Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1548 articles
Browse latest View live

Tuinverlichting kiezen

$
0
0
Tuinverlichting kiezen

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Hopelijk krijgen we nog een paar mooie nazomerdagen. Om daar optimaal van te kunnen genieten en in de vroege, al donkere avonduren nog buiten te kunnen zijn, is het handig om op de juiste plekken in de tuin verlichting aan te brengen. Ook kan tuinverlichting heel sfeervol zijn, waaraan je ook plezier beleeft als je op een stormachtige herfstavond of kille winternacht lekker warm binnen zit. Bovendien houd je met wat lichtpunten in de tuin, of ze nu voorzien zijn van bewegingssensoren of niet, inbrekers op afstand. Tips en tricks voor het kiezen en aanleggen van tuinverlichting.

Elektriciteit of zonne-energie

Heb je een nieuwe tuin of ben je bezig met de aanleg van nieuwe paden, een vijver of een terras? Kijk dan meteen naar de beste plekken voor het aanbrengen van verlichting en de eventueel benodigde elektriciteitskabels. Anders moet je straks je tuin weer overhoophalen om de kabels aan te brengen. Bij traptreden, muurtjes van verhoogde plantenbakken of een verhoogde vijver is het fraai en handig spots in de steen te (laten) verwerken. Tegenwoordig zijn er veel led-lampen verkrijgbaar die werken op zonne-energie. Dan heb je geen omkijken naar het aanleggen van kabels en lichtschakelaars.

Functionele tuinverlichting

Bij de voor- en achterdeur, het fietsenrek, het terras, traptreden, de vijver, het tuinhek, de poort, de schuur, garage of het pad daarnaartoe kun je in de donkere herfst- en wintermaanden wel wat licht gebruiken. Anders liggen valpartijen op de loer, of kun je per ongeluk een mooie plant of pot laten sneuvelen. Lampen die op zonne-energie werken geven doorgaans weinig licht, dus laat de elektricien of hovenier op de betreffende plekken wandarmaturen met voldoende led-licht aanbrengen. Daarbij moet de verlichting zó geplaatst worden dat je er niet door verblind wordt, dus in een schuine stand naar beneden gericht. Ook verlichting met melkglas zorgt ervoor dat je niet verblind wordt. Langs paden zijn lagere staande armaturen handig, al dan niet met een lichtbron die het licht naar onderen verspreidt.

Sfeervolle tuinverlichting

Hierin is de keuze enorm, kijk maar eens in ons tuincentrum in %locations%. Van trendy lichtslingers tot klassieke lantaarns, van grondspots tot staande armaturen. Je wilt er natuurlijk geen kermis of continue kerstshow van maken – en je buren geen overlast bezorgen – dus bedenk goed waar je sfeerlicht wilt aanbrengen. Verlicht een boom of beeld met een grond-, aanlicht- of prikspot, zet de vijver in de spotlights of licht een plantengroep achter in de tuin uit voor een ruimtelijk effect. Kies zachte, gele lichtbronnen met lage wattages voor een subtiel, sfeervol resultaat.

Toptip

Of het nu om functionele verlichting of sfeerverlichting gaat: richt de lichtbron nooit rechtstreeks op of naar het huis, want dan krijg je het effect van een landingsbaan.


Cymbidium: Woonplant van de maand oktober

$
0
0
Cymbidium: Woonplant van de maand oktober

De stengel zit ergens verborgen in een woud van zachte groene bladeren. En de bloeistengels zijn al snel bijna topzwaar van de bloemen. Cymbidium bloeit wekenlang in een toorts met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen die soms een lichte, aangename geur hebben. Door zijn imposante formaat en uitstraling staat de plant bekend als de 'Koning van de Orchideeën'.

Bijzonder is dat Cymbidium, in tegenstelling tot de meeste orchideeën, geen luchtwortels heeft, maar een kluit én dat het een begerenswaardige, sterke seizoensplant is, die alleen verkrijgbaar is in het najaar en de winter. 

Herkomst

Cymbidium ziet er tropisch uit, maar is een werkelijkheid een koel type. De orchidee is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is hij in staat zijn mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Dat maakt het een zeer sterke woonplant, die goed bestand is tegen het binnenklimaat. 

Keuze assortiment Cymbidium 

Cymbidium is er in vele kleuren, van roomwit tot groen en bruin tot rood, geel, roze en wit. De bloemblaadjes kunnen egaal van kleur zijn maar ook streepjes of vlekjes hebben. Ook de lipkleur varieert, het stempelkapje is daarentegen altijd wit. Cymbidium groeit langzaam, van spriet tot bloeiende plant kost gemiddeld zo'n vijf jaar. Dat maakt het een zeer waardevolle, sterke orchidee. De woonplant wordt aangeboden in mini’s, grootbloemige soorten en als hangplant.

Verzorgingstips

  • Cymbidium staat het liefst op een plek waar indirect licht valt.
  • In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft Cymbidium een echte kluit. Eens in de twee weken dompelen, half uurtje laten staan, laten uitlekken, klaar. 
  • Plantenvoeding kan eens in de drie weken aan het dompelwater worden toegevoegd. 
  • Is Cymbidium uitgebloeid, snij dan de bloemstengel eruit. Zet de plant licht en koel weg, dan is de kans groot dat hij een nieuwe stengel produceert.

Groene Dakbedekkers, tuinplanten van de maand oktober 2019

$
0
0
Groene Dakbedekkers, tuinplanten van de maand oktober 2019

Koel in de zomer, warm in de winter en altijd groen,  het hele jaar door. Groene daken duiken steeds vaker op, met dakbedekkers als vetkruid, steenbreek en huislook. Groene daken zijn mooi om te zien en zijn een nuttige aanvulling op de natuurlijke omgeving. Ze vergroten de biodiversiteit in je omgeving en maken de lucht schoon, doordat planten CO2 uitstoot opnemen en filteren.

Een groen dak trekt insecten aan (en dus ook vogels), is duurzaam en isoleert bovendien. Niet alleen wat betreft temperatuur, het dempt ook omgevingsgeluiden. Omdat de planten water opnemen, heb je minder snel te maken met wateroverlast bij een zware bui. Je hebt er amper onderhoud aan en vrijwel elk dak is ervoor geschikt. De Groene Dakbedekkers zijn ook geschikt voor kleine dakjes, zoals van een afdak, schuur of een vogelhuisje én voor verticale muurtuintjes. 

Herkomst

Steenbreek en huislook komen vooral voor in bergstreken zoals de Alpen, Dolomieten en Kaukasus, vetkruid groeit op het hele noordelijk halfrond, vooral in droge, rotsachtige gebieden. 

Keuze assortiment Groene Dakbedekkers

Alle Groene Dakbedekkers zijn vetplanten (ook wel succulenten genoemd). Een vetplant is een plant die water opslaat in de wortel, stengel of het blad om zo droge periodes te kunnen overbruggen. Er is keuze tussen ruim duizend cultivars.

  • Vetkruid bloeit in wit, geel en rood en heeft naast de bekende bodembedekkers ook een paar soorten die wat hoger worden.
  • Steenbreek groeit in decoratieve rozetten met witte, rode, roze of paarse bloemen die niet hoger wordt dan 15 cm. 
  • Huislook bloeit tussen april en augustus met lichtgele, witte of roze stervormige bloemen die vrij spectaculair zo'n 10 cm uit de rozet opstijgen met palmachtige stengels.

Verzorgingstips

Twee keer per jaar even onkruid en de zaailingen van bomen weghalen. 

Als het heel lang heel droog is even de tuinslang erop.

Eens per jaar bemesten. 

In 7 stappen naar een groen dak

Stap 1: Veeg de bestaande dakbedekking goed schoon.

Stap 2: Zorg dat de regenpijp vrij blijft door er een boldraadrooster op te zetten.

Stap 3: Leg om het rooster ruim grind zodat de grond er niet in kan spoelen.

Stap 4: Rol een drainagemat uit op het dak en knip het op maat.

Stap 5: Bedek de mat met een kunstmatige bodem voor planten, zoals substraat.

Stap 6: Verdeel de plantjes over het substraat of rol een kant en klare sedum-mix-mat uit. 

Stap 7: Besproei het kersverse groene dak licht, zodat het vocht op kan nemen.

Vrijdag 4 oktober: dierendag!

$
0
0
Vrijdag 4 oktober: dierendag!

In ons tuincentrum in %locations% vind je naast de talloze planten voor binnen en buiten, tuingereedschap en tuinaccessoires een groot assortiment voedsel, speeltjes en andere benodigdheden voor je huisdier. Of je nu een hond, kat, cavia, konijn, zangvogel of vissen (in de vijver of een aquarium) hebt. Vrijdag 4 oktober is het weer internationale dierendag, tijd om je huisdier extra te verwennen!

7 verwennerijen voor je huisdier

  1. Bouw of koop een mooi hondenhok, zodat je de hond met een gerust hart buiten kunt laten nu het kouder en natter wordt.
  2. Verwen je hond of kat met een zachte schapenvacht, een ligkussen of een mooie mand om binnen lekker languit op of in te kunnen luieren.
  3. Plant kattenkruid (Nepeta) in de tuin, een mooie, lange bloeier met lilakleurige bloemen en zacht, geurend grijs blad. Katten zijn er gek op en worden er helemaal ‘happy’ van. Geen (zonnige) plek meer in de tuin? Koop dan een speeltje met kattenkruid erin (catnip). Valeriaan vinden katten ook fijn, net als wij worden ze er rustig van.
  4. Zet een potje kattengras op het balkon, terras of binnen op de vloer, bijvoorbeeld bij hun etens- en drinkbakje. Katten knabbelen er graag aan, het is gezond voor ze en het helpt ze haarballen uit te braken. 
  5. Katten houden van klauteren, klauwen en een hoge plek vanwaar ze alles goed in de gaten kunnen houden. Trakteer ze op een speciale kattenklim – en krabpaal. Er zijn ook kattenmanden op een verhoogd onderstel of pootjes. Of plant een (kleine) boom waar ze aan kunnen krabben en in kunnen klimmen. Daarbovenin voelen ze zich op hun gemak en kunnen ze lekker de ‘kat uit de boom kijken’.
  6. Voor knaagdieren als konijnen is er speciaal kruidenhooi, met daarin bloemen, kruiden en groenten. Extra lekker en gezond. Of kies voor een speciaal knaagdierententje, hamsterhuisje, hamstermolen, een tunnel waarin ze weg kunnen kruipen of een speeltje, zoals een kokosnoot met laddertje die je in de kooi hangt.
  7. Je kanariepiet of papegaai maak je blij met een schommel in de kooi – die zijn er van hout, touw of geheel gemaakt van vogelvoer – met een spiegeltje of met een natuurlijke tak om op te kunnen zitten.

Heb je geen huisdier, maar ben je wel een dierenliefhebber? Hang dan een vogelnestkastje op, plant een bessenstruik of sla alvast pindaslingers of zaden in voor de tuinvogels. Of plaats een egelhuisje in de tuin. Houd deze site in de gaten voor leuke activiteiten of aanbiedingen in ons tuincentrum in %locations% op 4 oktober.

Top 5 najaarsplanten

$
0
0
Top 5 najaarsplanten

Tuincentrum de Carlton heeft een top 5 planten voor in het najaar opgesteld! De bomen kleuren weer rood en geel, de blaadjes vallen van de bomen, het is echt herfst! Ook in de herfst kunt u gewoon kleur aanbrengen in uw tuin. Tuincentrum de Carlton gelegen in ’s-Gravenzande heeft een breed aan diverse soorten tuinplanten die helemaal geschikt zijn voor het najaar! Bekijk hieronder alvast onze top 5 tuinplanten voor het najaar om inspiratie op te doen, en kom daarna gezellig langs in het tuincentrum! U kunt ook een kijkje nemen op onze algemene tuinplanten pagina, of onze kamerplanten pagina voor de mooiste planten voor binnen.

Najaasrplanten_Tuincentrum de Carlton

Top 5 planten voor in het najaar:

  1. Struikheide: de struikheide geeft in het najaar pas echt kleur in uw tuin. Extra leuk aan deze plant is dat bijen en hommels er vlak voor de winter hun honingvoorraad mee kunnen aanvullen. Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt. Struikheide heeft niet veel verzorging nodig. Deze tuinplant is van nature een overlever. U hoeft dus geen plantenvoeding te geven. In droge perioden is het wel aan te raden water geven.
     
  2. Viooltje: in de tuin verandert alles snel in oktober. De bomen laten hun blaadjes vallen en de zomerbloeiers en vaste planten zijn aan het eind van hun bloeiperiode. Maar dat geldt niet voor de violen! Violen vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invaltOf u een viooltje nou in de volle grond zet of in bakken plaatst, hij doet het eigenlijk overal. Belangrijk is wel dat de viooltjes worden neergezet in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is, zal de viool toch flink doorgroeien en bloeien.
     
  3. Skimmia: het hele jaar door laat de Skimmie, ook wel Skimmia japonica genoemd, zich steeds op een nieuwe manier zien. In november toont de plant de knoppen van haar stevige, fraaie bloempluimen. De kleur én de knoppen blijven de hele winter mooi. In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de Skimmia met wit-roze bloemen die sterk geuren: bijen zijn er dol op. Een Skimmia kunt u het best in de schaduw plaatsen, dan ontwikkelen de bessen zich het best.
    Najaasrplanten_Tuincentrum de Carlton
  4. Schijnhulst: de Schijnhulst, ook wel Osmanthus genoemd, is een groenblijvende heester die, zoals de naam al doet vermoeden, op hulst lijkt. Deze heester heeft mooie bladtekeningen en in de lente zullen er zelfs witte bloemetje uit komen. De Schijnhulst is winterhard en kunt u het best neerzetten in de volle zon of in halfschaduw/schaduw. Een normale humusrijke grond vindt de schijnhulst prettig om in te groeien, niet te nat en niet te droog.
     
  5. Leucothoe: De prachtige bladheester Leucothoe, is een beauty in de tuin, op het terras of op het balkon. De mooi gekleurde bladeren brengen vooral in het najaar en de winter kleur in de tuin, solitair of wanneer ze gecombineerd worden met planten als de bovengenoemde planten de Skimmia en Struikheide. De tuinplant van de maand oktober mag er dus wezen met zijn opvallende verschijning!

15x Tuintips voor oktober

$
0
0
15x Tuintips voor oktober

Oktober wordt wel de wijnmaand of zaaimaand genoemd, maar het is vooral een herfstmaand. De dagen worden almaar korter, de temperatuur daalt, de kans op regen en storm neemt toe. Tussendoor kunnen we hopelijk nog genieten van een aangenaam najaarszonnetje met prachtig strijklicht door de bomen in je tuin of in het bos. Maak een verfrissende boswandeling, verzamel kastanjes en mooi verkleurde herfstbladeren en decoreer daar een schaal mee. Leuk om eventueel samen met de (klein)kinderen in de herfstvakantie te doen. De grond is nog warm en vochtig en het is tijd om voorjaarsbollen te planten, dus er zijn ook nog genoeg tuinklusjes te doen.  

tuinklussen en -klusjes

  1. Plant laatbloeiers als hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, chrysanten, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
  2. Plant wintergroene of vroeg bloeiende (bessen)struiken, hagen en rozen die nu met kale wortels en dus voordeliger te koop zijn. Denk aan de toverhazelaar, winterjasmijn, taxus, hulst, vuurdoorn, kardinaalsmuts en hebe. Keuze te over! Ook siergrassen zorgen voor een mooi tuinbeeld in de winter.
  3. Sla nu in ons tuincentrum in %locations% voorjaarsbollen in, zoals tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en blauwe druifjes, en plant deze in de border, in het gazon en/of in potten. Ook een leuk tuinklusje om in de herfstvakantie samen met de (klein)kinderen te doen.
  4. Maak een sfeervolle herfsttafel, met bakken en potten vol winterviolen, heideplantjes, bergthee (Gaultheria), zilverstruikje (Calocephalus), Pernettya, Skimmia en groen (of bont) blijvende klimop. Zet er ook een mooie lantaarn of een stevig windlicht met een kaars erin bij.
  5. Maak een boswandeling en verzamel kastanjes, eikels, hazelnoten en mooi verkleurde herfstbladeren. Bezoek tijdens de herfstvakantie met de (klein)kinderen ons tuincentrum in %locations% en kies een paar vrolijke herfstdecoraties in de vorm van bosfiguurtjes als paddenstoelen, kabouters, eekhoorns of uilen en maak daar samen met de vondsten uit het bos een leuke presentatie van voor in een schaal of op de balkon- of terrastafel.
  6. Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
  7. Je kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; deze hebben, net zoals voorjaarsbollen, de koude winterperiode nodig om te ontkiemen – in het geval van de voorjaarsbollen om te gaan bloeien. Denk aan monnikskap, ridderspoor, slaapmutsje, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).
  8. Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen.
  9. Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
  10. Verwijder afgevallen blad en afgestorven plantendelen uit de vijver en span een net over de vijver om blad op te vangen.
  11. Ruim de schuur of garage op, zodat je de tuinmeubels er straks weer makkelijk in kunt zetten. Je kunt ook beginnen met het verwijderen van waterschalen onder de potten, zwenksproeiers en vorst- en roestgevoelige gieters en deze weer opbergen in de schuur of garage.
  12. Maak het terras en de voegen van terras en paden schoon en onkruidvrij.
  13. Hang nestkastjes en vogelvoederhuisjes, -silo’s of -schalen op. Maak nestkastjes die al in de tuin hangen schoon met een borstel, groene zeep en warm water.
  14. Koop vliesdoek, noppenfolie of rieten matten om planten tegen vorst te kunnen beschermen.
  15. Breng een ontspannen, aangename sfeer in huis met hippe kamerplanten, zoals het pannenkoekenplantje, een verzameling minicactussen en -vetplanten, (vleesetende) planten in een terrarium of rankende planten hangend in een mosbal (kokedama), begonia’s (helemaal terug van weggeweest!) en grote, jungle-achtige bladplanten en varens.

Duurzaam tuinieren

$
0
0
Duurzaam tuinieren

De protesten tegen de klimaatcrisis groeien met de dag en 10 oktober is in Nederland door Urgenda uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. Dat het klimaat verandert mag inmiddels wel duidelijk zijn. Tuiniers kunnen op hun manier een steentje bijdragen aan een duurzame wereld en toekomst. Ons tuincentrum in %locations% geeft je graag 11 makkelijke tips op het gebied van duurzaam, milieubewust tuinieren.

11 tips voor de duurzame tuin

  1. Gebruik geen pesticiden of chemicaliën, maar natuurlijke producten om tuinmeubels, vlonders en terrassen te reinigen en om plagen als bladluis of slakken te bestrijden.
  2. Maak de tuin niet te netjes, maar laat afgevallen bladeren en takjes liggen. Die trekken insecten en vervolgens ook vogels aan en verrijken uiteindelijk de grond, wanneer ze vergaan en door wormen en ander bodemleven worden ‘verwerkt’.
  3. Plaats hagen in plaats van een houten schutting om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van wilgentenen of bamboe. Gebruik zo veel mogelijk duurzame, gerecyclede of lokale harde materialen in de tuin.
  4. Vervang stenen en tegels zo veel mogelijk door planten, zo voorkom je wateroverlast en bied je beschutting en voedsel aan kleine dieren en insecten.
  5. Maak een composthoop of begin een wormencompostbak. Zo kun je je keuken- en tuinafval recyclen, hoeft dat niet door de gemeente te worden afgevoerd en heb je gratis en voor niets goede compost voor je tuinplanten.
  6. Zorg voor een gevarieerde (inheemse) beplanting, met bollen, vaste planten, een- en tweejarigen, struiken en bomen. Nuttige insecten, waaronder bijen, en kleine dieren als vogels en egels, hebben daar baat bij. Zelfs op een balkon of dakterras kun je bollen, planten, eenjarigen en kleine (bessen)struiken als voedingsbron voor bijen, vlinders en vogels in bakken en grote potten zetten.
  7. Leg een groen dak aan, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes zoals Sedum, eventueel aangevuld met zonnepanelen. Goed voor de isolatie, de reductie van fijnstof, het dempen van geluid, het opvangen van regenwater, voor insecten en dus ook weer voor vogels.
  8. Water in de tuin, of het nu een vijver of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren aan en vangt overtollig regenwater op.
  9. Installeer een regenton, zodat je kunt besparen op kraanwater en natte voeten voorkomt.
  10. Kies voor tuinverlichting van zuinige led-lampen.
  11. Hang een vogelnestkast op en plaats een (al dan niet zelfgemaakt) insectenhotel.

Bollentijd

$
0
0
Bollentijd

Het is herfst en de meeste mensen zien op tegen de donkere wintermaanden. Beleef alvast de nodig voorpret door voorjaarsbollen te planten, of ‘poten’ zoals dat in vaktaal heet. Narcissen, krokussen en tulpen kennen we allemaal. Maar er zijn nog veel meer mooie bollen en bolletjes die je straks een heel vrolijk en vroeg voorjaar kunnen bezorgen. Het is nu dé tijd deze voorjaarsbloeiers te planten c.q. poten! In ons tuincentrum in %locations% heb je ruime keuze uit alle soorten en maten, kleuren en bloeiperioden. Voor in de border, het gazon en in pot.

Het voorjaar begint in de herfst

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) kun je vanaf eind september tot eind oktober planten of poten, zolang het niet vriest. Plant vooral deze kleine bolletjes zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, plant je in oktober of november en nog latere soorten, zoals de sierui (Allium) en prairielelie (Camassia), van november tot uiterlijk medio december. Allemaal zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is.

Waar plant je voorjaarsbollen?

Je kunt ze vrijwel overal planten, zolang het maar buiten is, want voorjaarsbollen hebben een koude periode nodig om tot bloei te komen. De meeste houden van zon of lichte schaduw en goed waterdoorlatende grond, want als ze te vochtig staan kunnen ze gaan rotten. Bloembollen als narcissen en tulpen kunnen prima in de border tussen de vaste planten, waartussen je na de bloei het afstervende loof (dat moet je nooit afknippen, want de bollen halen daar weer energie uit voor het volgende jaar) kunt wegmoffelen.

In het gazon en aan de voet van struiken kun je verwilderings- of stinzenbollen toepassen. Als ze het daar naar hun zin hebben, vormen ze in de loop der jaren een vrolijk gekleurd tapijt of veldje. Dat kan bijvoorbeeld met krokussen, sneeuwklokjes, kievietsbloemen (Fritillaria meleagris) en winterakonieten. Pas in het voorjaar dan wel op met gras maaien.

In een pot voor op je balkon of terras kun je meerdere soorten combineren. De grootste en laatst bloeiende doe je onderin, dan weer een laag aarde, dan de kleinere en eerst bloeiende. Dit wordt de laagjes- of lasagnamethode genoemd. Heel leuk om eens te proberen.   

Hoe plant je bollen?

Drie gouden tips

  1. Plant de bol twee tot drie keer zo diep als de bol hoog is.
  2. Plant ze met het puntje naar boven. Is het niet duidelijk wat de onder- of bovenkant is? Plant de bol dan horizontaal, dan groeit ’ie vanzelf de goede kant op.
  3. Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat strooi je ze losjes uit over de plek waar je ze wilt hebben en plant je ze waar ze terecht zijn gekomen.

Er is heel veel te vertellen over voorjaarsbollen, dus houd deze site in de gaten voor meer informatie en tips. Vooruit, nog één bollentip dan: als je uiterlijk vóór eind oktober de bollen van herfstkrokusjes plant kun je nog dit jaar van hun bloempjes genieten.


Top 5 siergrassen

$
0
0
Top 5 siergrassen

Siergrassen zijn de laatste jaren steeds meer te zien in tuinen en gemeenteplantsoenen, mede dankzij de ontwerpen van de internationaal bekende Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf. Hij combineert siergrassen graag met grote groepen sterke, onderhoudsarme vaste planten die tot laat in het jaar bloeien en een aantrekkelijke voedselbron vormen voor allerlei insecten.

Sierlijk en dynamisch

Siergrassen zijn met name in de herfst en de winter een aanwinst voor elk balkon en elke tuin, hoe groot of klein ook. Ze zorgen voor een dynamisch plantbeeld, doordat ze wuiven en ruisen in de wind. In de herfst lichten hun stelen, pluimen en aren in het strijklicht op en in de winter zijn ze prachtig met een laagje dauw of rijp erop. Ze zijn er in tal van soorten en maten, groot en klein, groen, grijs, goudgeel, gestreept of purperrood. In oktober is de grond nog voldoende warm en vochtig om ze te kunnen planten, dus sla nu je slag in ons tuincentrum in %locations%. Vergeet niet meteen bij de voorjaarsbollen te kijken, want deze zijn nu ruim voorradig en het is dé tijd om ze in de tuin en in potten te planten. Een leuk klusje om samen met de (klein)kinderen in de herfstvakantie te doen!

Top 5 siergrassen

  1. Blauw schapengras (Festuca glauca); klein, maar fijn en dus ook zeer geschikt voor in een pot of geveltuin. Het gras vormt een stevige pol sprieten van zo’n veertig centimeter hoog die ook in de winter grijsblauw blijven. Wil graag een zonnige plek, maar verdraagt ook wel wat schaduw.
  2. Prachtriet (Miscanthus sinensis); een echte blikvanger die wel twee meter hoog kan worden, met sierlijk groen-wit gestreept blad dat in een boog naar beneden hangt. Gedijt op een zonnige plek, maar kan ook een beetje schaduw hebben. Bloeit in het najaar met witte of roze pluimen.
  3. Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’ of ‘Rubra’); krijgt zestig tot tachtig centimeter hoge bloedrode stelen. Heeft het liefst een zonnige plek, maar halfschaduw kan ook. Bescherm tegen strenge vorst.
  4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum); hiervan zijn tal van soorten, maar ze krijgen allemaal van die vrolijke ragebollen. Plant dit gras op een zonnige plek en bescherm het in de winter tegen vorst.
  5. Struisriet (Calamagrostis acutiflora); de bekende ‘Karl Foerster’ wordt ook veel door Piet Oudolf toegepast. Het gras gedijt zowel in de zon als in halfschaduw, groeit mooi rechtop en wordt minstens een meter hoog. Krijgt in juni-juli haverachtige, zilver-roze pluimen die in de herfst naar strogeel verkleuren.

Tip

Snoei de siergrassen pas in het voorjaar (maart) terug om in de winter van hun silhouet, beweging en geritsel te kunnen genieten. Tegelijkertijd bieden ze dan in de koude maanden beschutting aan kleine dieren en insecten.

Het regent voorjaarsbollen

$
0
0
Het regent voorjaarsbollen

Ja, het is herfst… Ja, het regent veel, de bomen worden kaal, het is lang donker en het kan hard waaien. Maar er komen ongetwijfeld nog zonnige, droge dagen én het is de perfecte tijd om bloembollen te planten, zodat je al vroeg in het nieuwe jaar van bloemen kunt genieten. Kies een mooie dag voor een bezoek aan ons tuincentrum in %locations% waar we nu heel veel verschillende voorjaarsbloeiers hebben. Kijk met de (klein)kinderen meteen bij leuke decoraties in de vorm van paddenstoelen of pompoenen om in de herfstvakantie de (tuin- of balkon-)tafel mee te versieren.

3 extra tips voor het planten van voorjaarsbollen

We berichtten op deze site al eerder over hoe, wanneer en waar je bloembollen kunt planten (zie het nieuwsstukje Bollentijd). Nu geven we graag nog eens 3 handige tips en leuke ideeën om met bloembollen al in de winter en in het prille voorjaar van kleurige bloemen te kunnen genieten.

Tulpenbollen planten

Een tulp houdt er niet van om al geplant te worden als de temperatuur van de grond nog te hoog is. Als de bladeren van de bomen verkleuren en af beginnen te vallen zijn de nachten koud en dan is het tijd om tulpenbollen te planten. Houd als plantdiepte en plantafstand circa 10 centimeter voor de grote bollen aan, voor de minitulpjes circa 5 centimeter. In een pot kun je ze iets dichter op elkaar planten, maar laat de bollen elkaar niet raken. Plant de bollen met de platte kant naar de rand van de pot toe, want aan die kan vormt de tulp het buitenste en grootste blad.

Bollen in pot

Heel leuk en slim voor bollen in pot is de lasagne- of laagjesmethode. Neem een pot met een gat onderin of snijd wat openingen in het plastic onderin een grote mand, zodat overtollig water kan weglopen, want de meeste bollen houden niet van een nat winterverblijf, dan gaan ze rotten. Er zijn uitzonderingen, zoals het lenteklokje (Leucojum), dat lijkt op een uit de kluiten gewassen sneeuwklokje, en de kievietsbloem (Fritillaria meleagris) die vochtige grond wel prettig vinden. Bekleed de binnenkant van de pot of mand met een dubbelgevouwen stuk bubbeltjesplastic om te voorkomen dat de bollen bevriezen. Dek het gat in de pot af met een terracotta potscherf en doe een laag hydrokorrels van zo’n 2 tot 3 centimeter dik onderin de pot of mand. Vul de pot of mand vervolgens met een laag van minstens 5 centimeter potgrond en plaats daar de grootste en laatst bloeiende bollen op, met het puntje naar boven. Weer een laag potgrond en dan de kleinere en vroeger bloeiende bollen erin. Enzovoorts. Plant winterviolen bovenin, zodat je ook in de winter bloemen op het terras, de tuintafel of het balkon hebt.

Verwilderingsbollen planten

Ideaal, want deze bolletjes hoef je nooit uit de grond te halen en ze vermeerderen zich vanzelf (= ‘verwilderen’). Denk aan kleine, botanische tulpjes en narcisjes, blauwe druifjes, bosanemonen, krokusjes, boshyacinten, sterhyacinten, sneeuwklokjes, winterakonieten, lenteklokjes en kievietsbloemen. Deze soorten zaaien zichzelf uit of vormen nieuwe bolletjes en de meeste doen het ook prima in halfschaduw. Plant ze bij voorkeur tussen lage bodembedekkers en aan de voet van bladverliezende bomen en struiken. Dan krijgen ze in het voorjaar voldoende licht om te kunnen bloeien en zal je de zaailingen (en de moederbollen met loof en al) niet per ongeluk wegschoffelen of ommaaien.

NB: Wist je dat je niet alleen jezelf een groot plezier doet met voorjaarsbollen? Nuttige insecten en bestuivers als bijen, hommels en vlinders zullen je dankbaar zijn voor de nectar die in de winter en het vroege voorjaar maar spaarzaam voorradig is.

26 oktober Nacht van de Nacht

$
0
0
26 oktober Nacht van de Nacht

Nederlandse natuur- en milieufederaties hebben voor komende zaterdag, 26 oktober, weer de jaarlijkse Nacht van de Nacht afgekondigd. Overheden, bedrijven en particulieren worden opgeroepen zo veel mogelijk verlichting uit te doen, aangezien er in toenemende mate sprake is van ‘lichtvervuiling’. Er brandt vrijwel overal in Nederland zó veel licht dat we niet alleen de sterren nog nauwelijks kunnen zien, maar dat ook veel dieren hiervan last hebben. En niet alleen nachtdieren. Bovendien slapen wij mensen ook een stuk beter als het goed donker is.

Energie besparen

We schreven op deze site onlangs over het kiezen van tuinverlichting die heel sfeervol, maar ook gewoon praktisch en veilig kan zijn. Daarbij raadden wij al aan selectief te zijn en geen overdadige verlichting aan te brengen, onder andere ook omdat de buren daar last van kunnen hebben. Bovendien verbruik je met tuinverlichting energie, al zijn er nu gelukkig voldoende energiezuinige solar- en led-lampen voor de tuin. De boodschap van de natuur- en milieufederaties is dan ook hoofdzakelijk gericht aan overheden en bedrijven die op grote schaal verlichting, ook in de vorm van reclames, gebruiken. Toch is het ook voor de tuinier goed om stil te staan bij het effect van buitenverlichting.

Dieren en lichtvervuiling

Er is nog veel onbekend over de precieze gevolgen van de hoeveelheid licht die wij ’s avonds en ‘s nachts produceren, maar er wordt steeds meer duidelijk. Zo schrikken trekvogels van plotselinge lichtbronnen, zoals schijnwerpers en skybeamers, waardoor ze van koers raken. Ook is bewezen dat talloze trekvogels overlijden als gevolg van de grootschalige nachtelijke olijfoogst in het Middellandse Zeegebied. De verblindende oogstmachines overvallen de zangvogels uit centraal en noordelijk Europa die daar in de olijfbomen overwinteren en rusten. In onze contreien blijken de vogels die hier overwinteren door het kunstmatige nachtlicht eerder aan hun trek te beginnen. Daardoor kunnen ze te vroeg in hun broedgebied terugkeren, waardoor hun overlevingskansen afnemen.

Nachtvlinders komen op licht af, waardoor hun biologische klok in de war raakt. Ze vormen dan voor eventuele roofdieren ook een makkelijke prooi. Bovendien kunnen ze verbranden wanneer ze tegen of in de lamp vliegen. Ook blijken de vrouwtjes bij kunstlicht minder lokstoffen voor mannetjes aan te maken en worden de nachtvlinders minder actief, waardoor ze minder eten.
Vleermuizen zijn uiteraard ook niet gebaat bij al dat licht. Zo blijken ze onder andere hun zomerverblijf niet of later te verlaten wanneer dit ’s nachts verlicht wordt, waardoor ze minder tijd hebben om aan hun voedsel te komen. 

Beperk lichtvervuiling in de tuin

Natuurlijk wil iedereen op een warme zomeravond zo lang mogelijk buiten in de tuin genieten en is het niet mogelijk alle tuinverlichting af te schaffen; je moet in het donker ook veilig met je fiets naar de schuur of garage kunnen lopen. Om vogels en insecten, maar ook jezelf en de buren, niet te veel lichtvervuiling te bezorgen kies je het best voor indirecte verlichting en naar beneden gerichte verlichting. Ook kun je met een tijdschakelaar regelen dat de verlichting na een bepaalde tijd uitgaat. Voor extra beveiliging tegen inbrekers of vandalen installeer je het best een lamp met een sensor die reageert op beweging. Dat werkt ook effectiever dan een lamp die continu brandt.  

Om met een vrolijke noot te eindigen: op de kerstshow in ons tuincentrum in %locations% heb je nu volop keuze uit allerlei soorten sfeervolle en energiezuinige verlichting, zowel voor binnen als buiten, ook met timers. En daarnaast vind je er allerlei soorten voer en voederhuisjes en -silo’s om de tuinvogels de winter door te helpen.

Herfstsfeer op terras en balkon

$
0
0
Herfstsfeer op terras en balkon

Het tuinseizoen is bijna voorbij. Buiten wordt het steeds donkerder en guurder. Tijd om je terras of balkon op te fleuren met potten, manden, bakken en schalen vol herfstbloeiers, wintergroen en bessenplantjes. Geef deze een prominente plek op de terras- of balkontafel, zodat je er vanuit huis goed zicht op hebt en volop van kunt genieten. Ze staan ook leuk en uitnodigend bij de voordeur. In ons tuincentrum in %locations% heb je volop keuze uit planten, struikjes, bollen, potten, manden, bakken en sfeervolle decoraties voor de komende donkere, koude en kale periode.

Vrolijke herfst- en winterbloeiers

Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in %locations%:

  • (Bol)chrysanten
  • Bos- en winterviolen
  • Dopheide
  • Kerstroos (Helleborus)
  • Kleinblijvende asters
  • Herfstcyclamen

Wintergroen en -grijs en kleurige bessen

  • Klimop (Hedera)
  • Hulst
  • Zilverstruikje (Calocephalus brownii)
  • Miniconifeer
  • Skimmia
  • Bergthee (Gaultheria)
  • Parelbes (Pernettya)
  • Blauw schapengras (Festuca glauca)

Verzorgingstips

  • Kies voor vorstbestendige potten en bakken met drainagegaten in de bodem en bekleed ze voor de zekerheid aan de binnenkant met noppenfolie (laat daarbij de bodem ombedekt).
  • Wil je zo veel mogelijk kleur in de donkere maanden? Kies dan voor vrolijk gekleurde en/of glanzende bakken en potten. Er zijn tegenwoordig ook potten en bakken met geïntegreerde verlichting.
  • Geef bij droge perioden water, maar niet als het vriest of als er vorst wordt verwacht.

Meer sfeer

Maak je tuin of balkon extra gezellig met sfeervolle tuinverlichting, robuuste kaarsen in windlichten, een tuinposter op de (garage)muur of schutting, mooie vogelvoederschalen en -silo’s en sierkolen, sierkalebassen en pompoenen. En vergeet niet bij ons assortiment voorjaarsbollen te kijken. Die kun je nog tot eind november, begin december planten, zolang het niet vriest. De voorjaarsbollen kunnen ook prima in een pot of bak. Plant bovenin de pot of bak een winterbloeier of bessenplantje, zodat de pot er nu al fleurig uitziet.

Sfeervolle decoraties met pompoenen voor tuin, terras en balkon

$
0
0
Sfeervolle decoraties met pompoenen voor tuin, terras en balkon

Halloween en Sint Maarten staan voor de deur, kinderfeesten waarbij pompoenen niet mogen ontbreken. Bovendien zijn pompoenen en (sier)kalebassen elke herfst dé decoraties voor tuin, terras, balkon en bij de voordeur vanwege hun mooie oranje herfstkleur en als vrolijk, kleurrijk accent. Tijd voor een paar inspirerende ideeën en praktische tips.

Halloween en Sint Maarten

Zowel Halloween als Sint Maarten winnen steeds meer aan populariteit. Halloween wordt op 31 oktober gevierd en is uit Amerika over komen waaien. Kinderen bellen in griezelige uitdossingen bij huizen in de buurt aan om bewoners te laten schrikken, en ze vervolgens met rust te laten als ze snoepgoed krijgen. Sint Maarten, op 11 november, is de meer onschuldige versie, waarbij kinderen met mooie lampionnen al zingend langs de deuren gaan en in ruil daarvoor iets lekkers krijgen. Bij beide feesten spelen uitgeholde pompoenen een hoofdrol. Wie een pompoenlantaarn bij de voordeur zet kan er met Halloween en Sint Maarten vanuit gaan dat er wordt aangebeld. En met Sint Maarten dragen veel zingende kinderen kunstig versierde, pompoenvormige lampionnen aan een stokje.

Pompoenenparade

Vanaf begin september rijpen de eerste pompoenen. Ze behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette, en ze zijn er in heel veel soorten en maten. De meest bekende is de grote, bijna ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. Je kunt de meeste soorten verwerken in gerechten, maar ze zijn vooral ook heel decoratief – en niet alleen op 31 oktober of 11 november.

Pompoenen zijn éénjarige planten. Wie ze zelf wil kweken doet dat het best door ze in het voorjaar binnenshuis voor te zaaien. Na half mei (IJsheiligen) kunnen de jonge plantjes de volle grond in. Belangrijk is dat de plant voldoende water, voeding (compost) en zonlicht krijgt, en er moeten insecten bij kunnen voor de bestuiving – anders vormen de planten geen vruchten. Plant de pompoenplanten minstens een meter uit elkaar, want de plant dijt flink uit.

Maak een pompoenlantaarn

Een uitgeholde pompoen met een uitgesneden gezicht of figuur kan dienstdoen als lantaarn voor de kinderen, maar staat ook leuk bij de voordeur en op de tuin- of balkontafel. Snijd met een aardappelmesje het deksel van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het dekseltje weer netjes op de pompoen past en er niet in valt. Hol de pompoen uit met een grote lepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het vruchtvlees om een lekkere, gezonde soep van te maken. Teken met een stift de gewenste figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, dan gaat hij mooi glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het dekseltje er weer op.

Bewaartips

Zet de pompoenlantaarn op een droge, overdekte plek. Haal hem bij nachtvorst naar binnen. Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees gaan rotten kun je de binnenkant na het uithollen schoonvegen met een doekje met een scheutje verdunde alcohol of chloor erop. Laat de alcohol of chloor verdampen voordat je er een waxinelichtje in zet.

Herfststilleven met pompoenen

Je kunt in een pompoen ook je naam of het woord ‘welkom’ kerven, of er Halloween-achtige figuren uit snijden. Maak er op de tuin- of balkontafel een herfststilleven van door er verschillende maten en kleuren pompoenen, sierkalebassen en mooi verkleurde herfstbladeren bij te leggen.

Calathea: Woonplant van de maand november

$
0
0
Calathea: Woonplant van de maand november

Calathea kenmerkt zich door de prachtige tekening van het blad en de rijke keuze in bladvormen, van rond en ovaal tot lancetvormig. Dat blad heeft niet alleen luchtzuiverende eigenschappen, maar leeft bovendien op een unieke manier met je mee dankzij een dag- en nachtritme. Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de blaadjes zich en als het stil genoeg is, is het ritselen van de sluitende blaadjes te horen. Wordt het licht, dan ontvouwen ze zich weer.  

Herkomst 

Calathea groeit van nature in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden. Hij gedijt daar vooral op beschutte, niet al te lichte plekken, rond woudreuzen die het licht filteren. Er zijn veel verschillende Calathea's. Er zijn enkele soorten die bloeiend zijn en sommige zijn schitterende decoratieve bladplanten met bijzondere bladtekeningen- en kleuren.

Verzorgingstips

De Calathea kan niet tegen de kou. De Calathea staat in huis graag licht en warm, laat de temperatuur niet onder de 12°C komen. 

  • Hoe bonter het blad des te meer licht gewenst is, al kan felle zon beter worden voorkomen. Als de plant te donker staat zal de bladtekening verdwijnen. 
  • De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn. Giet bij voorkeur met water op kamertemperatuur.  
  • Eventueel sproeien (of in de zomer buiten in een bui zetten) om de luchtvochtigheid te verhogen, dat voorkomt droge bladranden en bladpunten.
  • Elke maand wat plantenvoeding geven houdt het blad mooi en de groei erin.  
  • Geel of bruin blad kan worden verwijderd.

Rode tuinplanten: tuinplanten van de maand november 2019

$
0
0
Rode tuinplanten: tuinplanten van de maand november 2019

Op zoek naar wat vrolijkheid in de donkere dagen voor kerst? Rode tuinplanten als hulst, Skimmia en druifheide zorgen voor kleur en leven in de tuin. In de korte dagen voor december gaat de tuin langzaam in winterslaap.

Met de toevoeging van Rode tuinplanten valt er dan toch nog van alles te zien en te beleven voor wie naar buiten kijkt. Hulst (Ilex), Skimmia en druifheide (Leucothoe) bieden bloemen, bessen en schitterend gekleurd blad in een kleurenwaaier van rozerood tot felrood. Die kleuren maken niet alleen korte metten met de vaak grijze dagen van november, ze kunnen meteen dienst doen om volgende maand makkelijk wat puur natuur kerstsfeer in de tuin te scheppen.

Herkomst 

Hulst groeit in streken met een gematigd klimaat, van hoog in de bergen tot langs de kusten van Azië, Europa, Noord-Afrika als in Noord- en Zuid-Amerika. Skimmia is inheems in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. En druifheide komt vooral voor in bergachtige bosgebieden van Noord-Amerika tot aan het Verre Oosten.

Hulst biedt altijd groen blad en knalrode bessen. Het is een decoratieve struik die glans geeft als de dagen steeds wat korter worden. Het meest opvallend is Ilex verticillata (bladverliezende hulst). De lange takken vol felrode bessen komen goed tot hun recht als het blad is afgevallen. Ook bladhoudende soorten als Ilex aquifolium en Ilex meserveae zijn aantrekkelijk. 

Skimmia heeft groene blaadjes en fonkelende bessen. De plant geeft kleur in de herfst en winter, is groen in de lente en verwent je met geurende bloemen in de nazomer. Skimmia japonica kent een aantal cultivars met donkerrode bloemknopkleur, ‘Rubella’ is het meest voorkomend. Andere cultivars zijn: ‘Rubinetta’, ‘Rubesta’, ‘Red Dwarf’ en de bontbladige ‘Magic Marlot’. 

Druifheide is de toverbal onder de sierheesters en verkleurt in het najaar van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad blijft de hele winter lang zo. Er zijn fraaie variëteiten als Zeblid, ‘Scarletta’, ’Red Lips’ of ‘Little Flames’, ‘Carinella’ en ‘Royal Ruby’ of planten met gekrulde roodachtige bladeren als ‘Curly Red’ of ‘Twisting Red’. 

Verzorgingstips

  • Hulst staat het liefst in de volle zon tot half schaduw, druifheide in halfschaduw met een paar uur zon en de bessen van Skimmia ontwikkelen zich het best in de schaduw.
  • Rode tuinplanten gedijen op grond die goed doorlatend is en verhuizen niet graag: geef ze meteen hun eigen vaste plek.
  • Druifheide heeft iets meer water nodig dan de andere twee. 
  • Hulst en Skimma alleen snoeien als het nodig is, druifheide snoeien na de bloei in juni, voor kleurenpracht in het najaar.
  • Voor alle Rode tuinplanten geldt dat ze winterhard zijn en elk jaar mooier worden.

15 Tuintips november 2019

$
0
0
15 Tuintips november 2019

Het herfstweer is als vanouds uitermate grillig, net als de temperatuur die dan weer piekt en dan weer daalt. Maar op een windstille, droge dag kun je nog allerlei praktische klusjes doen om de tuin, het terras en balkon herfstbestendig, fleurig en sfeervol te maken. Je vindt alles wat je daarvoor nodig hebt in ons tuincentrum in %locations%. Neem meteen een kijkje op onze kerstafdeling.

  1. Deze maand kun je nog voorjaarsbollen planten, mits het overdag niet vriest. Tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, mini-irissen, blauwe druifjes en nog veel meer bollen kun je nu in de tuin en in potten planten voor een vroeg en fleurig voorjaar. Bovenop de bollen in pot kun je winterviolen, een Helleborus (kerstroos) of wintergroene muurbloem of maagdenpalm planten.
  2. Zolang het niet vriest kunt je ook nog rozen, (fruit)bomen, (bessen)struiken, winterbloeiers en groenblijvers in de tuin planten en uit de kluiten gewassen vaste planten opsplitsen.
  3. Vul potten en bakken met groenblijvende en bloeiende planten, zoals klimop, winterviolen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), parelbes (Pernettya), heide, kerstrozen (Helleborus) en het zilverstruikje (Calocephalus brownii).
  4. Zet een grote pompoen en een stevige lantaarn bij de voordeur en versier de tuin- of balkontafel met verschillende pompoenen en sierkalebassen.
  5. Zorg voor extra sfeer met een vuurkorf met Zweedse fakkel, tuinfakkels, een snoer met led- of solar- verlichting of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur of schutting.
  6. Veeg of hark blad van de paden, het terras en gazon. Vis afgevallen blad uit de vijver en maak ook de dakgoten schoon. Gooi het blad op de composthoop, als mulchlaag in de border of in een hoek in de tuin of onder een grote struik, zodat insecten en kleine dieren als egels daarin beschutting en voedsel kunnen vinden.
  7. Snoei fruitbomen, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken en knip lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met bloemschermen en zaden, zoals hortensia, zonnehoed en dropplant, en de stelen van siergrassen staan. Ze maken de tuin nog interessant in de herfst en winter, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop, beschermen jonge knoppen tegen vorst en bieden voedsel aan vogels.
  8. Neem stekken van bladverliezende struiken als kruisbessen, kornoeljes en wilgen, nadat ze al hun blad hebben laten vallen.
  9. Rooi dahlia’s, canna’s en knolbegonia’s na de eerste nachtvorst. Haal de bollen en knollen uit de pot of grond, knip de stengels tot een lengte van circa 10 centimeter terug en verwijder voorzichtig zo veel mogelijk aarde. Laat de bollen en knollen een week drogen en leg ze vervolgens in een kistje met een laag stro, zand of zaagsel op een koele, droge en donkere plaats.
  10. Haal de waterschotels onder potten weg en berg deze op in de schuur of garage. Zet ook teilen, watertonnen, gieters en vorstgevoelige tuinornamenten in de berging of garage. Sluit de buitenkraan af en berg de leeggelopen tuinslang op.
  11. Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en bind scheuten van klimplanten vast.
  12. Zet vorstgevoelige kuipplanten, zoals Oleander en Abutilon, en stekken van pelargoniums en fuchsia’s bij de verwachting van aanhoudende vorst in een lichte ruimte met een temperatuur van tussen de 2 en 10 graden Celsius. Vergeet ze niet regelmatig te luchten en geef ze spaarzaam water (als de grond droog aanvoelt).
  13. Het is een goede tijd voor structurele aanpassingen, zoals de aanleg van een tuinpad of drainagesysteem en de plaatsing van een schuur of pergola. Wanneer je dit in het voorjaar doet, is het risico dat je planten beschadigt groter.
  14. Zorg ervoor dat je vliesdoek, noppenfolie, jute zakken en stro in huis (of de schuur of garage) hebt om vorstgevoelige tuinplanten mee te beschermen.
  15. Verwen de vogels met pindaslingers, speciale vogelpindakaas, zaden en stukjes (oud of rot) fruit.

Kersttrends 2019

$
0
0
Kersttrends 2019

Kerst wordt dit jaar eerder dan ooit tevoren aangekondigd. Op veel plaatsen heeft de gemeente de kerstverlichting al opgehangen en in de winkels liggen de meest uiteenlopende kerstdecoraties vrolijk naast de zakken pepernoten en chocoladeletters. En Sinterklaas is nog niet eens in het land! Voor het kiezen van een echte kerstboom is het echt nog te vroeg, maar in ons tuincentrum in %locations% kun je op onze kerstshow wel al de mooiste kerstdecoraties, kerstverlichting en kunstkerstbomen kopen. Het lijkt wat vroeg, maar de tijd vliegt en voor je het weet grijp je ernaast, dus sla nu alvast je slag voor mooie, trendy aanvullingen op je collectie kerstversieringen.

Reuze veel keuze

Niet alleen wordt overal al extreem vroeg met kerstartikelen uitgepakt, ook de keuze uit decoraties, bomen en verlichting is groter dan ooit. Afhankelijk van welke toonaangevende bladen, blogs en merken je volgt zijn er bijna overweldigend veel verschillende kersttrends te spotten dit jaar. We pikken de belangrijkste er voor je uit. Daarnaast kun je op de kerstshow in ons tuincentrum in %locations% natuurlijk gewoon afgaan op je persoonlijke smaak en kun je het zo creatief en bont maken als je zelf wilt.

1 Jungle Bells

Kamerplanten zijn hotter dan ooit, met collecties vetplanten en cactussen, wanden vol hangplanten, enorme bladplanten en exotische kokedama-bollen en terraria. Je hoeft nauwelijks nog een boom in huis te halen! Versier je kamerplanten met kerstfiguren, ballen, (led-)lampjes en klaar is Kees. Kies voor je houten, metalen, kunststof of puur-natuurlijke kerstboom ballen met florale motieven of transparante glazen of plastic ballen met dennentakjes of heuse plantjes erin, zoals air plants. Die hebben geen aarde maar alleen af en toe een spraytje met regenwater nodig. Compleet is je kerst-jungle!  

2 Blauw of roze

Blauwe en roze kerstdecoraties doken vorig jaar op en ze zijn er ook dit jaar weer ruimschoots. Van babyblauw tot denimkleurig, van zoet pastel-roze tot klassiek oudroze of decadent bordeaux. Maak het zo ijzig of warm als je het zelf wilt door de roze of blauwe tinten te combineren met wit en zilver of met goud en glitters.  

3 Klassiek rood-groen met zilver of goud

Of je nu Anglofiel bent of gek op over-de-top Amerikaanse invloeden, met rode,  zilver- of goudkleurige kerstdecoraties zit je altijd goed. Denk ook aan rood-witte zuurstokken, gebreide of vilten kousen voor aan de schoorsteenmantel, een opvallende, glanzende piek, gekleurde, knipperende of gewoon een overvloed aan lichtjes strikken en engelen(haar) in de boom. Voor je het weet waan je je in een Engels landhuis of in het huis van de Amerikaanse hitfilm ‘Home Alone’. Gezellig en knus. Uiteraard mogen een (kant-en-klare of zelfgemaakte) krans aan de voordeur, mistletoe of maretak aan het plafond en een overdaad aan lichtjes in de voortuin, tegen de gevel en liefst ook op het dak niet ontbreken.  

4 Rustiek

Noem het Scandinavisch of landelijk, deze aanhoudende trend is weggelegd voor mensen die niet van al die glitters en overdaad houden. Eenvoudig, strak en rustgevend. Denk aan houtaccenten met dierfiguren als herten en uilen, een knuffelbare kerstman, een simpele boom van houten planken of van metaal, een paar strikken of linten, rustieke kaarsen, stevige witte of houten kandelaars en decoraties van wol of (nep)leer.

5 Gouden gloed

Goud is zo’n beetje synoniem voor feest en licht. Goudkleurige decoraties en interieuraccessoires mogen met kerst niet ontbreken, maar denk ook aan warme, gloedvolle versieringen in kleurschakeringen als oker, oranje, amber en brons. Deze komen prachtig uit bij brandende kaarsen in dezelfde tinten.

We wensen je nu alvast heel fijne kerstdagen!

5 redenen om de tuin niet winterklaar te maken

$
0
0
5 redenen om de tuin niet winterklaar te maken

Decennialang was het motto van tuiniers en hoveniers: de tuin voor de winter netjes aan kant maken. Maar het winterklaar maken van de tuin door alle dode, bruine materialen af te knippen en te verwijderen is inmiddels een achterhaald fenomeen. Het is veel beter de tuin een beetje rommelig te laten, met onder andere bruine bloemstengels en siergrassen, een laag bladeren in de borders en afgevallen of gesnoeide takjes op een grote hoop. We leggen uit waarom.

  1. Afgevallen bladeren veranderen vanzelf in bladgoud voor de grond, het bodemleven en uiteindelijk dus ook voor je planten. Verwijder ze alleen uit de vijver en van het gazon, om problemen te voorkomen. Wanneer het blad in de vijver vergaat onttrekt dit zuurstof aan het water, wat de vissen en andere vijverdieren niet ten goede komt. Op het gazon zorgt het voor verstikking van het gras en bevordert het de vorming van mossen doordat het blad het licht wegneemt. Gooi al het afgevallen blad, met uitzondering van zieke bladeren, zoals door sterroetdauw ofwel ‘black spot’ aangetaste rozenbladeren en met de mineermot geïnfecteerde kastanjebladeren, op de composthoop of als mulchlaag in de borders. Het blad beschermt tegen vorst en wordt met hulp van wormen en andere bodemdiertjes en -organismen omgezet in rijke compost, die bovendien de bodemstructuur verbetert.
  2. Laat afgestorven bloemstengels en bruin verkleurde siergrassen tot het voorjaar staan. Ze bieden bescherming en voedsel aan insecten en vogels, onder andere in de vorm van zaden, en vormen nog een interessant silhouet in de donkere, kale wintertuin. Bovendien beschermen de verdorde bloemschermen van bijvoorbeeld hortensia’s de reeds gevormde jonge knoppen tegen vorst.
  3. Maak een takkenril of takkenhoop van afgevallen en afgesnoeide takken en takjes. Ook daarin vinden insecten en kleine dieren als egels beschutting en voeding.
  4. Ook schoffelen is niet nodig, sterker nog: ongewenst: nachtvlinders overwinteren immers als pop in de grond.
  5. Behalve dat je de biodiversiteit een handje helpt door je tuin niet helemaal kaal te knippen, te harken en schoffelen, bespaar je jezelf een hoop werk en dus eventueel spierpijn of blessures. En je voorkomt een verkoudheid door in het gure herfstweer buiten aan de slag te gaan. Snoeien en knippen is zoveel fijner op een zachte lentedag.

Het beschermen van je tuin- en potplanten tegen strenge vorst blijft wel belangrijk. Hierover later meer op deze site. Zorg er in ieder geval voor dat je wanneer het gaat vriezen beschermingsmaterialen in huis of de garage of schuur hebt. In ons tuincentrum in %locations% heb je ruime keuze uit onder andere vliesdoek, jute zakken, rietmatten, stro en opbindmaterialen.

Doen! Tuinvogels voeren!

$
0
0
Doen! Tuinvogels voeren!

Zet alvast in je nieuwe agenda: van vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari 2020 is het in Nederland weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling en in Vlaanderen voor Het Grote Vogelweekend. Neem een voorsprong op een hoge score door tuinvogels naar je tuin te lokken met speciaal vogelvoer en door nestkasten schoon te maken of op te hangen. Daarmee sla je ook nog eens twee vliegen in een klap: je beleeft veel plezier aan al dat gefladder en getjilp en je hebt extra bondgenoten in je strijd tegen tuinplagen als slakken, buxusmotten en eikenprocessierupsen. In ons tuincentrum in %locations% vind je allerlei soorten vogelvoer en nestkasten.

7 vogelvoertips

  1. Helemaal hip en een groot succes bij tuinvogels is speciale vogelpindakaas, waarvoor je in ons tuincentrum in %locations% ook de bijbehorende houten voederhouders kunt kopen die je tegen de muur van je huis of garage of aan de schutting of schuur kunt bevestigen. Gebruik nooit gewone pindakaas, want daarin zit zout en dat is zeer ongezond voor vogels. Vogelpindakaas is er zelfs met meelwormen, bessen of insecten.
  2. Ongebrande (dop)pinda's vallen ook in de smaak. Koop een zak doppinda's en rijg er met de (klein)kinderen een slinger van die je in de pergola of boom drapeert. Voor de reeds gedopte pinda's zijn allerlei verschillende voedersilo's en -schalen verkrijgbaar, in allerlei materialen, vormen en prijsklassen.
  3. Zelfgemaakte of kant-en-klare vetbollen gebruik je het best alleen als het echt winters koud is. Bij warmere temperaturen in de herfst en in het voorjaar wordt het vet al snel ranzig. Maak samen met de (klein)kinderen eens mooie muffin- of koekvormen, bijvoorbeeld in de vorm van een ster, die je vult met ongebruikt en ongezouten frituurvet, zaden en gewelde rozijnen. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel en rozijnen. Smelt het vet in een pan, voeg daar al roerend de zaden en rozijnen aan toe. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet het in de vormpjes. Leg een stevige katoenen draad of stuk touw in het midden van de vorm en laat deze minstens een paar uur afkoelen. Hang de vetfiguren vervolgens aan de pergola of een boomtak.
  4. Fruitig krachtvoer is niet alleen voor ons, maar ook voor tuinvogels een gezond onderdeel van het dagelijks menu. Heb je geen bessenstruiken als een vuurdoorn, bottelroos, meidoorn of lijsterbes in de tuin, verwen de vogels dan met stukjes appel, appel- en perenschillen, druiven, stukjes kokosnoot en rozijnen of krenten.
  5. Hang schalen of silo's met een zadenmix niet boven je gazon of border en verspreidt daar ook geen strooivoer. Er ontsnappen altijd wel wat zaden aan de aandacht van onze gevleugelde vrienden, waardoor je dan straks opeens allerlei vreemde kiemplantjes moet gaan verwijderen.  
  6. Vermijd (te veel) brood. Er is een nieuwe welzijnsziekte in onze rijke West-Europese landen en die heet 'Angel Wing' of 'draai- of hangvleugel'. Het zijn jonge watervogels, zoals eenden, ganzen en zwanen, die de dupe worden wanneer ze te veel eenzijdig en te eiwitrijk voedsel krijgen. Lief bedoeld, en hartstikke leuk voor kinderen, maar voer de eendjes in de vijver in je tuin of in het park dus liever niet met oud brood. De slagpennen in de vleugels van de watervogels gaan daardoor te snel groeien, waardoor deze in een rare stand gaan staan. Dit vormt een ernstige handicap bij het vliegen en is alleen te genezen wanneer een dierenarts de vleugels op tijd intapet.
  7. Wees zo scheutig en kwistig als je wilt of kunt zijn met het voeren van de tuinvogels met speciaal vogelvoer, want in tegenstelling tot onszelf weten ze precies wanneer ze genoeg gegeten hebben. Ze zullen zich dus niet tonnetje rond eten.

Sinterklaascadeaus voor tuiniers

$
0
0
Sinterklaascadeaus voor tuiniers

Ons tuincentrum is al helemaal in kerstsfeer - zie ons eerdere bericht over de kersttrends van dit jaar - maar we vieren natuurlijk eerst Sinterklaas. We helpen je graag op weg met cadeautips voor mensen met groene vingers. Keuze te over in ons tuincentrum in %locations%, van de nieuwste vogelvoerhouders tot wintergroene potplanten, van sfeervolle buitenverlichting tot het ultieme tuinhulpje. Voor elk wat wils en voor elk budget.

7 Groene cadeau-ideeën voor Sint (en kerst!)

1 Een fleurige tuinpot
Iedereen die voor de komende donkere dagen meer groen en kleur in de tuin, op het terras of op het balkon wil zal blij zijn met een mooie pot of bak met wintergroene planten als klimop, miniconifeer, hulst, Leucothoe of het zilverstruikje, al dan niet gecombineerd met bloeiende kerstroos, winterviolen, skimmia of de rode of roze bessen van de bergthee of parelbes.

2 Het ideale tuingereedschap
Elke fervente tuinier grijpt wel eens mis in de garage of schuur. De snoeischaar is verbogen, de ladder wankelt, waarmee kan ik het onkruid makkelijk verzamelen en afvoeren tijdens het tuinieren? Doe een fonkelnieuwe, messcherpe snoeischaar cadeau - eventueel een speciaal voor linkshandigen -, of een handige uitklapbare tuinladder, een opvouwbare tuinafvaltas met hengsels, een knielkussentje, onverslijtbare tuinhandschoenen, een gereedschapsriem of gewoon een slim opbergsysteem voor tuingereedschap. Of een bollensteker met meteen een zakje voorjaarsbollen erbij. Die kunnen nu nog geplant worden, zolang de grond niet bevroren is!

3 Sfeervol vuur
Zowel binnen als buiten zorgen kaarsen voor veel sfeer. Denk voor binnen aan geurkaarsen met glitters of in mooie kleuren. Ook geurstokjes zorgen voor een prettige, ontspannen sfeer in huis. Denk ook aan waxinelichtjes in grappige houders, bijvoorbeeld in de vorm van een huisje, of een mooie schaal met water en drijfkaarsjes erin. Voor een extra feestelijk effect kun je nog wat glittersterretjes in de waterschaal strooien. Veel van deze producten vind je nu op onze kerstafdeling. Buiten vrolijk je de boel op met (Zweedse) fakkels, een vuurkorf of een windbestendige lantaarn met een robuuste tuinkaars erin. Wie houdt daar nu niet van?

4 Feestverlichting
Kijk op de kerstafdeling eens naar de snoeren en slingers met led-lampjes voor binnen en buiten. Die zijn er in alle soorten en maten, met en zonder timer, elektrisch of op batterijen, van extravagant knipperend en verspringend in kleur tot romantisch, bijvoorbeeld met lampionvormige lichtjes.

5 Hippe kamerplanten
Tegenwoordig tovert iedereen zijn interieur om tot een heuse jungle, als groene, ontspannen en sfeervolle tegenhanger van de harde, gure en donkere buitenwereld. Of je nu gaat voor een hip pannenkoekplantje (Pilea peperomioides), een kokedama, cactus of vetplant, exotische Bromelia of bananenplant, een air plant zoals de Tillandsia of een trendy glazen plantenterrarium: altijd een schot in de roos!

6 Beestenboel
Tuiniers zijn bijna altijd dierenliefhebbers, of het nu om vissen, honden, katten of vogels gaat. In ons tuincentrum vind je tal van leuke speeltjes, soorten voer en verblijfplaatsen, van een mooie honden- of kattenmand tot nestkasten, egelhuisjes, insectenhotels. En natuurlijk heel veel vetbollen, soorten pindakaas, pindaslingers en zelfs decoratieve figuren opgebouwd uit verschillende soorten voer om tuinvogels de winter door te helpen (en daar zelf veel plezier aan te beleven!).

7 Voor tuiniers in de dop
Voor kinderen is er speciaal kindertuingereedschap, maar ook een vrolijke gieter of plantenspuit is een leuk idee voor Sint (of kerst). Denk ook aan kweeksetjes of kweekkasjes waarmee ze in de vensterbank nu al lekkere en gezonde kiemgroenten kunnen zaaien en over een tijdje eenjarige zomerbloemen kunnen voorzaaien. En kleine natuurliefhebbers zijn vast heel blij met een speciaal potje met vergrootglas waarmee ze insecten van dichtbij kunnen bestuderen, of met hun eigen insectenhotel of vogelhuisje.

Het hele team van ons tuincentrum in %locations% wenst iedereen een heel fijne sinterklaasavond!

Viewing all 1548 articles
Browse latest View live