebben. Dat scheelt wegkwijnende planten en overvloedig water of voeding geven.
  8. Water in de tuin, of het nu een vijver of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren aan.
  9. Hang een vogelnestkast of insectenhotel op.
  10. Laat je plastic plantenpotten recyclen.
  11. Wees creatief en ‘upcycle’ oude terrastegels, pallets, kratten en blikken om er plantenbakken, stapelmuurtjes met vetplantjes ertussen of een insectenhotel van te maken.

 

Vleesetende planten, Woonplanten van de maand augustus

$
0
0
Vleesetende planten, Woonplanten van de maand augustus

Grillig om te zien, aparte vormen én een goed verhaal: vleesetende planten lokken met hun kleurrijke en grillige uiterlijk spinnetjes en insecten. Vervolgens vangen en verteren ze deze beestjes om aan hun voeding te komen.

De bekendste Vleesetende planten zijn venusvliegenvanger (Dionaea muscipula), Sarracenia, zonnedauw (Drosera) en bekerplant (Nepenthes). Hun jachttechnieken verschillen per plant. Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtslaan. Bij zonnedauw blijft de prooi kleven aan de bladeren met tentakels. Ook ingenieus: de bladeren van Sarracenia hebben een bekervorm waarin insecten gevangen worden. Nepenthes gebruikt eveneens bekers, die hangen aan de bladuiteinden. 

Herkomst 

In het wild groeien Vleesetende planten in vrij vochtige gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. Nepenthes doet dat in Zuidoost-Azië, Venusvliegenvanger en Sarracenia komen uit Noord-Amerika en zonnedauw groeit op alle continenten, behalve Antarctica.

Keuze assortiment Vleesetende planten 

  • Bekerplant (Nepenthes) is een solist, venusvliegenvanger (Dionaea), zonnedauw (Drosera) en Sarracenia worden vaak in gemengde trays aangeboden.
  • Bekerplant De bekers van deze grillige blikvanger variëren in lengte van enkele centimeters tot meer dan 30 cm. Het zijn eigenlijk omgevormde bladeren die zich ontwikkelen als de plant voldoende licht krijgt. Insecten vinden nectar op het deksel boven de beker en kruipen rond, de beker in, op zoek naar meer. Net onder de bekerrand vinden ze nieuwe nectar, maar direct daaronder zit een glijbaan van was. Ze glijden hier op uit en vallen zo in de beker. Het spartelen van de beestjes activeert de klieren in de beker, die hierdoor een sterk zuur afscheiden. In twee dagen verteert dit zuur de insecten. Alleen het omhulsel van het beestje blijft over. De plant groeit als epifyt in bomen.
  • Venusvliegenvanger is de meest spectaculaire van de vleeseters. De bladeren van deze carnivoor bestaan uit twee delen die kunnen dichtklappen. Bij aanraking van een insect of kleine spin treedt het klapmechanisme in werking. De plant laat zich echter niet foppen. Om zeker te weten dat de prooi aanwezig is, moet deze de zes tastharen in het blad twee keer aanraken. Bij één keer aanraken, klappen de bladeren niet dicht.
  • Zonnedauw vormt perfecte rozetten tegen de grond en is voorzien van rode tentakels met aan het uiteinde een kleverige, glinsterende druppel. Hieraan dankt de bloem haar Nederlandse naam: zonnedauw. Kleine diertjes raken in de druppel verkleefd en worden door de beweeglijke tentakels naar het bladoppervlak geduwd waar ze worden verteerd.
  • Sarracenia is zeer effectief in het vangen van insecten. De plant lokt de beestjes met nectar, die in de bekers tuimelen en daar worden verteerd.

Verzorgingstips

  • De meeste vleesetende planten houden van volle zon.
  • Boots een moerasomgeving na: de planten gedijen in zure, vochtige potgrond
  • Vleesetende planten drinken het liefst regenwater, gedestilleerd water of zacht kraanwater. Woon je in een streek met hard water: koken, laten afkoelen, klaar. 
  • Plantenvoeding hoeven ze niet, ze vangen hun eigen eten.
  • Haal dode bruine blaadjes en kelken weg, om schimmels te voorkomen.
  • Verpot de vleeseters om het jaar, in het voorjaar.
  • Geef vleesetende planten geen stukjes vlees, hier gaan de vallen van rotten.
  • In de winter verdorren de vallen van de plant. Geen paniek, in de lente verschijnen ze weer.

Zorgeloze Zomertijd: tuinplanten van de maand augustus 2019

$
0
0
Zorgeloze Zomertijd: tuinplanten van de maand augustus 2019

Augustus is geen maand om veel aan de tuin te doen. Veel mensen zijn op vakantie, het is vaak erg warm en wie thuis is, zal weinig zin hebben om intensief te tuinieren. Vandaar dat deze maand planten centraal staan die prettig zelfredzaam zijn bij hoge temperaturen: Agave, Eucalyptus, Aeonium en jadeboom (Crassula).

Agave, Aeonium en jadeboom zijn vetplanten die vocht opslaan in hun blaadjes, Eucalyptus kan aardig tegen warmte en droogte door zijn oliehoudende eigenschappen. Samen vormen ze een mooi groengrijs palet met de sfeer van een zondoorstoofde zomer die beter past bij 'van de tuin genieten' dan 'in de tuin werken.' 

Herkomst

Agave groeit in Midden- en Noord-Amerika, Eucalyptus komt uit Australië, jadeboom uit Zuid-Afrika en Aeonium is inheems op de Canarische Eilanden.

Keuze assortiment 

Het aanbod in planten voor een Zorgeloze Zomertijd is groot, van elk geslacht komen veel verschillende soorten en cultivars voor die als tuinplant te gebruiken zijn. 

  • Agave americana (honderdjarige Aloë) kent aloude bekende cultivars als ‘Aureovariegata’, ‘Argenteomarginata’ maar ook nieuwe, kleinere soorten als A. stricta, A ‘Dhaka Zulu’ of ‘Amigo Jambo’.
  • Eucalyptus (gomboom) komt in diverse soorten voor die verschillen in winterhardheid en groeisnelheid. Meest voorkomende is de E. gunnii ‘Azura’. 
  • Aeonium wordt aangeboden in enkele soorten. A. arborescens ‘Atropurpureum’ is de meest bekende, vooral door zijn mooie donker purperrode rozetten, waar de cultivarnaam naar verwijst. 
  • Jadeplant komt voor in veel verschillende soorten. De kleine vetachtige bladeren zijn kenmerkend. Meest voorkomend zijn Crassula ovata, Crassula ‘Horntree’, C. ‘Sunset’ en Crassula ‘Golum’. 

Verzorgingstips

  • Planten voor een Zorgeloze Zomertijd kunnen allemaal volle zon hebben.
  • De aarde moet vocht goed kunnen afvoeren, gebruik bij potten geen schotels. 
  • Zuinig bewateren, de kluit mag steeds indrogen tussen gietbeurten. 
  • Agave, Aeonium en jadeplant overwinteren liever binnen, Eucalyptus kan enige graden vorst verdragen. 

15 Tuintips augustus

$
0
0
15 Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, in binnen- of buitenland. Maar de temperaturen kunnen ook in eigen land wel erg hoog oplopen, zoals in de laatste week van juli. Kies dus een koele ochtend of avond om in de tuin aan de slag te gaan met deze klusjes en werkzaamheden. Drink tussendoor vooral heel veel water, smeer je goed in met zonnebrandcrème, zet een zomerhoed of pet op en steek je benen of voeten af en toe in een teil of emmer met koud water, een zwembadje of in de vijver.

  1. Planten in potten en hangmanden hebben bij aanhoudend warm, droog weer dagelijks water nodig. Installeer een druppelsysteem of steek een plastic fles waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder dop) in de grond en vul deze met water.
  2. Besproei het gazon en de border liever een paar uur lang in plaats van ze elke dag kort van water te voorzien; dat stimuleert diepere wortelgroei.
  3. Sproei in de vroege ochtend of in de avond; dan gaat er minder water verloren door verdamping.
  4. Vergeet niet het water in de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig aan te vullen.
  5. Ga je nog op vakantie en zorgt een goede buur, vriend of familielid voor de tuin? Zorg ervoor dat de tuinslang of zwenksproeier gebruiksklaar is en zet alle potten zoveel mogelijk bij elkaar. Zet ook lege gieters en emmers buiten om eventueel regenwater op te vangen.
  6. Als het lang warm en droog blijft en/of je op vakantie gaat, kun je beter even wachten met het verplanten van oude planten en struiken of het planten van nieuwe exemplaren.
  7. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers als dahlia’s, begonia’s, rozen, pronkerwten (Lathyrus) en potgeraniums (Pelargoniums). Dan bloeien ze langer.
  8. Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest en bemest het gazon deze maand ook nog een keer.
  9. Verzamel zaden van een- en tweejarige bloeiers als stokroos, judaspenning, siertabak (Nicotiana), Cosmea en juffertje-in-het-groen (Nigella).
  10. Neem stekken van pot- en kuipplanten als Pelargoniums en fuchsia’s.
  11. Vul, mits je niet op vakantie gaat, lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s en calla’s. En plant er meteen ook herfstbloeiende bollen en knollen, zoals de herfsttijloos en madonnalelie.
  12. Snoei uitgebloeide lavendel terug, maar laat er altijd nog wat fris grijsgroen blad aan (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan loopt de plant niet meer uit).
  13. Snoei struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag en liguster, in vorm. Doe dit op een bewolkte dag, om te voorkomen dat het blad in de zon verbrandt.
  14. Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi een laag maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden. De wormen zullen het grasmaaisel omzetten in voedzame humus.
  15. Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in %locations% in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en -accessoires.

Een duurzame en regen-/hittebestendige tuin

$
0
0
Een duurzame en regen-/hittebestendige tuin

Ziet u een duurzame en regen-/hittebestendige tuin ook wel zitten? Tuincentrum De Carlton in 's-Gravenzande geeft graag tips over de aanleg en onderhoud van tuinen. Er zijn een heleboel maatregelen die mensen in hun eigen tuin kunnen treffen om onze steden en buurten te verduurzamen én beter bestand te maken tegen veel neerslag/hitte. Misschien weet u zelf wel een aantal oplossingen, zoals dat een gazon water opneemt en daarnaast ook voor minder hitte zorgt. Want hoe meer groen, hoe minder hitte! Of dat tuinplanten voor een betere drainage/wateropname van de grond zorgen en zelf ook water opnemen. 

Zou u ook graag willen weten wat u kunt doen om uw tuin bestand te maken tegen zware regenval en hitte? Bekijk dan de onderstaande infographic met diverse maatregelen. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen mocht u graag advies willen. 

duurzame en regen-/hittebestendige tuin_De Carlton
duurzame en regen-/hittebestendige tuin_De Carltonduurzame en regen-/hittebestendige tuin_De Carlton
Meer informatie en uitleg over de tips kunt u hier vinden.

8 augustus: Wereldkattendag

$
0
0
8 augustus: Wereldkattendag

Iedereen kent dierendag, jaarlijks op 4 oktober. Minder bekend is internationale kattendag, ‘World Cat Day’. Op donderdag 8 augustus worden de poezelige viervoeters extra verwend en in het zonnetje gezet. In ons tuincentrum in %locations% vind je allerlei benodigdheden voor katten, van manden en voer tot speeltjes. Je vindt er ook planten waar katten dol op zijn én bijzondere planten met het woord ‘kat’ in de naam. Vooruit, we geven meteen een paar tips voor diegenen die katten juist graag uit hun tuin willen houden.

Een katvriendelijke tuin in 5 stappen

  1. Installeer een kattenluik. Dan kan de kat bij slecht weer zelf naar binnen, en bij mooi weer lekker naar buiten.
  2. Plant kattenkruid (Nepeta) in de tuin, een mooie, lange bloeier met lilakleurige bloemen en zacht, geurend grijs blad. Katten zijn er gek op en worden er helemaal ‘happy’ van. Kattenkruid doet het goed in de volle zon en droge grond, is sterk en makkelijk in het onderhoud. Geen plek meer in de tuin? Koop dan een speeltje met kattenkruid erin (catnip). Katten liggen ook graag op zacht gras, op het gazon of tussen zachte, lage siergrassen. 
  3. Zet een pot kattengras op het balkon, terras of gewoon binnen. Katten knabbelen er graag aan, het is gezond voor ze en het helpt ze om haarballen uit te braken. 
  4. Katten houden van klauteren, klauwen en een hoge plek vanwaar ze alles goed in de gaten kunnen houden. Verwen ze met een oude, rechtopstaande boomstam die je ingraaft in de border of met een klim- en krabmeubel op de veranda of onder een afdak. 
  5. Een bak of schaal met water. Daar kunnen ze uit drinken op een hete, droge dag en soms vinden ze het ook leuk om met hun pootjes met het water te spelen, zeker wanneer je er simpele drijvende ‘speeltjes’ in doet, zoals een pingpongballetje.

Mooie ‘kattenplanten’

Naast het hierboven genoemde kattenkruid, kun je ook denken aan kattensnor of kattenstaart voor in je tuin of op je balkon. Kattensnor (Cleome) is een sierlijke eenjarige die je makkelijk kunt zaaien, ook in een pot. De plant wordt tot circa 1 meter hoog en krijg witte, roze of lila bloemen, die het ook goed doen in een vaas. Kattensnor bloeit lang, van juli tot diep in het najaar, op een zonnige plek en in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. Kattenstaart (Lythrum) is een vaste plant die van juni tot september bloeit met lila-roze aren die circa 1 meter hoog worden. De plant is goed winterhard en houdt van vochtige grond en volle zon.

5 anti-katertips

  1. Plant (bessen)struiken met venijnige doorns als erfafscheiding, zoals framboos, kruisbes, vuur-, slee- en meidoorn, berberis of rozenstruik.
  2. Voorkom kale plekken in de border, want daar zullen katten graag hun behoefte doen en de boel omspitten.
  3. Zijn er plekken waar katten telkens graven en woelen? Strooi daar dan flink wat peper of koffiedrab. De geur staat katten tegen en de koffiedrab blijft aan hun vacht hangen, wat het – op zichzelf schone – dier bepaald niet prettig vindt.
  4. Katten houden niet van de geur van citroen, dus plant citroenverbena’s, citroengeraniums, citroenmelisse, citroentijm, vuurwerkplant (Dictamnus) en de sterk geurende wijnruit (Ruta graveolens) in je tuin of in potten op je balkon of terras.
  5. Neem een hond, als je dat tenminste ook om andere redenen al van plan was.

Leuk weetje: In het bijgelovige Italië is 17 november uitgeroepen tot ‘Dag van de zwarte kat’.

Vakantiesfeer in eigen tuin

$
0
0
Vakantiesfeer in eigen tuin

Dit jaar niet op vakantie naar Frankrijk of Italië, het exotische Indonesië of Thailand? Of alweer terug van de Méditerranée (‘zo blauw, zo blauw’) of Bali en weer volop aan het werk? Breng je tuin, terras of balkon dan in een fijne, ontspannen vakantiesfeer met planten die je doen denken aan het zonnige zuiden of het Verre Oosten.  

Zomerse terras- en balkontoppers

Vul potten en bakken met mediterrane kruiden als lavendel, tijm, rozemarijn en salie. Ze geuren heerlijk wanneer je er met je vingers langsgaat en je kunt ze ook nog eens verwerken in hapjes en drankjes. Heb je weinig plek? Zet de kruidenpotten dan bij elkaar op een (inklapbaar)tafeltje of stal ze uit op een etagère of een eenvoudige houten ladder tegen de muur of schutting.

Zet verschillende soorten Franse potgeraniums en geurgeraniums (officieel ‘Pelargoniums’) in terracotta potten en in hangbakken en -manden en hang die laatste aan de balkonreling of pergola. Geef de potgeraniums regelmatig water, elke twee weken vloeibare potplantenvoeding en blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen, dan bloeien ze nóg langer.

Met een citrus- of sinaasappelboompje in een grote terracotta pot of houten bak waan je je meteen in de buurt van de Middellandse Zee.

Heb je een groot terras of balkon, met veel zon? Plant dan een olijfboom, laurier (op stam) of oleander in een grote kuip.

Kleurige en geurige klimplanten

In warme landen groeien ze bijna als onkruid en bedekken ze complete muren en gevels. Een schitterend gezicht! Met de opwarming van de aarde kun je deze fleurige en langbloeiende klimplanten ook in onze noordelijke contreien proberen. Zet ze eventueel in een grote kuip, dan kun je ze in een strenge winter naar binnen halen. Of neem er in de zomer stekken van, die je straks makkelijk binnen kunt laten overwinteren.

Denk aan de knalpaars of rood bloeiende Bougainvillea, de Mandevilla (of Dipladenia) met witte, gele, roze of rode trompetvormige bloemen, mannentrouw (Plumbago auriculata) met trossen lichtblauwe bloempjes vanaf de vroege lente tot het late najaar en aan de klimmende nachtschade (Solanum jasminoides) die tot in oktober bloeit met stervormige witte bloempjes en gele meeldraden. Andere aanraders, vanwege de heerlijke geur: de gewone of Toscaanse (ster)jasmijn, met wolken witte sterk geurende bloemen. De Toscaanse (ster)jasmijn heeft ook nog eens mooi donkergroen blad in de winter. Een druif tegen de schutting, muur of over de pergola laat je meteen naar Frankrijk of Italië wegdromen.

Exotische planten

Helemaal hip zijn exotische (blad)planten waarmee je een junglegevoel oproept. In de zomer kun je kamerplanten als banaan, olifantsoor of kamerpalm gewoon buiten zetten. Dat geldt ook voor cactussen, vetplanten en bonsaiboompjes. Denk ook aan bamboe, Yucca, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en winterharde palmen als de waaierpalm (Trachycarpus en Chaemerops) en de boomvaren (Dicksonia).

Heb je een vijver of drassige grond en een grote tuin? Plant dan eens een Gunnera, een imposante, mysterieus aandoende bladplant.

Geniet van je tuin in vakantiesfeer!


11x moestuintips augustus

$
0
0
11x moestuintips augustus

Augustus is oogstmaand. Je kunt nu volop smullen van gezonde lekkernijen uit eigen tuin, moestuin of vierkante-meterbak. Daarnaast kun je nu aan de slag voor een ‘tweede lente’, zodat je nog tot laat in het jaar en ook volgend jaar weer van eigen kweek en een knisperverse oogst kunt genieten.

  1. Kijk elke dag of iets rijp genoeg is om te kunnen oogsten, zoals nieuwe aardappels, de eerste aubergines en courgettes, artisjokken, bleekselderie, knoflook, mais, spinazie, sperziebonen, uien, sjalotten, abrikozen, pruimen en vijgen.
  2. Het loof van de gerooide aardappelen bevat vaak ziektekiemen. Gooi het daarom niet op de composthoop, maar in de GFT-kliko.
  3. Pluk pepers als ze oranje of rood zijn.
  4. Knoflook, uien en sjalotjes kun je drogen om ze langer te kunnen bewaren en gebruiken. Ook kruiden kun je nu nog oogsten en laten drogen. Vries ze eventueel in om ze later te kunnen gebruiken. Maak ijsblokjes met het blad van kruiden als munt of citroenmelisse erin, voor in je cocktail, mocktail, ijsthee of sangria.
  5. In augustus kun je onder andere boerenkool, kervel, palmkool (Cavolo nero), peterselie, raapstelen, snijbiet, spinazie, veld- en kropsla, winterpostelein, winterradijs en witlof zaaien. Plant nu ook aardbeien en winterharde groenten, zoals bloemkool, broccoli en paksoi.
  6. Geef regelmatig water. Vooral (tomaten)planten in pot drogen snel uit.
  7. Vergeet niet je aardappelen, aardbeien, kool en tomaten te bemesten.
  8. Verwijder bladeren van tomaten, pompoenen, courgettes en druiven die het zonlicht van de vruchten wegvangen.
  9. Houd slakken en vogels op afstand, respectievelijk met koperringen of kopertape en speciale netten.
  10. Snoei fruitbomen na de oogst. Kort lange, jonge, opgaande scheuten in en verwijder aangetaste, zieke takken.
  11. Bessen-, frambozen- en bramenstruiken snoei je na de laatste oogst terug. Frambozen snoei je tot vlak boven de grond. Van rode en witte bessen en kruisbessen laat je de hoofdtakken ongemoeid, maar snoei je nieuwe twijgen tot op vijf bladeren terug.

Namens ons tuincentrum in %locations%: een heel smakelijke, rijke oogst!

Slim water geven en watermanagement in de tuin

$
0
0
Slim water geven en watermanagement in de tuin

Het klimaat verandert merkbaar. Dan is het weer overdreven heet en droog, vervolgens krijgen we te maken met zware onweersbuien en stormen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je tuin een dorre bende of juist een zompig moeras wordt? Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag slimme watertips en je vindt bij ons bovendien alle benodigdheden waarmee je de tuin water- en droogteproof kunt maken.

Water geven of niet?

Op zich is het een heerlijke klus: op een warme zomeravond de tuin of het gazon sproeien. Je ontspant ervan en koelt zelf ook een beetje af, terwijl je de planten en het gras weer ziet opfleuren. Maar wat te doen als je een heel grote tuin hebt? Of heel veel potten? Dan kan het water geven tijdrovend worden en verbruik je al snel veel water. Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo’n 2200 liter kraanwater gebruikt. Een kostbare grap, voor het milieu én je portemonnee.

7 watermanagementtips

  1. Houd bij de aanleg van je tuin de vuistregel van circa 30 procent bestrating (terras, paden) en 70 procent beplanting aan. De grond en beplanting kunnen een overvloed aan hemelwater dan goed verwerken, waardoor je waterschade voorkomt.
  2. Gebruik liever halfverharding dan tegels voor je terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of gras, zorgen ervoor dat regenwater makkelijk door de grond en de planten wordt opgenomen. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook waterdoorlatende tegels. Kijk ernaar in ons tuincentrum in %locations%.
  3. Laat een geheel betegeld terras ietsje schuin aflopen, vanaf het huis naar de borders of het gazon en/of installeer rond het terras een watergoot om te voorkomen dat je terras én je keuken, schuur of serre bij noodweer blank komen te staan.
  4. Houd bij de keuze van je beplanting rekening met de grondsoort en de hoeveelheid zon of schaduw in je tuin. Hortensia’s houden bijvoorbeeld van halfschaduw en vochtige grond. Mediterrane kruiden en struikjes als lavendel en rozemarijn, vetplanten als Sedum en grijsbladige planten en struikjes als heiligenbloem (Santolina) en ezelsoor (Stachys) doen het prima in volle zon en droge grond. Dat scheelt wegkwijnende planten en watergeven.
  5. Breng een mulchlaag van organisch materiaal als houtsnippers, bladresten, grasmaaisel, cacaodoppen, stro of champost (champignonmest) aan op kale plekken en rond vochtminnende planten. De laag zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt (en houdt bovendien onkruid tegen).
  6. Installeer een regenton en laat gieters en emmers buiten staan om het regenwater op te vangen en het op warme, droge dagen te kunnen gebruiken.
  7. Plaats schaaltjes onder alle potten en bakken waar (overtollig) regenwater in blijft staan en kan worden opgenomen door de wortels van de potplanten. Gebruik op je terras of balkon daarom ook alleen potten en bakken met een gat of gaten in de bodem. Plaats terracotta potscherven op de gaten, zodat overtollig regenwater uit de pot of bak kan lopen. Breng ook een laag hydrokorrels onder in de pot of bak aan. De hydrokorrels nemen het (regen)water op en houden het vast.

5 slimme watergeeftips

  1. Controleer met je vinger of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig aan. Als dit het geval is, kun je sproeien of gieten nog even uitstellen.
  2. Water geven of sproeien doe je het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel.
  3. Zet de (zwenk)sproeier eens of tweemaal in de week een uur aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge perioden.
  4. Maak een dijkje of kleine wal van grond rond bomen en struiken die je net geplant hebt. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
  5. Heb je een grote tuin of veel potten en bakken? Kijk dan eens bij de automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen, in ons tuincentrum in %locations%.

IJsjes uit eigen tuin

$
0
0
IJsjes uit eigen tuin

Iedereen is tegenwoordig aan het moestuinieren. Dat kan ook makkelijk, zelfs al heb je alleen maar een paar potten in de vensterbank, op het terras of het balkon. Niets fijner dan altijd onbespoten groenten, kruiden en fruit bij de hand te hebben en ze kakelvers te kunnen gebruiken in de maaltijd, thee of een toetje. Nu het hoogzomer is en de temperatuur nog flink kan oplopen, geeft ons tuincentrum in %locations% je graag een paar tips voor het maken van verfrissende ijsjes en sorbets met ingrediënten uit eigen tuin – of van eigen balkon. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, van ijs met rode peper tot een sorbet met witte druiven en munt.

Lekkere, gezonde ijsjes en sorbets

IJs is niet alleen heerlijk verfrissend in de zomer, veel mensen smullen er het hele jaar door van. Zelf ijs maken lijkt misschien gedoe, maar dat valt reuze mee, zeker wanneer je een (kleine) ijsmachine hebt. Voor het maken van een lichte, frisse sorbet zonder zuivelproducten heb je alleen een blender en een vriesvak nodig. Plus allerhande zelfgekweekte vruchten, bloemen en kruiden binnen handbereik.

Voor het maken van gezond, caloriearm ijs kun je experimenteren met kwark, yoghurt en sojapudding. (Slag)room en boter zijn alleen nodig voor langer houd- en opschepbaar ijs. Voor vers gemaakt ijs dat je dezelfde dag nog opeet is dat niet nodig. Suiker hoef je ook niet toe te voegen. Gebruik de natuurlijke zoetstoffen van vruchten en vervang de suiker eventueel door honing, siroop of fijngesneden blaadjes van roomse kervel of stevia.

Smaken en kleuren combineren

Afhankelijk van wat je in je tuin of op je balkon hebt groeien kun je denken aan prachtig rood frambozen- of aardbeienijs, paars bramenijs of groen ijs van citroenmelisse, munt en witte druiven. Blendeer de schoongewassen en ontpitte vruchten in de keukenmachine en zeef indien nodig het mengsel om de laatste pitten of kleine pitjes te verwijderen. Wanneer de substantie te vloeibaar is kun je appel, banaan, yoghurt of kwark voor meer structuur toevoegen.

Je kunt ook eetbare, kleurige bloemen in je ijs verwerken, zoals de blauwe bloempjes van maartse viooltjes, komkommerkruid of korenbloemen, de gele of oranje bloemen van Oost-Indische kers, rozenblaadjes, lavendel- en saliebloemen. Verwijder alle steeltjes en spoel de bloemen eerst goed schoon. Laat eerst kwark of yoghurt met eventueel een eetlepel (bloemen)honing of siroop een kwartier in de ijsmachine ronddraaien, voeg dan de bloemen toe en na nog een kwartiertje draaien kun je lekker en gezond smikkelen en smullen. Sommige ijsmachines zorgen er zelfs voor dat je er al na 20 in plaats van 30 minuten van kunt genieten. Of plaats je ijs- of sorbetmix in een schone, plastic, platte, afsluitbare bak in de vriezer. Roer het met een garde of spatel om het half uur om tot het hard en dik genoeg is. Dit duurt drie tot vier uur. Het bevriezen van de sorbet gaat sneller als je het mengel uitsmeert over een plaat of vorm bekleed met bakpapier. Je kunt je ijs of sorbet dan nog versieren én extra smaak geven met eetbare bloemblaadjes, verse vruchten of fijngesneden kruiden als munt, basilicum of citroenmelisse.

Richtlijnen benodigde hoeveelheden

Voor een sorbet voor vier personen heb je vruchtenpuree van circa 500 gram nodig, naar smaak aangevuld met 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel (bloemen)honing of ahorn-, agave- of cassissiroop, een kleine lepel fijngesneden roomse kervel of stevia en een snufje zout of peper. 

Voor het maken van ijs gebruik je naar smaak dezelfde of de gehalveerde hoeveelheid yoghurt, kwark of sojapudding als de hoeveelheid fruit die je tot je beschikking hebt. Gebruik voor vier personen minstens 400 gram fruit.

Meer informatie en inspiratie over het maken van ijs, sorbets en ijslollies met ingrediënten uit eigen tuin? Er zijn over dit onderwerp twee leuke boeken uitgegeven, respectievelijk geschreven door Peter Bauwens en Modeste Herwig.

Namens het hele team van ons tuincentrum in %locations%: een smakelijke zomer!

Muggen en wespen weren uit huis en tuin

$
0
0
Muggen en wespen weren uit huis en tuin

Ja hoor, ze zijn er weer! Zit je lekker in de tuin of ben je aan het kokkerellen met de ramen of schuifpui open en dan duikt er weer zo’n vervelend zoemende mug of wesp op die je zomaar lelijk kan steken. Heel irritant, zeker als het er veel zijn, ze ook de weg naar je slaapkamer weten te vinden, ze rond je mond, hapje of drankje hangen en als je allergisch voor een wespensteek bent. Geen nood. Breng een bezoek aan ons tuincentrum in %locations% en koop een paar planten en accessoires die muggen en wespen op afstand houden.

Top 7 muggen en wespen werende planten

Ook muggen en wespen hebben een ‘neus’. Ze komen af op zoetigheid, maar houden niet van een aantal sterke, veelal kruidige geuren. Daarom zijn deze planten een aanrader als je ze uit de buurt wilt houden.

  • Lavendel
  • Kattenkruid (Nepeta)
  • Citroenmelisse of citroengeranium
  • Tomatenplant; zowel de geur van de vruchten als van de bladeren vinden ze niet fijn
  • Munt; een woekeraar, zet deze dus in een pot op je balkon- of terrastafel
  • Goudsbloem, een vrolijke, langbloeiende eenjarige die ook prima in een grote bloempot of in een vaas kan
  • Rozemarijn

Haal het meeste uit deze planten

Pluk wat blaadjes van de citroenmelisse en munt en een paar goudsbloemen voor in je (ijs)thee of cocktail. Wrijf ze even door je handen en over je polsen. Maak een pot-pourrischaaltje met gedroogde takjes van de lavendel en rozemarijn, sprenkel wat gedroogde lavendelbloemen over je ijsje en/of wrijf wat van de kruiden tussen je handen fijn. Ook blaadjes van kattenkruid kun je kneuzen en over je handen en polsen smeren. Muggen en wespen vliegen dan in een grote boog om je heen.

Meer anti-muggen en anti-wespen tips

  • Muggen houden van stilstaand water, want daarin leggen ze eitjes. Ga dus niet bij de vijver of in de buurt van een regenton zonder deksel zitten. Of dek de regenton af en installeer een fontein in de vijver. Maak een vijver ook aantrekkelijk voor vissen en kikkers; die eten graag muggenlarven.
  • Steek (citroen)geurkaarsen, wierookstokjes of branders met etherische citroen- of lavendelolie aan en zet ze op de tuin-, balkon- of keukentafel.
  • Halveer een citroen, steek er een paar kruidnagels in en leg de citroenstukken in een bodempje azijn in een schoteltje en zet dat op je tuin- of balkontafel.
  • Zet geen zoete etenswaren en drankjes op je tuin- of balkontafel en doe geen zoetgeurend parfum op.
  • Hang een wespenvanger aan een boom of pergola ver uit de buurt van het terras.
  • Houd ramen en deuren dicht of plaats horren.

Ben je toch door een wesp gestoken? Zuig het gif uit de wond en spuug dat meteen weer uit. Dep de wond met een beetje azijn. Wil je meer weten over het bestrijden van insecten en ongedierten? Neem dan een kijkje op goodgardn.nl

Indian Summer: tuinplanten van de maand september 2019

$
0
0
Indian Summer: tuinplanten van de maand september 2019

In september begint voor de meeste mensen het normale leven weer en wordt er meer tijd thuis doorgebracht. Dat is een goede reden om de tuin wat op te fleuren. Het meeste wat erin groeit en bloeit zal over zijn hoogtepunt heen zijn, maar met trompetbloem, kardinaalsmuts, Japanse lavendelheide, schoonvrucht en pruikenboom is zowel de tuin als het terras nieuw leven in te blazen. Samen vormen ze met hun opvallende vormen en schitterende kleuren een prima investering in het Indian Summer-gevoel en wordt het genieten van een mooie nazomer.

Herkomst

Trompetbloem komt oorspronkelijk uit Amerika, maar groeit inmiddels ook volop in landen rond de Middellandse Zee. Kardinaalsmuts bloeit in grote delen van Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika en Madagaskar. Japanse lavendelheide komt voor in dalen en laaggebergten van Japan en in de Himalaya. Schoonvrucht is afkomstig uit Centraal- en West-China. En pruikenboom is inheems in een gebied dat loopt van Zuidoost-Frankrijk door Turkije en Oekraïne richting het  Himalayagebergte en China. 

Keuze assortiment Indian Summer-planten

Trompetbloem is een klimmer die in de nazomer rijk bloeit met oranje, rode en gele trompetvormige bloemen. Er zijn snel groeiende grote variëteiten, maar sinds kort ook een aantal compactere soorten onder de naam 'Summer Jazz' die geschikt zijn voor kleinere tuinen of om in potten te zetten. 

Kardinaalsmuts is een bekende bladhoudende heester met bladeren die wit-, goud of geelbont kunnen zijn. Cultivars als 'Emerald Gaiety' en Emerald 'n' Gold zijn mooi in combinatie met andere Indian Summer-planten. De opvallende cultivars 'Heespierrolino', 'Blondy' en 'Harlequin' zijn bijna wit van kleur. 

Japanse lavendelheide kent veel cultivars die in september karakteristiek zijn om hun knop- en bladkleur. De meest voorkomende zijn 'Debutante', 'Cupido' en 'Forest Flame'. Opvallende nieuwe cultivars zijn 'Bolero', 'Carnaval' en 'Katsura'.

Schoonvrucht draagt in het najaar trossen paarse besjes. C. bodinieri 'Profusion' komt het meeste voor. 

Pruikenboom dankt zijn decoratieve waarde aan de bloem- en vruchtpluimen die samen een soort rookwolk of pruik vormen. Er zijn verschillende cultivars, de bekendste is Cotinus coggygria.  

Verzorging 

• Alle Indian Summer planten staan graag op een plek met een beetje zon, maar kunnen ook halfschaduw hebben. 
• De grond mag voedzaam zijn en moet het water goed kunnen afvoeren.
• De planten voor een Indian Summer zijn allemaal accentplanten die graag een beetje ruimte hebben om optimaal tot hun recht te komen.
• Mesten voor het groeiseizoen en voor de winter. 
• Snoeien met mate, voor het groeiseizoen dat in maart begint 

Grootbladige ficus, Woonplant van de maand september

$
0
0
Grootbladige ficus, Woonplant van de maand september

Ficus is bekend als sterke binnenboom met honderden kleine blaadjes, maar is ook verkrijgbaar met grote bladeren, die de plant meteen een heel ander, stoerder silhouet geven. Als statementplant is deze groene reus perfect om snel sfeer te brengen in een kamer.

Woonplanten zoals ficussen met grote bladeren verbeteren de lucht in huis door CO² om te zetten in zuurstof. De grote bladeren absorberen daarnaast fijnstof uit de lucht en slaan dat op in de wortels waar het wordt afgebroken en afgevoerd. Het groene blad bevordert ook nog de luchtvochtigheid in huis door vocht heel geleidelijk te verdampen. Dat maakt Grootbladige ficus een echte aanwinst om de start van het binnenseizoen mee te vieren. 

Herkomst

Ficus is de Latijnse naam voor vijg. Grootbladige ficus hoort bij de moerbeifamilie en groeit in (sub)tropische gebieden, voornamelijk in Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië. 

Keuze assortiment Ficus 

Ficus lyrata is verkrijgbaar als binnenstruik en op stam en heeft glanzend blad dat wel wat op een viool lijkt. Vooral de grote, opvallende nerven die het blad reliëf geven vallen op. 
Ficus elastica heeft effen donkergroen blad met fijne nerven die als een veer getekend zijn en zo'n 25 cm lang worden. Hij groeit recht omhoog en neemt zo ondanks de grote bladeren niet veel ruimte in. 
Ficus Cyathistipula heeft donkergrond glanzend blad, kan al jong vijgjes krijgen en is een sterk vertakte potentiële kamerreus die langs een stok omhoog klimt en zo mooi recht omhoog groeit. 

Verzorgingstips

  • Ficus kan zowel een lichte als een halfschaduw standplaats hebben, maar geen volle zon. 
  • Liever niet steeds verplaatsen, wennen aan een nieuwe plek kost Ficus veel energie. 
  • Dreigt de plant scheef te groeien, dan elke dag een kwartslag draaien. 
  • De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, in de winter kan Grootbladige ficus met minder water toe. 
  • Eens in de twee weken wat voeding geven. 
  • Douchen of in een zomerse bui afspoelen, daar knappen plant én bladeren van op. 
  • Eens per jaar trakteren op een grotere pot en verse potgrond houdt Grootbladige ficus in topconditie én houdt de groei erin. 

De toorts is een topplant voor in de border

$
0
0
De toorts is een topplant voor in de border

Er is niets mooiers dan een weelderige, lang bloeiende border. Met een paar simpele trucs krijg je dat voor elkaar. Om er lang van te kunnen genieten is het slim ook voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen, siergrassen en wintergroene planten of struiken in de border te planten. Houd bij de keuze van de planten rekening met hun bloeiperiode, zodat je met verschillende soorten planten van de vroege zomer tot diep in het najaar bloemen hebt. En last, but not least: houd rekening met de hoogte van de planten, bollen, eenjarigen, siergrassen en struiken die je kiest. Plaats lage planten vooraan in de border en achterin een paar ‘reuzen’. Daar tussenin kun je variëren met hoge en lage planten, en met zogenoemde weefplanten, die makkelijk met andere planten combineren, zich daar tussendoor vlechten en zo ook overeind gehouden worden. Denk bijvoorbeeld aan het bekende ijzerhard (Verbena bonariensis) en schermbloemigen als Ammi majus, de eenjarige witte kantbloem.

De toorts (Verbascum) als blikvanger in de border

De hoog opgaande toorts is zowel achter in de border als in het middendeel een blikvanger. Er zijn heel veel soorten Verbascum. De meeste worden minstens een meter hoog, houden van zon, verdragen droogte, bloeien vrijwel de hele zomer en zaaien zich rijkelijk uit. Er zijn vaste en tweejarige soorten en de meeste bloeien met witte of gele ‘toortsen’ of ‘kaarsen’. De meest bekende is de grijsbladige, tweejarige koningskaars (Verbascum bombyciferum) die ruim anderhalve meter hoog wordt en gele bloemen krijgt. Mottenkruid (Verbascum blattaria) wordt ruim een meter hoog, krijgt elegante wit-roze of gele bloemen en is wintergroen. Mooie vaste toortsen zijn

de zwarte toorts (Verbascum nigrum), die ironisch genoeg felgeel in plaats van zwart bloeit, circa 150 centimeter hoog wordt en lichte schaduw verdraagt, en Verbascum chaixii, die stevige bloemstengels krijgt van zo’n 125 centimeter hoog, waar bijen- en vlinders dol op zijn en die het ook in een vaas goed doen.

Verbascum zaaien

Je kunt de tweejarige Verbascums heel makkelijk in juli en augustus uit zaad opkweken, in potjes met zaai- of stekgrond. Het fijne zaad hoef je niet te bedekken met een laagje grond, alleen aan te drukken en te besproeien. Zet de potjes op een zonnige plek en dek ze de eerste periode af met een plastic zakje, dat je af en toe weghaalt om ze te laten ademen en weer te besproeien. Als ze een centimeter of 4, 5 hoog zijn en je ze vast kunt pakken kun je ze verspenen en in grotere potjes zetten. In het najaar kunnen ze de volle grond in.

Kijk voor de zaden en planten van toortsen en van andere hoog opgaande blikvangers in de border ook eens bij de kardoen (Cynara), het koninginnekruid (Eupatorium), de ridderspoor (Delphinium), de ruit (Thalictrum) en schoepkruid of reuzenscabiosa (Cephalaria) in ons tuincentrum in %locations%.


15 tuintips voor september

$
0
0
15 tuintips voor september

Het eind van de zomer is alweer in zicht. Wie weet krijgen we een mooie, lange nazomer… Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen en klusjes te doen om nog tot diep in het seizoen én komend voorjaar van een fleurige tuin, mooi balkon en terras – en het buitenleven – te kunnen genieten.

  1. Blijf de uitgebloeide bloemen van tuin- en potplanten, zoals rozen, dahlia’s, begonia’s, cosmea’s, vlinderstruiken en potgeraniums verwijderen om ervoor te zorgen dat ze langer doorbloeien
  2. Neem stekken van kruiden, (pot)planten en struiken
  3. Je kunt planten nu ook nog verplanten of ze scheuren of delen om ze te vermeerderen of te verjongen
  4. Plant bij- en vlindervriendelijke laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum spectabile), koninginne- of leverkruid (Eupatorium), zonnehoed (Echinacea of Rudbeckia), zonnekruid (Helenium) en herfstasters
  5. Plant een (wintergroene) haag of bessenstruik
  6. Snoei groenblijvende struiken en hagen in vorm
  7. Zet bloeiende potplanten, zoals dahlia’s, potgeraniums (Pelargonium), begonia’s, fuchsia’s, kleine asters, chrysanten en cyclamen op de terras- of balkontafel en bij de voordeur
  8. Kijk in ons tuincentrum in %locations% naar het ruime assortiment voorjaarsbollen. Vanaf eind september kun je ze in de volle grond en in potten planten. Begin met de eerste voorjaarsbloeiers, zoals krokus en sneeuwklokjes. Stop deze zo snel mogelijk in de (pot)grond, anders drogen ze uit. Later bloeiende bloembollen, zoals tulpen, kun je ook nog in oktober en november planten of poten. Vergeet er niet een label bij te zetten
  9. Zaai kale plekken in het gazon in met graszaad. Besproei de ingezaaide plekken regelmatig (en als het lang droog blijft ook het hele gazon). Maai het gras nu minder kort en bemest het als je dat vorige maand niet gedaan hebt
  10. Verwijder afgevallen blad van het gazon en uit de vijver. Verwijder ook algen en dood, rottend materiaal onder uit de vijver. Laat alles eerst een nachtje aan de waterkant liggen, zodat insecten en kleine dieren als kikkers weer de vijver in kunnen plonsen. Span daarna een net over de vijver om herfstbladeren op te vangen
  11. Knip blad weg boven de vruchten van de tomaten en de trossen van de druif, zodat ze genoeg zon krijgen
  12. Bind de uitlopers van klimplanten vast en zet plantensteunen bij hoge, ijle planten als monnikskap en koninginnekruid (Eupatorium)
  13. Borstel de nestkasten van vogels van binnen schoon met heet water en groene zeep of hang een nieuwe nestkast op
  14. Blijf onkruid wieden en slakken vangen. Strooi hier en daar wat paneermeel of bloem op het terras; slakken zijn er dol op en hopen zich er letterlijk op. Een dag later kun je ze met z’n allen in een plastic zak scheppen en in een bos, park of weiland in de buurt vrijlaten
  15. Kijk naar de laatste aanbiedingen in de uitverkoop in ons tuincentrum in %locations%

9x mooie laatbloeiers

$
0
0
9x mooie laatbloeiers

De zomer loopt op zijn eind en de tuin dut een beetje in. De meeste bloeiende tuinplanten en struiken zijn over hun hoogtepunt heen. Gelukkig zijn er ook veel planten en struiken die lang en laat bloeien, tot diep in de herfst. Veel ervan bieden ook nog eens voedsel aan nuttige insecten als bijen en vlinders. Sla nu je slag in ons tuincentrum in %locations% en kijk meteen bij het ruime assortiment voorjaarsbollen en siergrassen. Dan kun je de komende maanden nog volop genieten van kleur, mooie silhouetten en wuivende grasaren in de tuin, op het balkon en terras.

9x mooie laatbloeiers

  1. Er zijn tal van prachtige salvia’s die heel lang in allerlei verschillende kleuren bloeien, zoals de populaire rood-witte ‘Hot Lips’ (rood-wit). De meeste salvia’s doen het ook prima in pot en houden van een zonnige plek.
  2. Hemelsleutel (Sedum) is een sterke, vaste vetplant die van zon houdt en tegen droogte kan. Hij krijgt dieprode of lichtroze bloemschermen, zoals de bekende Sedum spectabile ‘Matrone’ of ‘Herbstfreude’. Ook Sedum kan prima in pot en bijen en vlinders zijn er niet bij weg te slaan.
  3. De Japanse anemoon krijgt lange, redelijk stevige stelen met elegante witte of roze bloemen en bloeit eindeloos lang, in zon of halfschaduw.
  4. Herfstasters zijn er in allerlei soorten en maten, hoog en laag, met witte, roze of lila bloemen. De meeste houden van zon, sommige ervan verdragen lichte schaduw.
  5. Zonnehoed (Rudbeckia) krijgt opvallende knalgele of oranje bloemen met een donker hart waar je direct van opvrolijkt. Deze kortlevende vaste plant gaat een jaar of vier mee, maar fleurt de boel laat in het jaar enorm op en is ook zeer in trek bij bijen en vlinders. De bloemen doen het ook goed in een vaas. Zoals de naam al aangeeft wil de plant graag een zonnige plek.
  6. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) werd vroeger ingedeeld bij de Rudbeckia’s en lijkt daar dan ook enorm op. Maar de Echinacea purpurea springt eruit met zijn hoogte van meer dan een meter en de donkerroze bloemen met het donkere, oranjebruine hart. Lichte schaduw en droogte deren de rode zonnehoed niet en vlinders en bijen zijn er dol op.
  7. Zonnekruid (Helenium) heeft net als zonnehoed margrietachtige bloemen in een vlammend kleurenpalet, maar is herkenbaar aan het brutaal omhoog stekende bolvormige hart met naar achter of beneden hangende  bloemblaadjes. Ook een prima insectenlokker en een liefhebber van zon.
  8. Koninginnekruid of leverkruid (Eupatorium) is een hoge, vaste plant die tot ver in oktober roze of wijnrode bloemschermen heeft waar ook insecten als vlinders en bijen blij mee zijn. De plant doet het goed in zon of lichte schaduw en houdt van vochtige grond. Een aanrader voor achter in de border, want hij kan een kleine twee meter hoog worden.
  9. Chrysanten zijn er in allerlei soorten en maten, waaronder speciale potchrysanten die in heel veel verschillende kleuren bloeien en prachtig staan op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur. Chrysanten zijn ook dankbare, sterke snijbloemen die lang meegaan in een vaas.

Extra nazomertuintips

  • Combineer de laatbloeiers met siergrassen. Deze hebben in het najaar vaak mooie pluimen die wuiven in de wind en zorgen ook in de winter voor een mooi plaatje of silhouet. Snoei ze daarom pas in het voorjaar terug.
  • Plant nu voorjaarsbollen in de volle grond en/of potten om in het prille voorjaar van te kunnen genieten.  
  • Geef je nieuwe aanwinsten regelmatig water.

Planten die geluk brengen op ongelukkige dagen

$
0
0
Planten die geluk brengen op ongelukkige dagen

Deze maand hadden we weer een vrijdag de 13e, in veel landen een dag om beducht te zijn voor ongelukken of slecht nieuws. De Italianen vrezen dan weer vrijdag de 17de, terwijl de Chinezen en Japanners slechte gevoelens hebben bij het getal 4. Of je nu bijgelovig bent of niet, het kan nooit kwaad het geluk een handje te helpen. Er zijn verschillende tuinplanten, kruiden, bloemen, bomen en struiken die van oudsher geassocieerd worden met geluk, voorspoed of bescherming.

5 tuin- en kamerplanten die geluk brengen

  1. Met stip op 1: het klavertjevier, een mutant van de Trifolium repens, met witte bloemen en bladeren die uit vier deelblaadjes bestaan. Door de zeldzaamheid van dit plantje, maar ook door de vorm die doet denken aan een kruis, wordt het vinden of het krijgen van een klavertjevier al sinds de middeleeuwen beschouwd als iets dat geluk brengt. In ons tuincentrum in %locations% zoek je je waarschijnlijk een ongeluk naar een klavertjevier, maar je vindt er wel de mooie klaverzuring Oxalis deppei, in de volksmond ook wel het ‘geluksklavertje’ genoemd. Hij is er als kamer- en als tuinplant en ook met fraai dieprood blad.
  2. Sinds kort een heuse concurrent voor het klavertjevier: de populaire pannenkoekenplant. De Pilea peperomioides is een makkelijk en sterk kamerplantje, met vlezige, ronde bladeren. In andere landen wordt hij de ‘Chinese money plant’ genoemd, omdat hij oorspronkelijk uit China komt, waar ze geen pannenkoeken, maar wel muntstukken kennen. Het verhaal wil dat hij je welvaart brengt als je een geldstuk in de pot stopt.
  3. Sempervivum wordt in het Nederlands ook wel 'donderblad' genoemd. Deze naam is te herleiden tot een beschrijving van Karel de Grote, in een tijd dat men dacht dat dit kruid op het dak van een huis tegen blikseminslag zou beschermen. De andere Nederlandse naam, ‘huislook’, verwijst ook naar dit gebruik. Tegenwoordig zijn groene daken overigens weer helemaal ‘in’, maar dan uit milieuvriendelijke overwegingen (fijnstof afvangen, regenwater opvangen, voedsel voor insecten vogels, een isolerende werking). Sempervivum is een Sedum-soort, en dus een vetplantje dat goed tegen droogte kan en van zon houdt.
  4. Het lelietje-van-dalen wordt in Frankrijk en Franstalig België op 1 mei aan familie en vrienden cadeau gedaan, om ze voorspoed te wensen. Deze bodembedekker met elegant, frisgroen blad en witte bloempjes is nota bene giftig, maar het gebruik zou teruggaan op het jaar 1561, toen koning Charles IX een boeket lelietjes-van-dalen als ‘porte-bonheur’ cadeau kreeg. Daarop besloot hij elk jaar op 1 mei deze ‘meiklokjes’ aan de hofdames aan te bieden.
  5. Geluksbamboe staat in Azië al eeuwenlang voor succes, rijkdom, geluk en gezondheid. Daarom wordt de plant ook vaak als geschenk aan familie en vrienden gegeven. De ‘Lucky Bamboo’ is eigenlijk geen bamboe, maar een drakenboom, de Dracaena sanderiana. De kamerplant met zijn kronkelende stelen houdt van een lichte standplaats (maar geen direct zonlicht) en groeit in een laagje water.

Houd deze site in de gaten voor een update over gelukbrengende bomen, struiken, kruiden en bloemen.

Bomen, struiken, kruiden en bloemen die geluk brengen

$
0
0
Bomen, struiken, kruiden en bloemen die geluk brengen

We berichtten op deze site al eerder over tuin- en kamerplanten die volgens oud bijgeloof geluk zouden brengen. Er zijn echter ook bomen, struiken, kruiden en bloemen waarmee je jezelf of een ander een portie geluk en voorspoed zou kunnen brengen – of in ieder geval: zou kunnen wensen.

Even afkloppen: plant een boom die geluk brengt

Iedereen kent wel de uitdrukking ‘even afkloppen’, wanneer je een gewaagde uitspraak of voorspelling doet. Volgens de overlevering moet je dat wel op het juiste hout doen: op appel-, wilgen- of eikenhout dat niet beschilderd of gebeitst is. Het gebruik heeft zowel een heidense als christelijke oorsprong. De Germanen beschouwden sommige bomen als heilig, als belichaming of woonplaats van goden. Wanneer er ongeluk of tegenspoed dreigde raakten ze het hout van een appelboom, wilg of eik aan, om boze geesten te bezweren. In het christelijk geloof refereerde het hout aan het kruis waaraan Jezus stierf. Door het hout aan te raken erkende je de nederigheid waartoe Jezus opriep, en voorkwam je dus dat je zondigde door overmoed.

Een lindeboom is ook een goede optie om voorspoed op te roepen en kwaad te weren. De Germanen geloofden dat de godin Freya erin huisde. Daarom gold de linde als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd de linde als 'goede boom' gezien. Er werden huwelijken onder gesloten, waarbij de duimen van de geliefden in de bast werden gedrukt. Een lindetak zou helpen als middel tegen tandpijn bij kinderen en in amuletvorm beschermen tegen heksen en geesten.

Beschermende struiken

Je kunt voor het oproepen van een vleugje geluk ook denken aan het planten van de struiken lijsterbes, taxus en meidoorn, die beschermende eigenschappen zouden hebben. Daarom werden ze vroeger veel gebruikt voor de constructie van deuren, deurdrempels, raamdorpels, deurstijlen en lintelen of lateien. Als haag om je tuin zijn ze sowieso een goede optie en het najaar is een goede tijd om ze te planten. Ze zorgen voor privacy, de meidoorn houdt met zijn stekels katten, honden en inbrekers op afstand en de meidoorn en lijsterbes bieden met hun bessen een smakelijk hapje aan vogels.

Kruiden die ongeluk weren

Van oudsher werden aan kruiden positieve eigenschappen toegeschreven, waaronder natuurlijk veel geneeskrachtige kwaliteiten. Vanwege hun vermeende beschermende eigenschappen werden ze bij deuren of ramen opgehangen of uitgestrooid. Kamille boven de deur of een aftreksel van kamille rond het huis zou heksen weghouden en vloeken doen verdwijnen. Je handen wassen met een aftreksel van kamille zou geluk brengen tijdens een gok- of kaartspel. Leg eens wat kamille bij je kraslot of staatslot. Wie weet…

Kattenkruid zou zorgen voor huiselijk geluk, bescherming tijdens het slapen en voor vruchtbaarheid en liefde – zeker in combinatie met rozenblaadjes of door het gedroogde blad te verbranden. Door kattenkruid vlak bij het huis te planten of in gedroogde vorm boven de deur te hangen zou je goede geesten en geluk aantrekken… Je maakt er in ieder geval katten blij mee.

Geluk en gezondheid met chrysanten

Je vindt ze nu volop in ons tuincentrum in %locations%, voor in de tuin, een pot op het terras of balkon of in de vaas. Chrysanten staan in Azië symbool voor geluk en gezondheid. In Japan staat de geel bloeiende chrysant voor onsterfelijkheid. Ieder jaar wordt er met chrysanten het ‘Festival van Geluk’ gevierd, onder andere met een bloemblaadje van een chrysant onderin een wijnglas. In China staat de chrysant ook voor nobelheid en duurzaamheid. In Frankrijk en Duitsland wordt de witte chrysant bij Allerheiligen gebruikt.

Trend: terraria, groen in glas

$
0
0
Trend: terraria, groen in glas

Het is een regelrechte hit. Je komt ze overal tegen, in winkels, restaurants, interieur- en tuinbladen: terraria. Vroeger zag je deze vooral in de dierenwinkel, wanneer je een exotisch, warmte minnend reptiel wilde gaan houden in een soort aquariumbak. Maar wij hebben het hier over zo’n minituintje in glas, al dan niet afgesloten, onderhoudsarm en heel decoratief.  

Een open of gesloten plantenterrarium

Kijk in ons tuincentrum in %locations% eens bij de kamerplanten en interieuraccessoires of er nog kant-en-klare exemplaren te koop zijn. Anders is het heel leuk – zeker op een druilerige najaarsdag of in de herfstvakantie – om zelf een plantenterrarium te maken. Zo’n minituintje in glas is ook ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben, want je hebt er geen omkijken naar. Mits je zorgt voor een goed werkend microklimaat of ecosysteempje in een afgesloten glazen fles of pot. Zet je je plantjes in een open glazen fles, bak of pot, dan moet je ze in ieder geval regelmatig water geven.

De beste plek voor je terrarium

Bij beide soorten terraria, open of dicht, moet je er rekening mee houden dat glas het zon- of daglicht versterkt. Zet je terrarium daarom op een plek waar alleen indirect zon- of daglicht valt. Ook is het belangrijk dat er weinig tot geen temperatuurschommelingen zijn en bij een terrarium zonder deksel is het ook belangrijk dat de omgeving niet te droog. Zet je terrarium daarom niet in de buurt van de radiator of open haard.

Benodigdheden voor het maken van een gesloten terrarium

  • Een glazen pot, vaas, bol of fles die je kunt afsluiten met een deksel of op maat gesneden kurklaag. Zorg ervoor dat de opening ruim genoeg is, zodat de planten er doorheen kunnen
  • Hydrokorrels, kiezelstenen of grind
  • Actieve houtskool (kijk bij onze aquariumafdeling)
  • Potgrond voor kamerplanten
  • Mos
  • Sterke, kleine plantjes, zoals cactussen, vetplantjes, varens, fluweelplanten en vleesetende planten (die laatste zijn helemaal terug van weggeweest)
  • Een lang keukenpincet en een lange (ijs)lepel
  • Keukenpapier of een droog sponsje
  • Regenwater

Een terrarium in 5 stappen

  1. Maak de pot, fles of bak van binnen en buiten goed schoon en laat deze vervolgens goed drogen.
  2. Breng eerst hydrokorrels, kiezelstenen of grind aan in een gelijkmatige laag van zo’n 2 tot 3 centimeter dik. Deze laag neemt overtollig water op. Verkruimel de actieve houtskool over de eerste laag. Deze laag vangt bacteriën, schimmels en vieze geurtjes op. Bedek de lagen vervolgens met mos, als vochtige buffer tussen de potgrond en de onderste lagen. Voeg er dan een 4 tot 5 centimeter dikke laag potgrond aan toe.
  3. Haal de plantjes voorzichtig uit hun pot en plant ze met behulp van de lange lepel en het lange pincet in de potgrond.
  4. Gebruik een stukje keukenpapier of een droog sponsje om de binnenkant van het terrarium weer schoon te maken.
  5. Begiet de planten voorzichtig met regenwater. Laat het terrarium vervolgens een week zonder deksel of kurk erop staan, zodat het regenwater een beetje kan verdampen en er condens ontstaat. Sluit de pot af en zet hem op een mooie plek. Je hoeft nu in principe geen water meer te geven, omdat het water dat in het terrarium verdampt weer terugglijdt naar de bodem. Ontstaat er te veel condens? Haal het deksel er dan weer even af.

Versier je terrarium eventueel nog met een mooie steen, schelp of klein (buddha)beeldje tussen de plantjes.

Viewing all 1548 articles
Browse latest View live