Quantcast
Channel: De Carlton | Tuincentrum Westland nieuws
Viewing all 1538 articles
Browse latest View live

Portulaca Carnaval

$
0
0
Portulaca Carnaval

Ja, de Portulaca Carnaval is een vrolijk bloeiende éénjarige planten-combinatie die graag in de volle zon staat

Portulak (Portulaca grandiflora) Carnaval is een in een schaal gekweekte combinatie van vrolijke, zomerbloeiende portulak-planten met feestelijk gekleurde bloemen (diverse kleuren). Portulak is een van die heerlijke planten die aan het zonnige zuiden doen denken. Die sfeer stralen ze helemaal uit. Planten die een uitgesproken vakantiegevoel geven. Daar hoef je niet voor op reis. Portulak stamt uit het warme, tropische deel van Zuid-Amerika: uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. In de kleuren van de bloemen klinkt de samba, de bossa nova en de tango. De Carnaval-combinatie is een en al ritme en een werveling van kleur. Wie wil dat nu niet op het balkon of terras!

Een feest van bloemen
Dat zuidelijke temperament zit ook in het gedrag van de bloemen. Ze gaan van oorsprong wijd open bij mooi zonnig weer, maar dan tonen ze ook alles wat ze hebben! De nieuwe Carnaval-plantencombinatie die GroenRijk nu in schaal gekweekt biedt, bestaat uit planten die veel beter aan ons klimaat zijn aangepast dan eerdere rassen. Ze bloeien sneller en al bij minder zon en ook veel eerder op de dag dan de oude rassen. De bloemen doen aan kleine pioenroosjes denken. De Engelsen en Amerikanen noemen deze plant dan ook ‘Moss Rose’. Ze blijven laag (tot 20 cm) en bloeien van mei tot september, of eigenlijk tot de eerste nachtvorsten als je regelmatig de uitgebloeide bloemen weg haalt. Dan gaat de vorming van de stroom aan bloemen gewoon door. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel, wit, lila en alle tinten daar tussenin. De nieuwe rassen hebben vooral halfgevulde bloemen, dus nog meer kleurige bloemblaadjes. De stengels zijn vaak opvallend rood tussen het grijzig groene blad.

Prachtig in een schaal
Het zijn prachtige planten voor de rotstuin, voor potten op het terras, als randplanten, voor een plek vooraan in de border. Bovendien perfect voor een hanging basket of zoals GroenRijk ze nu aanbiedt: in een aantrekkelijke schaal die je op ieder zonnig plekje kunt neerzetten. Ideaal voor een vochtige tot droge, warme standplaats waar toch niet te veel regen valt of water snel verdampt. Hoewel je aan de hand van de vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is het toch beter ze wel regelmatig water te geven. De planten doen het dan veel beter. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Zo houden ze het uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het niet. De (pot)grond mag tussen twee gietbeurten in wel wat droog worden en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je portulak Carnaval omkijkt.

Omring je met zomerse kleur
GroenRijk heeft nog veel meer vrolijke zomerbloeiers voor je in voorraad, zoals vlasleeuwenbekjes (Linaria reticulata), Gazania, kleinbloemige Petunia (ook Mini-Petunia of Calibrachoa) en lage Zinnia’s. Als je Mexicaanse madeliefjes (Erigeron karvinskianus) in je tuin plant, krijg je ze daarna altijd weer terug; ze zaaien zich overal uit). Nog meer zomersuggesties: Nemesia, Nierembergia in wit en paars, en de strandviolier (Malcolmia). Je kunt naar hartelust combineren.

TIP
Zet een schaal met laag blijvende planten, zoals portulak Carnaval, altijd wat hoger, bijvoorbeeld op een buitentafel. Dan vallen ze veel meer op. Portulakplantjes moet je (net zoals veel andere zomerbloeiers) pas buiten toepassen als er absoluut geen kans op nachtvorst meer is.

In kort bestek
Portulak Carnaval is de naam van een combinatie (in schaal) van vrolijk bloeiende, zonminnende, eenjarige portulak-planten (Portulaca grandiflora) met gele, rode, lila en zelfs witte roosachtige bloemen boven fijn, vetbladachtig loof aan roodgetinte stengels. Bloei van mei tot september. Makkelijk te verzorgen en zeer goed bestand tegen droogte. Ideaal op balkon en terras.  


Afrikaanse lelie

$
0
0
Afrikaanse lelie

Ja, de Afrikaanse lelie is een echte zonaanbidder en is bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of het balkon

Afrikaanse lelies behoren tot de mooiste kuipplanten die er zijn. Volgens de laatste gegevens zijn er van het Zuid-Afrikaanse geslacht Agapanthus (Nederlandse naam: Afrikaanse lelie of Blauwe tuberoos) elf duidelijk verschillende soorten. Die verschillen betreffen vooral bladeren, bloemen en winterhardheid. Het zijn vaste planten die vanuit een kruipende wortelstok dikke, vlezige klompen wortels vormen. Daaruit groeien de riemvormige bladeren en schermen prachtige bloemen aan stevige stelen. Er zijn bladverliezende soorten uit de Zuid-Afrikaanse bergen (waar het ’s winters koud kan zijn) en ’s winters groenblijvende soorten uit de warme kustgebieden. De laatste bloeien veel rijker. Ze worden al enkele eeuwen in Europa als kuipplanten gehouden. Meestal zijn dat niet de echte soorten maar hybriden.

Afrikaanse leliesoorten mengen heel gemakkelijk, vandaar dat er lang werd gedacht dat het om één heel variabele soort ging. Inmiddels weet men beter. Ze vormen ook rijkelijk zaad, maar veel van de daaruit ontstane hybriden zijn niet winterhard genoeg om het bij ons uit te houden. Om die reden werd de Agapanthus vroeger uitsluitend als kuipplant gezien. Maar de speciaal geselecteerde planten, zoals GroenRijk nu aanbiedt, redden het in ons klimaat in niet al te strenge winters met wat bescherming ook uitstekend – dat komt door het inkruisen van die wat hardere eigenschappen van de bergsoorten. Plant ze dan wel op een beschutte, warme, zonnige plek in heel goed doorlatende grond. Of kies anders toch maar liever voor een leven in een kuip. Agapanthussen kunnen tientallen jaren oud worden. Die redelijk winterharde rassen begonnen met de beroemde ‘Headbourne Hybrids’ waaruit hele reeksen nieuwe, prachtig bloeiende cultivars zijn voortgekomen. Bloeiend worden de planten tussen de 80 en 120 cm hoog. De grote, dicht vertakte, indrukwekkende schermen witte of blauwe ster- tot kelkvormige bloemen steken dan hoog boven het blad uit, soms recht omhoog, bij andere rassen sierlijk uitbuigend, maar altijd aan lange, sterke stelen. Het zijn ook fantastische snijbloemen. Het aantal bloemen per scherm varieert van twintig tot wel honderd stuks.

Verzorging
Deze vaste, meerjarige planten verdragen 5 °C vorst zonder problemen en ook wat zwaardere vorst kunnen ze wel hebben, maar dan moet de grond waarin ze staan heel goed doorlatend zijn – vrij lange perioden van winterse nattigheid is funest voor de wortels – en ze moeten door een goed winterdek tegen de ergste kou zijn beschermd. Zo’n winterdek kan bijv. een lekker dikke mulchlaag van potgrond zijn. Die zorgt ook voor extra voeding van de grond. Lukt dit niet en groeit de plant in een kuip, dan kun je hem vorstvrij en koel laten overwinteren. ’s Winters mag de temperatuur niet hoger zijn dan 15 °C, anders zal hij daarna niet of nauwelijks gaan bloeien. De plant heeft die koele periode nodig om later te kunnen bloeien. Je moet hem ook zo min mogelijk verplanten of verpotten, omdat ook daardoor de bloei wordt benadeeld. Hoe groter de  wortelkluit, des te rijker de bloei zal zijn. Zet de plant in het groeiseizoen (vanaf half mei) altijd op een warme, beschutte plek in de volle zon. Hij groeit uitstekend in gewone tuingrond of potgrond. Zorg dat de wortels tijdens de groei nooit uitdrogen (’s winters wel droger houden als het blad is afgestorven), dus eventueel dagelijks water geven. Vanaf het moment dat de bloeistengels verschijnen en tijdens de bloei eenmaal per week plantenvoedsel in het gietwater geven. De planten bloeien in juli en augustus adembenemend mooi. Laat het blad (dat tot 8 cm breed kan zijn – dat hangt af van de ingekruiste soorten) in het najaar rustig vergelen.

Fraaie combinaties
Afrikaanse lelies combineren vooral goed met andere uit Zuid-Afrika stammende bloeiende plantensoorten, zoals montbretia (Crocosmia), de amaryllis-achtige Crinum en vuurpijlen (Kniphofia), maar ook heel mooi met o.a. incalelies (Alstroemeria) en de cistusroos (Cistus).

TIP
Als je je Afrikaanse lelie in een kuip plant, neem die dan ruim genoeg. De plant moet er jarenlang in kunnen groeien en de wortelkluiten kunnen makkelijk 30-40 cm doorsnee bereiken. Zorg ook voor goede drainage in de kuip. GroenRijk heeft alles wat je ervoor nodig hebt, voor je klaar staan. 

In kort bestek
Afrikaanse lelies (Agapanthus) behoren tot de meest indrukwekkend bloeiende kuipplanten die er zijn. Hun prachtige blauwe of witte kelkbloemen verschijnen ’s zomers in enorme schermen aan hoge, stevige stelen boven het glanzende, riemvormige blad. Ze kunnen onze winters met wat extra zorg uitstekend overleven en enorm oud worden. Prachtig op balkon of terras of op een warme, beschutte, zonnige plek in de tuin. Nu bij GroenRijk te koop.

Hortensia

$
0
0
Hortensia

Ja, de hortensia is een sterke, rijkbloeiende heester

De hortensia die wel boerenhortensia wordt genoemd (in Vlaanderen bolhortensia) heet officieel Hydrangea macrophylla. De volksnaam hortensia dankt de plant aan Hortense Eugénie de Beauharnais die van 1806 tot 1810 koningin van Holland was als echtgenote van Louis Bonaparte, een broer van de toenmalige Franse keizer Napoleon. Ooit gaven de biologen Von Siebold en Smith de soortnaam hortensia aan de Hydrangea, maar dat is allang verleden tijd. De naam Hydrangea komt uit het Grieks en betekent ‘watervat’. Die naam danken de planten aan de enorme hoeveelheden water die ze opzuigen en verdampen. De soortnaam macrophylla komt uit het Latijn en betekent ‘groot blad’. De boerenhortensia is dus eigenlijk het ‘grootbladige watervat’.

Er zijn tientallen soorten hortensia’s, afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika en Azië. H. macrophylla stamt uit Japan. Er bestaan diverse ondersoorten van met bolronde of platte bloemschermen. Die bolronde (ook gevuldbloemige genoemd) bloemschermen bestaan uit een ronde cluster steriele (niet vruchtbare) bloempjes. De typen met een plat bloemscherm worden teller- of lacecaps genoemd (Teller is het Duitse woord voor ‘eetbord’ en lacecap (Engels) betekent letterlijk ‘kanten mutsje’). Het platte bloemscherm heeft daarbij een buitenrand met steriele bloemen. In het midden zijn de bloemen van Teller-typen wel vruchtbaar en kunnen dus zaad vormen. Beide typen worden nu in diverse kleuren door GroenRijk aangeboden. Er bestaan meer dan 500 kweekvormen van deze hortensia’s. GroenRijk heeft een aantal van de beste en mooiste voor je geselecteerd.

De meeste vertonen witte, roze, rode of blauwe bloemkleuren. De kleur is in sommige gevallen te beïnvloeden. Planten met roze bloemen kunnen blauw gaan bloeien. Dat gebeurt als ze in zure grond worden gezet of als er ijzer of aluminium in die grond zit (dat wordt er dan ook soms bij gedaan om blauwe bloemen te krijgen). Bij wit bloeiende planten kunnen de bloemen tijdens het groeiseizoen roze of roder worden, maar dan beginnen ze hun bloei het jaar erop wel weer wit.

Verzorging
H. macrophylla-typen laten zich ook uitstekend in pot kweken en houden. Je kunt ze in hun kweekpot in een leuke sierpot zo op je terras of balkon zetten. Dan heb je er extra veel plezier van. In de volle grond van je tuin planten kan natuurlijk ook. Maar dan moet je wel weten dat deze hortensia’s wat vorstgevoelig kunnen zijn. Een aanrader: laat de uitgebloeide bloemen gewoon de hele winter aan de plant zitten. Die geven wat extra bescherming tegen vorst bij de gevoelige toppen van de scheuten en wat sneeuw of rijp op zo’n bloemscherm staat prachtig. Vooral in het vroege voorjaar kan vorst schade geven aan de zich ontwikkelende, sappige nieuwe scheuten. Later het voorjaar kun je de oude bloemen dan vlak eronder (daar zit een nieuwe bloeiknop) afknippen. Knip even boven die nieuwe knoppen. Je kunt ze duidelijk zien zitten.

Geef de plant voeding als de nieuwe bloemknoppen beginnen te groeien. Je kunt de bemesting tot in juli maandelijks herhalen. Zeker bij planten die in een pot groeien, is dat belangrijk. Vergeet ook niet op tijd water te geven. Hortensia’s zijn zoals gezegd behoorlijk dorstig.

Als de plant op den duur te groot wordt, kun je er ieder voorjaar enkele van de oudste takken kort bij de grond uitknippen. Dat stimuleert bovendien de groei van nieuwe takken en in de loop van enkele jaren verjong je zo de hele plant, waardoor hij rijk blijft bloeien. Deze manier van snoeien wordt dan ook verjongingssnoei genoemd. Je kunt de bloemen van deze hortensia’s ook goed drogen.

Inplanten
Wanneer je je hortensia in je tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft.

TIP
Als je blauw bloeiende hortensia roze wordt, kun je dat met speciale mest (in het najaar geven) verhelpen. Die speciale mest is NPK 10+8+35+3% magnesium en extra aluminiumsulfaat. GroenRijk heeft het.

In kort bestek
De hortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die eigenlijk Hydrangea macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. GroenRijk heeft ze nu voor je in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig. Vergeet niet op tijd water te geven. De bloemen laten zich ook heel goed drogen.

Woonplant van de maand juni: De Succulent

$
0
0
Woonplant van de maand juni: De Succulent

Sappige survivor biedt onvoorwaardelijke steun

Stel: de omstandigheden maken het leven niet makkelijk voor je. Je kunt niet anders dan beknibbelen op verzorging, voedsel en luxe elementen. Maar je redt het wel. Sterker nog: eigenlijk ben je een meesteres in het aanpassen aan de omstandigheden! Jou krijgen ze niet klein! Dan is het toch niet meer dan juist dat je wordt uitgeroepen tot Woonplant van de maand? Omdat ze probleemloos aan bovengenoemde beschrijving voldoet is dat in juni dus de Succulent.

Ongekroonde koningin van het assimileren, zo zou je de Succulent ook wel kunnen noemen. Ze is beter bekend onder de noemer vetplant en dankt haar officiële naam Succulent aan het Griekse woord succus, wat sap betekent. Terechte naam: ze is namelijk een sappige plant, gespecialiseerd in het vasthouden van water. Dat water kan voor haar van levensbelang zijn, want oorspronkelijk komt ze voor in gebieden die worden geteisterd door droogte. Daar slaagt zij er als een van de weinigen in om haast probleemloos de elementen te trotseren.

Weinig florissante omstandigheden
Eigenlijk is de Succulent geen aparte plantenfamilie. Wel is het zo dat Succulenten, dus planten die water kunnen opslaan in wortel, stengel of blad, voorkomen in tientallen verschillende plantenfamilies. Sommige families kennen slechts een paar succulente soorten, anderen bestaan weer bijna helemaal uit Succulenten. Bekend voorbeeld van Succulenten zijn Cactussen. Die weten maar al te goed hoe belangrijk het is om water op te slaan om te kunnen overleven in weinig florissante omstandigheden.

Echte knokker
Met een Succulent haal je dus een echte knokker in huis. Een rustige kostganger, die weinig aandacht en verzorging van je vraagt. Saai? Absoluut niet! We hebben hier weliswaar niet te maken met een veeleisende diva met veel noten op haar zang, maar wel met een sterk karakter in de categorie ‘stille wateren, diepe gronden’. Je moet er wat voor doen wil je haar leren kennen, maar dan heb je ook wat. Namelijk een betrouwbare, robuuste steun en toeverlaat die haar eigen boontjes wel dopt.

Lichte standplaats
Het enige dat ze van je vraagt is een lichte standplaats. Felle zon wordt in sommige gevallen toegejuicht, maar andere soorten kunnen daar juist niet tegen. Qua temperatuur vindt ze alles prima. Regelmatig water geven in de zomer, hooguit maandelijks in de winter. Liever te weinig dan teveel: rottende wortels zijn nog te vaak de oorzaak van vroegtijdige sterfte. Wanneer je hiermee rekening houdt zullen haar aanwezigheid en steun onvoorwaardelijk zijn.

Woonplant van de maand
De Succulent staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juni. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer. 

Petunia Surfinia

$
0
0
Petunia Surfinia

Ja, geef de Petunia Surfinia voldoende water, bij voorkeur in de ochtend

Sierlijk overhangende ranken vol Surfinia-bloemen! Een prachtgezicht waar iedereen van geniet en dat vele maanden lang! De mooie trompetjes laten duidelijk de herkomst van de planten zien: het zijn eigenlijk Petunia’s, maar wel heel bijzondere. Deze uitgesproken hangplanten bloeien schitterend, maar ze hebben betere eigenschappen dan de ‘gewone’ Petunia’s. Ze kunnen veel beter tegen wat slechtere weersomstandigheden. De bloemen ‘smetten’ (verbruinen) bijvoorbeeld niet zo snel door aanhoudend regenweer. Surfinia’s zijn er in allerlei kleuren en tinten. Je kunt er naar hartenlust mee combineren: zo’n hangpot met Surfinia’s is erg mooi tussen andere zomerbloeiers, maar door de rijke bloei is één enkele Surfinia-hangpot ook al een aandachttrekker op zich. Een vrolijk gezicht en met een beetje wind zijn de ranken sierlijk in rustgevende beweging!

Surfinia’s zijn er in wit, zachtroze, paars, roze, rode tinten en paarsviolette of lila pastelkleuren. Ze zijn er ook met bloemen waarin donkerder gekleurde adertjes opvallen. Dat maakt ze extra sprekend. De planten die je nu bij GroenRijk koopt, kun je direct in hun hangpot ophangen, maar ze doen het natuurlijk ook geweldig in hanging baskets en balkonbakken. Ze houden absoluut van zon, maar tijdelijk wat schaduw (bijvoorbeeld een paar uur per dag) kunnen ze ook hebben. Het enige effect bij wat te veel schaduw is dat de bloemen wat minder makkelijk open gaan. Geef je Surfinia’s een keer per week plantenvoeding in het gietwater en geef zo vaak water als nodig is om de potkluit niet te laten uitdrogen. Surfinia’s zijn overigens wat minder dorstig dan ‘gewone’ Petunia’s.

Japanse herkomst
Surfinia’s danken hun excellente eigenschappen aan een Japanse onderzoeker die tijdens zijn werk in de Braziliaanse natuur een Petunia-soort vond die opviel door een afwijkende groeivorm. Hij nam een plant mee naar Japan en daar is men ermee aan het kruisen gegaan. Er werd een hele serie nieuwe planten met verschillende bloemkleuren uit ontwikkeld die men de naam Surfinia’s gaf. Dat is dus geen wetenschappelijke naam, maar een handelsnaam van een serie Petunia’s met veel betere eigenschappen. In 1992 werden de Surfinia’s wereldwijd geïntroduceerd. Om de perfecte eigenschappen van de planten goed te bewaren, worden ze niet uit zaad, maar vegetatief (in laboratoria) vermeerderd. Dat gebeurt via de zogenaamde meristeemcultuur, waarbij kleine delen van perfecte ‘moederplanten’ (eigenlijk klompjes cellen) tot complete planten worden opgekweekt. Planten die van één moederplant afkomstig zijn hebben dan allemaal dezelfde eigenschappen. In Japan ontstond op een gegeven moment ziekte in de moederplanten. In Europa waren toen nog wel gezonde moederplanten aanwezig. Dat is de reden dat Nederlandse en Duitse kweeklaboratoria de verdere ontwikkeling hebben voortgezet, met als resultaat een nog veel gevarieerder kleuraanbod en een grotere productieomvang dan de Japanners al hadden gerealiseerd. Daar profiteren we nu allemaal van: interessant geprijsde, prachtige, gezonde, uitbundig bloeiende planten. GroenRijk heeft ze voor je.

Andere prachtige, hangende zomerbloeiers
Surfinia’s combineren geweldig met hang-Lobelia’s en waaierbloemen (Scaevola), die vooral in blauwe tinten bloeien. Ook die planten bloeien heel lang: van mei tot oktober. Heel mooi zijn ook combinaties met hanggeraniums (Pelargonium’s uit de Peltatum Groep) in diverse kleuren. Je komt ze bij GroenRijk allemaal tegen.

TIP
Haal bij Surfinia’s regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dat stimuleert de planten om nog langer en rijker door te bloeien dan ze normaal al doen. Een kleine moeite met groot effect!

In kort bestek
Surfinia’s in hangpot: gegarandeerd een stroom aan bloemen in allerlei tinten aan sierlijke ranken en dat maandenlang: tot de vorst er in oktober/november een eind aan maakt. Surfinia’s zijn minder weergevoelig dan ‘gewone’ Petunia’s, minstens zo mooi en uiterst makkelijk te verzorgen. GroenRijk biedt ze nu in rijke variatie. Halen zo’n hangpot (of neem er een paar)!

Doe mee met de GroenRijk Zomerbloeiers Fotowedstrijd!

$
0
0
Doe mee met de GroenRijk Zomerbloeiers Fotowedstrijd!

Het is zover... De GroenRijk Zomerbloeiers Fotowedstrijd is van start gegaan op de GroenRijk Facebook pagina. Stuur een foto van je eigen zomerbloeiers in of stem op stem op een foto van een vriend of vriendin en maak kans op één van de 5 Pokon verzorgingspakketten! Stemmen kan tot vrijdag 5 juli a.s. tot 12.00 uur en 's middags zullen wij de winnaars bekend maken!

Klik hier om mee te doen!

Gerbera Twister

$
0
0
Gerbera Twister

Ja, de Gerbera Twister is een nieuwe soort met meerkleurige bloemen, die zowel binnen als buiten gezet kan worden

Gerbera’s komen oorspronkelijk uit de wilde natuur van Zuid-Amerika, Afrika, het eiland Madagascar ten oosten van Afrika en uit tropische delen van Azië. Een wijd verbreid plantengeslacht dus uit de warmere gebieden van onze aarde. Er zijn zo’n 30 verschillende soorten bekend, waarvan maar een klein deel ook wordt gekweekt. Een van die soorten is Gerbera jamesonii uit Zuid-Afrika, ontdekt door de Engelse bankier en plantkundige Harry Bolus die in 1911 overleed. Dat is de soort waar Gerbera Twister toe behoort. Twister is geen cultivarnaam, maar een handelsnaam voor een totaal nieuwe serie in Nederland ontwikkelde gerbera’s die als novelty in het voorjaar van 2013 werd geïntroduceerd. De tweekleurige bloemen zijn de grootste bijzonderheid van deze planten.  

Wereldwijde waardering
Het heeft jaren kweekinspanning gekost om Gerbera Twister te ontwikkelen tot wat het nu is: een unieke verschijning en een zonnetje in huis, maar ook voor buiten, want deze speciale Gerbera’s verdragen lage temperaturen tot 5 °C zonder problemen. Ideaal dus voor op het terras en balkon en op een lichte plek in huis. De planten worden in een pot met een doorsnee van 12 cm gekweekt geleverd. Het zijn echte, compact groeiende blikvangers die bij levering minstens 25 cm hoog zijn en dan ook al met minstens drie prachtige bloemen bloeien. De tweekleurige bloemen met hun donkere harten met daar omheen een lichtere binnenring van wisselende breedte, geven overal waar je ze neerzet een vrolijke warme kleurtoets die zelfs bij wat somberder weer niets van zijn glans verliest.

Verzorging
Zet je Gerbera Twister op een lichte plek, liefst in de volle zon. Aan die zon heeft de plant grote behoefte en jij wordt beloond met een rijke bloei. Het kan overal in huis of buiten op het balkon of je terras. Geef je plant veel en royaal water. Hij verdampt in al dat licht veel vocht. Dat moet je dus regelmatig aanvullen. Laat de grond in de pot niet uitdrogen, maar zorg ook dat er na het gieten geen water in de sierpot blijft staan. Overtollig, uitlekkend water dus kort na het watergeven even verwijderen. Gooi dat water dan niet weg, maar geef het aan andere kamerplanten. Dat is duurzaam gieten! Het handigst is een sierpot met losse onderschotel. GroenRijk heeft die in tal van soorten, maten en bijpassende kleuren voor je. Geef eens per week wat plantenvoeding in het gietwater (dat is ook een reden om overtollig gietwater aan andere planten te geven; er kan voedsel in zitten dat je anders weggooit). De meest ideale temperatuur is normale kamertemperatuur (16-22 °C), maar koeler kan ook. Het is zelfs aan te raden om deze Gerbera’s als ze niet bloeien wat rust te gunnen door ze wat koeler te zetten. Zoals gezegd: Gerbera Twister verdraagt temperaturen tot minimaal 5 °C.

De naam Gerbera
Dit plantengeslacht werd genoemd naar de Duitse botanicus Traugott Gerber, een tijdgenoot en zelfs vriend van Carolus Linnaeus. Die vernoeming gebeurde in 1737 door de Nederlander Frederic Gronovius en tot vandaag weet niemand waarom. Gerber was namelijk een Duitse doctor in de medicijnen die zich ook sterk voor planten interesseerde, maar vrij kort na zijn promotie tot doctor in Leipzig (1730) een professoraat in de medicijnen in Moskou aanvaardde en daar ook directeur werd van de oudste botanische tuin in Rusland. Hij overleed in 1743 even ten noorden van St. Petersburg en is nooit in de tropen geweest. Het blijft een raadsel waarom een tropisch plantengeslacht naar hem werd genoemd. Ook weet niemand hoe hij er heeft uitgezien: er is nog geen portret van de man gevonden.

TIP
De Gerbera’s Twister kunnen tot ver in de herfst op een zonnige plek in hun pot buiten staan, maar haal ze binnen als de temperatuur te laag wordt (5 °C of lager). Op die manier kun je jarenlang van de schitterende bloemen genieten.

In kort bestek
Gerbera Twister is een nieuwe serie zonnig ogende, rijkbloeiende en compact groeiende Gerbera’s voor binnen (als kamerplant) of buiten (als terrasplant). De planten zijn zeer opvallend door de vrolijk gekleurde, tweekleurige bloemen. Ook verdragen ze lagere temperaturen dan andere pot-Gerbera’s. Een schitterende noviteit voor een plek in de zon (binnen of buiten). Makkelijk te verzorgen, lang levend en sterk.  

Vakantieplant… gezellig hè!

$
0
0
Vakantieplant… gezellig hè!

Een zonnestraaltje op je huid, een blauwe lucht en kleurrijke bloemen om je heen. Het is heerlijk om buiten te zitten in de zomer. En een fleurig terras of balkon creëer je in een handomdraai.  Kies eens voor kamerplanten, want tijdens de zomermaanden kunnen planten als Kalanchoë en Cyclaam prima buiten worden gezet.

Van Madagaskar naar eigen balkon
De Kalanchoë is een echte zonaanbidder. De kamerplant kwam in 1927 vanuit Madagaskar naar huiskamers in Europa. Zet de Kalanchoë dit jaar eens in het zonnetje op je balkon. De Kalanchoë fleurt ook jouw terras of balkon op met haar witte, roze, rode, gele, oranje of paarse bloemetjes. Doordat deze oersterke vetplant vocht opslaat in de stevige blaadjes is het een ideale vakantieplant. De Kalanchoë heeft nauwelijks verzorging nodig en het water geven kan best een keertje ‘per ongeluk’ vergeten worden.

Zacht of knallend
Ondanks haar hippe uitstraling, werd de Cyclaam al in de zestiende eeuw gesignaleerd. De plant komt van oorsprong uit het gebied rondom de Middellandse Zee. De kamerplant is verkrijgbaar met grote en kleine bloemen in zowel knallende kleuren als zachte pasteltinten. Bovendien zijn er bontbladige soorten met fraaie bladtekeningen. Wanneer je de Cyclaam buiten zet, geef ‘em dan een licht plekje maar niet in de volle zon. De plant kan zelfs doorbloeien totdat de eerste nachtvorst zich aandient.

Stylingtips:

  • Vul een bak met Kalanchoës in verschillende lichte tinten. Dat geeft een verrassend fris effect. 
  • De kleuren van de Cyclaam worden extra versterkt door felgekleurde potten.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mooiwatplantendoen.nl.


Woonplant van de maand juli: de Gerbera

$
0
0
Woonplant van de maand juli: de Gerbera

Kleurige motivator met hoog knuffelgehalte

In deze tijden van drukte, hoge verwachtingen en stress zoeken we allemaal weleens naar een mentale oppepper. Iets of iemand waardoor je het gevoel krijgt dat het allemaal wel gaat lukken. Zo’n motivator is de Gerbera. Haal deze B(l)oeiende inspirator in huis en optimisme en levenslust maken als een welkome bries hun entree. Een bundel positieve energie, deze Woonplant van de maand juli.

Alleen al met haar felle kleuren slaagt ze erin om je in een lichte vorm van extase te brengen. Geel, rood, oranje, roze, paars, wit: de variëteit is enorm. Ze zorgen dat de Gerbera bijna letterlijk straalt in je woning. Dat maakt echter niet dat ze zichzelf een arrogante houding toestaat. Down to earth, eerlijk, opgewekt: dat is de Gerbera. Met ook nog eens een hoog knuffelgehalte: haar behaarde stengel en zachte, stevige bladeren nodigen haast automatisch uit om geaaid te worden.

Vrolijk bloeiende plant
De Gerbera komt oorspronkelijk uit Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Ze werd in de 18e eeuw ontdekt door de Leidse botanicus Gronovius. Die vernoemde de vrolijk bloeiende plant naar zijn bloemen verzamelende Duitse collega Gerber. Sindsdien zijn talloze prachtige varianten geteeld: van grootbloemig tot kleinbloemig en een rijke variëteit aan kleuren. 

Sprekende kleuren
Juist haar sprekende kleuren en de bijzondere kleurcombinaties waarin de Gerbera verkrijgbaar is maken deze opgewekte dame ook tot een zeer decoratieve woonplant. Plaats ze in een matchende gekleurde pot en je geeft je interieur een eenvoudig, maar enorm pakkend opfrissend accent. Bij voorkeur op een lichte plek, voorzien van regelmatig water met af en toe wat toegevoegde plantenvoeding. Doe je dat, dan zorgt zij dat jij wekenlang kunt genieten van haar vrolijke, oppeppende bloemen. Met een goed humeur en een gezonde portie levenslust als beloning.

Woonplant van de maand
De Gerbera staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juli. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer. 

Dahlia XXL

$
0
0
Dahlia XXL

Ja, de Dahlia XXL staat graag in de volle zon en bloeit de hele zomer

Dahlia’s XXL zijn een nieuwe ontwikkeling in de enorme wereld van de dahlia’s. Die waren er al in talloze vormen, groottes, kleuren en kleurencombinaties, maar Dahlia’s XXL waren er nog niet. Dat XXL slaat bij deze groep op de enorme bloemen aan de relatief compact groeiende planten. De planten blijven zelfs zo compact dat ze speciaal als potplant voor balkon, terras en tuin worden aanbevolen. Door de maatverhouding vallen de grote bloemen des te meer op. Een prachtige aanvulling op de al meer dan 40.000 verschillende Dahlia-rassen die al bestonden. Ze zijn er in een hele reeks van kleuren en er komen steeds meer nieuwe series kleuren bij. Dit belooft in de komende jaren een zeer succesvolle en trendy Dahlia-groep te worden. Jij kunt er nu al van genieten dankzij het aanbod in Dahlia’s XXL dat GroenRijk op dit moment al voor je heeft.

Gigantische bloemen
Deze planten, die gemiddeld maar zo’n 40 cm hoog worden, produceren van mei tot aan de vorstperiode in de herfst een stroom van 10 tot zelfs wel 16 cm (doorsnee) grote, gevulde bloemen (met veel bloemblaadjes) van het zogenaamde Decoratieve type. Ze zijn er in een hele reeks kleuren: van donkerrood tot fel- en lichtrood, roze, lila tot paars, geel en wit. Ook oranje. Blauw ontbreekt. Binnen de Dahlia XXL-serie zijn al weer nieuw sub-series (met ongeveer gelijke eigenschappen) ontwikkeld met eigen geregistreerde namen, bijv. de AZTEC TM-serie. Binnen deze series hebben de planten met verschillende bloemkleuren dan weer eigen namen die ook weer volgens het kwekersrecht zijn geoctrooieerd. Er staat dan een ®-teken achter zo’n naam. In veel gevallen ontbreekt een aparte cultivarnaam zoals die hoort bij het door Linnaeus begonnen naamgevingsysteem. Ook hier blijkt een op rechten gebaseerd indelingsysteem de voorkeur te krijgen boven een wetenschappelijk en genetisch bepaald systeem van naamgeving. Het kan heel verwarrend zijn en de discussie over rechten op en eigendom van levende wezens is nog maar pas begonnen. Als consument wordt je alleen steeds vaker met allerlei fantasienamen geconfronteerd die geen relatie meer met natuurlijke soorten en families lijken te hebben.

Er bestond bij de dahlia’s al een indeling in grote groepen
Het aantal Dahlia-rassen was al zo groot dat een indeling in grote groepen met ongeveer gelijke kenmerken al jaren geleden onvermijdelijk was geworden. Bijna alle gekweekte dahlia’s zijn kruisingsproducten tussen de 12 wilde soorten die er bestaan (oorspronkelijk uit Mexico en omgeving). Al die kruisingsproducten zijn ook weer onderling gekruist, wat o.a. de volgende groepen heeft opgeleverd (steeds op basis van de bloemvorm): bolvormige dahlia’s, cactus- en semi-cactus-dahlia’s (met sterk opgerolde bloemblaadjes, halskraag-dahlia’s met vaak een open hart, pioenbloemige dahlia’s, anemoonbloemige dahlia’s, de decoratieve dahlia’s waar de XXL-typen toe behoren, Orchidee-dahlia’s, Mignon-dahlia’s met platte bloemen, Pompon-dahlia’s (kleine bolletjes) enz. enz. Er zijn nog meer typen. Ook wordt er verschil gemaakt tussen typen met groen, rood en grijs blad. Dahlia’s zijn prachtig. De nieuwe XXL-Dahlia’s zijn daarbij extra opvallend.

Verzorging
Alle dahlia’s, ook de XXL-Dahlia’s zijn knolgewassen. In een warm klimaat zijn het vaste planten, in ons klimaat zijn ze niet winterhard. De planten bloeien tot de vorst er een eind aan maakt. De knollen moeten vorstvrij overwinteren. XXL-Dahlia’s kunnen zowel in de volle grond van de tuin worden geplant als in pot worden gehouden op balkon of terras. Bij de eerste nachtvorsten wordt het blad zwart. Dat is het teken dat de knollen moeten worden gerooid of de pot naar binnen moet. Het loof sterft meestal af. De knollen in iets vochtige aarde laten overwinteren. Groeien ze in een pot, laat ze daar dan in. Plant ze het voorjaar erop in nieuwe (pot)grond. Zet ze op een zonnige plek. Geef bij het inplanten wat extra gedroogde koemest of compost. Geef daarna wekelijks kaliumrijke mest (bijv. tomatenmest) voor extra rijke bloei. Vergeet niet water te geven.

TIP
Heb je je XXL-Dahlia’s in de tuin staan, dan kun je er ook gerust bloemen van plukken voor op een vaas binnen. De stroom bloemen blijft toch wel komen.

In kort bestek
XXL-Dahlia’s zijn een nieuw fenomeen: compacte planten die de hele zomer (tot de eerste nachtvorst in het najaar) extreem grote, gevulde bloemen geven. Ze doen het uitstekend in een pot op het terras of balkon, maar ook in de volle grond van je tuin. Er is een hele reeks bloemkleuren om uit te kiezen. Je kunt de knollen overhouden voor nieuwe bloei volgend jaar. Heel makkelijk te verzorgen.   

Phlox paniculata

$
0
0
Phlox paniculata

Ja, de Phlox paniculata is een vaste plant die graag in de halfschaduw staat

De wilde voorouders van deze vlambloemen (Phlox paniculata) stammen oorspronkelijk uit het oosten van de USA. Van de andere soorten vlambloemen (er zijn ca. 70 soorten bekend) komt ongeveer de helft uit Noord-Amerika. De rest komt oorspronkelijk voor in Europa en Azië. Het zijn meestal vaste planten, maar er bestaan ook eenjarige soorten. De groeivormen kunnen enorm verschillen: van kruipend tot meer dan anderhalve meter hoog. De vasteplant-vlambloemen die GroenRijk deze week aanbiedt blijven relatief klein – 50-60 cm – en bloeien zeer rijk en langdurig – van juli tot ver in september/oktober – met grote schermen prachtig gekleurde bloemen. In de natuur kunnen floksen hele bloeiende velden vormen die, net zoals grassen, meewuiven en golven in de wind. Een idee om dat ook bij het natuurtuinieren, dat steeds meer in de belangstelling komt, te laten gebeuren. Het effect is schitterend.

Prachtige, rijke kleuren
Vlambloemen komen in alle kleuren voor, maar geel is het minst algemeen. Ze zijn ook vaak meerkleurig of hebben een contrasterend gekleurd oog. Vaak worden ze alleen op kleur aangeboden, maar ook in deze kleine maat (50-60 cm hoog) zijn er genoeg die met trots een prachtige naam dragen. Enkele van die tuinjuwelen zijn bijvoorbeeld ‘Aida’ met donker-karmozijnrode bloemen met een paars oog, ‘Mia Ruys’, zuiver wit, ‘Orange Perfection’, grootbloemig en donker-oranje, of de mooie ‘Miss Jill’, zacht roomwit met een lilaroze oog (bovendien zeer meeldauwresistent), ‘Eden’s Glory’, wit en ook goed meeldauwresistent, evenals de lilablauw bloeiende ‘Miss Margie’. Zo zijn er veel meer. Groenrijk biedt ruime keuze in de kleuren die jij het mooiste vindt. Bij bijna alle floksen is meeldauw veel minder een probleem als de grond waar de planten in groeien, maar voldoende vochtig blijft. Daar kun je makkelijk voor zorgen.

Verzorging
Vlambloemen houden van een plek in halfschaduw tot zon. Het laatste kan zolang de grond maar vochtig blijft en liefst iets aan de zure kant is (pH 5,5-6,5). Vochtig is iets anders dan nat. De grond moet wel goed doorlatend zijn. Zware grond, zoals kleigrond, is minder geschikt. Zware grondsoorten kun je wel geschikt maken door er veel compost en zand doorheen te werken. Je maakt grond zuurder door er tuinturf in te mengen. Als er na een regenbui lang plassen op de grond blijven staan, is dat niet goed. De grond moet bovendien vruchtbaar en liefst humusrijk zijn. Geef je floksen daarom ieder voorjaar een lekkere portie natuurlijke, organische mest, bijv. compost of gedroogde koemestkorrels. Dan bloeien ze extra rijk. De compost die GroenRijk verkoopt is gesteriliseerd, dus ziekte- en onkruidvrij. Knip in het voorjaar de zwakke stengels bij de planten weg. Hoe sterker de stengels, des te rijker de bloei. Je wordt voor je zorg beloond met maandenlang rijke bloei. In de herfst sterven deze polvormende planten bovengronds af. De bloei stopt als de temperatuur flink daalt en het loof verwelkt. Laat dat rustig zitten tot het voorjaar. De dode stengels beschermen de wortels van de plant eronder. Phlox paniculata is zeer goed winterhard, mits de grond voldoende doorlatend is. Het is goed om deze polvormende planten na enkele jaren te delen (ook ‘scheuren’ genoemd), waarbij het oude hart wordt weggegaan en de jonge randdelen opnieuw worden ingeplant.

De naam ‘vlambloem’
Deze naam danken de planten aan een oorspronkelijke, wilde Europese soort Phlox die vurig rode bloemen had. Welke soort dat precies was, is niet helemaal zeker. Het Griekse ‘Phlox’ betekent ‘vlam’. Phlox paniculata heeft oorspronkelijk lilaroze of witte bloemen en wordt ook wel ‘herfstsering’ genoemd. 

TIP
Floksen zijn ook uitstekende snijbloemen die op de vaas langdurig doorbloeien. Bovendien geuren ze heerlijk (vooral in de avond na een warme dag). In de tuin trekken ze vlinders aan.

In kort bestek
GroenRijk vraagt deze week speciale aandacht voor lage, opgaand groeiende, kleurrijk bloeiende en heerlijk geurende (vooral na een warme dag) vlambloemen (Phlox paniculata). Vaste planten voor de tuin, uitstekend winterhard en bloeiend van juli tot september/oktober. Ze vragen iets vochtig blijvende, voedzame, goed doorlatende grond en een niet te zonnige plek. Het zijn ook uitstekende snijbloemen. Tal van kleuren om uit te kiezen. 

Portulaca

$
0
0
Portulaca

Ja, de Portulaca is een vrolijk bloeiende éénjarige plant die bloeit van mei t/m september

De Portulak Carnaval (Portulaca grandiflora) is een schaal met leuke portulak-planten met vrolijk gekleurde bloemen in diverse kleuren. Portulak is een van die heerlijke planten die aan het zonnige zuiden herinneren. Dat warme stralen ze echt uit. Als er één plantengroep vooral nu weer zeer wordt gewaardeerd, zijn het planten die zo’n uitgesproken vakantiegevoel geven. Daar hoef je niet voor op reis. Portulak stamt uit het warme, tropische deel van Zuid-Amerika, uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. In de kleuren van de bloemen klinken de samba, de bossa nova en de tango. De Carnaval-combinatie is een en al ritme en een werveling van kleur. Wie wil dat nu niet op het balkon of terras!

Een feest van  bloemen
Dat zuidelijke temperament zit ook in het gedrag van de bloemen. Ze gingen oorspronkelijk alleen open bij mooi zonnig weer, maar dan toonden ze ook hun volle schoonheid! Dat doen ze nu ook in ons wat minder zonnige, noordelijker klimaat. De nieuwe rassenseries die Groenrijk in de Carnaval-combinatie biedt, zijn veel beter aan ons klimaat aangepast. Ze bloeien sneller en ook veel eerder op de dag dan de oude rassen. Een enorme verbetering en dat is de reden voor de grandioze come-back van deze zomerbloeiers. De bloemen doen aan kleine pioenroosjes denken. Niet voor niets noemen de Engelsen en Amerikanen deze plant ‘Moss Rose’. Ze blijven laag (tot 20 cm) en bloeien van mei tot september, of eigenlijk tot de eerste nachtvorsten. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloemen weg haalt. Dan gaat de vorming van de stroom aan bloemen gewoon door. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel, wit, lila en alle tinten daar tussenin. De nieuwe rassen hebben vooral halfgevulde bloemen, dus nog meer kleurige bloemblaadjes. De stengels zijn vaak opvallend rood tussen het grijzig groene blad.

Prachtig in een schaal
Portulaks zijn prachtige planten voor de rotstuin, voor potten op het terras, als randplanten, voor een plek vooraan in de border. Bovendien perfect voor een hanging basket of zoals GroenRijk ze nu aanbiedt: in een aantrekkelijke schaal die je op ieder zonnig plekje kunt neerzetten. Ideaal voor een vochtige tot droge, warme standplaats waar niet te veel regen valt maar ook water niet al te snel verdampt. Hoewel je aan de hand van de vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is het toch beter ze wel regelmatig water te geven. De planten doen het dan veel beter. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Ze houden ze het dan ook uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het niet. Je mag de (pot)grond tussen twee gietbeurten in wel laten verdrogen en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je Portulak Carnaval omkijkt.

Mooie combinaties
Je kunt met de schaal Portulak Carnaval ook leuke combinaties maken. GroenRijk biedt ideeën genoeg. Denk aan andere zonminnende eenjarige planten zoals vlasleeuwenbekjes (Linaria reticulata), Gazania, kleinbloemige Petunia (Calibrachao)en lage Zinnia’s. Of met het Mexicaanse madeliefje (Erigeron karvinskianus; deze plant komt altijd weer terug als je hem eenmaal in je tuin hebt gehad; hij zaait zich overal uit), Nemesia, Nierembergia in wit en paars, en de strandviolier (Malcolmia). En wat de kleuren-combinaties betreft: ga op je eigen gevoel af! Zorg voor contrasten in bloem en blad. Dat staat het mooist.

TIP
Zet een schaal met laag blijvende planten, zoals Portulak Carnaval, altijd wat hoger, bijvoorbeeld op een buitentafel. Dan vallen ze veel meer op.

In kort bestek
Portulak Carnaval is de naam van een combinatie (in schaal) van vrolijk bloeiende, zonminnende, eenjarige planten (Portulaca grandiflora) met mooie gele, rode, lila en zelfs witte roosachtige bloemen boven fijn vetbladachtig loof aan roodgetinte stengels. Bloei van mei tot september. Makkelijk te verzorgen en goed bestand tegen droogte. Ideaal op balkon en terras. 

Ballonklokje

$
0
0
Ballonklokje

Ja, de ballonbloem staat graag in de volle zon en heeft regelmatig water nodig

De ballonbloem of ook wel ballonklokje is een rijkbloeiende plant uit China en Japan. De naam Platycodon betekent eigenlijk ‘plat klokje’. De plant heeft iets bijzonders dat de Nederlandse namen verklaart: als de prachtige bloemen bloeien zijn dat inderdaad platte klokjes, maar in knop zijn het net ballonnetjes. Die knoppen zijn dik en gevuld met lucht. Waarom dat zo is, weet niemand. Een verklaring zou kunnen zijn dat die lucht een isolerende, beschermende functie heeft. Deze plant is trouwens ook om een andere reden bijzonder. Het is een van de weinige vaste planten-geslachten waarvan maar één soort bekend is: Platycodon grandiflorus, ofwel het platte klokje met de grote bloemen. De plant is ingedeeld bij de familie van de klokjesbloemen, de Campanulaceae.

Uit Japan en Noord-China
Deze niet-wintergroene vaste plant groeit in de natuur op de noordelijke eilanden van Japan en in Noord-China op grazige, open berghellingen, waar de omstandigheden wel iets weg hebben van laaggelegen Alpenweiden. Zon en wind hebben er vrij spel en wilde dieren grazen er. De Platycodon heeft van nature grote blauwe bloemen en wordt bloeiend ca. 70 cm hoog. Het ovaal-langwerpige blad heeft een wat blauwige groene kleur en het is aan de randen gezaagd. De bladstand verschilt sterk. Aan één plant kunnen de bladeren per twee tegenover elkaar staan, maar de bladeren staan ook wel in kransen en wat hoger aan de bloemstengels zelfs verspreid. De planten bloeien in juni-augustus en ze komen heel laat in het voorjaar pas boven de grond. Dus er hoeft niets aan de hand te zijn als er half mei nog geen leven aan de plant te zien is. De dikke, vlezige penwortel waarin de plant zich in het najaar terug trekt, bewaart het leven zorgvuldig tot de omstandigheden goed genoeg zijn om weer uit te lopen. Die penwortel is tevens de reden dat wat oudere planten zich moeilijk laten verplanten. De meeste penwortelgewassen houden daar niet van. De jonge exemplaren die GroenRijk nu voor je heeft, zijn in potjes gekweekt. Die kun je met kluitje en al probleemloos planten. Als je een groep Platycodons wilt planten, wordt aangeraden er 11 per m2 te planten. De planten die je nu bij GroenRijk koopt, zijn in flinke 12 cm-potten gekweekt.

Diverse cultivars
Er zijn diverse cultivars in de handel, die geen van alle even hoog worden als de soort. Ze halen hooguit 60 cm. Ze bloeien wel allemaal in dezelfde periode (juni-augustus) en hebben bijna allemaal ongeveer dezelfde kenmerken. Platycodon grandiflorus ‘Albus’ bloeit wit (met lichtblauwe aders in de bloemblaadjes), ‘Mariesii’ licht lilablauw. Wit en blauw zijn de bloemkleuren van de planten die nu in de aanbieding zijn. Maar er bestaan ook ballonklokjes met andere bloemkleuren:‘Shell Pink’ bijv. bloeit roze. De cultivar ‘Perlmutterschale’ (‘Mother of Pearl’) wijkt zo weinig af van ‘Shell Pink’ dat wordt aangenomen dat deze planten identiek zijn. Een duidelijke afwijkeling is ‘Sentimental Blue’ die hemelsblauwe bloemen heeft, maar slechts 15 cm hoog wordt. De violetblauwe cultivar ‘Apoyama’ haalt de 20 cm. De cultivars met voldoende steellengte zijn ook uitstekende snijbloemen.

Makkelijke verzorging
Plant Platycodon in voedzame, goed doorlatende en diep losse grond (de penwortel moet goed kunnen uitgroeien). Maar ook in een sierpot op het terras doet deze plant het erg goed. Kies een zonnige tot lichtbeschaduwde groeiplek en laat de planten met rust als je ze eenmaal hebt geplant. Ruim het afgestorven loof in het voorjaar op. Geef tijdens langdurig droge periodes voldoende water en in het voorjaar een goede, organische basisbemesting. Voor de rest is het alleen maar genieten van de prachtige bloemen van deze planten.

TIP
Platycodon is in de border uitstekend te combineren met andere rijkbloeiende soorten zoals de bloedrode ooievaarsbek (Geranium sanguineum), marjolein (Origanum), ganzenbloem (Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’), lage teunisbloemen (Oenothera macrocarpa) en lage siergrassen.

In kort bestek
Ballonklokjes of ballonbloemen (Platycodon) zijn prachtig bloeiende (juni-augustus) vaste planten met blauwgroen blad en grote, vrij platte klokjesbloemen. Nu blauw of wit bloeiend bij GroenRijk te koop. In knop lijken de bloemen op ronde, opgeblazen ballonnetjes. Platycodons groeien graag in diep losse, goed doorlatende, voedzame grond in zon tot lichte schaduw.

Woonplant van de maand augustus: de Saintpaulia

$
0
0
Woonplant van de maand augustus: de Saintpaulia

Stressverlagende kleurexplosie met hoge aaibaarheidsfactor

Een kleine kleurexplosie op een zacht aaibaar bedje. Nee, geen beschrijving van een exquise gerecht op een menukaart. Het is de Woonplant van de maand augustus, de Saintpaulia. Beter bekend onder de naam Kaaps viooltje is deze bijzondere plant niet alleen een lust voor het oog, maar zorgt ze ook nog eens dat jij minder stress ervaart.  

Meteen bij binnenkomst fleurt ze je woning al op. Met haar cluster van bloemen - variërend in kleuren van paars en violet tot wit en bleekblauw en combinaties daarvan – is ze een aantrekkelijke verschijning in je woning. Opvallend zijn haar bladeren: stevig, vlezig en dankzij de lichte beharing beschikken ze over een hoge aaibaarheidsfactor. Wat dat laatste betreft: graag zelfs wat de Saintpaulia betreft! Want ze is absoluut niet vies van een beetje fysiek contact.

Licht adellijk tintje
Er kleeft een licht adellijk tintje aan de Saintpaulia, al is ze zelf de laatste die dat luid zal verkondigen. Ze is vernoemd naar baron Walter von Saint Paul-Illaire. Hij was het die de plant eind 19e eeuw als eerste ontdekte. De Saintpaulia vindt haar oorsprong in Afrika, om precies te zijn Tanzania en het zuidoosten van Kenia. Daar groeit ze in een vochtige atmosfeer op lichte plaatsen. Dat zijn dus ook de omstandigheden waaronder ze bij voorkeur in je woning zal vertoeven. Regelmatig water geven tijdens de groeiperiode is belangrijk, in de winter wat minder. Bij voorkeur zacht water, veel licht, maar geen volle zon.

Minder gestrest
Doe je dat dan zorgt zij er voor dat jij je rustiger voelt. Engels onderzoek uitgevoerd op de Universiteit van Surrey heeft namelijk aangetoond dat mensen die in een kamer met planten een aantal opdrachten moesten uitvoeren minder gestrest waren dan de groep mensen die hetzelfde moest doen in een ruimte zonder planten. Ideale huisgenoten dus, die planten zoals de Saintpaulia’s; niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nog eens goed voor je geestelijke gesteldheid.  

Woonplant van de maand
De Saintpaulia staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van augustus. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

Petunia Surfinia in hangpot

$
0
0
Petunia Surfinia in hangpot

Ja, geef de Petunia Surfinia voldoende water, bij voorkeur in de ochtend

Sierlijk overhangende ranken vol Surfinia-bloemen uit een extra grote hangpot! Een prachtgezicht waar iedereen van geniet en dat nog maanden lang! De mooie trompetjes aan de ranken laten duidelijk de herkomst van de planten zien: het zijn eigenlijk Petunia’s, maar wel heel bijzondere. Deze uitgesproken hangplanten bloeien schitterend, maar ze hebben betere eigenschappen dan de ‘gewone’ Petunia’s. Ze kunnen veel beter tegen wat slechtere weersomstandigheden. De bloemen ‘smetten’ (verbruinen) bijvoorbeeld niet zo snel door aanhoudend regenweer. Surfinia’s zijn er in allerlei kleuren en tinten. Je kunt er naar hartenlust mee combineren: zo’n hangpot met Surfinia’s is erg mooi tussen andere zomerbloeiers, maar door de rijke bloei is één zo’n grote Surfinia-hangpot op zich al een aandachttrekker van formaat. Een vrolijk gezicht en met een beetje wind bewegen de ranken prachtig!

Surfinia’s zijn er in wit, zachtroze, paarse, roze en rode tinten. Ook in paarsviolette of lila pastelkleuren. Ze zijn er ook met bloemen waarin donkerder gekleurde adertjes opvallen. Dat maakt ze extra sprekend. De planten die je nu bij GroenRijk koopt, kun je direct in hun hangpot ophangen. Ze houden absoluut van zon, maar tijdelijk wat schaduw (bijvoorbeeld een paar uur per dag) kunnen ze ook hebben. Het enige effect bij wat te veel schaduw is dat de bloemen wat minder makkelijk open gaan. Geef je Surfinia’s een keer per week plantenvoeding in het gietwater en geef zo vaak water als nodig is om de potkluit niet te laten uitdrogen. Surfinia’s zijn overigens wat minder dorstig dan ‘gewone’ Petunia’s.

Japanse herkomst
Surfinia’s danken hun excellente eigenschappen aan een Japanse onderzoeker die tijdens zijn werk in de Braziliaanse natuur een Petunia-soort vond die opviel door een afwijkende groeivorm. Hij nam een plant mee naar Japan en daar is men ermee aan het kruisen gegaan. Er werd een hele serie nieuwe planten met verschillende bloemkleuren uit ontwikkeld die men de naam Surfinia’s gaf. Dat is dus geen wetenschappelijke naam, maar een handelsnaam van een serie Petunia’s met veel betere eigenschappen. In 1992 werden de Surfinia’s wereldwijd geïntroduceerd. Om de perfecte eigenschappen van de planten goed te bewaren, worden ze niet uit zaad, maar vegetatief (in laboratoria) vermeerderd. Dat gebeurt via de zogenaamde meristeemcultuur, waarbij kleine delen van perfecte ‘moederplanten’ (eigenlijk klompjes cellen) tot complete planten worden opgekweekt. Planten die van één moederplant afkomstig zijn hebben dan allemaal dezelfde eigenschappen. In Japan ontstond op een gegeven moment ziekte in de moederplanten. In Europa waren toen nog wel gezonde moederplanten aanwezig. Dat is de reden dat Nederlandse en Duitse kweeklaboratoria de verdere ontwikkeling hebben voortgezet, met als resultaat een nog veel gevarieerder kleuraanbod en een grotere productieomvang dan de Japanners al hadden gerealiseerd. Daar profiteren we nu allemaal van: interessant geprijsde, prachtige, gezonde, uitbundig bloeiende planten. GroenRijk heeft de mooiste voor je uitgezocht.

Combineren met andere, hangende zomerbloeiers
Als je Surfinia’s wilt combineren, lukt dat geweldig met hang-Lobelia’s en waaierbloemen (Scaevola), die vooral in blauwe tinten bloeien. Ook die planten bloeien heel lang: van mei tot oktober. Heel mooi zijn ook combinaties met hanggeraniums (Pelargonium’s uit de Peltatum Groep) in diverse kleuren. Je komt ze bij GroenRijk allemaal tegen.

TIP
Haal bij Surfinia’s regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dat stimuleert de planten om nog langer en rijker door te bloeien dan ze normaal al doen. Een kleine moeite met groot effect!

In kort bestek
Surfinia’s in een grote hangpot: dat belooft een stroom aan bloemen in allerlei tinten aan sierlijke ranken. En die gaat door tot de vorst er in oktober/november een eind aan maakt. Surfinia’s zijn minder weergevoelig dan ‘gewone’ Petunia’s, minstens zo mooi en uiterst makkelijk te verzorgen. GroenRijk biedt ze nu in de mooiste kleuren en extra grote potten!


Chrysant

$
0
0
Chrysant

Ja, deze chrysant staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon

Chrysanten stammen uit Oost-Azië. Het zijn de heilige bloemen van China en Japan, waar deze prachtig bloeiende planten al duizenden jaren worden gekweekt (zeker al sinds 1500 jaar voor het begin van onze jaartelling). Ze behoren tot de Aster-familie (Asteraceae). In China worden chrysanten ‘Mum’ genoemd.  De naam ‘Garden Mum’ is dus geen cultivarnaam, maar betekent eenvoudig ‘tuinchrysant’. Die naam ‘Mum’ wordt, anders dan bij ons, ook in de USA veel voor chrysanten gebruikt. In Japan heet de chrysant ‘Kiku’ en dat is daar tevens een geliefde meisjesnaam. Chrysanten zijn er symbool voor een lang en gelukkig leven. Ze worden als een bloemen van goddelijke oorsprong beschouwd, het is er de nationale bloem en zelfs de keizerlijke bloem. Kortom, chrysanten staan er in hoog aanzien.

De naam chrysant
Deze naam luidde oorspronkelijk Chrysanthes (meervoud Chrysanthis). Het was de Latijnse naam (uit de Romeinse tijd) voor de plant die wij nu goudsbloem noemen. Het Griekse woord chrusos betekent ook goud. Beide soorten planten lijken met hun stralend gele bloemblaadjes inderdaad wel wat op elkaar. Vandaar dat Linnaeus toen hij zijn naamsysteem voor alle levende wezens introduceerde, deze oude naam aan de chrysant toewees.  

Chrysanthemum Carnaval
Onder deze handelsnaam wordt een hele serie chrysanten aangeboden die als zogenaamde ‘toeven’ worden gekweekt, wat betekent dat er steeds drie planten bij elkaar in een pot staan. In de Carnaval-serie zijn dat echter geen drie dezelfde, maar drie planten met verschillende bloemkleuren. Dat geeft een vrolijk bont effect. Het zijn gedrongen groeiende, rijk bloeiende planten die uit stek worden opgekweekt. En niet zomaar uit stek, het gaat steeds om stek van speciaal geselecteerde, ook uit stek opgekweekte planten. Dat geeft de absoluut beste resultaten en wordt de ‘stek van stek’-methode genoemd. Het betreft uitsluitend chrysanten van het Chrysanthemum indicum-type met de bloemkleuren (in Carnaval-samenstelling) wit, geel en rozepaars/lila.

Eenvoudige verzorging
De chrysanten Carnaval zijn sterke tuinplanten die het Hollandse weer prima kunnen hebben. De compacte planten groeien goed in manden, potten en schalen buiten, maar je kunt ze natuurlijk ook in de volle grond van je tuin planten. Ze hebben het liefst een plek in de volle zon en groeien graag in iets vochtig blijvende, humusrijke (pot)grond. Plant je ze in de volle grond, geef dan vooral de eerste dagen na het inplanten royaal water. Als je ze nu koopt, bloeien ze in het najaar door tot de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. Tot die tijd zul je genieten van de stroom aan vrolijk gekleurde bloemen. Want ze bloeien zeer rijk.  Zeker als je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert. Als je ze in hun kweekpot in een sierpot zet (GroenRijk biedt ook wat dat betreft keuze genoeg), moet je wel aan het drainagegat denken (een teveel aan regenwater moet weg kunnen uit de pot) en geef ook regelmatig water. Bescherm de planten tegen extreme regenval. Omdat de planten tot de zogenaamde ‘Garden Hardy’-groep chrysanten behoren, kunnen ze een niet te strenge winter buiten overleven en zullen dan in het voorjaar weer bloeien. Als ze dan zijn uitgebloeid kun je ze tot op 5 cm boven de grond afsnoeien, waarna ze vooral groen blad zullen vormen en in het najaar weer gaan bloeien.

TIP
Chrysanthemums Carnaval groeien wat platter uit dan de bekende bolchrysanten. Zet ze daarom zo neer dat je er vooral op kunt kijken en minder ertegenaan. Dan komen de bloemen het beste tot hun recht.

In kort bestek
De chrysanten Carnaval ‘Garden Mum’ die Groenrijk deze week aanbiedt, zijn toefchrysanten (drie planten met verschillende bloemkleuren in iedere pot) die graag buiten in de volle zon staan en rijk bloeien tot de vorst daar laat in de herfst een eind aan maakt. Zorg dat de (pot)grond vochtig blijft. Bescherm tegen zware regen. Heerlijk kleurrijk in nazomer en herfst!

Lampenpoetsersgras

$
0
0
Lampenpoetsersgras

Ja, dit lampenpoetsersgras heeft een compacte groei en is zeer rijk bloeiend

Siergrassen zijn fantastisch mooi en beleven al enkele jaren een ware zegetocht in tuinen en parken. Ze combineren heel goed met zowel heesters als vaste planten. Hun succes heeft alles te maken met de vraag naar een beplanting waarin meer valt te beleven dan alleen maar vorm en kleur. Siergrassen zijn niet statisch. Ze bewegen, maken een zacht, ruisend geluid in de wind, de meeste hebben een hoge aaibaarheidsfactor en ze passen in iedere tuin. Altijd. Heel mooi zijn ze in een prairie-achtige, zonnige, bloemrijke tuin of border. Ze werken uiterst rustgevend, zeker als de wind er doorheen golft en er ritmische patronen in de planten ontstaan. Als de golven van de zee. Schitterend. Het kan, ook in jouw tuin. Zeker met Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’, het sierlijke en al vroeg en fantastisch roodbruin bloeiende, ideale, middelhoge lampenpoetsersgras.

Prachtige planten
Pennisetum is een fors grassengeslacht met tientallen soorten die onder andere uit Japan en de Himalaya, Australië en Oost-Afrika stammen. Het echte, meerjarige lampenpoetsersgras (ook wel borstelveergras genoemd – Pennisetum alopecuroides) stamt uit Japan, Korea en de Filippijnen. De naam lampenpoetsersgras is ontstaan doordat de prachtige, zachte, borstelige bloeipluimen vroeger in Oost-Azië werden gebruikt om de glazen kappen van de olielampen mee schoon te poetsen of te borstelen. De oorspronkelijke soort vormt grote, koepelvormige pollen met sierlijk overhangende, lange, smalle, bronsgroene bladeren. Die plant wordt ongeveer 90 cm hoog. De in Duitsland gewonnen cultivar ‘Hameln’ blijft iets kleiner – maximaal 70 cm hoog – maar veel mensen vinden hem nog mooier omdat de vele bloeipluimen, die inderdaad wel wat op fijne, borstelige flessenragers lijken, niet geelbruin zijn, maar roodbruin. Ze verschijnen vanaf juli t/m september, vroeger dan bij de soort. Als de herfstzon door de bloeiaren schijnt, vlammen ze in dat lage licht ragfijn op. Een adembenemend gezicht! En dat boven die massa fijne bladeren die in de herfst lichtbruin kleurt. Ze verdrogen vervolgens en blijven de hele winter aan de plant. Dat is opnieuw een geweldig gezicht als de vorst er een glinsterend laagje rijp op heeft afgezet. Daarom moet je de oude stengels pas in het vroege voorjaar afknippen als de nieuwe scheuten op het punt staan te verschijnen. ‘Hameln’ is overigens uitstekend winterhard.

Uiterst eenvoudige verzorging
Lampenpoetsersgrassen, dus ook ‘Hameln’, houden van open plekken in de volle, warme zon. Hun wortels beschermen ze zelf wel tegen uitdroging door de blader‘rok’ die er overheen hangt. Regenwater wordt door diezelfde bladeren bovendien voor een deel naar het hart van iedere plant en dus naar de wortels geleid. Water geven is dus niet zo gauw nodig, deze grassen verdragen aardig wat droogte. De grond moet wel goed doorlatend en redelijk voedselrijk zijn. Geef in het vroege voorjaar, nadat je het oude blad hebt weggeknipt, een goede organische basisbemesting met bijv. compost, gedroogde koemest of wat beendermeel. ‘Hameln’ is een prachtige solitair, maar als je ze in groepen plant zijn ze nog indrukwekkender. Plant er dan vijf per vierkante meter.

Mooie combinaties
Het lampenpoetsersgras ‘Hameln’ gaat schitterend samen met borderplanten zoals sierdistels, Liriope, Miscanthus, Stipa, de bronskleurige reuzenvenkel (Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’) die zichzelf uitzaait, Verbena bonariensis., Echinacea en Agastache. Maak er een feest van kleur van!

TIP
De gedroogde pluimen van Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ zijn ook prachtig in bloemarrangementen en droogboeketten.

In kort bestek
Het prachtige lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ vormt een sierlijke, ruisende en ritselende bladerheuvel tot 70 cm hoog, met daar bovenuit vanaf juli roodbruine, borstelige, flessenragerachtige bloeipluimen die sierlijk wuiven in de wind. Deze robuuste plant is fraai als solitair, maar ook schitterend in groepen en tussen andere borderplanten. Goed winterhard, voor zon en goed doorlatende grond.

GroenRijk opent de 49ste en 50ste vestiging!

$
0
0
GroenRijk opent de 49ste en 50ste vestiging!

Deze openingen worden landelijk dan ook groots gevierd bij de Formule GroenRijk! Want ondanks de economische mindere tijden werkt de tuincentrumformule aan haar groei-ambitie 'het verGroenRijken van Nederland'.

"Dit jaar zijn er dan ook weer vier nieuwe winkels aan de franchiseketen toegevoegd. In het voorjaar waren dit de vestigingen in Bergambacht en Prinsenbeek. En nu worden op 29 augustus a.s. een vestiging in Epe en op 1 september a.s. een vestiging in Groenlo geopend. Daarnaast zijn er nog een fors aantal bestaande winkels gerevitaliseerd en voorzien van de actuele huisstijl", aldus Rob Torn (Vestigingsplaatsmanager).

Landelijk gevierd!
Nummer 50 is een mijlpaal en een feestje waard. Dit is voor de Formule een reden geweest om een leuke landelijke consumentenactie voor onze klanten te organiseren, zodat alle 50 vestigingen maar ook u als klant kan profiteren van dit heugelijke feit.

Zo'n 1,4 miljoen huishoudens krijgen eind augustus een flyer op de deurmat met daarin een scherpe aanbieding. Wij hebben ook allerlei leuks voor u in petto en de slingers en ballonnen liggen al klaar liggen om dit feestje samen met u te vieren!!

De nieuwe aanwinsten

GroenRijk Epe - Donderdag 29 augustus a.s. opent ondernemer Frank Stenders zijn vestiging in het retailpark 'De Poort van Epe'. Het tuincentrum met een bebouwd oppervlakte van 2.000 m² en een buitenterrein van 1.000 m² is volledig volgens de door GroenRijk benoemde S module ingericht. Het tuincentrum gaat zich naast de reguliere handel, vooral richten op een breed assortiment groen en vijverbenodigdheden. Maar ook sierbestrating en snijbloemen zijn straks te vinden bij GroenRijk Epe.


GroenRijk Groenlo - Op zondag 1 september a.s. opent ondernemer Edwin Bomers, met behulp van Rob Verlinden, de vestiging in Groenlo. Rob Verlinden, de bekende televisie tuiman, geeft die middag ook nog een wervelende Groenshow voor de klanten uit Groenlo en omgeving. Het tuincentrum met een bebouwd oppervlakte van ca. 4.000 m² en een buitenterrein van ca. 1.500 m² is volledig volgens de door GroenRijk benoemde M module ingericht.

Cyclamen in hengselbak

$
0
0
Cyclamen in hengselbak

Ja, zet deze hengselbak met Patio Cyclamen en Festuca op het terras en zorg dat de potgrond niet uitdroogt

Een zeer decoratieve combinatie: Patio Cyclamen met zwenkgras (Festuca) in een rustieke houten hengselbak. Volkomen in harmonie en de kleuren zijn prachtig. Patio Cyclamen zijn lieflijke herfstbloeiers die een plek in zicht meer dan verdienen. De bloemvorm is subliem. De bloemen groeien kort nadat het blad verschijnt, direct vanuit de knol. Ze staan bijna bedremmeld met gebogen kopjes aan ijle steeltjes boven het blad. Dat heeft iets vertederends. Ze kunnen bovendien heerlijk zoet geuren (naar honing).  Cyclamen hebben iets merkwaardigs. De platte knol is de eigenlijke plant. Daaruit groeien de bladeren, bloemen en wortels. In feite is het zelfs niet de knol die de levende plant vormt, maar de huid van de knol waarin de spruiten voor wortels en bovengrondse scheuten zitten. De knol zelf bestaat uit opgeslagen voedsel voor de plant. Daardoor kunnen cyclamen ook buiten de grond groeien en bloeien (als zogenaamde droogbloeiers).

Cyclamen zijn volledig aangepast aan de hete, droge zomers en koude winters die in de gebieden van herkomst heersen. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten die vooral uit Griekenland en Turkije stammen. De knollen gaan ’s zomers in rust. Ze groeien liefst wat beschaduwd onder struiken en bomen. Van fel zonlicht houden ze niet. Pas als het licht wat minder fel is of wordt, komen ze tot ontwikkeling. Bij sommige soorten is dat in het voorjaar, bij de Patio Cyclamen in de herfst. Cyclamenbloemen staan geknikt aan de steeltjes boven het blad en hebben hun bloemblaadjes achterover naar boven omgevouwen, waardoor stamper en meeldraden onderaan worden ontbloot voor bestuiving door de insecten die op de zachte, zoete nectargeur afkomen. Ze bloeien meestal in pasteltinten: lila, roze, zalmroze en wit. En de bloemen verschijnen boven vaak verrassend fraai, zilver getekend (gemarmerd) groen blad dat meer of minder duidelijk hartvormig is (het lijkt soms wel wat op klimopblad of is bijna rond). Het steekt in deze combinatie prachtig af tegen het fijne grasblad van de Festuca.

Buiten of binnen – het kan allebei
Vanwege de fragiele schoonheid en de verrukkelijk zoete honinggeur van cyclamen (ze geuren niet allemaal even sterk) is het heel leuk om de bak met planten zo neer te zetten dat direct oog- en neuscontact mogelijk is. Dat geldt zeker voor de planten zoals GroenRijk ze nu in de mooie hengselbak aanbiedt. Patio Cyclamen zijn midi-cyclamen die speciaal zijn gekweekt om buiten op een leuke plek op je terras of balkon te staan. Maar ook  in de kamer bloeien ze graag! Je kunt de hengselmand dus neerzetten waar je maar wilt. Zolang het maar niet de hele dag in de volle zon is. De eisen die de Patio Cyclamen stellen, zijn bepalend. Het zwenkgras (Festuca) past zich daar gewoon bij aan.

Wat zijn Patio Cyclamen

  • Een midi-cyclaam (middelgroot) die het ook in pot, mand en bak prima doet,
  • die heel lang en aan één stuk doorbloeit van eind augustus tot de vorst invalt,
  • met bloemen in prachtige pasteltinten.
  • Een plant met mooi gemarmerd, fijn blad,
  • die maar heel weinig verzorging vraagt.

Eenvoudige verzorging
Van felle zon houdt je Patio Cyclaam dus niet, dus zet de bak in lichte schaduw, bijvoorbeeld in de wisselende schaduw onder het blad van andere planten. Of op een licht beschaduwde plaats in huis. Zorg dat de grond in de bak niet uitdroogt, maar er mag ook geen water in de bak blijven staan. Je hoeft geen plantenvoeding in het gietwater te doen. Giet niet op de knol zelf, maar er omheen.

TIP
Als de Patio Cyclamen in de bak zijn uitgebloeid, kun je de knollen op een beschut plekje in de volle grond in je tuin planten (bijv. onder heesters). Doe dat bij vorstvrij weer. Je moet ze wel ’s winters met een laagje bladaarde erboven tegen vorst beschermen. De knollen zijn redelijk winterhard als je ze in goed doorlatende grond plant. Ook de Festuca kun je naderhand in je tuin planten.

In kort bestek
Een rustieke hengselbak met Patio Cyclamen en zwenkgras (Festuca): gegarandeerde, idyllische bloei vanaf augustus tot de vorst invalt. De cyclamen hebben sierlijk knikkende, zoet geurende bloempjes in zachte pasteltinten en fraai zilvergemarmerd, groen blad . De verzorging is uiterst eenvoudig. Ideaal en mooi op het balkon of terras en zelfs binnen als kamerplant. GroenRijk heeft ze nu in de aanbieding.

GroenRijk opent 50e winkel en trakteert!

$
0
0
GroenRijk opent 50e winkel en trakteert!

Het groenste tuincentrum van Nederland viert feest, want op 1 september wordt de 50ste GroenRijk winkel geopend. Dit wordt groots gevierd in alle GroenRijk winkels, met ‘feestelijke’ aanbiedingen.

Van 28 augustus tot en met 3 september trakteert GroenRijk haar klanten met de Hebe Addenda, 1+1 gratis. Daarnaast kunnen de klanten ook nog kans maken op gratis winkelen t.w.v. € 450,-, een weekend in recreatiepark Marveld te Groenlo of één van de andere mooie prijzen (kijk voor de actievoorwaarden op: www.groenrijk.nl/Actie/). Zeker de moeite waard om dus een bezoek te brengen aan één van de 50 GroenRijk vestigingen.

“Dit jaar zijn er vier nieuwe GroenRijk winkels geopend, waarvan op 1 september nummer 50. Dat is in deze economische tegenspoed best bijzonderder”, aldus Nico Koppenol, directeur GroenRijk Retail B.V. “Wij vieren dit heugelijke feit dan ook graag met de klant en hebben daarom een actie opgezet met een landelijke aanbieding. Via een flyer, nieuwsbrief en social media wordt deze actie gecommuniceerd naar de klant. Zelfs Rob Verlinden, de bekendste televisie-tuinman van Nederland, staat even stil bij deze mijlpaal van GroenRijk in zijn programma Robs Grote Tuinverbouwing.”

Kijk voor alle vestigingen en meer informatie op www.groenrijk.nl.

Viewing all 1538 articles
Browse latest View live